Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór trafa do wzmacniacza lampowego AVT 2772

Kamil Kwiatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy Transformator TSL 30/T01 (250V 0.07A, 6.3V 1.5A)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprawdzi się w projekcie AVT 2772

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie według danych katalogowych powinien posiadać następujące wartości 230-250V/0.07 A , 6.3V/1.2A o mocy 40-50VA .

Głównie chodzi mi o moc która według moich obliczeń wynosi ok 30 Watt dla tego trafa czy to nie za mało ?

Dodaje załącznik z projektem AVT 2772

Z góry dziękuję za ewentualne porady i podpowiedzi .

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Schemat jest jak dla mnie trochę niespójny. Ale trafko powinno być OK.

Z jednej strony piszą że B+ powinno być 300 VDC, a z drugiej strony podają 250VAC(=350VDC).

To by oznaczało, że na rezystorze R21 będzie trzeba wytracić aż 50V ... trochę sporo ... ale zakładam że tak ma być, tak ?

Przy prądzie 50mA to ten rezystor to będzie piec o mocy = U*U/R = 50v*50v/500R = 5 Watów. To dużo.

Chyba że nieco mniejszy ten rezystor/rezystory dasz i puścisz nieco wyższe napięcie na lampę.

A i tak wytracisz na nim jedynie 25V (=0,05A x 500R) zamiast tych niby 50-ciu V. Ale rzeczywiście, może na samym uzwojeniu trafo trochę siądzie. W zasadzie to może się okazać, że będziesz miał tego napięcia na wyjściu zasilacza nieco więcej, niż pierwotnie zakładano, ale to powinno być OK.

Jeśli to jest piecyk gitarowy typu "Mono" ( w sensie 60mA, a nie "Stereo" czyli 120mA), to mocowo też powinno być OK, aczkolwiek trochę ciepłe to ono będzie.

Pamiętaj: Jak będziesz go uruchamiał / odpalał / testował - to lewa ręka zawsze w kieszeni spodni i nigdy jej stamtąd nie wyjmuj. Gumowe podeszwy, a najlepiej jakbyś jeszcze miał trafko separacyjne / bezpieczeństwa i/lub różnicówkę gdzieś na przedłużaczu. Życie jest takie piękne ... Trzymam kciuki. Schemat jest w miarę prosty, więc jak niczego do góry nogami nie wlutujesz, to powinno to ruszyć bez większych problemów.

a może toroid ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego mnożycie przez 1,41, takie napięcie będzie bez obciążenia, ja używam mnożnika 1,26 i wtedy wszystkie napięcia po wyprostowaniu pod obciązeniem się zgadzają.

Użyty transformator w projekcie jest ok.

Pewnie zaraz będą jakieś wątpliwości co do mojej opinii.

pierdziu, pierdziu, wzmacniacz mocy

tylko skąd ma być ta moc!

żeby lampa dała to musi wziąć, skąd? - z trafa

a ilokrotnie powinna być większa moc trafa do SE?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

1,41, takie napięcie będzie bez obciążenia

Absolutna racja.

używam mnożnika 1,26 i wtedy wszystkie napięcia po wyprostowaniu pod obciązeniem się zgadzają.

Żyjemy w wolnym kraju. Jednak tutaj to już sporo zależy od konkretnej sztuki trafa, od średnicy drutu, od rezystancji uzwojenia, od paru innych rzeczy. Oczywiście, jest dobra szansa, że taka "empiryczna" wartość Ci się sprawdzi. Mi np. częściej się sprawdza 1,35 ... może po prostu więcej rezerwy mocy zawsze w to trafo pakuję. Poza tym jest kwestia, że napięcie trafa a to co piszą na jego metce - to też zupełnie dwie różne bajki czasem bywają. Z takimi generalnymi regułami to oczywiście trzeba ostrożnie.

pierdziu, pierdziu, wzmacniacz mocy

tylko skąd ma być ta moc!

Pierdziu Pierdziu - no właśnie - to ma być taka gitarowa "pierdziawka" - zgodnie ze strategicznym celem zresztą.

To ma być wzmacniacz GITAROWY. Im bardziej będzie siadał na zasilaniu, ... tym lepiej. Więcej zniekształceń, barwniejsze brzmienie.

To nie jest hi-fi audio, tylko gitara - weź na to poprawkę. Zniekształcenia są naszym przyjacielem tutaj.

... to ma być taka gitarowa "pierdziawka" ...

dzięki takiemu podejściu do założeń, gro sprzętu to pierdziawki

jak Ci się będzie żyło przy permanentnym niedotlenieniu?

jak ma grać lampa w klasie A bez prądu? - to nie PP gdzie można sobie przyoszczędzić

albo realizuje się projekt zgodny ze sztuką a potem go psuje pod kątem oczekiwanej reprodukcji, albo robi się pierdziawki

Czyli krótka piłka: jakiego typu trafo zarekomendujemy Kamilowi do tego jego projektu ? Panowie, może konstruktywnie, czyli konkretne linki do odpowiednich Waszym zdaniem produktów pod ten projekt. Tak po prostu.

minimum 60 W np. ze starego Tatry czy Bolero, tj. EI 8,5x7x3,5cm, chodzą po 40-50zł, mogę poratować

Na TS40 z demobilu zazwyczaj ludziska składają pięciowatowce na EL84. Grają i wszyscy piszą że dobrze.

Ja nie wiem, mam większe :P

No i z doświadczenia, 5W do domu to o jakieś 4,5 za dużo ;)

do jednej el84 może być, do dwóch już nie tak do końca, finalnie zrobiłem po jednym na kanał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.