Skocz do zawartości
IGNORED

Czy coś z tego będzie?

kamil79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,prosze o pomoc sprawa ma się następująco.Gramofon PJ p1 bodajże czyli 20sto letni ,wkładka om10 ,wzmacniacz rotel ra10 ,kolumny b&w cm1 co wymienić żeby poprawić dźwięk chce by było czysto i melodyjnie tak z polotem .Czy jest sens kupować lepszą wkładke do tego gramiaka?Moze dokupić lepsze pre?Zmienic wzmacniacz?moge wydac jakies 3 tys.

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

https://www.audiostereo.pl/topic/105353-czy-co%C5%9B-z-tego-b%C4%99dzie/

Czy wzmak Rotela i podstawkowe kolumny B&W mogą w ogóle utworzyć tzw. muzykalne połączenie? Moim skromnym zdaniem będzie trudno. Wkładka na pewno mogłaby być lepsza. Gramofon już dość stary, ale ważne jest czy był konserwowany, tzn. smarowałeś łożysko główne, wymieniałeś pasek napędowy? Gramofon nie stoi przypadkiem na szybie?

Pozdro,

Yul

P.S. Podłączałeś jakieś źródło cyfrowe do tego wzmaka i kolumn? Było "czysto, melodyjnie i z polotem"?

Z cd Marantza jest jeszcze sterylniej.Na dobrze tłoczonych płytach jest zalążek wiec zastanawiam się czy np. kupując at 440 plus powiedzmy pre thorensa dużo się zmieni czy lepiej kupic jakiś cieplejszy wzmacniacz?w gramofonie nic nie robilem wygląda na bardzo zadbanego praktycznie znikome slady używania takiego już kupilem

w gramofonie nic nie robilem

E, no to niedobrze. Musisz przekonserwować napęd i sprawdzić ramię.

Napęd: czyścimy łożysko talerza - najlepiej je wymontować (jeśli to jest wersja przykręcana 3 śrubami do chassis gramofonu) i wypłukać ze starego oleju w benzynie ekstrakcyjnej. Jeśli nie, to trzeba pomęczyć się patyczkami z watką (takimi do czyszczenia uszu), najpierw suchymi, a na koniec nasączonymi benzyną. Benzynę ekstrakcyjną dostaniesz w kioskach - może być taka której używa się do napełniania zapalniczek, bo jest oczyszczona. Odczekujesz do odparowania benzyny i zalewasz łożysko kilkoma kroplami tego oleju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Następnie czyścisz watką z alkoholem izopropylowym boczną (roboczą) powierzchnię subplattera, a benzyną jego szpindel (ze starego oleju). Na końcówkę szpindla dajesz jedną kroplę oleju i ostrożnie wsuwasz go do łożyska, wykonując podczas tego jeden obrót (dla rozprowadzenia oleju po ściankach łożyska). Przy wkładaniu szpindla do łożyska (naoliwionego), zwróć uwagę czy łożysko "oporuje", tzn. czy jakby "pneumatycznie" blokuje opadnięcie subplattera wgłąb. Jeśli tak, to znaczy, że łożysko jest w dobrym stanie i trzyma wciąż wąską tolerancję. Nie likwiduj tego oporu wciskaniem subplattera na siłę, on sam z czasem opadnie na swoje miejsce.

Po tym zakładasz nowy pasek:

Ukryta Zawartość

Kupujesz taki za 12 zł do Debuta, powinien pasować.

I trzy pytanka:

1. ramię nie "klekoce"? To znaczy czy podczas jego lekkiego poszarpywania nie wyczuwasz żadnych luzów, postukiwań?

2. Ortofon OM-10 jest nowy, czy kupiłeś go razem z gramofonem i ma też 20 lat?

3. sprawdziłeś poprawność kalibracji ramienia i wkładki?

Na razie nowej wkładce dajmy spokój, przekonserwuj wpierw gramofon. Jeśli szukasz brzmienia wyjątkowo muzykalnego i ocieplonego, to na pewno nie Audio-Technika AT-440 MLa, bo ta wkładka daje techniczno-studyjny, raczej chłodny dźwięk.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiec tak,ramie nie klekoce,ortofon jest tam ustawiony fabrycznie kupiłem tylko nową igle w wamacie ale gra tak samo jak na starej z tym ze nie musze się martwic o płyty ,CZY TA KONSERWACJA ZMIENI DZWIEK?

