Skocz do zawartości
IGNORED

tannoy revolution r2(4szt) czym zasilić (bi amping)?

piotrek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest to mój pierwszy temat bo jestem trochę zdesperowany i chciałem skorzystać z wiedzy i doświadczenia mądrzejszych ode mnie ludzi żeby nie popełnić niepotrzebnych błędów z góry dziękuje za pomoc.

A więc czytając pochlebne opinie o firmie Tannoy kupiłem używane kolumienki r2 na początku z myślą głównie o kinie domowym, następnie kupiłem m1 oraz rc wcześniej posiadałem subwoofer magnat omega 300, po jakimś czasie stwierdziłem że jednak chce postawić na dobre stereo, ostatnimi czasy udało mi się kupić okazyjnie naprawiane kolejne r2 mam już cztery sztuki brzmią już znacznie lepiej w docelowym pomieszczeniu około 35m2 prawie w całości w drewnie do wglądu są zdj pomieszczenia.

Teraz mój dylemat szukam od dłuższego czasu czegoś by to wszystko zasilić obecnie gra to na amplitunerze 5.1 sony 5x100 stary model po jakimś czasie chyba rozgrzaniu sprzętu gra to jako tako ale...

pozostawia wiele do życzenia w domu testowałem te r2 w pokoju 20m2 na wzm samochodowym dimension Jr4 300 oraz kompem z kartą sb audigy2 po pół godziny pracy choć wzm im nie dawał do końca rady mile mnie zaskakiwały

choć r2 trochę słabe są dlatego kupiłem drugą parę.też myślę jak je teraz ustawić(kwadrofonia wchodzi w rachubę) Co do muzyki słucham praktycznie wszystkiego głownie rock wszelka muzyka elektroniczna testowałem je głownie na płytach Audiophile Air1,2 oraz Michael Jackson'a bo te polazły dobre stereo.

Próbowałem licytować miedzy innymi marantza 7200 oraz 7001 na bi amping ale zwątpiłem w ceny jaki doszły na licytacjach nawet nie wiem czy warty ten sprzęt jest tego czy nie dołożyć nieco i kupić jakąś lampę oraz końcówkę mocy wielokanałową żeby do kupy zasilić na bi ampingu te cztery r2 oraz ewentualnie resztę głośników nie znam się nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko połączyć do kupy żeby wyszło dobre stereo i kino domowe od razu mówię że trochę brakuje mi mocnego basu mimo ze magnat jest mocny nie podoba mi się on w połączaniu do stereo...

Pozdrawiam Piotrek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51505-0-19217500-1379278801_thumb.jpg

post-51505-0-05156700-1379278805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek radzę poczytać i zaznajomić się z pojęciami, co to jest Stereo,Kwadrofonia, Bi-wiring, Bi-amping, a potem zadawać pytanie dotyczące odpowiedniego tematu. Jak poznasz te zagadnienia sam dojdziesz do tego jak to wszystko podłączyć.

Ps.

Stereo na 4 kolumnach to nie kwadrofonia !

Na początek radzę poczytać i zaznajomić się z pojęciami, co to jest Stereo,Kwadrofonia, Bi-wiring, Bi-amping, a potem zadawać pytanie dotyczące odpowiedniego tematu. Jak poznasz te zagadnienia sam dojdziesz do tego jak to wszystko podłączyć.

Ps.

Stereo na 4 kolumnach to nie kwadrofonia !

