Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM5004 vs. Yamaha A-S300

IMO

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na forum, także witam serdecznie Gospodarzy i Gości.

Chciałbym skorzystać z Państwa porad przy wyborze sprzętu.

Zamierzam kupić nowy wzmacniacz na lata - zastanawiam się nad:
- Yamaha A-S300;
- Marantz PM5004;

Te dwa modele są w cenie ok.1000zl. Myslalem jeszcze o Denonie 520AE, który jest tańszy, ale wydaje mi się, że to liga niżej - może się mylę.

Słuchał będę jazzu, popu. Zależy mi na dobrym dźwięku, ale nie chcę słuchać głośno, gdyż mieszkam w bloku.

Pomieszczenie, w którym sprzęt będzie grał ma 30 m2.

Co do kolumn - rozpatruję dwa nowe zestawy w podobnej cenie (do wydania 2000 zl)- podłogówki:
BMN B3 (mieszkam w Bydgoszczy) lub ELAC FS 67.2.

Proszę o poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/106752-marantz-pm5004-vs-yamaha-a-s300/

Dobrze Octagon prawi ... marantz jest lepszy od as300, yamaszka gra dość ostro wysokimi. Jesli chodzi o denona ... już lepszy był by pma 495r. Stary ale jary . Nowe to totalna kicha. I nie sugerował bym się testami redaktorów.

Słuchałem ostatnio Marantza PM6004, Yamahy A-S500 i CA Azur 350A. Dla mnie Marantz jest trochę mdły i brakuje mu lekkości. Yamaha gra faktycznie ostro nie ma tutaj ciągnącego się dźwięku dominuje raczej precyzja. CA natomiast daje dźwięk plastyczny i bardzo ładnie rysuje scenę ale też gra górą. Najlepiej posłuchaj każdego z tych sprzętów - ja byłem zdecydowany na Marantza a kupiłem Yamahę :)

Witaj,
biorąc pod uwagę budżet na zestaw oraz Twoje preferencje brzmieniowe, zwróciłbym Twoją uwagę na trochę inne konfiguracje.
Optymalnym rozwiązaniem moim zdanie będzie wzmacniacz Yamaha A-S500 (http://www.q21.pl/yamaha-a-s500.html), który połączyłbym z kolumnami Monitor Audio MR4 (http://www.q21.pl/monitor-audio-mr4.html) lub znacznie lepiej przy tak dużym pomieszczeniu Monitor Audio MR6 (http://www.q21.pl/monitor-audio-mr6.html).
Dobrym rozwiązaniem są także kolumny Kef C7 (http://www.q21.pl/kef-c7.html).

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

30m2.Marantz ,a Denon to to samo,raczej słabawe wzmacniacze,pomieszczenie spore.Kolumny polecane to jeszcze większa kiszka.Modele o których piszesz są dostępne wszędzie,idż i sobie ich posłuchaj.Tak na prawdę ciężko coś polecic.Nie wolisz wydac tej kasy na wzmacniacz używany np 5 letni.

Denona 520 sobie odpusc bo faktycznie to pulka nizej. Jesli chodzi o te 2 modele ja wolal bym Yamahe jednak trzeba ją dobrze zestawić z kolumnami potrafi zagrać za ostro. Marantz to bezpieczny wybór jednak nie daje takiej lekkosci i wrazen jak Yamaha (dobrze zestawiona). Do tejpary dołożył bym jeszcze NAD'a 316 może warto dopłacić te 300 zł?

Najpierw zaczał bym wybor od kolumn. A pożniej ewentualnie zestroił, skorygowal je któryms z tych wzmaków.

• Redaktorzy

A-S300 to bardzo budzetowy wzmacniacz. Lepiej doplacic do serii 500, 700 cz tez 1000. 2000 calkiem calkiem, ale droga. 3000 BDB i bardzo droga.
Yamaha moze zagrac ostro gora z lichym zrodlem. Podlaczcie do niej solidne kolumny, solidny gramofon z dobra wkladka gramofonowa i preampem gramofonowym, to zapomnicie co to ostra gora i techniczne granie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

[quote name='5z0p3n' timestamp='1383395784' post='2980294']
Denona 520 sobie odpusc bo faktycznie to pulka nizej. Jesli chodzi o te 2 modele ja wolal bym Yamahe jednak trzeba ją dobrze zestawić z kolumnami potrafi zagrać za ostro. Marantz to bezpieczny wybór jednak nie daje takiej lekkosci i wrazen jak Yamaha (dobrze zestawiona). Do tejpary dołożył bym jeszcze NAD'a 316 może warto dopłacić te 300 zł?

Najpierw zaczał bym wybor od kolumn. A pożniej ewentualnie zestroił, skorygowal je któryms z tych wzmaków.
[/quote]

Tak z ciekawości z czym zestawiłbyś Yamahę? - u mnie gra z Monitor Audio BX2 i przy niektórych płytach mam wrażenie że faktycznie gra trochę za ostro - przy innych jest super. To zależy też chyba od rodzaju muzyki jakiego słuchamy.

Cenie Panstwa opinie i bardzo dziekuje za udzielone odpowiedzi.

Jednakze jako amator odnosze wrazenie, ze do 1000PLN nie kupi sie nic dobrego z nowego sprzetu.
Czy istnieje jakis zloty srodek, ktory laczy niska cene ze skutecznoscia?

Czy pioneer A-30 lub NAD 316 da rade w tych 30 m2?

Co do Yamahy 500, to nie mam watpliwosci, ze raczej tak (czytalem o nich wiele dobrego), ale to juz wychodzi ponad moj limit.

Oczywiscie wzmacniacz to jedna strona medalu, druga to wydajne kolumny.
MR6, KEF C7 - czy poradza sobie w 30m2? Czy ktos to juz kiedys testowal w takim pomieszczeniu?
Czy slyszeliscie w akcji te ELAC'ki FS 67.2?
Czy ktos ma doswiadczenie z kolumnami bydgoskiej firmy BMN np. B3?

[quote name='jmazurpl' timestamp='1383417217' post='2980633']
Tak z ciekawości z czym zestawiłbyś Yamahę
[/quote]

Z Elacami, Wharfedale seria diamond, może z Cantonami

[quote name='IMO' timestamp='1383434409' post='2980888']
MR6, KEF C7 - czy poradza sobie w 30m2? Czy ktos to juz kiedys testowal w takim pomieszczeniu?
Czy slyszeliscie w akcji te ELAC'ki FS 67.2?
[/quote]
Mr6 sobie odpusc możesz miec lepsze kolumny w tej cenie. Kefy, Tannoy V4.
Słychalem tych Elacow, dobre kolumny dośc dzwieczne równe w graniu. Zadne pasmo nie jest wysuniete do przodu. powiedzial bym spokojne. Wykonanie na wysokim poziomie.

Przy tym budżecie NAD C320BEE + modyfikacja PRE lub ewentualnie jakiś stary wzmacniacz z lat 90(Luxman,Grundig Fine-Arts) ale tu trzeba uważać na stan urządzenia.Ta budżetówka z Twojej listy szkoda gadać, równie dobrze można kupić wieże Pianocrafta.

• 1 miesiąc później...

Ogromnie dziękuję za udzielone wskazówki - ostatecznie skusiłem się i wybrałem Yamahę AS500 w połączeniu z kolumnami BMN B2 (http://www.bmn.com.pl/recenzja.b2.html). Zestaw gra bajecznie! Dzięki jeszcze raz. Pozdrawiam - IMO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.