A wiec tak,ramie nie klekoce,ortofon jest tam ustawiony fabrycznie kupiłem tylko nową igle w wamacie ale gra tak samo jak na starej z tym ze nie musze się martwic o płyty ,CZY TA KONSERWACJA ZMIENI DZWIEK?

Wamat ze swoimi generykami to jest dobry na "chińskie błoto". Czemu nie kupiłeś oryginału od Ortofona? Jest przecież też tani.

Konserwacja starego gramofonu jest koniecznością. Trzeba postarać się przywrócić mu sprawność techniczną taką jaka była pierwotnie lub bliską pierwotnej lub chociaż sprawdzić jak się ona kształtuje. W przeciwnym wypadku nie widzę sensu zakładania jakiejkolwiek nowej wkładki. Jak kupujesz stary samochód lub stary zleżały ponton, to też bez sprawdzenia co i jak zaczynasz pędzić 180 km/h czy wypływasz na środek jeziora? Jeśli tak, to podziwiam fantazję!

Staranna konserwacja, a czasem wręcz reanimacja trupa jest podstawą do zmian w dźwięku. To jest elementarz gramofoniarza. Jak nie masz na to ochoty, to sprzedaj dziadka i kup nowy gramofon - tam nic przeglądać ani konserwować nie trzeba (do czasu).

Pozdro,

Yul

Ja go kupiłem od osoby która naprawdę dba o sprzet i podejrzewam ze go konserwowala ale zobaczę .Igle kupiłem od wamata bo nie wiedziałem ze można bezpośrednio. Zakładając ze jest już po konserwacji co dalej?Jest sens do niego kupować inna wkładke?czy inny pre dużo zmieni w torze?Trzeba wymienić wzmacniacz a może tez gramofon na inny?

Sprawdzilem i wychodzi na to ze mam luz na tym lozysku talerza ,chodzi gora-dol,oraz delikatnie na boki czy smarowanie cos da?

Nie jestem gromofonioarzem choć posiadam gramofon .

:Podziwiam cie za upór ..

Skoro YUL ci zaleca takie a nie inne dzialania . to nie dyskutyj tylko rob to co on ci zaleca ..

Zasada jest p[rosta . Ktoś w temacie radzi ci dobrze i bez sensu jest cokolwiek zmieniac ..

W innym przyladku zepsujesz dobrą wole Yula i nic nie wskórasz .

Pozdrawiam i polecam slłuchanie .

Fachmana .

Fachnana

'

Ja nie dyskutuje tylko sluchajac fachowca sprawdziłem i ten olej który polecił yul kosztuje 70zeta plus wysylka ,do tego pasek dlatego pytam czy skoro sa luzy to jest sens wydawac na niego pieniądze czy po prostu kupic inny.

wychodzi na to ze mam luz na tym lozysku talerza ,chodzi gora-dol,oraz delikatnie na boki

W przypadku normalnego łożyska ślizgowego, takiego jak jest w P-J 1, trudno mówić o luzie góra-dół, bo szpindel siedzi w nim luźno. Szpindel można wreszcie wyjąć z panewki w której pracuje, to nie jest luz - jego kasuje siła grawitacji (ciężar talerza). Gorzej z tym luzem co się ujawnia w kierunku bocznym. Czy jak zapuścisz napęd gramofonu i popatrzysz na talerz w jego płaszczyźnie, to talerz się kolebie, jakby pływa i faluje? Chodzi tu o sam talerz, bez maty i płyty gramofonowej (te często bywają lekko krzywe).

P.S. Zamiast oleju z linku, który jest - nie powiem - drogi (ale dobry!), można stosować syntetyczne oleje silnikowe (samochodowe). Im bardziej wypracowane łożysko, tym olej może być gęstszy. Może masz zapas albo jakiś znajomy ma, wystarczy tego przysłowiowy naparstek.