Dzięki Markus za szybką reakcje czytałem w skrócie o tym ale szczerze nie mam wiele czasu żeby zagłębiać się w tej wiedzy,

dla Ciebie to śmieszne się wydaje że pytam o proste sprawy ale dla mnie to nie takie proste nie mam żadnego doświadczenia i chce po prostu skompletować granie jakie takie, che żeby ktoś zaproponował co on by zrobił w mojej sytuacji, co by kupił czego szukał żeby połączyć jedno z drugim czy kolumny cztery da na froncie czy w każdym koncie po jednej czy warto pchać się w bi amping bo bi wiring chyba żadnego efektu nie da zwłaszcza ze mam do jednej kolumny kilka metrów kabla nie chce po pięć razy kupować zmieniać wole od razu kupić coś co będzie miało sens i będzie możliwe kiedyś do rozbudowy kończy się aukcja jak możesz napisz czy warto kupić i ile warto zapłacić

Ukryta Zawartość

Jak masz chwile zaproponuj mi coś żeby zasilić te r2 albo jak sie tylko da to jedną całość z resztą.Dzięki

Ukryta Zawartość

Fajne masz kolumienki! (te r2)

Nie są one wymagające, grają plastycznie dosyć ciepło i mają lekki punktowy basik, który niestety w takim pomieszczeniu będzie Ci uciekał ( i nie osiągniesz z aich pomocą zapewne tego czego szukasz). Nie mam doświadczenia z KD, ale nie marnowałbym ich potencjału na zwykłe KD. Rozważ ożywienie ich jakimś rotelem, czy starszym denonem unikaj przymulastych wzmaków bo będziesz miał kluchy a w takim pomieszczeniu i buczenie.

Marantze są muzykalne ale niestety właśnie może być trochę "za wolno" szczególnie przy filmach:)

Jeśli chcesz typowe KD to może zainteresuj się jakimś wzmacniaczem kina domowego od HK, albo jakimś starszym wyższym Nadem z serii T, te :kina" powinny dostarczyć trochę życia do zestawu. A jak zależy Ci jeszcze na muzie stereo, to zrób inaczej.

Do zasilanai frontu wtedy koniecznie wzmacniacz stereo a do "pozostałych" kolumienek jakiś wzmak kina domowego (ostatecznie może być i ten co masz). Możesz iść w jedną szkołę i szukać zarówno stereo jak i kina denona (denon robił niegdyś niezłe kina)

Napisz jaki masz budżet, i na cyzm CI zależy poza basem.

Co do basu, przykro mi ale w takim pomieszczeniu z tych kolumienek nie uzyskasz mocnego basu. Jak Ci na nim zależy rozważ suba.

Cześć mad'afaka

Co do stereo Przeglądając allegro zauważyłem coś takiego jak wielokanałowe końcówki mocy idzie kupić coś już za tysiaka np Rotela czy marantza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz nie wiem czy się da ale jakby podpiąć r2 na bi ampingu wtedy taką końcówką zasilę tylko te 4 kolumienki i musiał bym połączyć je na froncie szeregowo bo i tak kanałów braknie ( :

teraz pytanie jak końcówka mocy to pasuje przedwzmacniacz, marzy mi się jakaś lampa ale jak teraz sterować ustawiać te głośniki względem zwrotnic bo wolał bym z nich więcej basu wydusić a mniej średnich i wysokich tonów kolejny problem to to że r2 są 2,5 kanałowymi głośnikami czy warto tak się bawić ?

Co do kasy to ja wiem dwa trzy tysiące bym wyczarował żeby kupić na razie jakiś wzm, przedwzmacniacz i jakby się udało to w najbliższym czasie kupić gramofon podoba mi się ten ten o którym pisałem wyżej ale wydaje mi się ze pójdzie za sporą kasę ewentualnie dobry odtwarzacz CD.

