Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon HK 980 - jakie kolumny

klerykk

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie zakup tego oto tematowego pieca. Chcę wiedzieć jakie kolumny do niego polecacie mogą być używki. Wzmacniacz mogę zakupić za około 900 zł (nowy) więc chyba warto. Nie mam go gdzie zobaczyć bo w moim mieście straszna pustynia na taki sprzęt. Posłuchać też nie za bardzo. Ogólnie będzie u mnie grał jako ten drugi więc i na kolumny nie chce się zrujnować. Harman będzie stał w kwadratowym pokoju 18 m2. Tu pytanie odnośnie kolumn podłogowe czy monitory. Podłogowe lepszy wybór bo na standy nie muszę kasy wydawać i nie chcę (tylko z tego względu), a na taboretach kolumn nie postawie bo nie. Obecnie gram na Azurem 550A z kolumnani Wharfedale Diamond 10.6. Brakuje mi w tym zestawie torchę basu i nie jest to ogólnie trafiony dla mnie wybór. Wcześniej Azur grał z Heco Metas 300 i było o niebo lepiej. Kupując Harmana będę mógł pokombinować trochę z zestawami ale ogólnie chcę poznać opinie jak on gra i z czym najlepiej. Interesuje mnie też jakość wykonania bo tu posiadany Cambridge jest pierwsza klasa, a na to również zwracam uwagę.

Proszę o pomoc.

Zastanawiałem się nad nowymi Pylon Audio Pearl 20, ale szczerze to wolę wydać na używki kilka stówek mniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/105974-harman-kardon-hk-980-jakie-kolumny/
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

za te pieniądze nowy moim zdaniem warto.Gra mocnym basem,gra ciepło,dynamicznie jak na swoją klasę ale jak nikt nie wie czego ty słuchasz to co ci doradzi i jakiego dzwięku oczekujesz i o jakich pieniądzach mowa.Jak łupanka muzyczna klimaty klubowe,rockowe i budżet zakładajmy 2-4 koła to basowo grają kolumny,klipsch,jbl,paradigm,Focal,mowa o nowych.Jak muzyka bardziej wyrafinowana to (ałdiofille) niech się wypowiedzą.Aha a co do wyglądu,wykonania no cóż internet masz więc go widziałeś,jednemu pasi innemu nie.Po wciśnięciu klawisza napewno się nie rozpadnie jak o to ci biega. :)

Jezeli chodzi o jakosc to myślę o spasowaniu elementów, nie trzeszczącej obudowie itp. Słucham, rocka, metalu i popu też słucham. Jeżeli chodzi o budżet to wystarczy ze zrozumieniem przeczytać mojego posta, sprawdzić ile kosztują wymienione kolumny i wszystko stanie sie jasne. Reasumując na kolumny chce wydać max 1k zł i mogą to być używki.

Jak masz możliwość i lubisz dużo detali, fajny bas to polecam posłuchać canton z serii gle. Miałem taki zestawik: HK 980, HD 980 i gle 490, udany tandem. Jeżeli chodzi o samego HK to w tej cenie gra super: ciepło, przyjemnie i ma sporo mocy.

Słuchałem tego Harmana, słuchałem również 970. Po pierwsze śmierdzi mi ceną za 900 zł nowy. Po drugie wzmacniacz niby w swojej klasie cenowej z dużą ilością watów na kanał ale przy odsłuchu tego nie słychać. Dla mnie to brzmienie jest nijakie. W tej kategorii cenowej masz jeszcze yamahę ax-700, pioneera a-06 które grają o wiele lepiej. Ja wybrałem NADa 326 bo z moim odczuciu i w moich preferencjach tak jak to mówią "zamiata" wyżej wymienione, a trochę już słyszałem...

lenczus wymienione przez Ciebie sprzęty dla mnie są nie osiągalne nowe w cenie 900zł. O to czy Harman jest nowy zapewniam Cię nie musisz się martwić. Nie będę opowiadał dlaczego i jak bo to nie ważne. Jest nowy i koniec. Nie zrozum mnie źle, nie chcę informacji co będzie lepsze bo myślę, że za 900 zł nic lepszego nowego nie znajdę. Interesuje mnie jedynie dobór kolumn do niego.

