Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiary, warunki techniczne i potrzeby pokoju pod kino.

R2-D2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Dotąd przeglądałem głównie forum pod kątem sprzętu stereo. Ale nie udzielałem się. Aż do dziś...Plan był na zestaw stereo. Ale jak zapewne wiedzą wszyscy posiadający swoją piękniejszą połówkę, plany mają to do siebie, że mogą ulec zmianom...

Miałem kupić Yamahę z lat 90 + dwie kolumny i rozkoszować się dźwiękiem moich ulubionych wykonawców w czasie ich koncertów.

Miałem...

Plan się zmienił.

Potrzebuję czegoś na czym będę mógł obejrzeć film jak w kinie i posłuchać muzyki. Ale kiedyś kupię amplituner tylko pod muzykę. Głośniki będą wspólne.

Mam 55" z 3D w salonie podpięte pod wieżę. Ale to głównie dzieciarnia oblega. Dostałem permission, żeby zamiast wymarzonego zestawu stereo wyposażyć pokój, którego opis i zdjęcia zamieszczam pod postem, aby służył celu w jakim został stworzony...

Zatem do dzieła!

Oto wymiary:

Długość: 525cm

Szerokość: 326cm

Przekątna ekranu: 108in

Odległość ekranu od podłogi: 96cm

Odległość ekranu od ścian: 42cm

Odległość projektora od ekranu: 375cm

Zasilanie + media + kable w kółku po prawej stronie zdjęcia.

Centralny + pierwsze satelity w kółkach.

Drugie satelity po obu stronach okna - nie widoczne na zdjęciu.

HISTORIA:

W trakcie budowy udało mi się namówić Żonę, aby z garażu zrobić dodatkowy pokój na dole, a garaż dostawić. Nie było łatwo, ale udało się. Tam gdzie ekran były już drzwi do kotłowni, tu gdzie okno była brama garażowa! :D

Po decyzji, podjąłem pewne kroki, które zaprocentowały by w przyszłości, czasu miałem bardzo mało, bo budowa parła do przodu, ale oto co udało mi się wtedy jeszcze zrobić, gdybym miał więcej czasu, to pewnie już wtedy bym napisał na tym forum:

Po lewej stronie oraz tam gdzie ekran ściana działowa na którą dałem stelaż aby wygłuszyć trochę pokój. Pod płytą z KG jest wełna mineralna o grubości 12cm. Lewa strona to dom, prawa to garaż. Wejście do pokoju to drzwi akustyczne z dociskanym progiem i RW=27dB.

Druga pociecha ma już 2 latka i czas Ją wydelegować na górę! A co za tym idzie zwalnia się kinowy pokój. Zbieg tych wydarzeń daje mi w końcu jako takie pole manewru na moich 17m2.

Pokój jest ciemny. Nawet wykładzina na której widać każdą nitkę specjalnie w ciemnym kolorze brana ze względu na projektor. Grube kotary na oknie dopełniają dzieła.

WYMAGANIA:

Nie słucham głośno muzyki. Ale uwielbiam dobrą jakość dźwięku. Luuuubię niiiiiiiskiiiiii baaaaassssss... Zatem moc zestawu jest na ostatnim miejscu - poza wooferem :D Wiem, że lepiej mieć go ciut większego, żeby go nagle nie zaczęło brakować.

Biały ekran pomaluję farbą, albo zrobię ramę z płótna i zawieszę ją. Nie wiem jeszcze które rozwiązanie lepsze, ale to odkładam na dalszy plan.

Mam kable rozciągnięte na zestaw 7.1 - ale nie chcę go. Wykorzystam Centralny kabel nad ekranem i dwa po stronach okna. 2x0,75 ze sklepu elektrycznego - wiem, wiem... Niestety wiem...

Szukam zatem:

5 głośników z aktywnym subwooferem

Amplitunera 5.1

Projektora.

Warunki panujące w pokoju jako tako można sobie już wyobrazić. Obok będzie stał jakiś NAS, więc amplituner będzie musiał mieć funkcje sieciowe. Jak już pisałem, mimo dodatkowego wygłuszenia pomieszczenia nie zamierzam urządzać tam dyskotek. Nigdy nie przepadałem za "łomotaniną" na dyskotekach. Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi.

3D bardzo mi się podoba na TV. Mam 6 par okularów. TV LG. Okulary nie te aktywne, tylko zwykłe - bez baterii. Projektor zatem 3D obsługujący tą technologię. Nie chcę dokupować innych okularów. Nikt z moich znajomych nie ma projektora. Nie wiem czym się kierować. W okolicy 130 km nie ma tez sklepu abym mógł sobie porównać 5 projektorów. Stąd moje wypociny na tym forum. Oglądam filmy w formacie MKV ważące od 3-5 GB. Ale chyba warto będzie zainwestować trochę w format Blu-Ray? Mam napęd w PC. Mogę skopiować na NASa i podać przez DLNA?