Co do subwoofera posiadam magnata omega 300 do kina rewelacja ale do stereo to on się nie pokrywa jest zbyt dlllugi bas i meczy trochę

Wiem że przy r2 basu na plecach nie poczuje ale szkoda mi je sprzedawać bo jedną parę pomalowałem na czarno spuszczałem się chyba z tydzień żeby nie przetrzeć forniru i żeby uzyskać efekt naturalnego drzewa a nikt nie kupi ich za kasę którą w nie włożyłem ) : poza tym żeby bas był zadowalający bym pewnie musiał z 10 tyś wyczarować na kolumny ( :

Dzięki za radę napisz mi tylko czy dobrze myślę czy głupoty wypisuje wyżej ( :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli planujesz gramofon to tylko system stereo. Sprzedaj wszystko co masz łącznie z subwooferem. Zobaczysz ile będziesz miał kasy za sprzęt. Potem wyczaruj te 3tyś i kup dobry wzmacniacz stereo + kolumny odpowiednie do tego pomieszczenia. Wyjdzie to lepiej jak kombinowanie ze sprzętem, z którego i tak nic nie wyciśniesz.

Jeśli planujesz gramofon to tylko system stereo. Sprzedaj wszystko co masz łącznie z subwooferem. Zobaczysz ile będziesz miał kasy za sprzęt. Potem wyczaruj te 3tyś i kup dobry wzmacniacz stereo + kolumny odpowiednie do tego pomieszczenia. Wyjdzie to lepiej jak kombinowanie ze sprzętem, z którego i tak nic nie wyciśniesz.

W sumie to najrozsądniejsze wyjście do stereo ale to potrwa z pół roku zanim to sprzedam i dużo stracę na tym prawdopodobnie a lubię korzystać z kd przynosi to również mnóstwo frajdy ale marzy mi się żeby własnie siąść przed kominkiem zamknąć oczy i delektować się muzyką.

Wystawie te pomalowane r2 i centralny tez odnawiany jak to sprzedam to kupie coś większego ale co? żeby mój gust zaspokoiło to musiały by to być kolumny z 15 calowymi głośnikami bo jak te cztery r2 szału nie robią nawet w 20m2 pokoju to nic innego do głowy mi nie przychodzi... patrzyłem tez na droższe konstrukcje są przepiękne ale podejrzewam że tez mogą mnie niemile zaskoczyć a nie ma gdzie posłuchać starszych konstrukcji a na nowe nie stać mnie...pozdro Ty Markus jakie teraz masz kolumny i na jakim metrażu bo resztę sprzętu mogę pozazdrościć

Co Ci będę pisał jakie mam kolumny i tak Ci to nic nie powie. Jak będziesz kiedyś przejazdem przez Wrocław to wpadnij na odsłuch.

Dzięki za zaproszenie moje życie zamyka się w warsztacie i tej bacówce nie ma na nic czasu ale jak będę kiedyś się wybierał chętnie skorzystam ( :

A tak patrząc w przyszłość co byś sugerował na czym oko zawiesić patrząc na rynek wtórny i mocne głośniki?

Warto tamten gramofon licytować wyżej czy nie bardzo bo jutro kończy się licytacja?

Wcale nie trzeba wydać dużo aby osiągnąć zadowalający bas (chyba, że jesteś fanem dyskoteki bez kontroli:)) w takim pomieszczeniu, ale jak napisał mój przedmówca - najlepiej gdybyś się pozbył tego c masz do tej pory za 4 tysiące spokojnie byś zebrał fajnie grający sprzęcik do takiego pomieszczenia, tyle że byłoby to stereo. Ale skoro masz już r2, to niema co się branzlować, ja naprawdę lubię te kolumienki. Ale nie kupuj do nich Marantza bo może być muliście. Głupota było, że kupiłeś ich drugą parę, zamiasit użyć jednej pary na front a na tył kupić sobie jakieś surroundy.

Ale postawmy sprawę wprost w takim pomieszczeniu one CIę nie kopną:) Optymalnie grają w 15-17 m^2. Dlatego kup coś porządnego do zasilania frontu, a na tył póki co zostaw ten ampli od kina domowego (będzies zmiał surroundy i suba)

Ukryta Zawartość

To Ci zagra żywo, i będzie dosyć mocno kopało

Ukryta Zawartość

(ten zestawik denona, cena zacna;) ale nie mam pojęcia jak to gra)

Ukryta Zawartość

A to jest w stanie burzyć ściany. Tylko sprzedawca to typowy handlarz. I niestety góra w takim pomieszczeniu może drażnić uszy.

