Skocz do zawartości
IGNORED

Używane Sonus Faber Grand Piano Domus

steevi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam możliwość kupienia używanych Sonus Faber Grand Piano Domus. Sprzedający chce za nie 7500,-. Zupełnie nie wiem czy to dobra cena i nie mam gdzie tego sprawdzić. W 2005r. kosztowały 15000,-.

Powiedzcie czy warto za tą cenę się nimi interesować?

Dodam jeszcze, że słucham metalu(różnego od symfonicznego do black/death). Grałyby ze wzmacniaczem Primare I22( Q21 wielkie dzięki za wskazanie na ten sprzęt, rządzi i wymiata :-)) i cd Harman Kardon HD970, okablowanie Chord Chamelon Silver Plus, Chord Oddysey 2.

Jeśli nie masz możliwości odsłuchu potarguj się jeszcze o cenę tak, żeby w razie porażki odsprzedać je bez straty. To były dość rzadkie kolumny i być może nikt nie testował takiego zestawienia.

Mam możliwość odsłuchu. Gość mieszka w tym samym mieście co ja i chyba się z nim na odsłuch umówię. Bardziej chodziło mi o cenę(czy nie przesadzona) no i ewentualnie podpowiedź czy swoim charakterem nadają się do reszty sprzętu i charakteru muzyki.

Słuchałem tego modelu ale tak dawno i z egzotyczną (w sensie nieznaną mi wcześniej elektroniką - Sugden), że trudno o sensowną radę. Niemniej na podstawie tego, co pisał o nich red. Kisiel powinny bardziej pasować do muzyki typu metal (zwarty bas, przygaszona góa) niż współczesne Sonusy. No i wygląd, pierwsza klasa.

Nie znam tych kolumn, ale jeśli brzmią jak Audio pisze, to powinny dobrze się wpasować w Twoją muzykę.

Przy takim budżecie i dość nowych kolumnach, to już głównie na uczciwość kupującego. Bo wykluczam opcje, że zawieszenie może być zużyte, czy coś popalone.

Chociaż ja nie lubię jak widać ślady na śrubkach po rozkręcaniu.

Nie znam tych kolumn, ale jeśli brzmią jak Audio pisze, to powinny dobrze się wpasować w Twoją muzykę.

Przy takim budżecie i dość nowych kolumnach, to już głównie na uczciwość kupującego. Bo wykluczam opcje, że zawieszenie może być zużyte, czy coś popalone.

Chociaż ja nie lubię jak widać ślady na śrubkach po rozkręcaniu.

Dzięki za radę popatrzę na śrubki. A co myślisz o cenie 7500zł?

Dla mnie przy kupnie kilkuletniego lub starszego sprzętu Audio 50% ceny sklepowej to dopiero początek myślenia o nim. Myślę, że ta cena jest jeszcze zbyt wysoka, żebyś w przyszłości nie stracił 10-15% na sprzedaży, mimo, że marka owiana legendą.

Taka brutalna rzeczywistość się teraz porobiła. A może właśnie to jest normalny cywilizowany kierunek, tylko musimy się do tego przyzwyczaić? Jest jeszcze mnóstwo osób w PL, które sprzedając 10-letnie audio za 70% ceny, myślą, że to świetna oferta a jak są zmuszone za 50%, to uważają, że za darmo oddają.

7500 to bardzo drogo.

Za taką kasę dostaniesz dużo lepsze kolumny.

Ja wiem, że to Sonus i musi kosztować ale dobrze się zastanów.

Piszę to jako właściciel Sonusów.

Poza tym to jest seria Domus - dużo gorsze/tańsze wykończenie jak poprzednie Grand Piano, nie ma już litego drewna, tylko MDF w okleinie.

A cena jak spod czapy...

To nie jest prawdziwy Sonus.

Odpuść.

Nie odnoszę się do właściwości sonicznych, tylko do relacji cena/jakość wykonania.

Nie neguję, że mogą grać dobrze.

Jakbyś trafił na Grand Piano Home - to warto!

To jest stolarka co się zowie - żona oszaleje z zachwytu! :)

Sonus-Faber-Grand-Piano-Home-1.jpg

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

>steevi

To są pewnie te sonusy ze Szczecina? Co najmniej połowie Polski do Was daleko, więc i rynek zbytu mniejszy, Szybko sie nie sprzedadzą.

Jedź i posłuchaj, bo to może dobrze zagrać. Jeśli jest nasycony dźwięk na średnicy, ale przy tym mocny bas i dobra dynamika, góra nie jest zbyt jasna - to właściwie recepta na kolumny do mocnej muzy.

Ewentualnie jakie kolumny podłogowe poleciłbyś tak do 6000zł?

Takie jak niżej: PMC FB1

Jeśli chodzi o urodę to koło Sonusów nawet nie stały... :) Za to atomowym basem zabiją Grand Piano, średnica najwyższej jakości i stonowane wysokie. Wszystko czego potrzebujesz do rocka i duuuuużo więcej.

6000 czyli 1500€ - cena za sprzęt z 2 ręki jak najbardziej realna. Szukaj na ebayu i na europejskich forach.

116290-pmc_fb1i_loudspeakers_in_walnut_see_photo.jpg

Nieco mniej wyrafinowanym odpowiednikiem PMC byłyby też podłogowe Paradigm Studio. Świetna skuteczność, dynamika z najwyższej półki, genialny bas, nieco mniej wyrafinowane na średnicy no i z wysokimi może być kłopot, bo kopułka metalowa.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

7500,- to w sumie jest 50% ceny katalogowej z 2005r. Ale nie mam pojęcia tak naprawdę po ile chodziły w sklepach.

Zgodzę się z "doktorkiem" kupa kasy jak za taką technikę głośnikową rozważ ofertę AkustyKa za tą cenę masz nówki na iluminatorach.

skk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.