Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha DSP-A2070 problem

Lukas Litwin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam(dostalem) sprzecik Yamaha DSP-A2070 (kolumny Focal.JMlab 2 stojace 150W+2 surround 25W+active subwoofer). Wszystko podlaczone super, przy muzyce stereo wszystko pieknie, bardzo rzadko dzwiek znika badz z jednej kolumny glownej badz z calosci jednak najwiekszy problem pojawia sie przy probie sluchania czegokolwiek z dzwiekiem 5.1. Mam podlaczona konsole PS3 przez kabel cinch(dzwiek niby tylko stereo) do tego zestawu i kiedy wlacze muzyke wszystko gra, jednak przy grach dziek bardzo czesto znika calkowicie a w niektorych przypadkach nie ma wcale. Zauwazylem ze przy poruszaniu galka od zmiany zrodla dzwieku czasem cos tam zacharczy lub wyda inny dziek a czasem dzwiek jest bardzo cichy(majac 20% slysze dzwiek jak przy 2% lub mniej). Prosze o porade co gdzie i jak zrobic(jesli sie da) we wlasnym zakresie, jesli mozna to "lopatologicznie", na sprzecie hi-fi nie znam sie praktycznie wcale ale naprawialem pecety wszelkiej masci wiec jesli ktos uprzejmie "poprowadzi mnie za reke" powinienem dac rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/106420-yamaha-dsp-a2070-problem/

Masz odpowiedz już w tym pytaniu "Mam podlaczona konsole PS3 przez kabel cinch(dzwiek niby tylko stereo)"

Nie będzie dźwięku 5.1 w tym podłączeniu stereo, z ps3 dźwięk 5.1 można wyciągnąć tylko w postaci cyfrowej przez HDMI lub TOSLINK

Moze zle napisalem o co mi chodzi. Nie chce dzwieku 5.1(i tak ten wzmacniacz nie posiada ani kodera ani wejscia hdmi) tylko o dzwiek jakikolwiek poniewaz panuje totalna cisza a powinno cos grac. Dostalem porade zeby przeczyscic potencjometr sily glosu, chcialem ale niestety platanina kabelkow, malo miejsca oraz brak wiedzy nie pozwalaja mi na to. Teraz okazuje sie ze sprzecik dzwieku niewydaje z siebie zadnego, przynajmniej tych pozadanych. Slysze jedynie czasem jakies skrzeczenie i takie tam po probie jakiegos grzebania w potencjometrze sily glosu i sadze ze jedyne co osiagnalem to zepsucie go. Pytanie teraz jaka jest jego dokladna nazwa i ile moze kosztowac, wymiana oczywiscie zajmie sie juz ktos kto na tym sie zna. Tak na marginesie tylko, czy ktos z was jest lub zna kogos kto zna sie na tym i mieszka w Grecji

(podobno to calkiem mozliwe) i moglby sie tym zajac?

Masz ustawione w PS3 tylko dźwięk 2.0?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeez...Konsola nie ma nic wspolnego z problemem we wzmacniaczu, tak jak napisalem wyzej, dzwiek zdechl i sa tylko szumy jak zwiekszam lub zmniejszam glos (obecnie). Po analizie laika stwierdzam ze padl potencjometr po moim grzebaniu, niewazne czy podlacze konsole, komputer, gramofon czy cd player. Problem w tym ze plytki z potencjometrem nie da sie wyciagnac bez lutowania (a moze tak) a w to wole lap nie pchac bo calkiem rozwale a nie o to mi chodzi. Znalazlem nr potencjometru do zmiany zrodla ale nie moge do zmiany glosnosci a probowalem ze 3 godziny. Na schematach sie nie znam wiec z tego tez nic nie wyczytam. Co do ustawien konsoli to link ktory podales tylko potwierdza to co napisales wczesniej czyli ze wyjscie 5.1 jest mozliwe tylko przez hdmi lub optical a Yamaha DSP-A2070 nie posiada zadnego z nich.

Można by go wylutować i spróbować wyczyścić, ale jak nie czujesz się na siłach to lepiej zostaw i oddaj to komuś do naprawy, nie zaprzątaj już sobie głowy schematami itd. to już ktoś, kto się tym zajmie będzie wiedział.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.