Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie laptopa do DAC w odtwarzaczu

steevi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam odtwarzacz CD Harman Kardon HD 970. Do tej pory słuchałem na nim tylko płyt ale ostatnio przeczytałem, że dzięki kompletowi wejść i wyjść(Coaxial i Optical) można wykorzystać go jako przetwornik DAC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno dźwięk uzyskany w ten sposób jest lepszej jakości niż z płyt CD.

Nie bardzo się na tym znam więc proszę o pomoc jak podpiąć go pod laptopa?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Dodam jeszcze, że laptop ma wyjścia USB oraz mini jack słuchawkowe.

Czy na przykład wystarczy połączyć urządzenia kablem minijack-RCA(cinch)?

Ukryta Zawartość

Aby podłączyć laptopa do DAC potrzebujesz wyjścia spdif lub zewnętrznej karty dźwiękowej z takowym wyjściem, laptopy np. asusa często mają wyjście optyczne na dnie wyjścia słuchawkowego mimo że nie ma o tym nigdzie żadnej wzmianki (np. w modelach G). Należy do tego dokupić specjalną przejściówkę toslink - jack

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub cały taki gotowy kabel i tyle...

A i nie nastawiałbym się na lepszy dźwięk z zewnętrznego źródła, po prostu zagra tak jak gra teraz.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dzięki za odpowiedź.

Wzięte ze strony producenta:

interfaces:

Three - USB 2.0 ports

One - VGA port

RJ-11 port (modem)

RJ-45 port (LAN)

One - E-SATA

One - IEEE 1394

Headphone/SPDIF audio out jack

Microphone jack

One - HDMI V1.2 Connector

One - Kensington lock slot

Czyli wychodzi, że SPDIF jest. Więc teoretycznie mini jack-RCA powinno zadziałać.

A czemu mówisz, że różnicy nie będzie? Z tego co czytałem niby ma być lepiej. Że niby lepsza jakość dźwięku - upscaling.

Jeśli głupoty piszę to przepraszam ale jestem zielony w tym temacie, opieram się tylko na tym co wyczytałem.

Czyli wychodzi na to ze wyjscie 3.5mm mozna wykorzystac jako na sluchawki lub SPDIF. Pewnie trzeba wybrac odpowiednie ustawienie. Musisz wiec kupc kabel 1x Jack 3.5 -> 1x RCA

?👈

Chcac wykorzystac wyjscie SPDIF potrzebny bedzie kabel toslink inaczej optyczny z odpowiednia koncowka, wzglednie nakladka malego jacka.

Nie mylic z wackiem :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Czyli, jeśli mam wyjście coax (rca) w odtwarzaczu cd to dam radę podpiąć laptopa z spdif (wejście 3,5 jack) w celu wykorzystania odtwarzacza jako DACa a laptopa jako transportu?

Ok. Dzięki za pomoc. Byłem w sklepie dali zwykły RCA a jak nie będzie działać to wymienią na optyczny.

Nie będzie, potrzebujesz normalny przewód optyczny TOSLINK, otwórz z łaski swojej linka którego Ci podrzuciłem. Na dnie elektrycznego wyjścia jack w laptopie jest normalnie dioda transmitująca optykiem sygnał cyfrowy. Dlatego potrzebujesz przejściówkę którą pokazałem lub cały gotową gotową "tośkę" z optycznym "jack" na końcu (patrz link).

Nie będzie, potrzebujesz normalny przewód optyczny TOSLINK, otwórz z łaski swojej linka którego Ci podrzuciłem. Na dnie elektrycznego wyjścia jack w laptopie jest normalnie dioda transmitująca optykiem sygnał cyfrowy. Dlatego potrzebujesz przejściówkę którą pokazałem lub cały gotową gotową "tośkę" z optycznym "jack" na końcu (patrz link).

Otworzyłem link jak tylko go podesłałeś spokojnie. Faktycznie jest tak jak mówisz. Kabel już oddałem a przejściówkę zamówiłem :-). Zmylił mnie opis w specyfikacji producenta. Dlatego kombinowałem ;-).

Powiedz jeszcze czemu uważasz, że nie będzie różnicy w dźwięku?

Kombinować zawsze warto. :)

Czy usłyszysz różnicę - sygnał z napędu CD vs. z komputera, to już zależy od wzmaka i kolumn.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Powiedz jeszcze czemu uważasz, że nie będzie różnicy w dźwięku?

Zarówno CD jak i wejśćie SPDIF używać będzie tego samego DAC-a i tego samego wyjścia analogowego.

Kombinować zawsze warto. :)

Czy usłyszysz różnicę - sygnał z napędu CD vs. z komputera, to już zależy od wzmaka i kolumn.

Harman podłączony jest do Primare I22 -> Chord Odyssey II -> Phonar Monitor IIs.

Że kombinować warto to już wiem ;-))) teraz pytanie czy warto wydawać dodatkową kasę na dodatkowy sprzęt? W Twojej odpowiedzi zanim ją wyedytowałeś podałeś kilka firm, troszkę kosztują.

Nie wiem.

Edycja była dlatego, że DAC w CD-Playerze może po prostu być niekompatybilny z konwerterem.

