Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage dobrej jakości

RS1973

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wszystkich serdecznie,

Słowem wstępu i przywitania powiem tylko, że lada moment osiągnę słuszny wiek 40 lat :)

W związku z powyższym chciałbym sobie sprawić prezent i szukam Waszej porady.

Swoje poszukiwania koncentruje na zestawie Vintage dobrej/bardzo dobrej jakości.

Chciałbym go umieścić w pokoju o wymiarach 6x6 m.

Słucham głównie: Chillout, Jazz, ale otwarty jestem na każdy rodzaj muzyki.

Uprzejmie proszę o porady, może jakieś propozycje?

Zapominając na chwilę o jakości dźwięku wspomnę, że bardzo podobają mi się modele z lat 70-tych i szukam stanu wręcz kolekcjonerskiego...

https://www.audiostereo.pl/topic/105864-vintage-dobrej-jako%C5%9Bci/

Jaką kwotę możesz wydać? ;)

Ja ciągle choruje na SONY TA-F7B, miałem TA-F6B, przy swojej niskiej cenie gra świetnie i jest przepiękny, a różnica pomiędzy TA-F6B, a F7B jest spora

Na tak szacowne urodziny to nic innego jak,...

215660_410995282310795_706125654_n.jpg

299063_410974812312842_1330261411_n.jpg

184460_411003638976626_1349580868_n.jpg

magnetofon taki sobie spraw do tego;0)

1212659471_0c_3.jpg

Jaką kwotę możesz wydać? ;)

Ja ciągle choruje na SONY TA-F7B, miałem TA-F6B, przy swojej niskiej cenie gra świetnie i jest przepiękny, a różnica pomiędzy TA-F6B, a F7B jest spora

Takie jak ja mam?;0),...

78kj.jpg

Pięknie się prezentują Twoje propozycje.

Krótkie wyjaśnienie dlaczego Vintage?

Otóż od 10 lat pasjonują mnie klasyczne auta i swoje zainteresowania "starociami" staram się przenosić na kolejne obszary.

Azus - piękny mebelek :)

Nie ma czego,...;0), tuner udało mi się kupić za pierwszym razem, w stanie idealnym, żadnych rys, nic, stan fabryczny nówka i to się tyczy też kaseciaka, ale wzmacniacze miałem 3 zdezelowane, mam jeden w rozsypce, no i ten co stoi na szafce, stan ideał, nic, pamiętam jak otworzyłem karton, pachniał nówką, nic stan ideał, ale zanim znalazłem do idealnego kompletu, trwało 3 lata.

rw4g.jpg

4yps.jpg

lmxb.jpg

Panowie, sprostuję: rozpoczynając swoją przygodę "audiofilską" nie chciałbym zaczynać z wysokiego C...

Wydaje mi się, że to dobre podejście do tematu, małą łyżeczką a nie łychą bez znajomości tematu - sam ze swoimi wyborami będę się lepiej czuł.

Precyzując, wydaje mi się, ze w budżecie 10-15k max mogę wgryzać się w temat.

I tu pytanie:

jakie wartości powinny byc licytowane w przypadku Luxman C02 i Luxman M02, przykłady:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, wszystkie tannnoye, to mi z lampami plumkały, nowoczesny tranzystor, jakoś coś nie tak, nie mógł się spasować, ale jest,..i słuchałem, dużych starych tannoy,i na takiej tannoyowskiej końcówce,....jak ten wzmacniacz bujał te kolumny, bas z takim kopytem, czystym przestrzennym dźwiękiem, tylko ten piękniś jest takim brzydactwem, że patrzeć się nie da, ale cudownie gra z coaxialami tannoya.

sr-840.jpg

Zapomniałem dodać, iż ta końcówka może napędzić nawet 2Ohm kolumny przy małych zniekształceniach, nie wiem dlaczego producent dzisiejszych wzmacniaczy, nie informuje, że dany wzmacniacz nie nadaje się do kolumn 4 Ohm, owszem można słuchać, ale jak?, np. wzmacniacz którego impedancja spada do 2 Ohm przy minimalnych zniekształceniach i kolumny 8 Ohm, to sam miód dla wzmacniacza i kolumn, przy takiej konfiguracji wiadomo, że nam miód z uszu nie popłynie.

Panowie, sprostuję: rozpoczynając swoją przygodę "audiofilską" nie chciałbym zaczynać z wysokiego C...

Wydaje mi się, że to dobre podejście do tematu, małą łyżeczką a nie łychą bez znajomości tematu - sam ze swoimi wyborami będę się lepiej czuł.

Precyzując, wydaje mi się, ze w budżecie 10-15k max mogę wgryzać się w temat.

