Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory 4K - sens, ceny, modele.

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie znalazłem na forum tematu dotyczącego telewizorów z technologią 4K.

Ciekaw jestem Waszych opinii. Jak i informacji o dostępnych modelach, ich cenach, lokalnych promocjach i extra okazji pojawiających się w tzw. "zestawach".

Zastanawiam się też, kiedy będzie u nas dostępny odtwarzacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/106758-telewizory-4k-sens-ceny-modele/

Witam

Nie znalazłem na forum tematu dotyczącego telewizorów z technologią 4K.

Ciekaw jestem Waszych opinii. Jak i informacji o dostępnych modelach, ich cenach, lokalnych promocjach i extra okazji pojawiających się w tzw. "zestawach".

Zastanawiam się też, kiedy będzie u nas dostępny odtwarzacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Kolego ale zebys 4k obejrzal nie potrzebny ci jest odtwarzacz 4k, wystarczy dobry amplituner ktory moze sobei skalowac obraz do 4k i tez obarz bedziesz mial w 4k.. A czy to si eoplaca czy tez nie to jest wiele watkow pisanych ( chocby na hdtv ) a najlepiej samemu idz do sklepu i wez usiadz pwoiedzmy 4 m przed 65 calowym tv i zobacz jaka to roznica w obarzie w stosunku do full hd i sie przekonasz ze z takeij odleglosci prawie ze zadnej roznicy nie zobaczysz , wiec musialbys siedziec prze takim tv jakies 1,5m zeby roznice widziec... jak dla mnei szkoda kasy, przynajmniej na chwile obecna przy takich cenach i przy takim dostepie do filmow nagranych w 4k. jak tv 65 calowy 4k bedzie kosztowal okolo 18 tys wtedy wg mnie mozna sie zastanawiac...

Ukryta Zawartość

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

jak tv 65 calowy 4k bedzie kosztowal okolo 18 tys wtedy wg mnie mozna sie zastanawiac...

Powinien już niedługo kosztować nawet mniej. Jak 2 lata kupowałem tablet 9,7' za 850 zł to miał rozdzielczość 1024x768. Dziś z tej samej firmy za mniej niż 850 zł kupuje się tablet o podobnych parametrach i rozdzielczości 2048x1536 (też 9,7'). Tak że spokojnie 4k stanieje chyba szybciej niż myślimy (dotyczy oczywiście technologii LCD). Pytanie tylko czy to jest na pewno dobre dla obrazu ? Niby 4k poprawia obraz ale podwojenie rozdzielczości powoduje w przypadku matryc LCD spadek kontrastu. Dopiero OLED ma szansę rozwiązać wszystkie problemy. Niestety w przypadku tej technologii (OLED) pojawiają się nowe. Przynajmniej na razie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ni p ytanie jak wygląda normalny obraz vodzinniego utku na takich TV. Pamiętajmy że telewizja nadaje w 720 p i 576p także telewizor będzie musiał wyskalowac taki abroz. A to już może nie wyglądać za ładnie.

idz do sklepu i wez usiadz pwoiedzmy 4 m przed 65 calowym tv i zobacz jaka to roznica w obarzie w stosunku do full hd i sie przekonasz ze z takeij odleglosci prawie ze zadnej roznicy nie zobaczysz , wiec musialbys siedziec prze takim tv jakies 1,5m zeby roznice widziec... jak dla mnei szkoda kasy, przynajmniej na chwile obecna przy takich cenach i przy takim dostepie do filmow nagranych w 4k. jak tv 65 calowy 4k bedzie kosztowal okolo 18 tys wtedy wg mnie mozna sie zastanawiac...

Byłem i siedziałem. Fakt, że w odległości mniejszej niż 4m. Ale stałem porównując nawet w odległości 5m.

Biorę pod uwagę tylko 65 cali, mniejszy mnie nie interesuje - a przy tej przekątnej różnica miedzy full hd a 4K już jest niewielka. Do tego po ostatnich obniżkach 65 cali w 4K kosztuje już 19.999 zł - dlatego zaczynam się poważnie zastanawiać ;-), bo przedświąteczny zjazd cen dopiero się rozpoczął.