Jeżeli uważasz jednak, że warto się zainteresować wymienionymi przez Ciebie piecami to napisz proszę, co oznacza nijakie brzmienie Harmana i czym lepszym wyróżniają się wzmaki przez Ciebie wymienione. Wtedy twoja wypowiedź będzie dla mnie czytelniejsza.

CDC dzięki za podpowiedź.

Odpowiadam :)

Dla mnie wzmacniacz ma poprawnie wysterowywać kolumny i wnosić coś do brzmienia (barwa, energia, dynamika, przestrzeń, to coś co powoduje że muzyka wciąga).

Jeżeli kosztuje 900 złotych jako nowy to ok ale tak jak pisałem wcześniej ten wzmacniacz nie ma nic co pociąga. Gra dosyć równo i tyle ale dla mnie muzyka na tym nie polega. Muzyka to emocje w różnej postaci a przy tym wzmacniaczu w moim odczuciu muzyka nie wciąga pod żadnym względem.

Zawsze proponuję odsluch, bo każdy ma inne preferencje brzmieniowe. Posłuchaj kilku marek, określ co ci się najbardziej podoba, wyrób swoją opinię i tyle.

To tobie ma się podobać. W moim odczuciu ten wzmacniacz gra bezpłciowo ale komuś może się takie granie podobać.

Moja rada-przesluchaj jak najwięcej i kup to co ci najbardziej odpowiada ale nie kupuj okazji cenowych których nigdy nie slyszaleś bo kiedyś się przejedziesz...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jezeli chodzi o jakosc to myślę o spasowaniu elementów, nie trzeszczącej obudowie itp. Słucham, rocka, metalu i popu też słucham. Jeżeli chodzi o budżet to wystarczy ze zrozumieniem przeczytać mojego posta, sprawdzić ile kosztują wymienione kolumny i wszystko stanie sie jasne. Reasumując na kolumny chce wydać max 1k zł i mogą to być używki.

wiesz,czasem lepiej kliknąć cztery cyfry pisząc post ,a nie żeby jeszcze ktoś sprawdzał ile twoje paczki kosztują albo ile masz zamiar zapłacić.Mnie nie interesi cena katalogowa bo takiej nigdy nie płacę.finito Co do konstrukcji miałem kiedyś 2 heńki i nie skrzypiały,nie były awaryjne,za 900pln nowy warto.A poza tym jak masz do niego dojście i jesteś pewien że nowy bo tak tajemniczo piszesz (nowy i nie musisz się martwić) to poprostu go posłuchaj w domu i sam się przekonaj.

nie pisze tajemniczo, tylko nie będę się tłumaczył bo nie ma sensu i nie chcę. mogę go kupić i dostać, wypożyczać na odsłuchy nie mogę. gdybym mógł to tego tematu by nie było.

Jeżeli mowa o sprawdzaniu cen kolumn itp. to droga wolna. Nikt nie kazał Ci odpowiadać w tym poście.Zresztą nie będę się przekomarzał, bo taki zaczepki słowne można ciągnąć w nieskończoność. Nie chcesz pomóc to nie pisz i finito.

I ogólnie dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi ;)

HK 980 wykonany jest bardzo dobrze. Ma bardzo dobre zasilanie, porządne zaciski itd...

Co do dźwięku, tak jak pisali poprzednicy jest raczej ciepły, stonowany, spokojny. Zwłaszcza góra jest raczej delikatna (przeciwieństwo cambridga). Scena jest wyraźnie oddalona za kolumny. Jednoczęsnie czuć jego sporą moc i wydajność (jak za tą kasę).

Nie jest to wzm do szybkiej muzyki tj. ostrego rocka.

no i podziękował koledzy. Nie kupię zatem bo faktycznie jak strzele sobie w stopę to później będę się bujał odsprzedaniem.

PS. lenczus i to była konkretna odpowiedź :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.