Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor 9 v.6 + Nakamichi IA-3 ?

kamzak88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam kolumny Paradigm Monitor 9 v.6 póki co połaczony do niego wzmak Denon 860, Denona planuje wymienić na Nakamichi IA-3 i moje pytanie czy podejdzie tak ladnie jak Denon pod te kolumny ;)? CHciałbym tez aby ktos odniósł się też do mocy tych kolumn a wzmacniacza.

https://www.audiostereo.pl/topic/105894-paradigm-monitor-9-v6-nakamichi-ia-3/

Jeśli Denon ładnie podszedł, to dlaczego planujesz go zmienić?

Zalety i wady PMA 860 masz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zresztą sam je powinieneś znać:)

Tymczasem te Nakamichi, które miałem służyły raczej do wzmacniania MUZYKI, ale tego modelu nie znam...

Czego słuchasz? Chyba nie klasyki lub jazzu...

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Do Twoich Paradigmów (szybkie, twarde, ostre brzmienie) najlepsze są "misiowate", ciepłe wzmacniacze, to kolumny bardzo wybredne, grają od poziomu koszmarnego do przyzwoitego (z najlepszym pasującym wzmacniaczem). Z tego co przerobiłem z nimi (a było tego z 10 klocków) to świetnie się spisują stare Nady (3240PE, 3060, 3080, 3140), Luxman L430, Jungson 88C (nie taki misio ale też OK). Nakamichi to z pewnością też kawał dobrego sprzętu, pytanie czy będzie aż tak pasował ? Na 90% myślę, że jednak zagra lepiej od Denona.

Tymczasem te Nakamichi, które miałem służyły raczej do wzmacniania MUZYKI, ale tego modelu nie znam...

Czego słuchasz? Chyba nie klasyki lub jazzu...

Rock/Metal

Do Twoich Paradigmów (szybkie, twarde, ostre brzmienie) najlepsze są "misiowate", ciepłe wzmacniacze, to kolumny bardzo wybredne, grają od poziomu koszmarnego do przyzwoitego (z najlepszym pasującym wzmacniaczem). Z tego co przerobiłem z nimi (a było tego z 10 klocków) to świetnie się spisują stare Nady (3240PE, 3060, 3080, 3140), Luxman L430, Jungson 88C (nie taki misio ale też OK). Nakamichi to z pewnością też kawał dobrego sprzętu, pytanie czy będzie aż tak pasował ? Na 90% myślę, że jednak zagra lepiej od Denona.

a orientujesz sie jak graja te Nakamichi ? "misowato"? wiem ze tez bardzo polecane, i w porownaniu z tym Denonem 860 duzo lepiej grające.

Pytanie tez o moc wzmaka bo przy 8Ohm wzmak Nakamich ma 2x40V, Denon miał 2x80V

Rock/Metal

a orientujesz sie jak graja te Nakamichi ? "misowato"? wiem ze tez bardzo polecane, i w porownaniu z tym Denonem 860 duzo lepiej grające.

Pytanie tez o moc wzmaka bo przy 8Ohm wzmak Nakamich ma 2x40V, Denon miał 2x80V

Nakamichi mi znane grają MUZYKĘ. Nie "misiowato"... Lecz Ty słuchasz rocka/metalu:)

Takiego TA 3E poleciłbym Tobie bez obawy. Jeśli jest sprawny - mocniejszy jest niż ów Denon.

Zapewne wzmacniacz Nakamichi, który chcesz kupić, będzie dynamiczniejszy od Denona. A także dużo lepiej będzie grał MUZYKĘ. Co nie znaczy, że będzie głośniejszy i mocniejszy. Niekoniecznie więc dla Ciebie "lepszy" do rocka czy metalu.

Musiałbyś posłuchać i poznać czym jedno od drugiego się różni... Inaczej, nie pojmiesz zagadnienia (bez urazy:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zapewne wzmacniacz Nakamichi, który chcesz kupić, będzie dynamiczniejszy od Denona. A także dużo lepiej będzie grał MUZYKĘ. Co nie znaczy, że będzie głośniejszy i mocniejszy. Niekoniecznie więc dla Ciebie "lepszy" do rocka czy metalu.

czemu niekoniecznie dla mnie "lepszy" do rocku czy metalu. W muzyce tego typu często gęsto dynamika jest potrzebna i uważam to za plus. Same kolumny są dosyć dynamiczne. Głośniejszy na pewno nie będzie po specyfikacji którą widziałem ale jak mojego denona rozkrecałem na na 1/3 obrotu tak pewnie wyyjdzie ze Nak'a rozkrece do 2/3 i bedzie to samo :)

Musiałbyś posłuchać i poznać czym jedno od drugiego się różni... Inaczej, nie pojmiesz zagadnienia (bez urazy:)

wiadomo ze musiałbym posłuchac i chetnie bym posłuchał jakby ktos miał na śląsku.