Sprzedaj jedną parę tych r2, bo dwie pary tych kolumn CI zwyczajnie ni nie dadzą, a może być tylko problem z ich zbalansowaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wcale nie trzeba wydać dużo aby osiągnąć zadowalający bas (chyba, że jesteś fanem dyskoteki bez kontroli:)) w takim pomieszczeniu, ale jak napisał mój przedmówca - najlepiej gdybyś się pozbył tego c masz do tej pory za 4 tysiące spokojnie byś zebrał fajnie grający sprzęcik do takiego pomieszczenia, tyle że byłoby to stereo. Ale skoro masz już r2, to niema co się branzlować, ja naprawdę lubię te kolumienki. Ale nie kupuj do nich Marantza bo może być muliście. Głupota było, że kupiłeś ich drugą parę, zamiasit użyć jednej pary na front a na tył kupić sobie jakieś surroundy.

Ale postawmy sprawę wprost w takim pomieszczeniu one CIę nie kopną:) Optymalnie grają w 15-17 m^2. Dlatego kup coś porządnego do zasilania frontu, a na tył póki co zostaw ten ampli od kina domowego (będzies zmiał surroundy i suba)

Ukryta Zawartość

To Ci zagra żywo, i będzie dosyć mocno kopało

Ukryta Zawartość

(ten zestawik denona, cena zacna;) ale nie mam pojęcia jak to gra)

Ukryta Zawartość

A to jest w stanie burzyć ściany. Tylko sprzedawca to typowy handlarz. I niestety góra w takim pomieszczeniu może drażnić uszy.

Sprzedaj jedną parę tych r2, bo dwie pary tych kolumn CI zwyczajnie ni nie dadzą, a może być tylko problem z ich zbalansowaniem.

Rotel ładny bardziej preferuje czarny kolor ale skoro mam wszystko zmienić to chyba nie będzie miało większego znaczenia

napiszecie mi proszę czy warto ten gramofon licytować MARANTZ 6100 VINTAGE i ile to jest warte wtedy kupie jeszcze jakiś wzmacniacz lepszy żeby można było lampę dołożyć przed nim żeby pociągły większe lepsze kolumny od razu a miedzy czasie wystawie te r2 obydwie pary pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak patrząc w przyszłość co byś sugerował na czym oko zawiesić patrząc na rynek wtórny i mocne głośniki?

Jak będziesz już miał ustalony dokładny budżet to wtedy będzie można myśleć co kupić. Rynek wtórny zmienia się dynamicznie i można czasem wychwycić rodzynki w rozsądnej kasie. Do takich potrzeb jak Twoje optymalnym rozwiązaniem były by kolumny Acoustic Research ar1. Dwa lata temu kupowałem je znajomemu w Niemczech za 1200euro para. Podobno już ich nie ma w tym salonie audio, a znaleźć takie na rynku wtórnym to jak szukać igły w stogu siana. Jak będę przejazdem koło Koloni to zapytam czy jeszcze są. Poczytaj o tych kolumnach. Idealne do kina jak i stereo. Nie będziesz potrzebował żadnych subwooferów i drogich wzmacniaczy.

Licytuj do max 550zł. Wcześniej zapytaj dokładnie o wkładkę i napędy.

Jak będziesz już miał ustalony dokładny budżet to wtedy będzie można myśleć co kupić. Rynek wtórny zmienia się dynamicznie i można czasem wychwycić rodzynki w rozsądnej kasie. Do takich potrzeb jak Twoje optymalnym rozwiązaniem były by kolumny Acoustic Research ar1. Dwa lata temu kupowałem je znajomemu w Niemczech za 1200euro para. Podobno już ich nie ma w tym salonie audio, a znaleźć takie na rynku wtórnym to jak szukać igły w stogu siana. Jak będę przejazdem koło Koloni to zapytam czy jeszcze są. Poczytaj o tych kolumnach. Idealne do kina jak i stereo. Nie będziesz potrzebował żadnych subwooferów i drogich wzmacniaczy.

