Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Stereo do 1000 zł

darek1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakie kolumny stereo polecacie do 1000 zł

będę słuchał na Pioneer sx-403 rds, moc 2x85W DIN przy 4Ω

pomieszczenie: 24m2 - 6x4m

preferencje i wymagania:

- dużo basu - lubię RAP/Techno/Trance - słucham także trochę Rocku oraz dubstepu

- duże ciśnienie akustyczne - co 2-3 tygodnie robię imprezy

- w pozostałym czasie słucham muzyki cicho, także chciałbym coś z umiarkowanie dobrą jakością dźwięku

rozważałem zakup: Tonsil Bolero 200, JBL ES 80, STX F360n

proszę o sugestię jakie są alternatywy dla w/w kolumn

https://www.audiostereo.pl/topic/105423-kolumny-stereo-do-1000-z%C5%82/

Hej:)

1) Po pierwsze :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2) Po drugie, jeśli CI zależy tylko na ilości basu to bierz cokolwiek, największe ciśnienie akustyczne otrzymasz przy największych powierzchniach membran.

3) Kolejna sprawa, nie wiem co zagra najlepszą "jakością" z tych trzech kandydatów, ale robiąc imprezy uważaj, ludzie są niestety głusi, komuś będzie "czegoś" brakowało w muzie, podejdzie do wzmaka przekręci sobie kilka potków i da głośniej i Ci ugotuje cewkę albo zbotomuje któryś woofer.

4) Ten PAJONIEr nei jest zbyt mocny jeśli ma 85 przy 4 wiec szukaj kolumn z największą skutecznością przy nominalnych 4 ohmach.

6) Tonsila nie lubię, ale swoją opinię opieram tylko na starych konstrukcjach tonsila (nowe pulse są pdoobna świetne), zaś z STXem mam niemiłe doswiadczenie ale to jeszcze jak firma nie brylowała jakością produkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukaj kolumny z najwieksza membrama basowa 34cm polecam pioneer cs9030 trudno to znalesc ale to Twoj kierunek czym wieksza membrama basowa tym bardziel glowa boli Twoje propozycje zaadne nie polecam ale ozawse kwestia gustu pioneer ma to do siebie ze gra cieplo

preferencje i wymagania:

- dużo basu - lubię RAP/Techno/Trance - słucham także trochę Rocku oraz dubstepu

Nie na tym wzmacniaczu takie wymagania. Stawiam, że na pierwszej imprezie klękną wysokie-tony.

Ja ma słabszy wzmacniacz Onkyo A 9155 65wat 4 ohm i lepiej jak wzmak jest 2-3 razy słabszy od kolumn podobno,hehe

Ja uważam odwrotnie, mając mocny wzmacniacz wydobywasz z kolumn wszytko czym dysponują, ale trzeba uważać z przesterowaniem żeby nie spalić cewki w głośniku.

Mając słaby wzm, użytkownik tak naprawdę nie wie jak grają jego kolumny. Nawet jak odkręci mocno gałkę dźwięk jest głośny ale chaotyczny, nerwowy często nie ma basu itd.. Słuchałem tych magnatów na budżetowym denonie i uważam ze potrzebują porządnego pieca.

Słabym wzmacniaczem spalisz szybko głośniki wysokotonowe (przesterowany wzmacniacz obcina sinusoidę z braku prądu, taki sygnał szybko przegrzewa cewki). O ile w głośniku niskotonowym cewka ma dobrą wentylację o tyle wysoko już nie, mają też dużo mniejszą wytrzymałość mocową i pierwsze milkną.

Wzmacniacz przeznaczony do głośnego grania powinien być tak mocny jak tylko pozwala na to Twój portfel, zastanów się nad estradowym rozwiązaniem kalibru setek W/8ohm który podwaja moc przy obciążeniu 4ohm, przynajmniej jedno będziesz miał z głowy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Pewnie masz racje z tym piecem,ile powinien mieć wat 4 ohm wzmacniacz i jaki był by dobry do tych kolumn?

Twoje onkyo znam, nie obraź się ale to słabiutki sprzęt.

Do tych magnatów znając ich charakterystykę podłączył bym Yamahę od as-500 do rocka, cambridga 651 a do jazzu, do klasyki exposure.

