Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wstawić po dziesięć na stronę to dużych prądów raczej na nich nie będzie. Z tych wątków co przejrzałem to lampiarze nie takie rzeczy robili. Zdarzało się przeformowanie na prawie dwa razy wyższe napięcia. W zasadzie to wyczytałem że producenci w fabryce formują na napięcie przynajmniej 20% do 100% wyższe żeby prąd upływu zmieścił się w normach. Później jak kondensator pracuje to powoli przeformowuje się na napięcie pod którym pracuje i rośnie mu przy tym pojemność. Niebezpieczne byłoby podłączanie nieprzeformowanego kondensatora bez rezystora bo w wypadku przebicia płynie prąd zwarcia i gotuje się elektrolit.

"nie bój żaby w wodzie..." :) mam stare Elwy na 450V nigdy nie formowane, pracują od lat pod napięciem 500V i cieszą się dobrym zdrowiem, dobre elektrolity mają tolerancję +/- 20%

no, wczoraj dostałem Sure kupiony 27 grudnia - 3 tygodnie

będzie można porównać łeb w łeb z T1 Hifimediy na identycznym zasilaniu (jeśli pójdzie z 40V)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mam sure IRS-2092 przez przypadek w najsilniejszej wersji,

zdobylem trafo 35,0,35 w kompletnym wzmacniaczu estradowym i chcę je wykorzystać. Jak najprosciej przerobić moje sure aby przyją 35V

Edytowane przez sylwek.k

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

będzie można porównać łeb w łeb z T1 Hifimediy na identycznym zasilaniu (jeśli pójdzie z 40V)

Ciekawy jestem Twojej opinii, może nie tyle porównania z T1, co z lampiakami które masz/słuchałeś.

Jak nie pójdzie od razu z 40V, to po wymianie kilku elementów pójdzie, zresztą znasz temat.

zdobylem trafo 35,0,35 w kompletnym wzmacniaczu estradowym i chcę je wykorzystać. Jak najprosciej przerobić moje sure aby przyją 35V

Po wyprostowaniu masz prawie +/-50V, jest szansa że ruszy od razu.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Po wyprostowaniu? To znaczy że jak przejdzie przez kondesatory to będzie 50v

Mam TPA3116D2. Napisane jest, ze pracuje przy napieciu 18-24V. Znalazlem jedynie zasilacz laptopowy z wyjsciem 16.5V, wiec taki podlaczylem i jakos to gra. Jakie sa konsekwencje podania mniejszego napiecia niz wymagane?

Ciekawy jestem Twojej opinii, może nie tyle porównania z T1, co z lampiakami które masz/słuchałeś.

po TK250 i tym T1 (przelotnie też TK2020) mam wrażenie, że dopasowanie cyfraka do własnych oczekiwań to loteria gdzie decyduje autentycznie wszystko co po drodze od źródła, czy kto wierzy w te imponderabilja zwane tutaj woodoo, czy nie

mają pewną wspólną manierę niedostatków i tyle, macałem toto lampkami w przeróżny sposób i w końcu ożeniłem ze starym Knight 999a 120W na 120V z 1960r. na germanowych, ze spaloną oryginalną końcówką, próbowałem na samym zasilaczu (już było jakby lepiej), potem kolejno z każdego stopnia pre, w końcu został kompletny, włącznie z barwą i loudnesem :))

bas leciutko stracił na powerze ale muzyczka jest przesympatyczna

niestety taki wniosek mogłem wyciągnąć jedynie po bezpośrednich porównaniach kilku końcówek wpinanych w kompletny system (prócz kilku lampiaków mam też drugi T1 pracujący "na czysto", tylko z toroida lecz na identycznym napięciu)

lampy są bardziej finezyjne w szczegółach, lecz tu b. łatwo o przegięcie, w końcu każda banieczka gra inaczej a uzyskiwana synergia znów jest akceptowana prze każdego indywidualnie i praktycznie, warto by mieć jakiś punkt odniesienia, tylko skąd go wziać

takie to jest to audio

Edytowane przez mamel

Mam TPA3116D2. Napisane jest, ze pracuje przy napieciu 18-24V. Znalazlem jedynie zasilacz laptopowy z wyjsciem 16.5V, wiec taki podlaczylem i jakos to gra. Jakie sa konsekwencje podania mniejszego napiecia niz wymagane?