Ni p ytanie jak wygląda normalny obraz vodzinniego utku na takich TV. Pamiętajmy że telewizja nadaje w 720 p i 576p także telewizor będzie musiał wyskalowac taki abroz. A to już może nie wyglądać za ładnie.

I tu Cię zaskoczę sygnał nadawany przez TVP 1 HD po upscalingu wygląda lepiej w 4K. Porównywałem jakość na 4K Sony i Sony serii W9.

Pamiętajmy że telewizja nadaje w 720 p i 576p

Telewizja SD jest 576i, HD (naziemne i satelitarne) jest 1080i. Tylko nieliczne programy Sat (niemiecka TV publiczna) są 720p.

bo przedświąteczny zjazd cen dopiero się rozpoczął.

Lepiej zaczekać na następne święta (odpowiednik tych teraz). To moja rada. Powinno być znacznie lepiej a i sytuacja z OLED-em powinna być bardziej jasna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

I tu Cię zaskoczę sygnał nadawany przez TVP 1 HD po upscalingu wygląda lepiej w 4K. Porównywałem jakość na 4K Sony i Sony serii W9.

Jesli tak jest czuje się zaskocony

Telewizja SD jest 576i, HD (naziemne i satelitarne) jest 1080i. Tylko nieliczne programy Sat (niemiecka TV publiczna) są 720p.

No to jeszcze lepiej.

Lepiej zaczekać na następne święta (odpowiednik tych teraz). To moja rada. Powinno być znacznie lepiej a i sytuacja z OLED-em powinna być bardziej jasna.

Zasadniczo masz rację. Ale zawsze będzie w planach jakaś zmiana lub unowocześnienie ;-)

Muszę dokonać wyboru i zakupu w tym roku - nie bardzo mam chęć czekać rok na zakup.

Na pewno minimum 65 cali - reszta jest pytaniem. ;-)

Zasadniczo masz rację. Ale zawsze będzie w planach jakaś zmiana lub unowocześnienie ;-)

Muszę dokonać wyboru i zakupu w tym roku - nie bardzo mam chęć czekać rok na zakup.

Na pewno minimum 65 cali - reszta jest pytaniem. ;-)

Początki każdej nowej technologi, może bardziej techniki są nie do końca przewidywalne. Zawsze lepiej poczekać. Jeżeli musisz to oczywiście kupuj. Ja tylko zaprezentowałem swoje stanowisko w temacie.

Pozdrawiam

Szanuję każdą opinię. Szczególnie odnośnie nowości i technologii o których wiem niewiele.

Muszę kupić. Ale niekoniecznie 4K. Biorę jednak taką opcję pod uwagę. Stąd temat.

Modeli o przekątnej 65 cali nie ma zbyt wiele.

Pozdrawiam.

Szanuję każdą opinię. Szczególnie odnośnie nowości i technologii o których wiem niewiele.

Muszę kupić. Ale niekoniecznie 4K. Biorę jednak taką opcję pod uwagę. Stąd temat.

Modeli o przekątnej 65 cali nie ma zbyt wiele.

Pozdrawiam.

Witam wiesz wiekszosci wypadkow ludzie ktorzy maja 65 cali to mysle ze tak wlasnie siedza okolo 4-5 m od tv i z tej odleglosci z pelna odpowiedzialnoscia pisze ze nie jest w stanie czlowiek zauwazyc roznicy. Jak bylem na pokazie 84 calowym tv to roznice ludzie wylapywali jak sie siedzialo w odlglosci 3-4 m, a najlepiej wlasnie okolice 3m i blizej, a znowu z tej odleglosci jak przelaczyli na program z tv N w hd to nie dalo sie ogladac... Na 65 calowym sprawdzalem kilka filmow to roznice bylo widac jak sie siedzialo tak okolo 1,5 m od tv, a z takiej odl. to ja dziekuje za ogladanie filmow...