Tak,talez delikatnie faluje ,na moje oko tak w granicach mm,no może dwóch wygląda ja by delikatnie był krzywy ..:( dziekuje za zainteresowanie mimo mojego uporu .Co do oleju mam syntetyka w zapasie wiec nie było by problemu

Trzeba sprawdzić czy talerz jest prosty. Zdejmujesz go, układasz "do góry nogami" na jakimś porządnym, grubym i czystym blacie i sprawdzasz czy gdzieś powstał prześwit pomiędzy blatem i talerzem. Jeśli talerz okaże się prosty, to jego falowanie najprawdopodobniej wywołuje łożysko, ale trzeba też w podobny sposób przypatrzeć się pracy samego subplattera w łożysku. Gdyby potwierdzało się że to jednak łożysko, to pomyślałbym nad odsprzedaniem tego gramofonu. Ktoś go mógł z takiej przyczyny sprzedać, niestety nic nie dzieje się bez powodu.

Talerz sprawdziłem,jest prosty.W takim razie szukam nowego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?może ten?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub ten??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z ręką na sercu to nie mogę Ci niczego polecić, bo nie znam rzeczywistego stanu technicznego wystawianych gramofonów. Ale uwagę mam taką: w przypadku gramofonu używanego bardziej liczy się rzeczywisty stan techniczny danego egzemplarza niż jedna czy druga marka. Najlepiej nie kupować zaocznie tylko w myśl zasady: "widziały gały co brały". Najlepiej osobiście sprawdzić, zręby tego co sprawdzać już masz. To może być czasem trudne - nikt nie będzie jechał z Polski do np. Hamburga aby sprawdzać gramofon za 500 euro. Jeśli osobiste sprawdzenie jest niemożliwe, to zapewnij sobie takie warunki transakcji abyś się mógł z niej wycofać gdy gramofon okaże się nie całkiem o.k., co przy starych egzemplarzach zdarza się często. Gwarancja tzw. rozruchowa (na piśmie), to moim zdaniem minimum.

Pozdro,

Yul

jeśli mogę, może warto się zainteresować

ostatnio broy wystawiał projecta z wkładką(zaznaczam że nie znam osobiście forowicza)

choć przypuszczam że jak pisał -bardzo dobry stan to taki jest

i druga sprawa, może można coś urwać

tak sobie gdybam oczywiście

pozdr.

ten cleraudio jest 120km ode mnie moglbym jechać i sprawdzić jeśli warto,a może nowy rpm 5.1 z wkładką salsy?jesli jakiś forumowicz ma cos konkretnego na sprzedaż to chętnie poznam propozycje.pzdr

ten cleraudio jest 120km ode mnie moglbym jechać i sprawdzić jeśli warto,a może nowy rpm 5.1 z wkładką salsy?jesli jakiś forumowicz ma cos konkretnego na sprzedaż to chętnie poznam propozycje.pzdr

O Clearaudio Concept był wątek na forum. Okazał się bardzo wrażliwy na przeskakiwanie igły, byle krok zrobiony w pobliżu gramofonu przenosił się na ramię i wkładkę. Człowieka tak to wkurzało, że w końcu sprzedał. To wszystko przez tzw. magnetic pivot, ten gramofon ma ramię zawieszone magnetycznie, nie ma ono klasycznych łożysk. Chyba trochę za dużo nowatorstwa.

Pozdro,

Yul

Gość rochu

(Konto usunięte)

W tych pieniądzach rozważyłbym zakup Technicsa SL-1200/1210.

Z czasem można by dokupić do niego ramię SME i drewnianą plintę i byłby rasowy gramofon jak się patrzy.

Sa na all dwa nowe takie technicsy ale jakos za dj-ski wygląd jak dla mnie.Ten cleraudio mogl by stać na jakiejś polce przykręcanej do sciany,troche o nim czytałem ,dalem ogłoszenie może jakiś forumowicz cos ciekawego i pewnego zaproponuje

Odczekujesz do odparowania benzyny i zalewasz łożysko kilkoma kroplami tego oleju:

Ukryta Zawartość

Rety! ten olej to chyba wyciskają dziewice z rogu jednorożca na rozstajnych drogach w dzień przesilenia letniego.

