Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Marantz P1030 pomoc

doncypa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam bardzo ładne kolumny Marantz P1030 ale mam z nimi jeden problem tzn, kolumny wizualnie super nie ma obić głębokich rys wypaczeń itp techniczne spoko tyle ze nie ma oryginalnych głośników niskotonowych ktoś włożył visaton w250s. Głośniki te chyba nie nadają się do tych skrzynek przy głośnym słuchaniu muzyki bass reflex nie wyrabia. Chce je wymienić na jakiegoś tonsila. I teraz pytanie na jakiego głośnik musi mieć średnice 25cm wiec tylko 8ohm a te visatony sa 4 ohm ( czy nic sie nie stanie zwrotnicom ?? ) Proszę o jakieś rady. Kolumny chodzą pod Dualem cv1400. Proszę darować sobie komenty typu to badziewie , sprzedaj dołóż kup coś dobrego itp . Proszę o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/106504-kolumny-marantz-p1030-pomoc/

Dobrze byłoby wiedzieć dwie rzeczy; a mianowicie

1. wymiary rury BR - średnica powinna być rzędu min ok 75 - 80 mm; czy są w miarę dobrane do tych ok 40 - 42 litrów objętości kolumny i rezonansu głośnika rzędu 33 Hz

( ja tak stroję - do rezonansu katalogowego patrz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

) do ewentualnie zalecanych przez producenta 45 Hz przy małej objętości pudła.

2. Czy mając wzmacniacz dostosowany do 4 Ohm, nie używasz czasem konturu i barwy ( może jeszcze"do oporu"); w takim przypadku wycofuję się z jakichkolwiek porad, bo to dobija większość głośników...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie podkrecam basu itd przy byle piosence gdzie troszkę głębszy bas się pojawia zaczyna to strasznie pompować. Wydaje mi się że te głośniki za bardzo pracują. Ogólnie te visationy chyba średnio nadają się do słuchania rocku trochę pop itp nie mam za bardzo od kogo wziąć jakiejś 25cm tonsila i zobaczyć porównać jakieś rady?

Powinna być przynajmniej równa średnicy, albo większa. Ten BR powinien mieć większą długość, więc jedynym wyjściem jest przy zachowaniu W 250s 4 Ohm wykonanie kolanka 90 stopni i wydłużenie do ok 30 cm. Odległość do ścianki kolumny wylotu oczywiście min. średnica otworu. Może dobrym rozwiązaniem byłby:

Ukryta Zawartość

ale o długości akurat 25 cm; czyli fabryczny pełny - bez obcinania. Byłoby to strojenie kolumny nieco powyżej 33 Hz.

Jeszcze jeden temat - jak wygląda wytłumienie tej kolumny tj. zarówno ścianki jak i wolna przestrzeń w pudle? Bo jeśli tam prawie nic nie ma, to należałoby wytłumienie zrobić. Z tym, że nie przytykać BR...

Nie jestem alfą i omegą; może ktoś jeszcze coś podpowie...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

NIe jestem pewny czy dobrze rozumiem. Długość rury BR powinna mieś minimalnie tyle ile średnica czego ? głośnika niskotonowego ? ogólnie ma ona około 25cm tyle że kończy się może 3 cm od tylnej ścianki. Gdym miał wstawiać kolanko to musiał bym najpierw obciąć trochę obecną żeby wstawić kolanko. Jeśli chodzi o wygłuszenie to jest zrobione z czegoś na kształt waty nie ma go za wiele. Gdybym chciał wygłuszać to czym najlepiej? i jak?

Dodam tylko że kolumny i wzmacniacz mają być prezentem dla mojej kobiety. i chciałem je maksymalnie poprawić. Czytając fora można dostać zawrotów głowy na temat np wygłuszenia jedni piszą ze konstrukcje BR nie wygłuszać inni ze minimalnie gąbką 1cm tylko tylna ściankę inni że wszystkie czymś grubszym. Osobiście posiadam Pioneery hpm 700 i tam np głośnik średniotonowy jest w takiej ala tubie i mocno wygłuszony podobnie jest w onkyo sc 660 które miałem okazje rozbierać. Co myślicie aby w tych kolumnach zastosować podobny patent?? a może i wysokotonowy również umieścić a tubie i dobrze wygłuszyć?? jak wygłuszyć całość kolumny ??

Z danych na stronie:

Ukryta Zawartość

wynika, że cała kolumna ma 27 cm głębokości, a odejmując tylną ściankę ( ok. 2 cm ) zostaje 25 cm, gdzie powinna się zmieścić rura ( i jeszcze odstęp !? ). Odległość od końca rury do tylnej ścianki powinna być równa przynajmniej średnicy wewnętrznej portu BR czyli ok 8 cm, a ja bym dążył do dostrojenia do 33 Hz czyli ten BR, ale ok. 30 cm plus odległość średnicy do ścianki - stąd rozwiązania kątowe, jak nie wystarczy wymiarów wewnętrznych.

