Skocz do zawartości
IGNORED

Certyfikaty THX - ile to warte ?

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytaj o tym co robi z dźwiękiem re-equalizacja THX, a najlepiej gdzieś posłuchaj ...

THX Home to wciśnięcie udawanej akustyki kina do niezaadaptowanego pomieszczenia - to trzeba polubić na siłę.

Parametry techniczne norm THX spełniają także urządzenia bez znaczka, dzięki temu są dużo tańsze.

Na upartego zawsze możesz to wyłączyć ....

Najlepiej by bylo isc i posluchac, a jak to kolega napisal ze wiele urzadzen spelnia normy THX tylko nie maja znaczka za ktory defakto trzeba zaplacic, to ja tak do konca bym sie nie zgodzil, bo zaraz sie okaze np. amplituner powiedzmy za 1500 zl ma te wszystkie rozne certyfikaty tylko nie zaplacicl za "znaczki" ale ma dokladnie to samo co wyzszy model ktory kosztuje 2 razy wiecej bo tamten to ma znaczki na amplitunerze za ktore zaplacil... jakis dystans do tego tzreba jednak miec...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Trzeba też pamiętać że wszystkie komponenty musza być zgodne z normą THX, prawidłowe rozłożenie głośników w pomieszczeniu itp.

Jesli jest ampli ktory ma zgodność z THX a kolumny nie, i są rozłożone byle jak, to po prostu dochodzi jedna funkcja w amplitunerze więcej nic poza tym.

Jednak jeśli wszystko jest ok to warto.

Re-equalizację THX robią tylko urządzenia za znaczkiem THX, choć wielu innych producentów bez tego

znaczka może zrobić to lepiej ( różne tryby CINEMA) To jest główna cecha THX HOME .

Normy THX to zbiór wymogów, którymi muszą się wykazać produkty aby otrzymać "znaczek".

Wzmacniacze muszą mieć odpowiednią moc, dynamikę, odpowiedź impulsową i wiele innych ... itd.

Kable certyfikowane THX , ekrany, palyery ... itd... itp. To ma być gwarancją tego, że trzymają jakiś poziom.

Ale czy myślisz, że np. taki wzmacniacz KRELLa, czy kable MIT-a nie utrzymają wymagań THX, bo jak widać

nie mają takiego certyfikatu ??? Koń by się uśmiał na takie marketingowe zagranie. Głupia YAMAHA , która

była prekursorem procesorów DSP i miała przebogaty zestaw programów symulujących różne środowiska, dała

się w to wciągnąć - robili świetne kina bez tego znaczka, to im się zachciało marketingowego poklasku wśród

wyznawców rozreklamowanego znaczka THX - bo się lepiej będzie sprzedawało ... jedyny argument.

LUCAS i jego certyfikacja, to jak pieczątka o koszerności produktu - kupujcie licencję, lepiej wam się sprzeda. :)

Mowa oczywiście o THX HOME , normy dla kin THX to inna para kaloszy.

Ale czy taki ampli kosztujacy powiedzmy ok 2 tys zł z tym certyfikatem nie będzie miał lepszych parametrów od tego w tym samym przedziale cenowym bez , myślę , że tak , bo chcąc spełnic założenia THX musi spełniac odpowiednie normy mocowe, dynamiki więc to powinno byc na dosc wysokim poziomie co akurat w amplitunerach z tego przedziału cenowego nie jest mocną stroną

Jesli jest ampli ktory ma zgodność z THX a kolumny nie, i są rozłożone byle jak, to po prostu dochodzi jedna funkcja w amplitunerze więcej nic poza tym.

ale czy taki ampli nie będzie lepiej wykonany jeśli chodzi o te warunki , żeby spełnic THX niż taki amplituner bez , taki z tej samej półki cenowej , nie mówie o amplitunerach za ładnych kilka tysięcy czy kilkanaście a takich z tej niższej półki , np. za wspomniane 2 tys .

Poza tym w jednym modelu pewnej firmy certyfikat THX włącza sie dopiero przy odpowiedniej głośności ( dosyc wysokiej, prawie max , nie wiem czy wszędzie tak jest , tzn czy w każdym innym w niego wyposażonym) wiec poniżej tej głośności co jest, tzn, że tylko wtedy gra dobrze żeby spełnic THX .

Jak koledzy napisali - wszystko musi być koszerne i koszernie ustawione - a czy to jest realne jak nie mamy oddzielnego pomieszczenia li tylko do oglądania filmów ???

Parę lat temu kupiłem odtwarzacz DVD - zależało mi przy zakupie, żeby odtwarzał divx-y. Na pudełku masa formatów divx - niet.

Gdzieś dopiero w części maczkiem pisanej znalazłem xvid. Oczywiście czytał divxy z każdym rodzajem napisów.

Ot producent DVD nie chciał zapłacić za znaczek divx. ;)

Czy warto płacić za znaczek ??? Zdecydowanie nie. Warto zapłacić za udany model amplitunera - a znaczki potraktować jako bonus ;P

Wszystkie zestawy mające funkcje prostych, odpowiednich ustawień (amplituner, procesor) można przyjąć że są THX ;)

Czyli niespotykana czystość dźwięku (bełkot marketingowy), niespotykana funkcja odcięcia na 80hz (tylko najlepsze procesory hi-end takową posiadają...) i parę innych bzdetów, równie "unikatowych" na rynku :)

Głośniki Logitech z-906 THX 999zł ceneo.pl

Skoro nawet takim zabawkom przyznają THX, to chyba nie ma co więcej tłumaczyć.

Mój onkjas jest THX Ultra, przy czym nie używam trybów DSP pod nazwą THX, gdyż degradują one jakość dźwięku - ograniczają po prostu wysokie tony, znikają szczegóły itp.