Ja na twoim miejscu wolalbym kupic jak masz miejsce wiekszy tv np 74 cale niz 65 cali 4k na pewno wieksze odczujesz wrazenia na wiekszym rozmiarze tv niz na mniejszym w 4k. Ewentualnie jakis dobry tv full hd 65 calowy.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja na twoim miejscu wolalbym kupic jak masz miejsce wiekszy tv np 74 cale niz 65 cali 4k na pewno wieksze odczujesz wrazenia na wiekszym rozmiarze tv niz na mniejszym w 4k. Ewentualnie jakis dobry tv full hd 65 calowy.

Właśnie też się nad takim rozwiązaniem zastanawiam.

Może jakieś propozycje konkretnych sprawdzonych modeli?

Wiem, że należy samemu obejrzeć ale chciałbym się skupić na 3-4 modelach do wyboru.

A , co takiego kolega będzie oglądał na takim rozmiarze ?

Jeżeli tylko filmy , to tylko projektor :)

Panoramę i ,, M jak miłość ,, to wystarczy coś z Tesco :)

Widzę , że fundusze są , także lecieć po bandzie i JVC lub Sony z górnej półki .

Pozdrawiam .

Maciej

A , co takiego kolega będzie oglądał na takim rozmiarze ?

Jeżeli tylko filmy , to tylko projektor :)

Panoramę i ,, M jak miłość ,, to wystarczy coś z Tesco :)

Widzę , że fundusze są , także lecieć po bandzie i JVC lub Sony z górnej półki .

Pozdrawiam .

Maciej

Kolego 65 cali to nie jest jakis szok , ja obecnie mam 55 cali i nastepny tv na 100% bedzie 65 cali...

Ale , co oglądać na 55 , 65 " ?

Wszystko co leci na na platformach , kablówkach i FREE z naziemnej to dla mnie papka dla lemingów .

Jeżeli już coś większego włączyć to dobry film lub koncert z BR . I tu ma zastosowanie projektor . Nie ma problemu uzyskać 80-100" za dużo mniejsze złotówki :)

Mam teraz 46" , a następny będzie projektor :)

Z N-ki zrezygnowałem na ich życzenie i nie żałuję .

Każdy ma inne preferencje i także je szanuję . Ja to widzę właśnie tak , jak powyżej .

Miłego klledzy .

4k 3D przy 32' jako monitor do PC ;) - to chcę :)

a do filmów 4k nie ma sensu jeszcze - kupić coś innego, poczekać i kupić 4k ale OLED

w 4k jeszcze widać że to nie to, pixele przestaną być widoczne przy 8k dopiero ;)

Ale , co oglądać na 55 , 65 " ?

Wszystko co leci na na platformach , kablówkach i FREE z naziemnej to dla mnie papka dla lemingów .

Jeżeli już coś większego włączyć to dobry film lub koncert z BR . I tu ma zastosowanie projektor . Nie ma problemu uzyskać 80-100" za dużo mniejsze złotówki :)

Mam teraz 46" , a następny będzie projektor :)

Z N-ki zrezygnowałem na ich życzenie i nie żałuję .

Każdy ma inne preferencje i także je szanuję . Ja to widzę właśnie tak , jak powyżej .

Miłego klledzy .

Dlatego zycie jest piekne bo kazdy ma swoj sposob na zycie i lubi to co lubi... ja osobiscie tez bym kupil projektor tylko ze niestety zona nie pozwala zasmiecac salonu :-( ale to jest najlepsze rozwiazanie, choc w cale nie uwazam ze to sa mniejsze pieniadze, przynajmniej to co ja juz do tej pory zaobserwowalem...Bo pamietaj ze projektor a projektor to rowniez jest roznica pozniej przy ogladaniu filmu czy koncertu... nie wspomne o ekranie dobrym bo tu tez jest roznica miedzy roznymi modelami jak i firmami. Okablowanie etz swoje kosztuje takze koszta w cale mniejsze nie sa ale radosc na pewno wieksza z ogladania.