TPA3116D2 może być zasilany napięciem z zakresu 4,5v-26v i jedyną konsekwencją będzie niższa maksymalna moc układu (ok. 2x20W dla 8ohm).

Jak nie pójdzie od razu z 40V, to po wymianie kilku elementów pójdzie, zresztą znasz temat.

Po wyprostowaniu masz prawie +/-50V, jest szansa że ruszy od razu.

sprawdziłem napięcie po zasilaczu i wyszło 45V wiec spróbuję to uruchomić. Są tam małe kondensatory (6800), ale myślę że na próbę wystarczy.

Ok końcówka działa z napięciem 45V myślę że w ten sposób mogę podłączyć kolumny 4R. Uruchomiłem końcówkę w warsztacie więc do sprzętu połączenie będzie dopiero wieczorem i wtedy pierwsze wrażenia. Narazie nie robiłem żadnych zmian w samej końcówce.

ups

Edytowane przez sylwek.k

A więc podłączyłem tego Sure na IRS2092 i nie wiem który jest lepszy ten czy ten na tk2050. Grają inaczej. Ten na IRS2090 ma więcej mięska. Bas jest bardziej mięsisty ale za to mniej kontrolowany i chyba jest go więcej. Wysokie tony też wydają się bardziej soczyste ale mniej analityczne i mniej gładkie ale za to chyba bardziej naturalne.

Przestrzeń subiektywnie wydaje mi się lepsza na tk2050 ale po pierwsze nie jestem w stanie tak szybko przełączyć żeby to obiektywnie ocenić i po drugie ten na IRS2092 gra dopiero pięć minut i po trzecie to w tk2050 przestrzeń poprawiła się mi się po zbocznikowaniu kondensatora wejściowego styroflexem.. Podejrzewam że nie bez znaczenia jest kwestia zasilacza. Poza tym przy tk2050 trochę już grzebałem. W każdym bądź razie wzmacniacz ma potencjał. Brzmienie generalnie jest bardzo przyjemne, bardziej naturalne ale za to bardziej uproszczone niż w TK i nie można jednoznacznie stwierdzić który wzmacniacz jest lepszy.

Edytowane przez KrzysiekA

Panowie pomocy! Na sucho wszystko było spoko ale po podpięciu wszystkiego gra na jeden kanał a dokladnie na B.

Kilka razy odłączenie kabla glosnikowego i ponowne włączenie sprawiało ze dioda świeciła ale po przykreceniu kabli spowrotem nie grało. Teraz nie swieci nawet dioda ale jest rezystancja pomiędzy GDN a gorącym pinem rca (100R). Co to może być.

jest jeszcze jeden objaw na załączonym zasilaniu jest zwarcie na stykach głośnika. Podejrzewam że spaliłem SURE. Jak działał jeden kanał to chwilę słuchałem i jestem pozytywnie nastawiony

Edytowane przez sylwek.k

ZMierz czy na wyjsciu kanalu masz napiecie dc to po pierwsze po drugie sprawdz czy dobrze podlaczyles napiecia... moze zamieniles cos.?? wstaw zdj powiem CI gdzie konkretnie sprawdzic ale jesli masz jeden kanal uszkodzony a jeden dzialajacy to rob pomiary mosfetow elementow SMD podlug kanalu dzialajacego .Jesli nie masz na tyle wiadomosci to moge koncowke naprawic juz jednego sura naprawilem:)

na wyjsciu mam 1.42 volta i 1,37volta.

na lewym kanale w takim widoku jest roznica na zewnętrznej parze tranzystorów. Na stopkach napięcia są rzędu 44-80V a na jednej parze nie ma. W tej chwili nie świecą obydwie diody. Kondesatory są w dobrym stanie, nic nie strzeliło i nie było dymu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To masz napięcie stałe na wyjściu. Nic dziwnego że ci wyłączyło. Pytanie tylko czy coś jest uszkodzone czy źle wyregulowany.