Pewnie dlatego, że nie mam kolumn z tym znaczkiem, które same z siebie nie mają wysokich, więc i tak nie słychać różnicy :)

ale czy taki ampli nie będzie lepiej wykonany jeśli chodzi o te warunki , żeby spełnic THX niż taki amplituner bez , taki z tej samej półki cenowej , nie mówie o amplitunerach za ładnych kilka tysięcy czy kilkanaście a takich z tej niższej półki , np. za wspomniane 2 tys .

Myślisz że onkyo 626 jest lepiej wykonane od Yamahy 675, Denon'a x2000?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Czym te amplitunery w jakości wykonania powalają mojego Sony STR-DB1080? Pytanie pomocnicze - może dźwiękiem?

Schematów tych amplitunerów (w/w) na "elektrotanya" chyba jeszcze nie ma (za nowe), ale porównując np Yamahę 765 z Onkyo np. 609 to zdecydowany + dla Onkyo. Lepsze tranzystory wyjściowe, lokalne sprzężenia ograniczające sprzężenie globalne, nowocześnie zaprojektowane końcówki. Ten 626 to naprawdę fajne urządzenie. Procesor wideo ten sam co odtwarzaczach Oppo (QDEO).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Są dwie szkoły:

[1] jeżeli chcemy polegać na gwarancjach ( słowo Ci daję, że jest dobrze ...)

expertów i przez nich kreowanych certyfikatów to kupujemy tego typu sprzęt,

trafi Ci się DYSKUTANT to wspierasz się na w/w certyfikatach i ucinasz dalszą dyskusję;

[2] jeżeli szukasz "Smoke on The Water" by zabiło między 3-4 browarem to już sam sobie wybierz sprzęcior i nie słuchaj żadnych doradców;

Ja lubię "masakkrę" w mojej działce muzycznej, więc żadne tam THX nie są dla mnie istotne.

Jednocześnie preferuję absolutnie liniowy monitoring, przekaz, reprodukcję audio.

Po to by żadne tam Denony, Pioneery, SONY itp. itd nie mieszały się ze swoimi preferencjami w mój świat muzy.

[3] jeżeli chcesz TOTAL AUDIO to zaproś muzyków do domu, zapłać i niech zagrają na przyjęciu na instrumentach akustycznych.

To najtańsze rozwiązanie i masz w domu TOP AUDIO nażywo.

Onkyo 626 nie ma certyfikatu bo o tym m.inn. mowa a ja nie przytaczałem żadnego modelu a czy lepiej wykonany , hm :

Ten 626 to naprawdę fajne urządzenie. Procesor wideo ten sam co odtwarzaczach Oppo (QDEO).

nie tylko Oppo go ma czy Onkyo , może , fakt nie jest to najnowszy Marvell Kyoto-G2H jaki ma 103-ka ale czy ma to oznaczac , ze sprzęt go mający "gra" lepiej , jeśli tak to cieszę sie .

cały czas mowa o bebechach

......ale czy ma to oznaczac , ze sprzęt go mający "gra" lepiej , jeśli tak to cieszę sie .

Napisałem ci wyżej w uproszczeniu pewne cechy końcówek mocy, które decydują o jakości. Czy przekładają się na "brzmienie" nie wiem to musi każdy ocenić indywidualnie. Oczywiście zwróć uwagę, że dałem przykład odczytany na podstawie schematów innych amplitunerów. 626 jest nowy i schematu (instrukcji serwisowej) w sieci jeszcze nie ma. Procesor QDEO dotyczy oczywiście tylko obrazu.

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

ile waszym zdaniem daje certyfikat THX ?

czy warto dla znaczka kupić model z THX Ultra2 ?

daje to gwarancję że wszystko brzmi lepiej ?

Dla mnie ostatnie kryterium wyboru amplitunera. Miałem amplituner z THX teraz mam bez i gra lepiej. Zawężasz sobie jedynie pole manewru przy wyborze właściwego amplitunera.

Przede wszystkim czytaj recenzje i opinie użytkowników. Przy czym nie we wszystko należy wierzyć.

A jak będziesz miał upatrzony model to nie zaszkodziłoby go posłuchać. Chociaż w sklepie taki odsłuch jest niemiarodajny bo najpierw trzeba amplituner skalibrować do pomieszczenia. Nie wystarczy podłączyć i włączyć.

Jednym słowem olać THX. Niektórzy producenci nie chcą po prostu płacić haraczu za znaczek.

Miałem amplituner z THX teraz mam bez i gra lepiej.

Bo THX w dźwięku to czysty marketing. W obrazie może jeszcze coś znaczy, ale w dźwięku raczej nie. To oczywiście tylko moje zdanie.

Pozdrawiam

Dla mnie ostatnie kryterium wyboru amplitunera. Miałem amplituner z THX teraz mam bez i gra lepiej. Zawężasz sobie jedynie pole manewru przy wyborze właściwego amplitunera.

Przede wszystkim czytaj recenzje i opinie użytkowników. Przy czym nie we wszystko należy wierzyć.

A jak będziesz miał upatrzony model to nie zaszkodziłoby go posłuchać. Chociaż w sklepie taki odsłuch jest niemiarodajny bo najpierw trzeba amplituner skalibrować do pomieszczenia. Nie wystarczy podłączyć i włączyć.

Jednym słowem olać THX. Niektórzy producenci nie chcą po prostu płacić haraczu za znaczek.

Gra ci lepiej bo moze jest to inna marka, moze jest inna charakterystyka brzmienia , inna moc, bo mysle ze nie jest to powodem ze twoj nowy amplituner nie ma thx i gra lepiej...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.