Skocz do zawartości
IGNORED

technics sa ax-540 i coaxial

marabut

Rekomendowane odpowiedzi

witam, proszę o wyrozumiałość, gdyż nie jestem znawcą tematu a mam mały problem...od lat jestem w posiadaniu amplitunera technicsa sa ax-540...zarówno w telewizorze jak i dekoderze satelitarnym mam wyjście dźwięku 5.1 tylko w formie wyjścia optycznego, jakie urządzenie musiałbym dokupić do amplitunera by móc przesyłać dźwięk przez wyjście optyczne z telewizora? może inaczej w ogóle czy istnieje taka możliwość?

https://www.audiostereo.pl/topic/106619-technics-sa-ax-540-i-coaxial/

Oj kolego , z tego co widac amplituner ten nie ma żadnego wejścia cyfrowego , nawet coaxialnego a dekoder i tv nie mają żadnego wyjścia analogowego stereo tak , nawet jeśli kupisz jakiegoś switcha ( słicza) z wejściem cyfrowym to wyjście jak już to będzie stereofoniczne np coś takiego ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

droższe też tak mają

można by było jeszcze coś takiego ale też potrzebne byb było wejście cyfrowe w amplitunerze

Ukryta Zawartość

ale to z kolei jest dośc drogie , za tą kasę miałbyś najtańszy ampli ( ok.800 zł nowy )

albo taki

Ukryta Zawartość

też kilka stówek , wiec nie wiem czy nie opłacałoby się jednak zakupic najtańszy amplituner , który rozwiązałby Ci wszystkie problemy z połączeniami , bo wtedy łączysz wszystko przez hdmi OUT dekoder/IN amplituner a amplituner hdmi OUT z TV IN i tym samym kablem poprzez ARC może byc puszczany dźwiek z tv na amplituner i z głowy.

jakie urządzenie musiałbym dokupić do amplitunera by móc przesyłać dźwięk przez wyjście optyczne z telewizora

a "powiedz" po co chcesz wypuszczac dźwięk z TV i do czego , do amplitunera , a po co , nie lepiej pomyślec już jednak nad zmianą ampla na nowy i połączyc jak pisałem nieco wyżej kablami hdmi , poza tym jeśli chcesz wypuszczac dźwięk cyfrowy z tv musisz w odbiorniku ( rozumie , że tu miałby byc amplituner ) musi byc wejście cyfrowe o czym też wspomniałem wyżej .

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

amplitunera używam w zasadzie wyłącznie do słuchania muzyki, czy też jako wzmacniacz kina domowego...ale skoro coraz więcej programow w tiwi nadaje w 5.1 pomyślałem, że jest jakaś opcja by móc to wszystko jakoś podłączyć...gdy kupowalem tego amplika skupiony byłem bardziej na jakości dźwięku do sluchania muzyki w zakresie moich mozliwości finansowych...sprzedawca wtedy polecił mi ten model bez wejść optycznych (wtedy nie były mi potrzebne do niczego) ale zapewniał, że jest jakiś segment do dokupienia opcjonalnie z wejściami optycznymi...szukałem ostatnio jakichś info na ten temat, nic nie znalazlem...czyli sprzedawca delikatnie mówiąc wprowadził mnie w błąd?

Adedk to co powklejałeś to przełączniki , służą do podłączenia wielu źródeł do jednego wolnego wejścia .

Jeśli już to teoretycznie dekoder to DD , DTS , procesor z wyjściem wielokanałowym analogowym i do amplitunera który ma wejście wielokanałowe 5.1 .

Najlepiej zmienić ampli .

No pewnie , po co , a ile kosztuje taki procesor , myślisz , że kolega wydałby kilka tysięcy na procesor żeby wykorzystac stary ampli jako wzmak wielokanałowy , to już lepiej zakupic nowy ampli , widzisz , że kolega próbuje jakoś tanio zagospodarowac tego ampla ale niestety nie da się miec dźwięku 5.1 po wyjściu cyfrowym ,

a po co wkleiłem linki , żeby pokazac mu , że kupując chociażby jakiś switch z wejściem/wyjściem cyfrowym musi byc wejście cyfrowe we wzmaku ( tu ampli) , żeby miec wielokanałówkę bo jeśli są wyjścia analogowe w switchu to tylko stereo ,

może też byc tak , że w dekoderze może nie byc wyjśc analog stereo a przy pomocy nawet tego tańszego switcha za ok 200 zł miałby chociażby wyjście stereo i możliwośc podłączenia do ampla a co za tym idzie wykorzystanie tego sygnału do przeróbki Pro Logic-iem na 5.1 , i wydając tylko ok 200zł .