Sprawdzone wzmacniacze z moimi byłymi 9 v5, tylko te grały dobrze z tymi kolumnami, reszta przeciętnie lub koszmarnie.... Ułożyłbym je w takiej kolejności:

1) Nad 3080, 3060 , Jungson JA88C

2) Nad 3240PE (gra tak samo jak Nady spod jedynki, jednak odrobinę słabiej w każdym elemencie)

3) Luxman L430

Nada 3080 masz na Allegro, tak samo są 3240PE

Nie znam tej marki, choć to klasa sama w sobie. Mój jedyny odsłuch był tylko u kolegi Jacka (zukzukzuk), na jego systemie Nakamichi (chyba najwyższy model końcówki z pre) i na kolumnach 3 klasy wyżej od Paradigmów. Podobało mi się i trochę zachorowałem na takie same kolumny, no pewnie też spora w tym zasługa także Nakamichi :)

W ciemno na pewno bym wybrał dowolnego Nakamichi od takiego Denona PMA 860 :)

Jednak tak jak Ci pisałem, do tych kolumn trudno dobrać dobrze pasujący wzmacniacz, z mojego doświadczenia lepiej się sprawdzają z tymi kolumnami ciepłe, miękkie, mniej neutralne wzmacniacze - te które podałem wyżej - przerobiłem z 9 v5 (to samo niemal co 9 v6), więc to są pewniaki. Jedynie Jungson choć był w miarę neutralny, nie tak ciepły, miękki, to mimo wszystko grał fajnie z Paradigmami. Czy Nakamichi równie dobrze się sprawdzi ? O tym sam się przekonasz, daj znać jak podłączysz, jak to gra razem i czy jesteś zadowolony.

Widzę, że kupiłeś ten wzmacniacz i już sprzedajesz. Napisz coś na temat dopasowania (niedopasowania) z Twoimi kolumnami w porównaniu do Denona, będzie dla potomnych. Pomoże też w doborze innego wzmacniacza, chociaż jak wielu pisało odsłuchów nic nie zastąpi.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

no sprzedaje.. wydaje mi sie ale to pewnie tez indywidualna sprawa.. ze góra z PM gra nie bardzo..za bardzo siarczyscie..az za bardzo:) scena nieco wieksza jak w Denonach..ale troche mnie góra odstraszyła. No ale jak piszesz kazdy ma inny słuch i musicie tez odsłuchac:)

Ukryta Zawartość

co myslicie warty ceny i zmiany z 860 ?

Ukryta Zawartość

Jesteś pewien, że wszystko jest ok z tym wzmacniaczem? Ja wstawiłem mojego IA-3 w miejsce Denona PMA-1060, co poprawiło detaliczność, scenę, a przede wszystkim jakość basu, zdecydowanie nie podbiło wysokich tonów. Prawda, że nie gra z tak wypasionymi kolumnami jak Twoje, ale też z nie najgorszymi. Zresztą, podobne wrażenia mam po odsłuchu na Beyerdynamic DT880, Jak dla mnie IA-3 gra tak ze dwie ligi wyżej niż PMA1060, pomijając oczywiście moc. Zobaczymy, jak będzie gdy dojadą mi Triangle.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

głosniki wiele robią, wiec roznica pewnie na pewno bedzie;) wzmacniacz nie wydaje mi sie zeby cos bylo z nim nie tak...rownierz po zapewnieniach goscia od ktororego kupilem, nawet sam mi je przywiozł,..wiec dziadostwa by mi nie dał

Ukryta Zawartość

co myslicie warty ceny i zmiany z 860 ?

Zagra lepiej ale w tym samym stylu co PMA 860. Nie wyciągasz wniosków z tego co piszemy, trudno.

Ukryta Zawartość

Zagra lepiej ale w tym samym stylu co PMA 860. Nie wyciągasz wniosków z tego co piszemy, trudno.

nie nie wyciągam..tylko jedni piszą tutaj tak drudzy gdzie indziej ze Nady nie polecaja do tych kolumn (te co polecałes) wziąłem już Nakamichi i nie podpasował mi, dlatego pytam o rożne marki itp . Denony czesto polecane wlasnie mimo braku przestrzeni.

