Skocz do zawartości
IGNORED

monitory do Marantz CD/PM 6005

Maynooth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów,

Kompletuje stereo do salonu 25 m 2 i mój wybór padł na Marantza. Sprzedawca w sklepie sugerował do tego zestawu głośniki Monitor Audio RX2. W oko wpadły mi nieco tańsze JBL STUDIO 530. Byłbym wdzięczny za poradę które wybrać. Cena nie jest czynnikiem kluczowym. Zakupu dokonam w tym sklepie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może są tam jeszcze inne głośniki na które warto zwrócić uwagę?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/105905-monitory-do-marantz-cdpm-6005/

A dlaczego akurat monitory?

Do 25 m walnąłbym sobie podłogówki :)

W sklepie masz np Tannoy revolution DC6T albo MS mezzo 6, obie propozycje w super cenach .

Z marantzem zabrzmią znakomicie.

Witaj,

nie wiem, czy najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie do elektroniki Marantz kolumn o charakterystyce jasnej, szczegółowej, analitycznej. Takie połączenie spowoduje uzyskanie brzmienia z ogromną ilością szczegółów, które przy dłuższym słuchaniu mogą zacząć męczyć.

Nie podałeś gatunków muzycznych, jakie zazwyczaj słuchasz, natomiast nawet zakładając, że mamy skonfigurować system o brzmieniu w miarę równym, proponowałbym zwrócić uwagę na (zakładam że musisz mieć kolumny podstawkowe) Kef R300 (niestety wyraźnie droższe, ale jest to świetny i bardzo mocny monitor), Dali Lektor 3 czy Definitive Technology Studio Monitor 55.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A dlaczego akurat monitory?

Do 25 m walnąłbym sobie podłogówki :)

Też bym se walnął! Już ten temat przerobiłem. Mam trzech małoletnich bolszewików na stanie i podłogowe głośniki zniszczyliby mi raz, dwa trzy a monitory postawie na szafce typu Ikea ( 90 cm wys) i mi tak ich prędko nie dosięgną.

Więc monitory. Jak jest różnica (oprócz ceny) pomiędzy RX2 a JBL STUDIO 530?

Dopiero zaczynam zabawę w słuchanie muzyki wiec proszę wytłumaczenie jak dla sześciolatka.

Nie podałeś gatunków muzycznych, jakie zazwyczaj słuchasz,

Słucham: muzyka poważna, soul, jazz, rock, pop. Elektryczne Gitary, Basia, Phil Colins, Eros Ramazzoti, Michael Buble, Matt Dusk- żona.

Nie słucham: metalu, hip-hopu, rapu itp.

Dowiedz się w tym sklepie czy są w stanie i w jakiej cenie sprowadzić Usher X-718 lub nawet lepiej Usher X-719. Jedne i drugie bez problemu nagłośnią takie pomieszczenie. Temat sprawdzony i potwierdzony.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Też bym se walnął! Już ten temat przerobiłem. Mam trzech małoletnich bolszewików na stanie i podłogowe głośniki zniszczyliby mi raz, dwa trzy a monitory postawie na szafce typu Ikea ( 90 cm wys) i mi tak ich prędko nie dosięgną.

Więc monitory.

Stawianie monitorów do słuchania muzyki w stereo na szafkach, regalikach, półkach itp jest jak dla mnie pozbawione sensu.

Skoro zaczynasz dopiero to zapewniam Cię, że jeśli upchasz porządne monitory na półce to ograniczysz do nich dostęp z pewnością, ale niestety nie uzyskasz też satysfakcjonującego Cię dźwięku...

Kolumny (nawet małe) potrzebują przestrzeni.

Nie oszukujmy się, w domu, w zwykłym regularnym salonie musimy iść nie raz na kompromis. W większości przypadków w domach prywatnych zestawy są źle rozstawione, a pomieszczenie nie zaadaptowane. Nie znaczy to, że nie można przyzwoicie posłuchać :)

Nie oszukujmy się, w domu, w zwykłym regularnym salonie musimy iść nie raz na kompromis. W większości przypadków w domach prywatnych zestawy są źle rozstawione, a pomieszczenie nie zaadaptowane.

To fakt. Trudno się z tym nie zgodzić.

Nie znaczy to, że nie można przyzwoicie posłuchać :)

Szczególnie pchając monitory na szafkę metr nad ziemią...

Muzyki najlepiej słuchać przecież na stojąco ;)

Ale fakt, powinno być przyzwoicie...