A więc różne napięcia na tranzystorach nie wróżą nic dobrego. Powodzenia w naprawianiu. Czy nadal działa ci tylko jeden kanał czy nie działa w ogóle. Sprawdź czy ci zabezpieczenie przed napięciem DC na wyjściu nie wyłączyło wzmacniacza. Nie pozostało ci nic innego niż przestudiowanie noty aplikacyjnej i szukanie uszkodzenia.

Ukryta Zawartość

Jeżeli nadal działa jeden kanał to na początek spróbowałbym wyregulować napięcie na wyjściu do zera.

Czy wzmacniacz w ogóle reaguje na regulację?

Ukryta Zawartość

Sure gra bardzo ładnie, a uwzględniając jego cenę , to chyba 1 w naszej galaktyce , gdybym dzisiaj zaczynał budować system stereo, to robię taki system: lampucera na PCM1798 , preamp z przełącznikiem wejść na PGA i ten Sure,do tego mocne trafo min. 600 W , to w obudowę i mam dźwięk wart małego worka pieniędzy. Acha samodzielnie dobudowałbym jeszcze preamp RIAA do mojego gramofonu.

To wszystko można zmieścić w 1000 zl ( zależnie od standardu obudowy ).

Właśnie zauważyłem że na płytce nie ma żadnej regulacji DC. Jeszcze jedna rada. Najlepiej od razu sprawdzić częstotliwość pracy. U mnie działało na 250 kHz a więc dwa razy mniej niż zalecane.

Sure gra bardzo ładnie, a uwzględniając jego cenę , to chyba 1 w naszej galaktyce , gdybym dzisiaj zaczynał budować system stereo, to robię taki system: lampucera na PCM1798 , preamp z przełącznikiem wejść na PGA i ten Sure,do tego mocne trafo min. 600 W , to w obudowę i mam dźwięk wart małego worka pieniędzy. Acha samodzielnie dobudowałbym jeszcze preamp RIAA do mojego gramofonu.

To wszystko można zmieścić w 1000 zl ( zależnie od standardu obudowy ).

Moim zdaniem fabrycznymi wzmacniaczami poniżej 3000 złotych nie ma co sobie dupy zawracać. Najlepiej od razu kupować Sure. Chyba że coś z rynku wtórnego.

W tej chwili nie działa nic, to znaczy nie świecą diody bo nie jestem w domu i nie mogę podpiąć pod kolumny.

Wczoraj podłączyłem SURE do zasilania i świeciły diody a pomiędzy gorącym pinem RCA i GND mialem 100R. W domu popiołem rca do przedwzmacniacza ikable głośnikowe bezpośrednio do PCB. Tak przygotowany popiołem do zasilania i wtedy zaswieciła się tylko jedna dioda. Dzisiaj po kilku wczorajszych testach i miedzy innymi odwrotnym podpieciu (+do-) nie swieci nic. Nie znam się za bardzo jak takie ustrojstwo sprawdzać wiec może najpierw sprubujmy to potraktować jak gdyby nie odpaliło. jak reguluje się częstotliwość pracy? Jak dobrze pamietam to opór pomiedzy RCA A GND miał wynosić 180R a czym to regulować? tam są dwa elementy z regulacją wiec myślę ze to to

miedzy innymi odwrotnym podpieciu (+do-)

Więc najprawdopodobniej masz juz uszkodzone tranzystory wyjściowe i układy IRS, przy dobrym wietrze tylko jedno z nich i jest szansa że tylko jeden kanał. Kłopot tylko, że wymienić trzeba jedno i drugie, bo uszkodzony tranzystor uszkadza układ i odwrotnie. Spaliłem tak juz dwa komplety IRS+tranzystory, ale cóż - wiedza kosztuje.