Patent z takim mocnym wygłuszaniem, jak w tych hpm'ach jest spowodowany użytym głośnikiem, który nie ma zabudowanego tyłu membrany, więc przenosiły by się na nią drgania woofera, powodując zaburzenia dźwięku. To zresztą typowe dla głośników średniotonowych, mających zwykle oddzielną, mocno wytłumioną komorę. Miałem kiedyś Tonsile z kopułką średniotonową, która nie potrzebowała komory, bo tył głośnika był zabudowany, podobnie jest w ogóle z kopułkami wysokotonowymi, które też jej zwyczajnie nie potrzebują.

Co do wytłumienia, to góra i dół powinna być wyłożona choćby gąbką "jajeczną", a pozostałe ścianki słabiej - nawet tylko 1- 2 cm. Wnętrze może być już tylko bardzo luźno czymś na kształt waty. Zresztą są na ten temat całe wątki...a wszystko zależy od kasy i doświadczeń z różnymi głośnikami.

Ukryta Zawartość

Hmm ok wydaje mi się ze już większość rozumiem. Jeszcze tylko małe dopytanie kiedy dam kolano to kierować je w górę ( dalej od głośnika niskotonowego ) czy w dół ( w kierunku głośnika niskotonowego ) , i co mam rozumieć przez to że góra dół w bąbce jajecznej, pozostałe ścianki słabiej 1-2 cm ? wygłuszać wszystkie ścianki łącznie z frontowa czy ją zostawić?? i o co chodzi z tym ,,Wnętrze może być już tylko bardzo luźno czymś na kształt waty'' w przestrzeni miedzy ściankami umieszczać jakaś watę ??

Chodziło mi o gąbkę grubości 4 - 5 cm w kształcie foremek do jajek - takiej z wybrzuszeniami. Na przód, tył i boki - cienkie wytłumienie, nawet w płatach; filc, cienka gąbka itp. Jeśli chodzi o materiał do wnętrza, użyłem Twojego określenia:

"Jeśli chodzi o wygłuszenie to jest zrobione z czegoś na kształt waty nie ma go za wiele". Idzie pewnie o lekką wełnę mineralną w niewielkiej ilości...i można ją zostawić.

Nie zaszkodziło by też ( jeśli nie ma ) wklejenie pomiędzy tylną i przednią ściankę rodzaju "duszy" jak w skrzypcach; to pozwala usztywnić całą kolumnę, jeśli przy cienkich jak sądzę (?) ściankach ma tendencje do rezonansów.

Wystarczy listwa 20 mm na 50 mm, 23 czy więcej centymetrów - na lekki wcisk plus klej przed wklejaniem wytłumienia.

Kierunek kolana raczej nie ma znaczenia, ale kierował bym raczej za woofer.

dusza jest seryjnie. Tak czytam na różnych forach i ludzie często wyklejają ścianki wygłuszeniem bitumicznym i dopiero na to inne materiały tłumiące , czy da to jakiś efekt w tych kolumnach?? wiem że to trochę jak wróżenie z fusów ale zapytać nie szkodzi. Czy np jedna warstwa takiej maty bitumicznej coś zmieni czy to tylko zawracanie głowy i najlepiej strzelić 2-3 ??

Może gdybyś dysponował kolumnami z głośnikami po 3000 zł za sztukę i wsłuchiwał się w barwę organów, skrzypiec, piccolo czy kontrabasu, miało by to sens. Natomiast jeśli jesteś konsumentem muzyki z grubsza biorąc "sztucznej" - bardziej elektrycznej niż akustycznej, powinieneś zdać sobie sprawę, że może ona brzmieć w KAŻDY sposób o ile nie psuje Ci dynamiki odsłuchu czy pasma jako takiego. Możesz dokupić oczywiście i maty bitumiczne; na to filc, albo jeszcze coś, co koledzy podpowiedzą, ale uważam, że nie powinno się przeinwestowywać sprzętu, co do którego nie mamy pewności, że jest "w czubie" dzisiejszej techniki i NA PEWNO nam się odwdzięczy kosmiczną jakością dźwięku; ale zrobisz, jak uważasz.

Moim zdaniem jedna warstwa jest wystarczająca, ale są też inne opinie na ten temat; podbarwianie treści muzycznej rezonansami obudowy czy szumami z BR też każdy słyszy inaczej.

A wymaga to za każdym razem przeliczania BR do malejącej objętości kolumny, której wobec zaleceń producenta woofera ( podałem link ) i tak masz trochę za mało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.