Skocz do zawartości
IGNORED

Porządne słuchawki, na lata, budżet to jakieś 500-600zł

Sonecista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem zainteresowany kupnem słuchawek, obecnie posiadam koss ur-40, ale troche mi nie pasują ze względu na płaski dźwięk i praktycznei zerowo tłumienie dźwięków z otoczenia. Chciałbym kupić coś, co doskoanle wytłumi mnie od otoczenia, nawet jeśli uciązliwy sąsiad będzie kosił trawę czy rżnął drzewo jak potłuczony od 7 rano. Na razie mam na oku sennki 380 pro, czytałem na forum, że to dosyc dobre nauszniki, ale czy może znalazło by sie coś lepszego do kwoty powiedzmy 500-600zł, nie jestem audiofilem ani nic z tych rzeczy, ale nie ukrywam, że muzyki to słuchać mogę cały Boży dzień. Druga sprawa nie wiem za bardzo, do czego podepne takei słuchawy, bo chyba nie do telefonu..., mam wzmacniacz pioneera vsx -521, ale to się raczej nie nada, mam jeszcze karte dźwiękową asus xonar d1. Czy w mojej sytuacji kupowanie wzmazniacza słuchawkowego jest obowiązkowe? Z góry bardzo dziękuję za pomoc

Zamiast 380 proponowałbym Ci 280. Miałem kiedyś podobny dylemat i wybrałem właśnie 280.

Nie przepadam za basem a basu jak dla mnie było w 380 aż nadto. Za to sennheiser HD 280 PRO okazały się dla mnie strzałem w dziesiątkę.

dodam jednak, że nie jestem jakoś specjalnie osłuchany w kwestii słuchawek. Odkąd jednak posiadam 280 temat słuchawek jak dla mnie nie istnieje.

Słucham najczęściej z dziurki od mojego wzmaka lub cdka (marantz pm ki pearl lite i 5003) a czasami w sypialni ze starego cd technicsa sl p 370 (bardzo przyzwoity dźwięk wbrew pozorom).

Nie wydaje mi się aby słuchawki z tego przedziału cenowego i o takiej imp (64 ohm) wymagały super wzmacniacza słuchawkowego.

Można go kupić ale po co...?

A izolacja jak dla mnie wystarczająca. Ja nie przeszkadzam żonie a ona mnie:) A na poważnie zakładam je i odpływam z dala od tv itp.

Pozdrawiam

Czyli w sumie teoretycznie mógłbym je podpinać do ampla albo do tego mojego xonara, tak? Nie będą się marnować ani nic w tym stylu?

Ostatnio zgłębiam temat słuchawek bo sam przymieżam się do zakupu i mogę ci powiedzieć czego się dowiedziałem:

Nigdy nie będziesz wiedział, czy coś ma wystarczające wzmocnienie, żeby pociągnąć dane słuchawki, kwestia jest nie tylko w impedancji ale również w skuteczności. Warto byłoby zatem jak zwykle przed zakupem posłuchać z docelowym źródłem. Dla pewności możesz wymienić xonara d2 na st, który ma wbudowany całkiem mocny wzmacniacz słuchawkowy.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ciekawe słuchawki to SoundMagic HP-100 i AKG K550. Raczej polecam z drugiej ręki, używane, wtedy tańsze. Napędzają je przenośne DAPy nawet.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Zastanawiam się nad zakupem k550 albo k551, albo ewentualnie wstrzymam się do premiery k545. Źródłem będzie narazie głównie fiio x3.

Miałeś je może osobiście? Możesz coś powiedzieć o basie? We wszystkich recenzjach nażekają na ten aspekt. A jak w nich jest z wydostawaniem się dźwięku? Szukam głównie zamkniętych słuchawek, żeby móc słuchać w domu i nie przeszkadzać innym (np. śpiącym) więc bardzo jestem ciekaw czy w takich słuchawkach pół metra od noszącego będzie coś słychać?

Ujemny, nie mam możliwości testowania słuchawek;/ nie ma takich sklepów w okolicy w których mógłbym coś takiego przetestować, zostaje mi czytanie opinie i sugerowanie się waszymi wrażeniami, odczuciami związanymi z danymi słuchawkami. A co myślicie jeszcze o brainwavz hm5, firma bardzo niszowa, nie słyszałem o niej wcześniej, ale doskonale wyposażenie i słuchawki podobno nieźle dają radę, czy to prawda? Powiem Ci, że tymi akg to mi jeszcze większy mętlik w głowie zrobiłeś...:)

Co do K550 to bardzo ciekawe sluchawki zamknięte, grające przestrzennie. Mają bas - po prostu nie są dla bassheadów tylko normalnych słuchaczy. Nieco więcej basu mają HP100 ale również pod kontrolą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polecam ten test.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - oraz ten. I dyskusję o HP100 na forum mp3store :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

u mnie testowe HP100 grały z parą iMod/iBasso D10. Izolacja dobra. K550 to moje domowe słuchawki i też uważam je za świetne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Czyli mam rozumieć, że akg k550 byłby najlepszym wyborem? A tych breinwavz to nie warto, tylko, że różnica między k550 a hm5 jest różncia 200zł. Wydaje mi się troche, że te dwie stówy to sie za firmię płaci, ale pewnie się myle.