Moim zdaniem fabrycznymi wzmacniaczami poniżej 3000 złotych nie ma co sobie dupy zawracać. Najlepiej od razu kupować Sure.

Modyfikowałeś go jakoś, czy słuchałeś jak fabryka dała ?

Jak fabryka dała. Ale modyfikacje przyjdą. W Sure na tk2050 dałem filtr 4 rzędu optymalizowany pod 8 Ohm a więc dwie cewki i dwa kondensatory na wyjście. To dało dużo. Poza tym zbocznikowałem kondensator wejściowy styroflexem. W tym będzie tak samo. Samo ustawienie częstotliwości pracy zmieniło charakter wysokich tonów. Nie jestem tylko pewny czy na lepsze. Obecnie mam 500 kHz. Wysokie tony zrobiły się gładkie ale mniej soczyste i chyba nudne.

Muszę spróbować różnych częstotliwości.

Zastanawiam się co jest lepsze czy dawać różnicę 25kHz na kanał czy ustawić dokładnie tak samo. Ustawienie dokładnie tak samo przy tych potencjometrach które są teraz wmontowane jest raczej niemożliwe. Są za mało dokładne.

W sasadzie to cewki są trzy na tym TK. Dwie oryginalne i dodatkowo jedna na wyjścu na kabel i kondensator do masy. Trochę od tego zaczął szumieć ale słychać to po przyłożeniu ucha do głośnika. Najwyraźniej TK nie lubi niesymetrycznego filtrowania.

Więc najprawdopodobniej masz juz uszkodzone tranzystory wyjściowe i układy IRS, przy dobrym wietrze tylko jedno z nich i jest szansa że tylko jeden kanał. Kłopot tylko, że wymienić trzeba jedno i drugie, bo uszkodzony tranzystor uszkadza układ i odwrotnie. Spaliłem tak juz dwa komplety IRS+tranzystory, ale cóż - wiedza kosztuje.

Modyfikowałeś go jakoś, czy słuchałeś jak fabryka dała ?

Wiec dlaczego zagrał na jeden kanał pomimo staranności przy połączeniu.

Najprawdopodobniej masz napięcie zasilania na styk i przez to niezbyt dobrze jest przygotowane napięcie +15V do przełączania bramek tranzystorów, stąd problemy. Niewykluczone, że napięcia +/-5V tez nie są najlepsze i raz chodzi raz nie. Te układy mają duże rozrzuty, więc jeden działał drugi nie.

ja u siebie wymieniłem jedynie kondensator wejściowy na Wimę MKP i poprawiła sie kontrola basu bez utraty wypełnienia , a wysokie nabrały szczegółowości , ogólnie dzwięk nabral kultury.

ja u siebie wymieniłem jedynie kondensator wejściowy na Wimę MKP i poprawiła sie kontrola basu bez utraty wypełnienia , a wysokie nabrały szczegółowości , ogólnie dzwięk nabral kultury.

A jakiej pojemności?

czyli co mogę zamawiać kolejnego SURE, tym razem wezme wersję 2x125 a tego kiedyś naprawię. chyba że wiecie co mogę wymienić by ruszył.

Najprawdopodobniej masz napięcie zasilania na styk i przez to niezbyt dobrze jest przygotowane napięcie +15V do przełączania bramek tranzystorów, stąd problemy. Niewykluczone, że napięcia +/-5V tez nie są najlepsze i raz chodzi raz nie. Te układy mają duże rozrzuty, więc jeden działał drugi nie.

co należy wymienić w Sure 125W przed zasileniem z 35V (zamiast 50V), żeby nie bujać się na wstępie jak Sylwek

• Pokaż nowe odpowiedzi