Licytuj do max 550zł. Wcześniej zapytaj dokładnie o wkładkę i napędy.

Idealne rozwiązaniowe będę też szukał takich, na ebayu są nieco zniszczone ale wysyłka z zagranicy może się źle skończyć...

Jakbyś mógł je opisał osobiście bo je na pewno słyszałeś i jakiego wzmacniacza by wymagały mało jest o nich w internecie wole zapytać

Jakbyś miał coś na oku dawaj znać dziś kaska jest jutro nie ma tak jest w mojej sytuacji na okrągło dokładam do tej bacówki i tak to wygląda ale jakby była jakaś okazja rzeczywiście jestem w stanie załatwić co nieco byle było warto...

Kolumny o obudowie zamkniętej. Dwa średnie tony po 13cm + wysoki ton 25mm. Najlepsza jest jednak strona basu. Za bas odpowiadają głośniki 15" zamontowane w bocznej ściance kolumny. Głośniki basowe zasilane są własnymi wzmacniaczami. Każdy z nich zapewnia moc 500watt RMS. Dzięki obudowie zamkniętej bas jest szybki i niesamowicie dynamiczny pozbawiony tendencji do buczenia czy też przeciągania. Wzmacniacz ma pełną regulację pasm odcięcia oraz podbicia w danym paśmie częstotliwości. Kolumny wystarczy zasilić dobrym muzykalnym, nie koniecznie mocnym wzmacniaczem i mamy wszystko co trzeba. Przy stereo bas na głośniki boczne pobierany jest bezpośrednio z kabli, natomiast przy kinie domowym wzmacniacze podłącza się pod typowe wyjście sub ze wzmacniacza, wtedy głośniki basowe grają jako subwoofer. U mojego znajomego te kolumny bez problemu wypełniają dźwiękiem ponad 50m2. A bas jest niesamowity. Tego się nie da opisać. To trzeba posłuchać i zobaczyć co się dzieje z piwem postawionym na stoliku w odległości ok 4 metrów od kolumn i szklankami w kuchni. Co do jakości pasma średniego i wysokiego to gra to poprawnie na poziomie konstrukcji za 3-4tyś. Nie jest to jakaś super audiofilska kolumna. Jednak pod względem basu i uniwersalności nie ma sobie równych.

Kolumny o obudowie zamkniętej. Dwa średnie tony po 13cm + wysoki ton 25mm. Najlepsza jest jednak strona basu. Za bas odpowiadają głośniki 15" zamontowane w bocznej ściance kolumny. Głośniki basowe zasilane są własnymi wzmacniaczami. Każdy z nich zapewnia moc 500watt RMS. Dzięki obudowie zamkniętej bas jest szybki i niesamowicie dynamiczny pozbawiony tendencji do buczenia czy też przeciągania. Wzmacniacz ma pełną regulację pasm odcięcia oraz podbicia w danym paśmie częstotliwości. Kolumny wystarczy zasilić dobrym muzykalnym, nie koniecznie mocnym wzmacniaczem i mamy wszystko co trzeba. Przy stereo bas na głośniki boczne pobierany jest bezpośrednio z kabli, natomiast przy kinie domowym wzmacniacze podłącza się pod typowe wyjście sub ze wzmacniacza, wtedy głośniki basowe grają jako subwoofer. U mojego znajomego te kolumny bez problemu wypełniają dźwiękiem ponad 50m2. A bas jest niesamowity. Tego się nie da opisać. To trzeba posłuchać i zobaczyć co się dzieje z piwem postawionym na stoliku w odległości ok 4 metrów od kolumn i szklankami w kuchni. Co do jakości pasma średniego i wysokiego to gra to poprawnie na poziomie konstrukcji za 3-4tyś. Nie jest to jakaś super audiofilska kolumna. Jednak pod względem basu i uniwersalności nie ma sobie równych.

