Skocz do zawartości
IGNORED

początkujący.. gramofon,wzmacniacz, kolumny ?

ozz28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów. Jako, że jestem laikiem w kwestii domowego audio z góry proszę o wyrozumiałość :)Posiadam dwie kolumny altus 110, które lezały na strychu ok 25 lat:) głośniki sa w oplakanym stanie ( średnio i nisko tonowe), moje pierwsze pytanie brzmi: czy ma sens inwestowanie w nowe głośniki, czy lepiej dac sobie spokoj i kupic nowe kolumny za ok 600 pln? ( czy kolumny za 600pln beda grały lepiej niz naprawione altus'y ?) Drugie pytanie dotyczy wzmacniacza i adaptera który mialby grac razem z tymi kolumnami. Chcialby przeznaczyc nie wiecej niz 800 pln na wzmacniacz i adapter. Serdecznie proszę o radę, jeżeli palnąłem jakąś głupotę to z góry przepraszam :) Pozdrawiam serdecznie

)Posiadam dwie kolumny altus 110, które lezały na strychu ok 25 lat:) głośniki sa w oplakanym stanie ( średnio i nisko tonowe), moje pierwsze pytanie brzmi: czy ma sens inwestowanie w nowe głośniki, czy lepiej dac sobie spokoj

Lepiej dać sobie spokój.

Za 300zł znajdziesz lepsze brzmienie.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Mógłbyś oddać jakiemuś dzieciakowi, żeby ten mógł sobie posłuchać dubstepu, ale jeszcze biedak ogłuchnie od jazgotu z tych kolumn. Samemu kiedyś byłem szczęśliwym (jak na owe lata i osłuchanie) posiadaczem takich kolumn. Altusy mogłyby się nadać jako nagłośnienie na prowincjonalnych dworach pkp, a i co do tego nie jestem pewien.

Jeśli masz szansę, napraw tanim kosztem lub po prostu puść na allegro od 1zł w takim stanie w jakim są.

No i napisz o metrażu, muzyce jakiej słuchasz bo to w sumie podstawa.

dzieki za porady, rzeczywiscie przemyślałem(przekalkulowałem) kwestię naprawy altusów i biorąc pod uwagę ich stan to gra nie warta świeczki. Odpowiadając: tak szukam jakiegoś relatywnie przyzwoitego zestawu audio do 1400( wzmacniacz, kolumny, adapter). Zdaję sobie sprawę ,że nie są to duże pieniądze, niemniej jednak mam nadzieję ze uda się za tą kwotę coś złożyć :) Jeśli chodzi o muzykę, słucham sporo jazzu, fusion, muzyki akustycznej, poważnej , blues ,rock, funk, czasem coś ostrzejszego. Sprzęt miałby grac w pokoju ok 15m2.

Czyli Twoje muzyczne gusta są zbieżne z moimi, jednak masz mniejszy metraż, więc w tej sytuacji w grę wchodzą raczej małe podłogówki, lub monitory dwudrożne. W tej cenie, do tej muzyki brałbym również pod uwagę sprzęt z tzw. "złotej ery" w audio. Ja swego czasu oczarowałem się kolumnami DUAL cl160. Zdecydowanie warte uwagi do tego typu muzyki.

Sam niedawno kupowałem sprzęt, tyle że za tą kwotę całą wieże mam. Napisze kilka spostrzeżeń, którymi sam się kierowałem kupując sprzęt używany.

Gramofon - powinien być ciężki, przy czym ciężki powinien być talerz(najlepiej ponad 1kg). Dobrze jak jest w idealnym stanie, większa szansa, że mechanika ramienia działa idealnie. Najlepiej jakby miał regulacje obrotów +/- kilka procent. Myślę, że do 200zł coś się znajdzie, jeżeli wkładkę z igłą też trzeba będzie kupić(nową) to dodatkowo 120zł ze zwykłym szlifem eliptycznym, ml 600zł, więc ciężko będzie się z kasą wyrobić, ale jak gramofon ma być głównym źródłem, to warto się zastanowić, popytać speców od analogu. 150-800zł

Wzmacniacz, coś z końca lat 80, lub samego początku 90, za to wyższy model. Przedwzmacniacz gramofonowy powinien być przyzwoity, mocy nawet do monitorów z małą efektywnością nie braknie. Ze swojego doświadczenia polecam sprzęt made in Japan(Yamaha, Denon, Onkyo itd.), tutaj trzeba uważać, żeby wszystko było oryginalne, szczególnie tranzystory w końcówce mocy. 300-600zł

Kolumny, tu polecam sprawdzić oferty z okolicy i posłuchać samemu. Wydaje mi się, że właśnie kolumny wnoszą najwięcej i ciężko coś radzić. Do takiej muzyki to chyba monitory 2-drożne, albo coś z szerokopasmówką?

A najlepiej jest polować na okazję, bazując na doświadczeniu innych pasjonatów, którzy siedzą w tym od lat.

Gdybym niegdyś był mądrzejszy i nie dałbym się omamić chwytom marketingowym, byłbym bogatszy o kilka k.zł. Kupowałem bowiem sprzęt, którego po miesiącu (kilku miesiącach?) miałem dość, a jako że był to sprzęt nowy to z wyjściem ze sklepu traciłem na dzień dobry co najmniej -20% wartości. Także nowy sprzęt to kierunek raczej dla osób, które dokładnie wiedzą czego szukają, lub dla osób dla których audio to tylko zabawka mająca stać w salonie i być włączana bardzo okazjonalnie.

