Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - do kompletu audio

saintpetrex

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim!

Proszę o pomoc w doborze DACa do mojego systemu audio. Mnogość opinii i ocen trochę mnie przeraziła, więc postanowiłem postawić na konkrety i poprosić o konkretne propozycjemojego sprzętu.

Kilka danych technicznych:

- pokój 3x3,5m,

- kolumny RLS Callisto III,

- wzmak Baltlab Epoca 1v3,

- komp (o ile to ważne) dell e6430.

Generalnie chodzi mi dobranie DACa "ciepło" grającego. Baltlab to dość specyficzny zwierz, przede wszystkim czuły i wrażliwy na resztę swojego grającego stadka. Po prostu nie chce z BB Kinga czy Dżemu zrobić Sepultury (czy czegoś w tych okolicach).

Jeżeli chodzi o oprogramowanie kompa to jestem w trakcie badania tematu, aczkolwiek docelowo pewnie zajmę się tym mająć już całość sprzętu.

Fajne opinie mają Hegel hd11, Cambridge Audio DacMagic Plus i Audiolab Q-DAC, a może wprost Cambridge Audio Stream Magic 6.

Finansowo do 4 tyś.

Z góry dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/105722-dac-do-kompletu-audio/

Jeśli kupujesz daca i będziesz używał kompa jako transportu, podstawa to konwerter asynchroniczny np. ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie wiem jak to gra ale na pokładzie ma VIA Vinyl u mnie sprawdził się doskonale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pogadaj, wypożyczają na odsłuchy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Cambridge Audio Stream Magic 6 neguje sens zastosowania kompa, bo sam jest odtwarzaczem.

Osobiście posiadam Hegel HD11 i bardzo sobie chwalę. Za transport robi mi komputer z JRiver na pokładzie.

Cambridge Audio DacMagic Plus i Audiolab Q-DAC sobie daruj bo to nie ta klasa.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witaj,

w Twojej konfiguracji zaproponowałbym dwa przetworniki: Hegel HD11 oraz PS Audio NuWave DAC (http://www.q21.pl/ps-audio-nuwave-dac.html).

Hegel jest równy, dobrze wypełniony, powinien dobrze sprawdzić się w Twojej konfiguracji. PS Audio jest bardziej ciepły, trochę złagodzony, bardzo plastyczny, idzie w spokojną stronę dźwięku.

Zapraszam na odsłuchy, masz także możliwość u nas wypożyczenia (także na odległość) urządzeń do testu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wrzucając jeszcze jeden wątek przy okazji.

Jak będzie miał się dźwięk np. z PS Audio NuWave DAC do wykorzystania jako DAC'a Audiolaba 8200cd, ktoś robił takie porównania ? (zawsze to 2 opcje w jednej).

Kup matrix mini-i.Bardzo dobry dac.Dźwięk analogowy dynamiczny i nie zamulający.Wewnętrzne zasilanie i profesjonalne wejscia czynią go nie do pobicia w tej cenie.Rdac i inne daci z zewnetrznym zasilaniem to zabaweczki przy nim...

Do tego masz dobry wzmacniacz słuchawkowy usb i pilot.Czego wiecej potrzeba za 1100-1200zł?Czasem pojawiają

się na allegro używki ale z racji tego , że sprzęt gra ponad przeciętnie to mało kto chce sie go pozbyć.Zaoszczedzisz z 2800 , sprzedasz kolumny i kupisz lepsze.

W sumie cierpliwie czekałem, aż ktoś zaproponuje matrixa, faktycznie byłby to dla mnie wybór idealny. Tylko ze względu na to, że muzyczka głównie będzie płynęła z kompa to wejście USB 44.1-48kHz troszkę mnie napawa niepokojem... Chociaż faktycznie, za te pieniądze może warto spróbować. Konieczny będzie również konwerter USB-SPDIF ?

W sumie cierpliwie czekałem, aż ktoś zaproponuje matrixa, faktycznie byłby to dla mnie wybór idealny. Tylko ze względu na to, że muzyczka głównie będzie płynęła z kompa to wejście USB 44.1-48kHz troszkę mnie napawa niepokojem... Chociaż faktycznie, za te pieniądze może warto spróbować. Konieczny będzie również konwerter USB-SPDIF ?

Możesz wyprowadzić dźwięk z komputera przewodem optycznym lub coaxial.Kartę dzwiekową w wyjsciem optycznym kupisz na allegro za 30zł w góre.Ja używam usb i nie stwierdzam róznic ale polecalbym konwerter asynchroniczny usb

np nuforce.Narazie sprawdz czy ci podejdzie dzwiek tego matrixa a pozniej najwyzej konwerter.

Nadszedł dzień ostatecznych decyzji!

W każdym razie w sobotę jadę posłuchać Hegla HD11 i PS Audio NuWave DAC. Niestety nie będzie okazji porównać do kompletu Matrixa Quattro DAC i polecanego NuForce DAC100.

Stąd moje pytanko, czy miał ktoś z Was możliwość porównania tych DACów w miarę bezpośrednio? bądź mógłby mniej więcej określić jak się ma Matrix i NuForce do Hegla i NuWave'a??

z góry dzięki!

• 1 rok później...

Nadszedł dzień ostatecznych decyzji!

W każdym razie w sobotę jadę posłuchać Hegla HD11 i PS Audio NuWave DAC. Niestety nie będzie okazji porównać do kompletu Matrixa Quattro DAC i polecanego NuForce DAC100.

Stąd moje pytanko, czy miał ktoś z Was możliwość porównania tych DACów w miarę bezpośrednio? bądź mógłby mniej więcej określić jak się ma Matrix i NuForce do Hegla i NuWave'a??

z góry dzięki!

No i jak porównanie? :) Bardzo jestem ciekawy no i na czym boło owe porównanie przeprowadzone (na jakim sprzęcie).

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.