65 cali może i warto 65 cali w 4K tylko gdy ktoś ma za dużo pieniędzy bo co na tym oglądać w tej rozdzielczości? Chyba tylko zdjęcia z urlopu. Ale czy warto dla oglądania zdjęć wydać tyle pieniędzy? Zdecydowanie wolał bym wydać te pieniądze na OLEDa w Full HD. Efekt będzie o wiele lepszy. Podejrzewam że jak poczekać ze dwa trzy lata to za tą cenę kupi się OLEDa tej wielkości.

Gość Gość

(Konto usunięte)

,,Ale , co oglądać na 55 , 65 " ?

Wszystko co leci na na platformach , kablówkach i FREE z naziemnej to dla mnie papka dla lemingów . ''

Wybacz kolego ale p....sz od rzeczy.

Dzisiaj:

TVP Kultura-Rashomon

HBO- Hugo

Canal+ Święta czwórca,

Kino Polska -Tak, tak

MGM HD Jentł, Psy wojny

Jutro:

TVP Kultura -Tajne przez poufne,

TVP 2 Niekoniecznie jest źle Piosenki Lecha Janerki,

Ale Kino - House of Cards,Thelma i Louise , Dług

,HBO- Banshee

Canal+ Zakładnik

Tu masz parę propozycji których nie odważył bym się nazwać papką.

Tofik01

,,Ale , co oglądać na 55 , 65 " ?

Wszystko co leci na na platformach , kablówkach i FREE z naziemnej to dla mnie papka dla lemingów . ''

Wybacz kolego ale p....sz od rzeczy.

Dzisiaj:

TVP Kultura-Rashomon

HBO- Hugo

Canal+ Święta czwórca,

Kino Polska -Tak, tak

MGM HD Jentł, Psy wojny

Jutro:

TVP Kultura -Tajne przez poufne,

TVP 2 Niekoniecznie jest źle Piosenki Lecha Janerki,

Ale Kino - House of Cards,Thelma i Louise , Dług

,HBO- Banshee

Canal+ Zakładnik

Tu masz parę propozycji których nie odważył bym się nazwać papką.

Gość Gość

(Konto usunięte)

No to na początek zwróć uwagę koledze który jako pierwszy napisał posta, nie o 4K, a w drugiej kolejności mnie, bo ja na niego odpowiedziałem.

No to na początek zwróć uwagę koledze który jako pierwszy napisał posta, nie o 4K, a w drugiej kolejności mnie, bo ja na niego odpowiedziałem.

A tak w ogóle to temat o 4K jest tak trochę jak o załogowych lotach na Marsa. Na razie ani nie ma materiału dostępnego ani nikt z dyskutantów włącznie z Tobą nie ma takiego TV.

Tofikowi chodziło o brak sensu wyświetlania w 4K reklam tabletek na pierdzenie z przerwami na film, który już leci 4 raz w ciągu kwartału.

odpowiedział na temat : ''Telewizory 4K - sens, ceny, modele.'' a on sensu nie widzi i napisał dlaczego.

Nie mniej jednak - wiele inteligentnych osób mających stresujące zawody ogląda ''papkę'' - bo po całym dniu nie mają siły na filozoficzne rozterki.

Ja akurat ze względu na reklamy nie mogę oglądać zbytnio TV - chyba, że na tabletkach :)

Mi się wydaję że TV niech najpierw ogarnie FullHD a 4K to dla operatorów pieśń przyszłości.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale ja się odniosłem do tego samego.

Podałem konkretne przykłady ramówki, gdzie nie trzeba ogladać jak leci. Są dobre, wartościowe pozycje.

Nazywanie ich papką to zwykła ignorancja.

Co do reklam to już nie raz pisałem. Tylko i wyłącznie dekoder z twardym dyskiem! Nie da się oglądać inaczej. I masz gdzies reklamy jak i niewygodne dla Ciebie pory emisji. Dzięki temu naprawdę jak ktoś ma tylko czas, to jest w stanie każdy dzień jakiś wartościowy film, program sobie obejrzeć.

A ja ostatnio trafiłem na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mieliście to może już w rękach?

Nic specjalnego kolego to zwykle full hd jest tylko deczko jest lepiej, ale do 4k to daleko takim filmom jest...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.