Skocz do zawartości
IGNORED

Konfiguracja pierwszego sprzętu, całość za ok.5 tys.

Roland1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Planuję powrót do czarnej strony mocy i zakup drapaka, a właściwie całego zestawu (raczej nowego). Pomieszczenie to ok.35m2, muzyka głównie jazzowa+Floydzi, Zeppelini i takie tam klasyki rocka :) Przeczytałem pierwszy post pt. FAQ (szacun za zebranie jakże cennego materiału w jednym miejscu!). Pytam więc już konkretnie co polecicie z poniższych. Jeden ze sklepów zaproponował mi takie składowe:

WZMACNIACZE:

1) NAD C326 Bee

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2) Marantz PM6004 (posiada wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy)

Ukryta Zawartość

KOLUMNY:

1) Dali Zensor 7

Ukryta Zawartość

2) Kolumny Monitor Audio BX6

Ukryta Zawartość

3) Kolumny Klipsch Reference RF 62 II

Ukryta Zawartość

GRAMOFONY

1) Pro-Ject Debut Carbon Esprit z wkładką Ortofon 2M-RED

Ukryta Zawartość

2) Pro-Ject 1-Xpression 1 z wkładką Ortofon 2M-RED

Ukryta Zawartość

Do tego rzecz jasna jakiś PRE ale tu już koszt jest stosunkowo niewielki. Będę Wam BARDZO wdzięczny za rady. A może te kolumny to zbyt ambitnie jak na takie pomieszczenie? Może warto zejść "piętro niżej" z skonfigurować nieco tańszy sprzęt? Nie ukrywam, że całość nieco przekracza mój budżet- planowałem zamknąc się w 5 tys, tutaj mówimy raczej o 6-8 tys.

Z góry bardzo dziękuję.

Pozdr.

r

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie masz spore wiec kolumny raczej ok. Wiele ludzi sobie chwali zestawienie nadów z MA. Nie słuchałem żadnych dużych MA, a co do Nada mogę CI powiedzieć, że jeśli c326 brzmi podobnie do c370 to spokojnie nada się do rocka. Na Twoim miejscu zainwestowałbym jednak w więcej prądu i wybrał mocniejszego c356. C356 sporadycznie pojawiają sie już na rynku wtrórrnym wokolicach cenowych 2100-2400 to już uczciwa cena:) O gramofonach się nie wypowiem, u siebie słucham raczej CDkow. Tylko nie wiem czy zauważyłeś, że ceny (przy kolumnach) masz podaną za sztukę. W 5k możesz się nie zmieścić ;)

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia odsłuchowego oraz preferencje brzmieniowe zwróciłbym Twoją uwagę przede wszystkim na elektronikę NAD. Idealnym rozwiązaniem byłby wzmacniacz NAD C356BEE (http://q21.pl/nad-c356-bee.html), chociaż powinien spokojnie poradzić sobie także model tańszy NAD C326 BEE (http://q21.pl/nad-c326-bee.html). Do zestawu dobrałbym kolumny Dali Zensor 7 lub Paradigm Monitor 9v.7 (niestety jest to wersja droższa).

Kwestia gramofonu - brałbym pod uwagę dwie marki, Rega oraz Pro-Ject. W przypadku Pro-Ject optymalnym wyborem byłby model Debut Carbon 2M-RED (http://q21.pl/pro-ject-debut-carbon-2m-red.html) z przedwzmacniaczem Phon Box S (http://q21.pl/pro-ject-phono-box-s.html). Natomiast jeśli decyzja zapadłaby na markę Rega, zwróć proszę uwagę na model RP1 (http://q21.pl/rega-rp1.html) z przedwzmacniaczem Fono Mini A2D (http://q21.pl/rega-fono-mini-a2d-usb-mm.html).

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań lub oferty finansowej jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gdybym miał kupić - wydać 2,55KPLN na:

Pro-Ject 1-Xpression 1 z wkładką Ortofon 2M-RED

Ukryta Zawartość

to kupiłbym (za 2,9Kpln):

Ukryta Zawartość

wątek na forum:

Ukryta Zawartość

TO JEST INNY WYMIAT (TRÓJWYMIAR) DŹWIĘKU.

PS

Niczego nie reklamuję. Jestem szczęśliwym posiadaczem AF.

Wartość dźwięku z tego gramofonu co najmniej trzykrotnie przekracza jego cenę.

Odpowiednik przemysłowy-firmowy kosztowałby z 7-10kpln - jak nie więcej.

Słuchałem tego Avida (18kpln):

Ukryta Zawartość

i moim zdaniem gra gorzej niż Ad Fontes za 2,9Kpln.

14calowe ramię i masa talerza (3 rodzaje do wyboru) Ad Fontesa - tu jest tajemnica.

Obejrzyj filmik - posłuchaj na końcu wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /page__st__1650#entry2914381

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem C326 bee nie wiem czy to będzie dobrze do 35m2 w każdym razie zamieniłem go na używanego c370 i to była wtedy przesiadka z pośpiesznego na expres.

Współczesne tanie Klipschy mają się trochę jak piernik do wiatraka. MA bx5-6 to raczej niewielkie podłogówki trzeba KONIECZNIE posłuchać nie każdemu muszą się podobać.

Project zaczyna się od RPM 5,1. Przedwzmacniacz gramofonowy nie znam PJ Phono Box S widzę że dołożyli regulację bo Phono Box II był beznadziejny pomimo "dobrej prasy" i to nie tylko moje zdanie, minimum socjalne to CA640P.

Myślisz o dosyć mocnym wzmacniaczu zainteresuj się może używanymi Dynaudio.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Z głośników wybrałbym MA. Wzmacniacze oba do niczego, za słabe, NAD zamula. Szukaj czegoś 3 razy mocniejszego. Z gramofonów lepszy ten drugi, ma cięższe ramię. Cięższe = lepsze. Przekonałem się kiedyś nabywając gramofon z lekkim ramieniem, porażka.

Kurcze polecanie ciągle tych samych klocków przez Q21 jest żenujące,pewnie daja sporo kasy na reklamy i dlatego nikt ich nie zbanuje,ale to już przegięcie na całego.

Z głośników wybrałbym MA. Wzmacniacze oba do niczego, za słabe, NAD zamula. Szukaj czegoś 3 razy mocniejszego. Z gramofonów lepszy ten drugi, ma cięższe ramię. Cięższe = lepsze. Przekonałem się kiedyś nabywając gramofon z lekkim ramieniem, porażka.

Widzę że Kolega "shittzu" sprawę potraktował troszeczkę jak malkontent. Proponuję poczytać temat ramię gramofonowe a dobór wkładki. Jaki NAD zamula? Konkretnie w jakiej konfiguracji? 3 razy mocniejszy trudno w tej cenie znaleźć coś 3 razy mocniejszego niż używany np. NAD 370.

Może lepiej pisać o własnych doświadczeniach a nie o wtartych i często niezgodnych z prawdą frazesach.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.