Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie pewnie juz troche tendencyjne...

kamash

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku szybko sie przywitam. Pytanie jest pewnie bardzo tendencyjne, mimo to sprobuje. Posiadam amplituner Yamaha RX-V1400 RDS, DVD player DV-444 i subwoffer Yamaha YST-SW1500 - do niedawna jeszcze w tym zestawie grały Yamahy NS-300 ale udalo mi sie je okazyjnie sprzedac i tak oto ostalem pograzony w ciszy... Z Yamaszek bylo calkiem zadowolony, czytalem wypowiedzi odnosnie braku gornego pasma i musze powiedziec iz u mnie nic takiego nie zanotowalem, ale moze to wynikac z faktu iz jestem nieco muzykalnie przygluchy. Tak czy innaczej poszukuje jakis sensownych kolumienek do wymienionego wyzej zestawu. Dodam tylko ze za spawą subwoofera bas nie jest kwestią kluczową. Proszę o podpowiedz co wybrac. Mialem ostatno doczynienia z B&W 603 S i jak dla mnie graly one strasznie sucho. Zastanawialem sie przelotnie nad DALI 6006 i 6008 ale jestem otwarty na wszystkie inne sensowne propozycje.. Glosniki sa glownie wykorzystywane do kina domowego, czasem rowniez do odsluchu muzyki.

Z gory dziekuje za podpowiedzi

pozdrawiam

Kamash

https://www.audiostereo.pl/topic/10651-pytanie-pewnie-juz-troche-tendencyjne/

Ja również zmieniam fornty tyle ze w Yamahszce 440 i podobnie jak tobie nie zależy mi na jakimś ogromnym cudowynym basie. Jedyna różnica jest taka że mi zależy przede wszytkim na muzyce a mniej na KD.

Nie napisałeś jaki przedział cenowy ciebie interesuje ale po kolumnach jaki wymieniasz orientuje sie że chodzi o coś do 4.000 pln.

Jeśli nie szukasz basu to odrzuć Dali bo z tego co mi wiadomo to w tych Dali jest sam praktycznie bas. Co do kolumn do KD to jestem kiespkim spejalistą ale skoro B&W zagrały sucho to spróbój może Acoustic Energy Evo Three albo Avanceów, powinny być cieplejsze i może mniej suche. Co prawda testowalem je w stereo (zobacz wątek "nareszczie zmieniam fronty" na zakładce stereo, testowalem też inne kolumny z moją Yamaszką) ale rodzaj dziwęku nie powinien się za bardzo różnić (chyba).

Mysle ze przedzial cenowy do 4000 pln jest akceptowalny pod warunkiem iz glosniki sa warte swojej ceny. znalazlem kilka ofert zakupu wspomnianych przez Ciebie kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Accousticów nie udalo mi sie znalezc. Aczkolwiek jesli chodzi o wyglad to aegis evo 3 podobaja mi sie znacznie bardziej. Co w takim razie warto wybrac? Gust muzyczny mam bardzo rozpiety: od klasycznej , jazzu po trance, ambient, techno.... CZy sa one w stanie temu podolac. Nie chcialbym kupic glosnikow, ktore beda ukierunkowane tylko na jeden rodzaj brzmienia i nie beda sobie dawaly rady z szybkimi partiami (np.) to musi byc cos bardzo uniwersalnego, co jednoczesnie potrafi zagrac niezwykle soczyscie i czysto.... a czasem w kinie domowym potrafi grac niezwykle efektownie.

dziekuje za udzielone odpowiedzi.

pzdr

kamash

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przeczytalem twoj watek o fontach i zakaladajac iz mamy podobne gusta muzyczne, znalazelm tam wiele cennych uwag , choc i tak zapewne nie obejdzie sie bez odsluchu w poszczegolnych sklepach. Zapomnialem podac dane:

a) wymiary pokoju: 30 m2

b) muzyka powazna, jazz, czesto sting, peter gabriel, pink floyd, ostatnio trance zmiksowany z muzyka powazna i ambient.

c) cena do 4000 pln (cena z importu)

d) tak jak i u Ciebie glosniki musza "dzialac" w kinie domowym :)

Mysle rowniez nad zachwalanymi Monitor Audio S5. Jaka jest ich cena w Polsce? nie udalo mi sie ich nigdzie nzalezc.

Pozdrawiam

kamash

Z avanców słuchałem co prawda Omeg ale Dany są podobno jeszcze lepsze i zachwalane nawet na forum.

Acoustic Energu masz na allegro tu:

Ukryta Zawartość

Monitor Audio można posłuchac podobno w Elektrycznej pomarańczy mają dwa salony w Warszawie z czogo ten na Krasickiego jest chyba zamknięty ( od pół roku z powodu remontu).

Ukryta Zawartość

kosztują około 3200 pln ale podobno za nic w świecie nie chcą ich dac do domu. Mimo tego wybiore sie do nich w przyszłym tygodniu i posłucham ale wątpie aby kupił (chyba że będą dużo lepsze od innych).

Radze jednak wziąć swoją elektronikę i wybrać się do salonów albo pytac od razu o wypożyczenie boo bolesną pomyłke naprawdę nie ciężko. Różnice w brzmieniu pomiędzy kolumnami są moim zdaniem bardzo znaczące.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pojechalem dzisiaj di elektrycznej pomaranczy. Oddzial na zelaznej nieczynny z powodu przerwy urlopowej, a ten na ignacego "w dniu dzisiejszym sklep zamkniety, przepraszamy" :) przejechalem sie troche i dalej nie wiem nic wiecej...

Ta kartka na Krasickiego wiesi tam już conajmniej od 2 tyg. Chyba że wywieszją akurat jak wiedza że ja mam być :) Z reszta te sklepy nie mają najlepszej opinni. Szkoda że nie wybrałeś się na Waliców bo to od Żelaznej rzut kamieniem.

Widzę że wierzysz w to że Yamahy mają spójne brzemienia bo pamiętaj że ja mam 440 a ty 1400 ale różnica jak jest pomedzy nimi może być tylko na twoją korzyść :)

Ja planuje w poniedziałek wziąć Avance (omegi) do domu na 24 h potem odrazu Acoustic Energy też na 24 h (nie mogę jednocześnie bo się z kaucjami nie wyrobie) podobnnie chcę postąpić z ESA Vivace 2 ale nie ustalełm tego jeszcze z właścicielem sklepu. Zobacze jeszcze pewnie Phonary p20 ale w moim przypadku może być problem bo one są 4ohm co dla 440 moze być problemem (dla 1400 nie będzie to raczej problem). B&W raczej odpuszcze ale jeszcze zobacze (jak u ciebie było sucho to u mnie będzie jeszcze bardziej).

Jak chcesz na mnie poczekać to jak widzisz w moim przypadku decyzja zapadnie pod koniec tygonia (jak mi nic niespodziewanego nie wypadnie). Jak doczekasz i zdasz się na mój gust to jestem pewien ze przy zakupie 2 par kolum gotówką uda się coś ładnie utargować.

pozdrawiam

na dzien dzisiejszy jeszcze nie dostalem pieniedzy ze sprzedazy moich starych frontow, dlatego tez nie moge obiecac ze wyrobie sie ze srodkami do konca przyszlego tygodnia. Jak tylko sie uporam - dam znac...

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.