Osobiście miałem dziś przyjemność odsłuchu Sonus Faber Olympica II siedząc na podłodze i nie narzekałem. Brzmiało to kapitalnie :) Polecam.

Osobiście miałem dziś przyjemność odsłuchu Sonus Faber Olympica II siedząc na podłodze i nie narzekałem. Brzmiało to kapitalnie :)

Ok, ok. Ale zdania i tak nie zmienię (kolumny potrzebują miejsca i już) :)

Ale kolumny piękne...

Głośniki, będą stały swobodnie na szafkach typu Ikea, nie obudowane, nie wciśnięte pomiędzy półki czy książki, o takich:

expedit-rega__0204757_PE359804_S4.JPG

W czym więc problem? Wysokość 80 cm a słuchać będę siedząc na kanapie. Odstęp od ściany 15-20 cm. Powinno być ok. Wiem że podłogowe głośniki były by lepsze ale jak wspomniałem nie mogę sobie na nie pozwolić. Temat już przerobiony i nie chcę do niego wracać.

Bardzo proszę o skoncentrowanie się na moim dylemacie RX2 czy JBL STUDIO 530?

" Wiem że podłogowe głośniki były by lepsze ale jak wspomniałem nie mogę sobie na nie pozwolić."

Dlaczego uważasz że kolumny podłogowe były by lepsze?

Ja uważam zupełnie odwrotnie!

W tej samej cenie kolumna podstawkowa zawsze zagra lepiej niż podlogowa. Będzie miała tylko mniej podstawy basowej i dynamiki ale i tak to nie zawsze jest regułą.

pytanie, czy koledze nie będzie brakowało basu. Najlepiej pójść gdziekolwiek do sklepu i włączyć monitor i zaraz po nim podłogową. Jeśli w podłogowej będzie za dużo basu, to być może dla kolegi monitor wystarczy. Ja w takim przypadku czuję ulgę, że w końcu jest tyle basu ile być powinno, i czuję tę różnicę na każdym pułapie cenowym.

Od siebie dodam tylko głos na Monitor Audio Bx2. A budżet?

ew. dali zensor 3, te wyglądają całkiem zacnie -

Ukryta Zawartość

Może b&w 683, ten zestaw robi wrażenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego uważasz że kolumny podłogowe były by lepsze?

Ja uważam zupełnie odwrotnie!

W tej samej cenie kolumna podstawkowa zawsze zagra lepiej niż podlogowa. Będzie miała tylko mniej podstawy basowej i dynamiki ale i tak to nie zawsze jest regułą

Prawda!

Widzę że niestety w tym wątku nie otrzymam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie jaka jest różnica pomiędzy Monitor Audio RX2 a JBL STUDIO 530. O wszystkim Panowie tu opowiadają: o siedzeniu na dywanie podczas odsłuchu, o wyższości kolumn podłogowych nad monitorami lub odwrotnie, o zachwycie nad Sonus Faber Olympica II, o tym czy słuchać na stojąco czy na leżąco. Tylko mnie to gucio obchodzi!!!. Jakiś bardzo trudne to moje pytanie jest, czy co?

Jakie pytanie, taka odpowiedź. Idziesz na łatwiznę... Może nie pan, ale pani ci odpowie: posłuchaj, to się dowiesz! O jakie różnice pytasz? Subiektywne, w czasie odsłuchu, w konkretnym pomieszczeniu, o pewnych warunkach akustycznych, na pewno różnych od twojego miejsca odsłuchowego? O różnicach w budowie, kolorze? ;) Różnice są, posłuchaj, wybierz to, co ci pasuje najbardziej. Nie opieraj się na subiektywnych wypowiedziach dotyczących brzmienia. Każdy ma inny słuch.

No to raz jeszcze jak chłop krowie na rowie:

Mam wybrany sprzęt Marantz CD/PM 6005. Salon ma 25m2. Kolumny mają być podstawkowe. Ito jest pewnik poza dyskusją. W kilku sklepach sprzedawcy polecili mi Monitor Audio RX2 ale w oko mi wpadły te JBL które są o 30% tańsze. O RX2 już się nasłuchałem i sądzę że to są dobre głośniki. Natomiast o tych JBL nie wiem nic. rozumiem że wrażenia z odłuchu są subiektywne ale istnieją też obiektywne parametry, są kolumny którymi w ogóle nie warto sobie głowy zawracać. Przeczytałem że te JBL ze względu na konstrukcje to dość nowatorskie rozwiązanie jak na monitory. Czy to sie sprawdza w praktyce czy też poza design'em są niewarte uwagi. Czy warto się nad nimi zastanowić czy dopłacić 1000 zł i kupić RX2? Jaśniej już nie mogę.