"Pierwszy sęk w tym, że szybkie, przesterowane riffy gitarowe gubią się przy "miekkim, ciepłym brzmieniu"...Tu bardziej potrzeba tempa, a nie delikatności... krótkich wybrzmień, a nie "masażu uszu"...

W przeciwnym razie otrzymasz zlaną ze sobą "papkę" nakładających się na siebie dźwięków..."

wiec nie gadaj jakbym trzymal się jednej rzeczy..z biegiem czasu bede probował tego czy tego

nie nie wyciągam..tylko jedni piszą tutaj tak drudzy gdzie indziej ze Nady nie polecaja do tych kolumn (te co polecałes)

Jakoś nie widzę aby ktokolwiek odradzał Nada. Zresztą nawet jeśli, to wątpię aby to były osoby mające jakikolwiek kontakt z Paradigm tej serii. Z wiedzą teoretyczną każdy jest mądry i może sobie gdybać i filozofować. Rób jak uważasz, możesz przetestować 10 innych wzmacniaczy zamiast słuchać osoby, która to już wcześniej przerabiała i podała Ci "pewniaki" na tacy.

nie mowilem ze niesprawdze te co mi napisałes..ale poki co sprzedaje ten co kupilem i nie wypalił wiec kasy nie mam. a o 1560 pytalem z ciekawosci czy sie cos zmieniło od 860.

tak samo myslałem o nowych PM v7 a tam juz np brzmienie nie przypomina v6 czy wczeniejszych. Ale nie ma co sie przekomarzać bede miał okazje to napewno sprawdze proponowane przez Ciebie wzmacniacze;)

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich!!

Ciesze sie, ze trafilem na calkiem swiezy temat dotyczacy nakamichi IA-3 :)

Wpadl mi w rece w/w wzmacniacz i mysle teraz nad kolumnami klipsch synergy f10. nie mam jakiegos doswiadczenia z zestawami audio dlatego szukam opinii osob bardziej doswiadczonych. Co sadzicie o takim zestawie i jakie kable byscie polecili. o tych kolumnach slyszalem ze potrafia zejsc nisko i fajnie brzmia i duza skutecznosc:) muza leci tylko z kompa (elektronika sporo drum and bass i pokrewne) do tego karta native instruments audio 4dj mixer pioneer djm250, czasem ewentualnie vinyl na vestax pdx3000. aha dodam ze kasy nie jest za wiele dlatego celowalem w cos do 2000pln.dzieki za pomoc.

Pozdrawiam!

@Em Dwa

Z takim budżetem to spokojnie kupisz kolumny wyższej klasy, a równie dynamiczne co Klipsch F10. Może nawet mocniejsze i lepiej schodzące na basie (o ile takich potrzebujesz, nie napisałeś nic o pokoju).

• 2 tygodnie później...

dziekuje za podpowiedzi:) pokoj ok 15m ale niestety nie jest zbyt ustawny i do tego prostokątny :/ plus inne sprzety domowe co skutkuje ograniczonymi mozliwosciami rozstawienia sprzetu. Z gory odrzucilem glosniki z bass reflexem z tylu i konstrukcje w stylu jamo s606. Z moca tez nie chcialem przesadzic - kumpel wsadzil do podobnych rozmiarow pokoju B&W jakies mocniejsze i nie dalo sie sluchac a bass reflexy zatykal gabkami... A zakup kolumn nastapil znacznie wczesniej niz planowalem, stoja teraz klipsche i bardzo przyjemnie graja:) Mysle ze na moje potzreby calkiem fajny wybor a co jeszcze przyjemniejsze pare nowek ze sklepu nabylem na aukcji za 1175! Wrazenia - z nakamichi naprawde fajnie wspolpracuja wzmak bez problemu je ciagnie (denon pma 320 przy mocnym odkreceniu nie dawal rady ale gdzie mu do nakamichi ) i mozna odkrecic do oporu ale jest tak glosno ze nie da sie zniesc. Jesli dzwiek idzie z samego kompa ( ktory jest inaczej wysterowany ) basy gniota niesamowicie, gina troszke tony srednie ale to naturalne. Karta zewnetrzna native instruments zmienia calkowicie sygnal - wszystkie tony sa bardziej zrownowazone, niczego nie ma w nadmiarze co sprawia ze poszczegolne pasma nie "wyciszaja" sie wzajemnie, slychac wszystkie detale wiec czasem odkrywam numery na nowo:) Co do sceny i przestrzeni miedzy instrumentami ciezko mi sie wypowiedziec za male doswiadczenie i brak porownania z innymi zestawami w przyblizonej cenie. Grunt ze nowe audio wywoluje u mnie pernamentny usmiech :)Pozdrawiam!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.