15 calowe głośniki to jest właśnie to szkoda tylko że reszta nie jest na nieco wyższym poziomie ale wtedy taki komplet sporo więcej kosztował i tak się opłaca jak za te 15 bo wyobrażam sobie że efekt będzie rewelacyjny dawniej podobało mi się jak głośnik schodził nisko teraz słuchając muzyki wole twardy pewny bas taki naturalny właśnie.

A co Markus sądzisz o tych właśnie średnich i wysokich będą prawdopodobnie na poziomie tych r2

Dzisiaj zaniosłem te cztery kolumienki tam się trochę rozczarowałem myślałem ze będzie lepiej ale bas tam po prostu znika musiał bym mieć jeszcze takie dwa subwoofery żeby to grało fajnie na pół gwizdka a i tak było by sztucznie jestem zmuszony sprzedać te r2 bo rzeczywiście kiszka

W domu w mniejszym murowanym pomieszczeniu bas już z jednej pary mnie miło zaskakiwał był taki jak własnie sobie wyobrażałem reszta tonów też niczego sobie bardzo szczegółowo

grały jak na sprzęt za przyzwoite pieniądze i nawet na kiepskim wzm

Jak Markus sądzisz czy te głośniki pokażą jakość żebym kiedyś jakby oczywiście udało się takowe kupić podłączyć pod gramofon i lampę?

muszę jeszcze znaleźć ich wymiary żeby sobie je wyobrazić i przemyśleć sposób ich transportowania po bacówce bo często ją wynajmuje a osoby trzecie po pierwszym piwie by spalili sprzęt

Ukryta Zawartość

nie dużo mniej za r2 zapłaciłem masakra by takie dwa komplety za tą cenę były wtedy by grało ( : może wtedy zwierzątka leśne by się wyprowadziły z domku

Ukryta Zawartość

Z tą średnicą i wysokimi jest bardzo dobrze. Ja też już teraz patrzę innymi kategoriami. Jak dasz muzykalny wzmacniacz to będzie rewelacja i zagra Ci to na poziomie średnicy i wysokich jak w heco celan 701XT, a więc bardzo dobrze. Jak najbardziej będą nadawały się pod gramofon. Co do wymiarów to jest to spora kolumna i ma słuszną masę. Coś ok 45kg sztuka.

Pisałem do kilku sklepów w których znalazłem ze kiedyś mieli te głośniki zobaczymy może ktoś będzie je miał wtedy od razu na aukcje r2 i suba dokładam i mam rzeczywiście mocne granie przy tym schludnie wyglądające i tak naprawdę to nało miejsca będą zajmowały troche wyższe od r2 troche szersze i znacznie dłuższe zawsze takie konstrukcje mi się podobały szkoda tylko ze producent użył nienaturalnej okleiny ale z tym akurat można już cuda robić ( :

Z tą średnicą i wysokimi jest bardzo dobrze. Ja też już teraz patrzę innymi kategoriami. Jak dasz muzykalny wzmacniacz to będzie rewelacja i zagra Ci to na poziomie średnicy i wysokich jak w heco celan 701XT, a więc bardzo dobrze. Jak najbardziej będą nadawały się pod gramofon. Co do wymiarów to jest to spora kolumna i ma słuszną masę. Coś ok 45kg sztuka.

Napisz mi Markus proszę bo szukam już kolumn wiem jakie, teraz jaki wzmacniacz miedzy czasie kupić bo możne jakaś okazja się trafi żeby zasilić te kolumny i żeby tez był dobry na przyszłość i żeby dało się podłączyć lampę i gramofonik jak coś pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.