Sprzęt używany jest o tyle bezpieczny, że 1.) jest zazwyczaj znacznie tańszy od nowego, 2.) przy nie udanym zakupie nie tracisz majątku (odsprzedajesz wychodząc na 0, z niewielkim zyskiem, lub niewielką stratą).

Taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tanich gramofonach się nie znam - niech ktoś inny doradzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Sprzęt używany jest o tyle bezpieczny, że 1.) jest zazwyczaj znacznie tańszy od nowego, 2.) przy nie udanym zakupie nie tracisz majątku (odsprzedajesz wychodząc na 0, z niewielkim zyskiem, lub niewielką stratą)"

Jasne, zgodze się, tym bardziej że budżet mam MOCNO ograniczony :) W grę wchodzi tylko sprzęt używany.

Justas dzięki za propozycje. Czy np proponowane przez Ciebie wzmacniacz Denona plus kolumny Tannoy to dobre połączenie?

Czy lepiej dołożyć parę groszy i kupic np:

Ukryta Zawartość

Z kolumn znalazłem jeszcze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ztego co udało mi się wygrzebać w necie, to firma Dali zbiera bardzo pochlebne opinie natomiast nie wiem jak to się ma do tych tanich modeli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kolumny Eltaxa model który zbierał pochlebne opinie.

http://allegro.pl/eltax-liberty-5-i3603972712.html

Stoi też pierwsza wersja na allegro z czarnymi głośnikami , skrzynki też czarne.

Wzmacniacz który polecam posiada świetny Pre-amp gramofonowy do wkładek MM , wkładek MC i tak nie będziesz zakładał do taniego gramofonu.

Jeżeli chodzi o brzmienie samego wzmacniacza , długo będziesz szukał nim znajdziesz lepszy.

Tu jest do licytacji.

http://allegro.pl/pionier-sa-708-i3621209900.html

Jak nie uda się wygrać aukcji do 5 stówek ,

bierz tego w opcji kup teraz.

http://allegro.pl/wzmacniacz-pioneer-sa-708-ladny-stan-i3608875486.html

Tu masz gramofon z niezłą wkładką , w razie wymiany igły , są elityki do kupienia na allegro.

http://allegro.pl/gramofon-marantz-tt-1200-naped-paskowy-shure-m91mg-i3625920618.html

Gość rydz

(Konto usunięte)

To nie moja wina że coś się kićkało z wklejeniem , masz wszystko wyżej jak na dłoni , albo kupisz posłuchasz , wrócisz na forum i podziękujesz , albo to olej , mnie to rybka.

Mam pytanie odnosnie wzmaka proponowango przez Rydz'a. Nieukrywam ze przemawia do mnie od strony estetycznej :) natomiast pytanko czy takie vinteg'ove sprzęty nieodbiegają brzmieniowo od tych nowszych ??? Justas co to znaczy za duże?? Nie wykorzytam ich potencjału czy poprostu bedą grały gorzej ? zmierzyłem pokój dokładnie i ma 17,5 metra, i nie wiem na ile jest to istotne ale pokoj jest 2 poziomowy, sprzęt stanie w wyzszej częsci i też tam będą dokonywać się akty muzyczno artystyczne :)

No to chyba się nadadzą.

Kolumny żeby dobrze zagrały potrzebują przestrzeni. W zbyt małych pomieszczeniach się "duszą", zbyt dużych nie są w stanie wypełnić dźwiękiem.

Te Dali Suite za 799 zł to bardzo dobra oferta.

Wysokie modele wzmacniaczy vintage mają zazwyczaj dobry przedwzmacniacz gramofonowy(główne źródło w czasach ich produkcji). W połowie lat 80 pojawiły się odtwarzacze CD i gramofony powoli zaczęły tracić na znaczeniu, co za tym idzie na przedwzmacniaczach również zaczęto oszczędzać.

Parametry tego Pioneera wyglądają nie najgorzej.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie. Za Waszą namową, nabyłem drogą licytacji wzmacniacz Pioneer SA 708. Kolejnym etapem będzie zakup kolumn, i po raz kolejny zwracam się z prośbą do Was o pomoc :)

Specyfikacja wzmacniacza

Power output: 65 watts per channel into 8Ω (stereo) Frequency response: 10Hz to 50kHz Total harmonic distortion: 0.02% Damping factor: 35 Input sensitivity: 2.5mV (MM), 150mV (line) Signal to noise ratio: 86dB (MM), 100dB (line) Output: 150mV (line), 30mV (DIN) Speaker load impedance: 4Ω to 16Ω Semiconductors: 3 x IC, 2 x FET, 41 x transistors, 31 x diodes Dimensions: 420 x 150 x 337mm Weight: 9.7kg

Na kolumny chciałbym przeznaczyć maksymalnie 800 zł. Ze względu na niewielki metraż pokoju skłaniam się raczej w kierunku kolumn podstawkowych. Zależy mi miękkim przestrzennym brzmieniu.

Proszę Was szanowni koledzy o pomoc :)

Oto propozycje z allegro:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie, czy celować w nowsze produkcje, czy raczej w Vintage'we typu Canton ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś z epoki, z serii HPM?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.