Budżet na cały zestaw to 8tyś. Jak potrzeba to dołożę. Trochę. Jeśli będzie to uzasadnione wymiernymi korzyściami.DSC_0250.JPG

Bedziesz siedzial 1.5 m od glosnikow to chyba musisz szukac monitorow bliskiego pola

Tak juz na powaznie za te pieniadze i w tym pomieszczeniu to chyba bedzie niewypal

Sprzety do takiej konfigoracji beda z najnizszych polek

Z drogiej strony za te pieniadze znajdziesz przyzwoita plazme, wzmacniacz i 2 glosniki

Napewno bedzie lepiej

Dziękuję za odpowiedź.

1: Plazmy nie chcę, bo już jedną dużą mam. 5m. od 108 calowego ekranu to za mała odległość?

2: Muszę zatem zrezygnować z 5.1. Zatem coś typu Fronty Fiesta/Siesta + MartinLogan500? i jakiś wzmacniacz do tego z PC jako źródło wszelkiego zła?

Ale kiedyś kupię amplituner tylko pod muzykę.

jak już to wzmak do muzy nie ampli

skoro masz w przyszłości zakupic wzmaka do muzy to proponuję amplituner, który dobrze sprawdzi się w kinie np.Yamaha RX-V773 z wyjściami pre-out do których w późniejszym czasie możesz podpiąc wzmaka i będziesz miał i stereo i kino , wzmak będzie napedzał kolumny przednie i w stereo i w kinie ( na niego licz ok. 3 tys lub więcej jak chcesz miec dobre brzmienie niekoniecznie audiofilskie bo tam juz sumy kilka razy większe) a sterowanie nim będzie sie odbywało przez ampli gdy gra kino a przy słuchaniu muzy będzie włączony tylko wzmak ale o tym później ale dlaczego wspomniałem , bo do takiego połączenia potrzebne są właśnie wyjscia pre-out w amplitunerze , koszt jakieś 2,3 tys , subwofer jak już to do kina więc może zaproponuję Definitive Technology ProSub1000 to następne ok.2,3 tys lub drożej Earthquake i MiniMe P10 lub Kompressor 12 ale już cena podskakuje do ok.3,3tys ,można jeszcze drożej i np.Velodyne EQ-MAX10 i 2,8-2,9 tys lub REL i T-7 też ok.3,3 tys ,Martin Logan Dynamo 700 też ok 3,3 tys , myśle jednak , że do Twojego pokoiku spokojnie DT ProSub1000 ( u mnie gra w 25m2 i luzik ) ale najlepiej byłoby posłuchac jak grają ,

przy założeniu , że zdecydujesz się na tą Yamahę i najtańszy z tej grupki sub DT ProSub1000 lub to wyjdzie jakieś 4,6 tys więc za pozostałą kwotę nie kupisz dobrych kolumn i projektora , a teraz kolunmy , jeśli lubisz dobre brzmienie to sam zestaw kolumn np. z Indiana Line to ok. 3,2 tys ( tam są modele z różnymi wielkościami głośników basowych więc trzeba patrzec na model i wybierac te z 16-to cm-owymi basowcami np.Tesi 560 (z 60-tką w nazwie mają 16-tki ) - lepszy bas , patrząc przyszłościowo do odsłuchu stereo gdyby miały byc podłączone do wzmaka i grac bez wspomagania subem a cena ich niestety podskakuje , już masz 8 tysi a projektor ,

kolumny Dali Zensor np.7 zestaw to ok 4,8 tys , Missiom i MX-5 na przodach to ok 3,5 tys , Heco Metas XT501 to też ponad 4 tys. ,

te sobie posłuchaj , mają dobrą opinie wśród ludzi teraz zależy których brzmienie Ci podejdzie

a jeśli , myślę , na razie rezygnujesz z 5.1 to chociaż na razie przody z proponowanych zestawów kup i suba

mimo , że pokój nie jest wielki 8 tysi jest mało .

Adek! Na taką odpowiedź czekałem :D Bardzo Ci dziękuję - o 1 w nocy! :)

Zatem potrzebuję jeszcze 4tyś na projektor :) - Pisałem że mogę trochę dołożyć jak będzie to uzasadnione. I chyba jest??

Yamaha RX-V773 - cieszę się że to Yamaha. Mam słabość do tej marki :) 2,3pln

DT ProSub1000 2,3 Martin Logan Dynamo 700 - tysiak różnicy - ale czy warto na mój pokój [pokoik]?? 3,3pln

Fronty Indiana Line za 3,5pln.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.