może też byc tak , że w dekoderze może nie byc wyjśc analog stereo a przy pomocy nawet tego tańszego switcha za ok 200 zł miałby chociażby wyjście stereo i możliwośc podłączenia do ampla a co za tym idzie wykorzystanie tego sygnału do przeróbki Pro Logic-iem na 5.1 , i wydając tylko ok 200zł .

Który to przełącznik zamieni sygnał cyfrowy DD 5.1 na analog stereo ?

sprzedawca wtedy polecił mi ten model bez wejść optycznych (wtedy nie były mi potrzebne do niczego) ale zapewniał, że jest jakiś segment do dokupienia opcjonalnie z wejściami optycznymi...szukałem ostatnio jakichś info na ten temat, nic nie znalazlem...czyli sprzedawca delikatnie mówiąc wprowadził mnie w błąd?

Nie wprowadził , twój ampli ma wejście wielokanałowe analogowe ( podłączenie zewnętrznego dekodera ) .

Ukryta Zawartość

shac300pgina06ks7.jpg

Ukryta Zawartość

" Amplituner ma 6 wejść dla dekodera Dolby Digital i DTS . Amplituner ma doskonały czysty, dynamiczny i mocny dźwięk co czyni go najlepszym amplitunerem w swojej klasie. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten tańszy switsh to nie " Dac z dekoderem DD który z DD " surowego 5.1 " da na wyjściu analogowe stereo .

To tylko przełącza między " sygnałem cyfrowym audio , a cyfrowym audio ".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masz rację , nie pomyślałem i wkleiłem bezmyślnie , racja , nie zwróciłem uwagi , że są tam też wejścia analog stereo aż 4 pary i jedno wyjście analog stereo , którym można wypuścic jeden z czterech wchodzących sygnałów analogowych , masz zupełną rację , bezsensowny przykład i linki .

Twój przykład był nietrafiony , ale postawa prawidłowa , rzadko zdarza się przyznawanie do błędów bez strzelenia fochy , zresztą gafy to ja też strzelam .

wkurzony to ja jestem na siebie , ze nie przyjrzałem się tym switchom , i poza tym co sobie myślałem , ze tak jak podpowiedziałeś , że niby cyfrowy przerobi na analog wstyd i hańba , nie pomyślałem i już . Dzieki za szybkie i kulturalne sprostowanie .

Za to Twoja propozycja jest świetna , nie pamiętałem , że Technics miał takie coś , choc pamietam pewną maszynę , korektor, procesor czy coś koło tego z wielgaśnym wyświetlaczem na którym wyświetlane było dwudziestokilkupasmowe widmo , wspaniała maszyna , teraz już takich nie robią , to był chyba SH-GE90 .

Za to Twoja propozycja jest świetna , nie pamiętałem , że Technics miał takie coś

Tylko rozważania teoretyczne , polecam pytającemu tak jak Ty zakup innego amplitunera . Takie procesory to pewnie inne firmy produkowały .

Widziałem u brata ciotecznego procesor Sony bez dekoderów DD i DTS , miał tylko Dolby Surrand i procesor Pro logic , wzmacniacz to takie pudło z subem aktywnym i pięć końcowek mocy na każdy kanał , głośniczki małe .

Do procesora szedł tylko analogowy sygnał stereo . Czy ty wiesz jak te oddzielne pudełko uprzestrzenniało do 5.1 , w pale nie mieści się , mój procesor Pro logic w amplitunerze i tor analogowy to lipa w porównaniu z tymi dwoma elementami oddzielnego procesora Sony .

Potwierdza się zasada kiedyś był naprawdę dobry sprzęt , wczoraj a w sumie to było już dziś znalazłem stronkę z katalogami Technicsa z lat 1978-1999 , normalnie masakra jak zobaczyłem i przypomniałem sobie te klocki, wieże , mini , midi wieże ,

proszę bardzo

Ukryta Zawartość

to był sprzęt a nie mówię o innych firmach i ile tego było na rynku

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.