Ja jestem zainteresowany AKG550 bo szukam słuchawek do wszystkiego ;)

Chcę coś do domu, żeby nie przeszkadzać domownikom, i chcę coś na tyle kompaktowego, żeby nie wyglądać na totalnego świra kiedy będę chciał wyjść na miasto. I tu teoretycznie patrząc na zdjęcia i recenzje akg 550 spełniają wszystkie te wymagania. Przeszkadza tylko niewymienny kabel.

Za dwa tygodnie zamieżam się przejść na jakies odsłuchy, innej drogi nie ma ;)

@ Lord Rayden: a jak z tym wydostawaniem się z nich dźwięku?

Panowie, cały dzień spędziłem nad czytaniem recenzji, zestawień, porownanń itp itd... . Ujemny zaciekawiłeś mnie tymi akg k550, nie powiem, bo ciekawie się prezentuja te słuchawki, zarówno od strony techincznej jak i wizualnej, no nei oszukujmy się, w takich słuchawkach to można i na maisto wyjść i przy robocie posłuchać. Najelpei to faktycznie było by posłuchać na własne, że tak powiem ucho, tylko, że nie ma gdzie... . Sennheisery też przedstawiają się ciekawie, ale nie wiem czy nie są one zbyt oklepane, natomaist te breinwavz jest dosyć fajna alterantywą zarówna dla senków jak i akg, ale czy warto pchać się w chińszczyznę? Ponoć warto, ale to ponoć nie daje mi nawet 80% pewności, zę to nie jest jakiś bubel.

Pytanie. Ceny AKG 550 zaczynają się już od 700 zł, a AKG 551 które różnią się tylko krótszym kabelkiem (i czymś tak bezsensownym jak pilocik do srajpada) kosztują 300 zł więcej. Czy coś stoi na przeszkodzie, żeby kupić tańszy model i ciachnąć kabel w 2/3 długości i zarobić go samodzielnie jackiem? Pozostałe 2m kabla można zarobić wejściem na jacka i mieć przedłużkę do domowych zastosowań? :)

A co powiecie na Audiotechnica Ath-m50. Podobno bardzo liniowe i rzetelne słuchawy. Ja na razie kupiłem Ath-m20 za 150pln. Żonka szybko mi je skonfiskowała i wyżuciła na śmietnik Senheisery hd 205. Ja kupiłem ten model bo przymierzam się właśnie do tych 50tek. 20stki na razie za te pieniążki super. Żadnego dudnienia buczenia. Mam do porównania Creative aurvana live i przy Audiotechnice to faktycznie bas mają do niczego. Nawet wysokie tony są mniej nachalne. Wiadomo szału za te pieniądze nie ma ale jakaś namiastka kultury brzmienia mi odpowiada. No i wykonanie świetne. Senki mogą się uczyć. Pozdrawiam

Właśnie byłem na odsłuchach i mogę conieco rzucić światła na sytuację ;)

Zaznaczam z góry, że za źródło robił fiio X3 i absolutnie nie wypowiadam się na temat ogólnego potencjału tych słuchawek czy tego jak brzmią z lebenem or sth.

Celem było znalezienie słuchawek nausznych, najlepiej zamkniętych. Punktem odniesienia jest moje przyzwyczajenie do Audio-tehniki AD300 które posiadam i mojego stereo (w "o mnie").

Materiał odsłuchowy metal, jazz, pop, symfoniczna.

Na pierwszy ogień poszły AKG 550:

-wygodne, zamknięte, więc podstawowe wymagania spełnione, dodatkowo "mobilny" dizajn. Brzmienie strasznie jasne, jest jakaś przestrzeń, jest bas. Jest dobrze. Niestety barwę określiłbym jako totalnie pastelową, brak masy w cięższej muzyce. Dobry realizm w jazzie i symfonicznej. Niestety szybko zauważyłem że Diana Krall syczy więc zacząłem sprawdzać ten aspekt w innych kawałkach. Natalia Kills syczy, Johnatan Davis syczy, talerze syczą. Nie jakoś strasznie, ale jednak. Najlepiej wypadł bach, bo tu ani basu, ani nie ma co syczeć. U mnie w domu nic nie syczy, więc dyskwalifikacja.