Na szczęście Rega używa do tego celu najzwyklejszego oleju przekładniowego, Comma Hypoid EP80, Castrol EPX80w/90 lub Shell Spirax EP90. Kiedyś nawet były dostępne instrukcje serwisowe na stronach Regi, ale w końcu się połapali i zablokowali dostęp ;) Taki olej kosztuje niecałe dwie dychy za pół litra, jak ktoś jest z 3miasta, to użyczę ile trzeba... bo ja zużyłem całe cztery krople na dwie tuleje :D

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Panowie, kupiłem go kilka lat temu i zużyłem mniej niż połowę. Wystarczy mi na kilka następnych lat. Roczny koszt korzystania z tego oleju wynosi mnie chyba mniej niż 5 zł - jakoś przeżyję :) Wiem, ze dla was i 10 groszy to byłoby za dużo, a jak byście się dowiedzieli ile kosztuje olej Van-den-Muła, to byście sraczki natychmiastowej dostali. Niektóre rzeczy wam się najwyraźniej nie mieszczą w główkach.

Pozdrawiam oszczędnych,

Rozrzutny Yul

W takich gadżetach nie płaci się za to co jest w środku, tylko za nazwę firmy na etykiecie. I jest to normalne.

Każdy kupuje co chce i nic mi do tego.

Niemniej pośmiać się można. Chyba że to zabronione ?

Skąpy senior

A tak w temacie..,aby to zdemontować od dolu sa trzy srubki ale po odkręceniu ich nie wyjme tej oski bo trzyma ten plastikowy talerz od góry a od dolu podkladka (która była przykrecona tymi 3 srubami)jak się za to zabrać?

Niemniej pośmiać się można. Chyba że to zabronione ?

Pośmiać się można, a nawet trzeba! Ja żartowałem, ale jeśli Was uraziłem tymi "waszymi główkami", to przepraszam. Maszę przepraszam za "rozmiar buta".

aby to zdemontować od dolu sa trzy srubki ale po odkręceniu ich nie wyjme tej oski bo trzyma ten plastikowy talerz od góry a od dolu podkladka (która była przykrecona tymi 3 srubami)jak się za to zabrać?

Hmm, czy to łożysko jest tak skonstruowane, że subplattera (plastikowego talerzyka) nie można po prostu wyjąć do góry? Pewnie trzyma go w nim zawleczka na szpindlu, co tłumaczyłoby to co napisałeś poprzednio o luzie góra-dół. Nie znam niestety dokładnie budowy tych starszych łożysk, z czasem zostały widocznie przekonstruowane i dostęp do nich jest obecnie niezwykle łatwy. Mam tylko subplatter od Pro-Ject 1 (chyba), na szpindlu ma wyżłobienie, co wskazuje na to, że była na nim zawleczka. Może wklej foty tego łożyska, wykonane od góry i od dołu gramofonu. A może ktoś ma taką "jedynkę" i podpowie ja się dostać do wnętrza łożyska.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Z tego co pamiętam to ów Clearaudio stał na trzeszczących legarach drewnianych w starej kamienicy? W tych warunkach wszystko będzie skakać.

Inna sprawa, że jak sama nazwa wskazuje- gra analitycznie, raczej chłodno i detalicznie.

Jeżeli melodyjnie znaczy po cieplejszej stronie mocy- to Rega!

Dokrecilem te trzy srobki i luz znikl wychodzi na to ze calosc się po prostu obluznila i luzby nie na samym lozysku tylko na owych trzech srobkach,druga sprawa ze wystawiłem już ten gramofon i wczoraj po paru godz się sprzedal tak ze temat tegom pj już nie aktualny.Dziekuje za wszystkie podpowiedzi.Wrocilem wlasnie odsluchow wzmacniaczy i na ten mamont jestem nastawiony na kupno MOON-aoraz tego clearaudio chyba ze alternatywa bylby RPM5.1.Co do analitycznego brzmienia wina stoi po stronie rotela po podlaczenia ra1520 było jeszcze sterylniej,MONN lum musical to moje typy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.