Witam,

jakie kolumny stereo polecacie do 1000 zł

pomieszczenie: 24m2 - 6x4m

preferencje i wymagania:

- w pozostałym czasie słucham muzyki cicho, także chciałbym coś z umiarkowanie dobrą jakością dźwięku

rozważałem zakup: Tonsil Bolero 200, JBL ES 80, STX F360n

proszę o sugestię jakie są alternatywy dla w/w kolumn

Nie wiem czy są jeszcze dostępne ale mogły by się sprawdzić Quadrale qintas 6000. Kolumny o estradowej charakterystyce tj. duża skala dźwięku i podbite skraje pasma.

[...]

Ten wzmacniacz się nie nadaje - kup jakiś stary wzmacniacz stereo z solidnym zasilaczem i najlepiej dwiema parami tranzystorów na kanał =, solidne 100W przy 8 ohm lub więcej - wtedy i ciśnienie akustyczne kolumna wytworzy i nie spalisz wysokotonówek bo gdy twój (słabiutki) wzmacniacz wpadnie w przester to chwila moment i możesz zacząć szukać nowych gwizdków.

Mocny wzmacniacz to duży wydatek .... dlatego może na imprezy zakup typowy wzmacniacz estradowy + kolumny estradowe, a do normalnego słuchania kup sobie coś przyzwoitego, niekoniecznie takiej mocy.

Ja mam do sprzedania dwa wzmacniacze które od biedy się nadadzą - mocne i wydajne, super do kulturalnych odsłuchów na dobrych kolumnach ale z zapasem mocy na obsługę takiej "imprezki"

Telefunken HA 900 - 100W przy 8 ohm (dwie pary tranzystorów na kanał) - 350zł

Harman Kardon PM 665 110W przy 8 ohm (pełne dual mono, dwa transformatory, dwie pary tranzystorów na kanał) - 550zł

Oba chodzą przy 4 ohm bez problemu, Harman to nawet pójdzie z obciążeniem ok 2-3 ohm

Harman chyba byłby lepszy - duża wydajność prądowa, normalnie chodzi na wysokim prądzie spoczynkowym i przy mocnym graniu jakoś bardziej się już nie zgrzeje.

i lepiej jak wzmak jest 2-3 razy słabszy od kolumn podobno,hehe

To herezja w najczystszej formie! Słaby wzmacniacz łatwo wpada w przesterowanie a wtedy praktycznie cała moc zaczyna odkładać się na gwizdkach. Kiepski 30W wzmacniacz z łatwością spali 300W kolumny podczas gdy dobry 100W wzmacniacz bez problemu odda pełną moc bez zniekształceń.

Taką herezje widziałem na you tube gdy pewien znachor opowiadał jak dobierać sprzęt i ile powinien wzmacniacz być słabszy od kolumn,hmm?Czyli trzeba szukać nowego wzmaka a te moje onkyo sprzedać,kupiłem je z gwarą na 12 m-cy nowe za 355zł.Jaki kupić uniwersalny do 1500-1600zł.do magnatów

Taką herezje widziałem na you tube gdy pewien znachor opowiadał jak dobierać sprzęt i ile powinien wzmacniacz być słabszy od kolumn,hmm?Czyli trzeba szukać nowego wzmaka a te moje onkyo sprzedać,kupiłem je z gwarą na 12 m-cy nowe za 355zł.Jaki kupić uniwersalny do 1500-1600zł.do magnatów

używka - marantz pm 8000, 7200ki

• 6 miesięcy później...

A skoro jeszcze mam ten wzmacniacz w drugim pokoju 20m2 to jakie podstawkowe kolumny kupić do muzyki uniwersalnej z naciskiem na elektronikę,żeby bas był dory i filmów,tak koło 1200zł,para nowe lub używane?

Pisze, "może", bo należałoby posłuchać. Każdy lubi co innego, mnie AE120 nie przypadku do gustu. Dużo się dzieje w dolnych rejestrach, ale ja szukałem czegoś innego.

Posłuchaj czegokolwiek z porad i daj znać czego Ci brakowało przy odsłuchach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.