Skocz do zawartości
IGNORED

regulacja głosności na PGA2311 ( kit z ebay )

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

do regulowania głośności uzywam kitu z ebaya z 3 wejściami i pga2311 i jest ok, ale chciałbym zmienić wyswietlacz na większy i czytelniejszy , czy to jest trudna sprawa, bo jestem w tym kompletnie zielony, lubię jak widać tylko napisy bez przeswitu tła,a teraz za mały i nieczytelny.

Doradźcie proszę jak to zrobić .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

do regulowania głośności uzywam kitu z ebaya z 3 wejściami i pga2311 i jest ok

A nie ma degradacji dźwięku w porównaniu do klasycznej regulacji przy zastosowaniu jakiegoś Alps'a czy drabinki z solidnych rezystorów?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

jedni piszą tak a inni uważają dokladnie na odwrót,

a co sądzicie o wymianie wyświetlacza?

da sie coś większego zastowsować ?

żeby nie przebijało tło , tylko same napisy, np.

taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Wyświetlacze muszą działać w tym samym standardzie sterownika. Na 90% jest to HD44780.

2, Aby nie trzeba było zmieniac oprogramowania, muszą mieć tyle samo linii i tyle samo znaków w linii.

3. Szczególną uwagą zwórocić na piny, bo tu juz nie ma standardu i trzeba umiejetnie połaczyć. czyli datasheety do ręki .

4. Moga być potrzebne zmiany w podłączeniu zasilania do wyświetlacza.

5. Oczywiście, zwórcić uwagę na prądy jakie pobierają i nie przesadzić, bo cały sterownik może nie wyrobić.

Mam dokladnie ten sam kit (wywalilem tylko te beznadziejne kondensatory w torze audio - 2szt). Nie zauwazylem zadnej degradacji dzwieku, preamp jest super jak za taka kaske

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Tam na tym module nie siedzi czasem CS3310?

Testowałem różne wyświetlacze i z tych na HD44780 najlepiej wypadały VFD. Trzeba tylko pamiętać, że potrzebują one więcej prądu i czasami mają różne wyprowadzenia. Bez sterowania kontrastem od strony programowej świecą za jasno i trzeba zastosować filtr z przyciemnianiem.

Kilka wyświetlaczy zamieściłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tam na tym module nie siedzi czasem CS3310?

Testowałem różne wyświetlacze i z tych na HD44780 najlepiej wypadały VFD. Trzeba tylko pamiętać, że potrzebują one więcej prądu i czasami mają różne wyprowadzenia. Bez sterowania kontrastem od strony programowej świecą za jasno i trzeba zastosować filtr z przyciemnianiem.

Kilka wyświetlaczy zamieściłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Można też wstawić potki do regulacji kontrastu i jasności świecenia.

Ukryta Zawartość

żałuję,że nie nauczyłem się "cyfrówki" , bo chciałbym zbudować preamp "doskonały" , w cudzysłowiu, bo taki dla leniwych jak ja , a przy tym dobry jakościowo, i tak żeby miał wejście i wyjście XLR, 4 wejścia RCA i plus przęłączanie jeszcze 4-6 wejściami cyfrowymi i na koniec wejścia - wyjscia 5.1.

Duży wyświetlacz i pilota - przydałoby się , aby była możliwość redagowania nazwy wejścia, ale to nie jest sprawa krytyczna.

Ponieważ coraz bardziej wracam do stereo, ale nie chcę całkowicie rezygnować z KD , to komplet wejść i wyjść RCA z regulacją głośności wspólną przez Volume i z osobna dla każdego kanału było by bardzo pomocne - dodłączam sobie pod wyjscia audio BlueRaya z USB i mam KD, do tego prosta 3 kanałowa końcówka mocyzałączana tylko w przypadku przełaczenia na to wejście ( nawet na GC lub jakimś Sure w klasie D ) i KD załatwione, sekcja XLR do podłączenia źródła XLR i wykorzystania wejscia symetrycznego z P7100, ja do wejścia XLR preampa podłączyłbym , a nawet wbudowałbym do wewnątrz jakiś super DAC z wyjściem symetrycznym i potrzebowałbym z 4-6 wejść cyfrowych - jest super system - PGA mają wbudowane bufory na wyjściu więc już nie dodawałbym niczego, tylko selektory najlepiej na przekaźniczkach i PGA i nic więcej.

Takie coś mi sie marzy.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.