I tu pytanie:

jakie wartości powinny byc licytowane w przypadku Luxman C02 i Luxman M02, przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako kontrę dla owych polecam duet Nakamichi: CA7+PA7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Skoro taki budzet to moze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ceny pomiedzy 1500 a 2200 zielonych. Trzeba sie tylko uzbroic w cierpliwosc aby kupic w dobrym stanie i cenie.

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać, iż ta końcówka może napędzić nawet 2Ohm kolumny przy małych zniekształceniach, nie wiem dlaczego producent dzisiejszych wzmacniaczy, nie informuje, że dany wzmacniacz nie nadaje się do kolumn 4 Ohm, owszem można słuchać, ale jak?, np. wzmacniacz którego impedancja spada do 2 Ohm przy minimalnych zniekształceniach i kolumny 8 Ohm, to sam miód dla wzmacniacza i kolumn, przy takiej konfiguracji wiadomo, że nam miód z uszu nie popłynie.

Właściwie to żaden ze mnie elektronik, audiofil - z wypowiedzi zrozumiałem tylko uszy i miód :)

Skoro taki budzet to moze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ceny pomiedzy 1500 a 2200 zielonych. Trzeba sie tylko uzbroic w cierpliwosc aby kupic w dobrym stanie i cenie.

Myślałem o tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele osob uwaza ze G9000/G901 ma najlepszy stosunek jakosc cena. Nigdy nie slyszalem G9000, natomiast G22/G33 mnie zauroczyl i moim skromnym zdaniem to najlepszy ampltuner w historii aczkolwiek pewnie nie dla kazdego. Ponizej fajne zdjecie G22 i G9000:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiele osob uwaza ze G9000/G901 ma najlepszy stosunek jakosc cena. Nigdy nie slyszalem G9000, natomiast G22/G33 mnie zauroczyl i moim skromnym zdaniem to najlepszy ampltuner w historii aczkolwiek pewnie nie dla kazdego. Ponizej fajne zdjecie G22 i G9000:

Ukryta Zawartość

I dlatego właśnie obstaję za Sansui, zdecydowanie jestem za zestawem opartym o tego producenta.

Ukryta Zawartość

Po co daleko szukać, ten sprzedawca jest rzetelny, gwarancja serwis zaoferuje, też obstawiał bym sansui

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też mnie interesuje coś od "zygzags" ale jakoś zaufania do tego sprzedającego u mnie brak :)

Zadzwoń porozmawiaj, gość spoko, przed zakupem porozmawiaj, hobbysta i wielbiciel sansui, opowie o dźwięku każdego modelu, jak dla mnie to QRX 9000 czy jakoś tak, gra bardziej lampowo niż lampa.

jeśli chodzi o kolumny to może coś ze stajni tannoy'a np. LGM i do tego jakaś nasycona lampa.

RS1973 napisal, ze pokoj, to 6 x 6m, a monitory LGM czy SRM nawet w niewielkim pomieszczeniu maja skromny, plytki bas. Z tych smych glosnikow, ktore w tych modelach siedza jest bardzo dobry bas, ale w wiekszych obudowach, jak np. SRM 12X, a jeszcze lepiej zbudowac sobie obudowy do tych glosnikow - ja tak wlasnie zrobilem i graja lepiej od oryginalnych monitorow. A do takiego pomieszczenia, to rowniez smialo na 15-to calowych coaxialach Tannoya.

Wstępnie dokonałem wyboru rozwiązania, proszę o Wasze subiektywne opinie:

Sansui AU-X901/911DG

Sansui TU-919 ew. TU-X701 bądź TU-719

Sansui CD-X701i

Sansui SR-...?

Infinity Kappa 8 - czy można je zastąpić czymś "mniejszym" a porównywalnym do pomieszczenia 6x6 m co nie rzucałoby się tak bardzo żonie w oczy :)

A może ktoś ma w posiadaniu w stanie gabinetowym któreś z powyższych klocków.

Chętnie oczywiście posłucham Waszych kolejnych sugestii.

Wstępnie dokonałem wyboru rozwiązania, proszę o Wasze subiektywne opinie:

Sansui AU-X901/911DG

Sansui TU-919 ew. TU-X701 bądź TU-719

Sansui CD-X701i

Sansui SR-...?

Infinity Kappa 8 - czy można je zastąpić czymś "mniejszym" a porównywalnym do pomieszczenia 6x6 m co nie rzucałoby się tak bardzo żonie w oczy :)

A może ktoś ma w posiadaniu w stanie gabinetowym któreś z powyższych klocków.

Chętnie oczywiście posłucham Waszych kolejnych sugestii.

WOW! Nawet mnie zaskoczyłeś!

Do Infiinity?

Bardziej Nakamichi, niż Sansui. Do innych - również...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.