Skocz do zawartości
IGNORED

FreeBSD - ktoś poza mną używa?

iryys

Rekomendowane odpowiedzi

Używam FreeBSD jako wyłącznego systemu na moim kompie od 2005r. zacząłem od *nix'ów typu "czysty" Debian, później Slackware w rok po zakupie pierwszego PC ( K-6II 400 Mhz 64 Ram ) z win98, po dwóch miesiącach zastąpiłem 98 NT 4.0, którego uważam za najlepszy system ze stajni Microsft. Odkąd użuwam pochodnych pochodnych Unixa komputer działa jak należy, a przechodząc od Linuxa do BSD świat stał się znacznie prostrzy, a to poprzez konfurację, od posiadanego sprzętu do firewalla.

Pozdrawiam *nixiarzy

Na tym forum jest kilku użytkowników linux, z BSD będzie gorzej. Ale ayran w avatarze ma jakiegoś BSD więc wygląda na to że nie jesteś sam.

Mam ambicje żeby spróbować systemu bsd, kiedyś to na pewno nastąpi. Niestety na bsd nie ma alsy i będzie problem z moją kartą muzyczną.

Jest flash na bsd?

“Kejseren er i garderoben!”

Na FreeBSD trafiłem gdy chciałem poznać Unixa.Trafilem na Linuxa ale zraziły mnie jego niedopracowanie, chaos w dystrybucjach i odstepstwa od Unixa. Wtedy tropem unixa BSD trafiłem na FreeBSD. Elegancja, podobieństwo do Unixa i rewelacyjny (przynajmniej na owe czasy) system portów i pakietów oprogramowania sprawiły, że Linuxa odstawiłem na długo.

Niestety z czasem odstawiłem FreeBSD ale tylko ze względu na brak czasu. Ostatnio nawet nie śledzę rozwoju tego systemu więc gdyby ktoś napisał kilka słów bylbym wdzięczny a może ktoś zechciałby spróbować tego doskonałego systemu.

Grzebiąc w necie pod wpływem tego wątku znalazłem ciekawy artykuł ktory polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

Flash niby jest, ale ten sam, co w linuxie, nie testowałem, bo nie potrzebuję ;)

System portów jest cały czas taki sam, przynajmniej od wersji 5.4, za to liczba portów urosła do ponad 24tys !

po dwóch miesiącach zastąpiłem 98 NT 4.0, którego uważam za najlepszy system ze stajni Microsft.

chętnie wrócę do NT4 ale kto to dziś ustawi mi do multimediów, to orka na ugorze a pewnie i tak nic nie urośnie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Używałem 4 lata, gdy po wędrówce przez różne linuksowe distrybucje typu mandrake, red hat, suse, pld, slackware, stanęło na debianie, z którego wtedy też nie byłem do końca zadowolony. Kolega powiedział mi krótko - po cholerę męczysz się tyle z tyloma linuchami, sprawdź sobie lepiej fribzdę. Tak też uczyniłem i po raz pierwszy od dłuższego czasu nie zmieniałem systemu co 6 miesięcy maksimum. Potem wróciłem do windows, gdyż musiałem używać do pracy specjalistycznego programu napisanego wyłącznie na systemy microsoft. Następnie zmieniłem sobie branżę, lecz z lenistwa i przyzwyczajenia pozostałem na dostosowanym windowsie, a komp z fribzdą stał od 2008 roku nie włączany w rezerwie. I wiecie co, dzięki temu tematowi z ciekawości właśnie go odkurzyłem, włączyłem i diabelsko dobrze śmiga! Pobawiłem się trochę, wyłączyłem. Może do freebsd jeszcze kiedyś wrócę... High-End wśród systemów operacyjnych? Z punktu widzenia windziarza czy pryszczatego linuksiarza na pewno ;)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

"Każda sroczka swój ogonek chwali".

Spróbuję pobawić się GhostBSD bo ma semigraficznego instalatora, a nie znoszę sytuacji w której chcąc wbić gwoździa sam muszę zrobić sobie młotek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.