Jaka jest różnica (oprócz ceny) pomiędzy RX2 a JBL STUDIO 530?

Dopiero zaczynam zabawę w słuchanie muzyki wiec proszę wytłumaczenie jak dla sześciolatka.

JBL nie słuchałem ale mają chyba tubowy wysokotonowiec, więc łagodne chyba nie są (choć nie wolno generalizować bo mniejsze ryzyko). RX2 są trochę podjaskrawione ale znam osoby którym podobały się z marantzem.

Brałbym RX2.

Jak mają stać na tej szafce może dotnij kawałek granitu i daj pod kolumny. A najlepiej między granit a szafkę daj jakieś podkładki.

wrażenia z odłuchu są subiektywne ale istnieją też obiektywne parametry,

Obiektywne parametry kompletnie mogą Ci nie pasować...

Dla mnie połączenie MA plus mararantz jest zbyt krzykliwe natomiast połączenie z np MS jest super (choć według pewnej OBIEKTYWNEJ opinii powinno być zbyt jasno).

Dlatego bardziej polegałbym na własnej, SUBIEKTYWNEJ opinii.

Jeśli możesz posłuchaj obu propozycji.

Ja tez kupilem niedawno marantza pm i cd 6004 i najlepiej do tego graly monitor audio GX50 choc ja mam mniejszy pokoj ok 18m. Ostatecznie kupilem jednak monitory Roksan Kandy K2 i jestem bardzo zadowolony...im dluzej ich slucham tym lepiej brzmia ale dobre podstwaki pod monitory to mus...ja mam custom design RS303 robione na zamowienie z wieksza podstawka na glosnik.Mieszkam w UK i powie Ci, ze lepsze ceny niz w Richer sound mieli tutaj...

Ukryta Zawartość

Ponegocjuj cene i na pewno dobrze na tym wyjdziesz....ja za caly komplet zaplacilem 60 funtow mniej niz w Richer sound chcieli.

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Ja tez kupilem niedawno marantza pm i cd 6004 i najlepiej do tego graly monitor audio GX50 choc ja mam mniejszy pokoj ok 18m. Ostatecznie kupilem jednak monitory Roksan Kandy K2 i jestem bardzo zadowolony...im dluzej ich slucham tym lepiej brzmia ale dobre podstwaki pod monitory to mus...ja mam custom design RS303 robione na zamowienie z wieksza podstawka na glosnik.Mieszkam w UK i powie Ci, ze lepsze ceny niz w Richer sound mieli tutaj...

Ukryta Zawartość

Ponegocjuj cene i na pewno dobrze na tym wyjdziesz....ja za caly komplet zaplacilem 60 funtow mniej niz w Richer sound chcieli.

Ukryta Zawartość

No właśnie są osoby którym pasuje połącznie marantza z MA. Marantz którego można nazwać jaśniejszym ma też trochę docieploną średnice, która w MA jest lekko wycofana i to się sprawdza.

Co do góry trzeba myślę zastosować spokojne głośnikowce polecam posłuchać:

QED XT300, albo Straight Wire music cable

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co sie orientuje to XT 300 juz nie ma w sprzedazy...Ja do mojego zestawu wybralem Bi-wire QED XT Anniversary. Wedlug mnie jednak najwiekszym problemem bedzie ustawienie Twoich glosnikow w pokoju. Tzn...taka szafka na pewno nie zastapi Ci dobrych podstawek a czesto glosnik typu monitor gra dopiero dobrze w zestawie z odpowiednio dobranym statywem. Druga sprawa to odleglosc od sciany...te 15-20cm moze okazac sie za male. Trzecia i ostatnia sprawa to meble w pokoju, akustyka i kat odbicia fal...mozesz miec najlepsze glosniki i rewelacyjny sprzet a okaze sie, ze sciany polykaja Ci brzmienie. Ja zrezygnowalem praktycznie ze wszystkich mebli poki co oprocz lozka i malej komody, zeby dobrze wszystko gralo.

Gdybym byl Toba to zamiast kupowac w Richer sounds jeden z glosnikow, ktore wymieniles, zaiinteresowalbym sie ta oferta...dzis konczy sie aukcja i chyba poki co glosnik plus ststyw miesci sie w ramach Twojego budzetu a zagra na pewno o niebo lepiej taki komplet od tego co chcesz kupic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.