Dalej AKG 770 250 Ohm.

-wygodne, zamknięte, więc podstawowe wymagania spełnione. Dizajn mało mobilny, ale co tam niech mnie wytykają palcami ;) W pierwszym wrażeniu brzmienie głębsze od AKG, bas lepiej słyszalny. Jest bardzo dobrze. Barwa dobra, jest masa w ciężkiej muzie, jest realizm w jazzie i symfonicznej. I nagle syki. I to gorsze niż w AKG... Jakieś podbicie nagłe na wysokich czy co? Dyskwalifikacja, u mnie w domu nie syczy ;)

Ale kierunek dobry wiec idę w tą stronę i dostaję Bayerdynamic 990 250Ohm.

-wygodne, otwarte, więc podstawowe wymagania nie spełnione. Dizajn mało mobilny itd. Bum! Są wszystkie zalety 770 i nie ma syczenia! Jest masa, jest bas, jest realizm. Trochę jeszcze jakby za jasne, ale już nie ma przegięcia pały ;) Smutek, bo otwarte.

No nic, wezmę jeszcze jakieś otwarte do obadania: Audio technica AD900.

-Super wygodne, otwarte, podstawowe wymagania nie spełnione. Dizajn absolutnie nie mobilny. Bas jest, brzmienie jasne, ale jakby brak głębi. Syczy. Dyskwalifikacja.

No nic spróbuję czegoś innego myślę sobie i padło na audio technica ATH-m50, albo jakieś które tak wyglądały, nie pamiętam konkretnie, ale sporo audiotechnika ma tak wyglądających modeli

-cisną, niewygodne, ale można się przyzwyczaić, zamknięte. Podstawowe wymagania nie spełnione. Jest moc, jest ciężar. Ciężka muzyka ma kopa, nic nie syczy, jest dobrze. Niestety, zero realizmu w poważnej i jazzie, do tego jakaś huśtawka, bo raz coś zabrzmi dobrze a za chwilę wkręca się w mózg jakiś hałas. Bieda.

Generalnie jestem w kropce. Muszę się przyjrzeć ofercie beyerdynamika i znaleźć słuchawki które brzmią jak 990 250Ohm i są zamknięte. Heh.

Ujemny, mówisz, ze Ci syczą te akg..., a juz miałem zamawiać, a tu taka rewelacaj z Twojej strony, to teraz naprawdę już sam nie wiem, dziel się swoimi odczuciam na bierząco :) byłbym narawdę wdzięczny. Mogę wiedzieć, gdzie testowałeś słuchawki?

Ujemny, mówisz, ze Ci syczą te akg..., a juz miałem zamawiać, a tu taka rewelacaj z Twojej strony,

No problem w tym, że mi prawie wszystko syczało, ale możliwe, że ja mam problem ze słucham, albo problem ma fiio...

Nigdzie w recenzjach nie widziałem, żeby komuś fiio syczał, albo żeby im syczały te słuchawki, albo w ogóle, że jest taki problem na forach, więc może to ja jestem problemem...

Aż w domu z ciekawości podpiąłem fiio do mojego "naziemnego" stereo i o ile miałem wrażenie, że nie jest to DAC klasy mojego xonara (jakaś taka większa nerwowość...) to w domu kompletnie nic mi nie syczało. NIC!

Moje audiotechniki ad300 niestety jakiś czas temu uległy uszkodzeniu i nie mam porównania z nimi.

Tak czy siak planuję więcej odsłuchów, bez tego niestety wpierdzieliłbym się w słuchawki tnące uszy żyletkami.

Choć gdybym teraz miał brać w ciemno brałbym te beyerdynamicki 990. Mało brakowało do szczęścia. Można sobie wysokie przyciąć equalizerem w grajku :)

Beyerdynamicki 990 odpadają wg mnie, teraz mam otwarte słuchawki i nie jestem z nich za bardzo zadwolony, raz, że każdy słyszy czego słucham i przeszkadzam tym samym, a dwa ja słyszę wszystko w około i nie mogę się skupić na muzycę, tylko na tym co jest na zewnątrz, w kuchnii, w telewizorze itp itd ;/ . Miałbym małą prośbę do Cb, jeśli byś widział gdzieś słuchawki breinwavz hk5, do przetestowania, to jest sprawdź, było by naprawdę fajnie z Twojej strony :)

to raczej to fiio jest jakieś kiepskie/dziwne - dt770 ani m50 nie powinny ani syczeć ani mieć dziwnego dżwięku

A w domu z xindakiem mt-3 i acoustic energy aelite two nie syczy. Dziwność nad dziwnościami

Ale! m50 zdradzają podobną nerwowość, chociaż nie tak drastyczną jaką x3 zdradza w moim domowym stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.