Nie znam tego CD-Playera więc nie chcę Ci mieszać, podsuwając rozwiązanie kabel USB>>>konwerter.

Normalne zewnętrzne przetworniki przyjmują sygnał 24/96 bądź 24/192 z konwertera bez problemu po SPDIF, ale miałem kiedyś do czynienia z przetwornikiem DIY NOS na TDA 1541, który sygnału z konwertera V-Link nie przyjął. Była martwa cisza.

Więc nie chcę mieszać.

Obecnie przyjmuje się, że najlepszą metodą na otrzymanie dobrego dźwięku z kompa jest przesył sygnału po USB do zewnętrznego asynchronicznego konwertera USB/SPDIF (lub do wejścia USB w przetworniku, mającego tę samą funkcjonalność). Dlaczego po USB? Ano dlatego, że omija się wówczas kartę dżwiękową komputera i cały system Windows z jego regulacją głośności itp.

Po prostu idą po USB surowe dane i dopiero konwerter zmienia charakter sygnału i wpuszcza go do przetwornika. Ale - jak wspomniałem wcześniej - nie wiem, czy Twój CD zaakceptuje sygnał z konwertera który pracuje na 24/96 lub 24/192

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Harman podłączony jest do Primare I22 -> Chord Odyssey II -> Phonar Monitor IIs.

Że kombinować warto to już wiem ;-))) teraz pytanie czy warto wydawać dodatkową kasę na dodatkowy sprzęt? W Twojej odpowiedzi zanim ją wyedytowałeś podałeś kilka firm, troszkę kosztują.

Prawie na pewno masz w laptopie (podobnie jak ja ) wyjście combo ( analog/toslink) - zainwestuj około 100zł z przyzwoity przewód optyczny ( pamiętaj, żeby z jednej strony miał wejście mini-jack lub nakładkę) - podłącz do wejścia optycznego w Harmanie. Jeśli stwierdzisz, że dźwięk jest dla Ciebie satysfakcjonujący to będziemy się cieszyć - jeśli nie - skorzystaj z rady il Dottore.

A jakby podłączyć zewnętrzną kartę dźwiękową np.:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

i z niej puścić dźwięk po optyku do DACa w Harmanie?

Albo może nawet bezpośrednio do wzmacniacza. Czy taka zewnętrzna karta jest coś w ogóle warta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego potrzebne jest takie cos.

musical fidelity V-link badz m2tech hii Face, etc.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Podłącze się pod temat bo mam podobny problem.

Posiadam wzmacniacz onkyo a9155 i dac fiio dac d3.

Mam podpięty telewizor kablem optycznym do fiio i działa super. Chciałem jeszcze podpiąć laptopa pod fiio.

Laptop posiada wyjście słuchawkowe współdzielone z spdif.

Kupiłem taki kabel :

Kabel SPIF/COAXIAL m.Jack/1xRCA Vitalco 5,0m GOLD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i teraz podłączam kabel jack pod laptopa (w laptopie przestawiam wyjście na cyfrowe wtedy świeci się na czerwono) drugą końcówkę wtykam do fiio (na fiio przełączam z optical na coaxial) i niestety nie ma dźwięku.

I teraz czy to może jest zły kabel czy ja coś nie tak robię ?

Co tez zauważyłem jak mam podpięty tv kablem optycznym na fiio świeci się dioda locked a jak przełącze na coaxial to nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No chodzi o pominięcie karty dźwiękowej z laptopa, która ma mieć niekorzystny wpływ na dźwięk.

A skąd pewność, że spdif tej wbudowanej będzie gorszy od tej zewnętrznej? W zasadzie w połaczeniu optycznym może być to tylko kwestia jittera, nie mniej dobrego DAC-a to nie wzruszy.

No chodzi o pominięcie karty dźwiękowej z laptopa, która ma mieć niekorzystny wpływ na dźwięk.

Ostatni raz piszę bo ręce opadają. Masz wyjście SPDIF w laptopie, dane na wyjściu tej karty będą identyczne co dane na wyjściu innej karty chyba że zastosujesz obróbkę cyfrową (np. equalizer) ale to zupełnie innym temat na osobny wątek. Samo wyjście karty ma tutaj niewielkie pole manewru zwłaszcza jak przetwornik do którego podłączać się będziesz ma reclocking na wejściu lub bufor pozwalający zminimalizować ewentualny wpływ jitter-a na cokolwiek. Idź kup kabel, podłącz, posłuchaj i dopiero potem zadaj pytanie jeśli jeszcze jakieś będziesz miał zamiast pisać jakieś dyrdymały.

Tego typu jak np. ten

Ukryta Zawartość

takie końcówki i opis w tym stylu

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Ok wreszcie chyba z czaiłem :)

Tym kablem co kupiłem to sobie mogę przesłać dźwięk np. z odtwarzacza mp3 przez DAC w sumie zobaczę czy jest jakaś różnica z podpięcia odtwarzacza mp3 przez dac a bezpośrednio do wzmacniacza :).

Musze kupić kolejny kabel. Chce sprawdzić czy laptop będzie lepszym źródłem dźwięku niż TV :).

Dzięki wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.