Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki vs nośniki fizyczne

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem zwolennikiem płyty a nie pliku. Testowałem w taki sposób że posiadany sampler Mangera zgrano na komputer w salonie i posłuchałem sobie nagrań z komputera a potem tych samych z CD połączonego coaxialem. CD wygrał zdecydowanie i sam pracownik salonu to przyznał. próbowałem jeszcze połączenia CD z Devialetem kablami RCA ale dźwięk był gorszy...wykorzystana cyfrówka to był model audioquesta Hawk Eye.

400xi to neutralny wzmacniacz. Odpowiednio zestawiony w systemie wiele potrafi. Krell zbudował kolumny będące niemal kopią Sonus Faber

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle że wykonaną z aluminium...razem z CD 280 tworzyło to tzw. Executive System...Dlatego łączenie 400xi z niektórymi modelami Sonusa ma duży sens. Cremona Auditor M to jeden z takich modeli.

Na plikach się nie znam więc nie wiem co można podłączyć do 400xi jako DAC lub odtwarzacz. Może LUMINa;-)?

Może przetestuję DAC NADa, wydaje się być dobrym urządzeniem w swojej klasie cenowej i pasuje wizualnie do Krella...

Interesuje mnie też DAC Aurelic Vega, duża kasa ale ma wiele super opinii...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/106786-pliki-vs-no%C5%9Bniki-fizyczne/
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Testowałem w taki sposób że posiadany sampler Mangera zgrano na komputer w salonie i posłuchałem sobie nagrań z komputera a potem tych samych z CD połączonego coaxialem. CD wygrał zdecydowanie i sam pracownik salonu to przyznał.

Nie wiem co wy tam razem ze sprzedawcą przed odsłuchem paliliście?

Podobno nie jest możliwe aby rip z płyty grał gorzej niż sama płyta CD więc domniemam ,że na pewno nie paliliście Marlboro ;)

zgadzam się z przedmówcą "j&a"...

Przeprowadzałem testy przez ostatnie 2 lata i to nie na jednym systemie... i o ile zdarzało się trafić jakiś cudowny CD (na marginesie to ile kosztował ten MOON do testów wykonanych przez Moreno jako transport ??), który miał w sobie urok i taką specyfikę pozwalającą się w sobie zakochać, to pliki zagrały w całej złożoności tematu bardziej prawidłowo, bez zbędnych upiększeń. W rachunku uśrednień CD prezentowały materiał zawsze zmierzający w jakimś ściśle określonym kierunku, pliki natomiast prawidłowo z iście matematyczną dokładnością i spójnością. Dlaczego mechaniczne odczytanie sygnału cyfrowego z płyty ma być lepsze, niż odczyt 100% danych (akuratność odczytu), poukładanych w prawidłowy sposób np na dysku HDD, nie wspominając już o SSD ?? Transfer danych z CD jest iście archaiczny i żadne układy oversamplingu tego nie naprawią, przy dobrym układzie kręcenia krążkiem to ok 150kB/s, (pomijam sposób odczytu danych światłem i wpływu środowiska w którym się to dzieje - magiczne VOODOO - markery do CD, nakładki na płyty poprawiając brzmienie udowadniają ułomności tego sposobu odczytu), a w dysku HDD 100MB/s, w SSD 500MB/s. Mi wyobraźnia działa... FLAC HD 96kHz/24, 192kHz/24, 384kHz/32, a w tym przypadku płyta nie może być żadnym konkurentem, jest tym samym czym był do niedawna format mp3 wobec płyt CD... Jeśli ktoś chce zostać w tej epoce CD to jego sprawa, ale o ile kiedyś w komputerze wystarczał modem 54kb/s do przeglądania internetu, to proszę zobaczyć jak wygląda sprawa z dzisiejszymi łączami ?? Wszystko przed nami, a w miejscu stać nie można - jak to śpiewają rzewnie panowie z Pearl Jam - It's evolution baby !!

<br />o ile zdarzało się trafić jakiś cudowny CD (na marginesie to ile kosztował ten MOON do testów wykonanych przez Moreno jako transport ??), który miał w sobie urok i taką specyfikę pozwalającą się w sobie zakochać, to pliki zagrały w całej złożoności tematu bardziej prawidłowo, bez zbędnych upiększeń.<br />

Im dluzej słucham plikow , tym bardziej zgadzam się z kolega ,ze w porównaniu do kilkudziesięciu w końcu lat doswiadczen z playerami cd pliki , odczyt z plikow daje po prostu mniejsze zniekształcenia niż z napedu optycznego i plastikowego krazka.

My audiofile często bardziej lubimy to ciepełko i dluzsze , pelne wybrzmienia, ale to po prostu dźwięk upiększony o zniekształcenia, często celowo tak zestrojony przez producenta urządzenia. Bywa , ze jest to naprawdę swietnie zaaplikowane , jak choćby w playerach ARC , czy Metronome.

Jak teraz zrobić, żeby ten dokładny i bardziej poprawny dźwięk z plikow nie miał technicznej czy nawet nieprzyjemnej barwy , określanej często jako " komputerowy dźwięk " to już umiejetnosc doboru do jak najlepszego transportu reszty toru, szczególnie dac'a , ale również wzmocnienia i kabli.

Oczywiście kolumny nadaja najsilniejsza sygnature , ale niezależnie , czy sa to pasywki, aktywne czy elektro czy magneto -staty , pokazuja roznice miedzy np. winylem, cd a plikami bardzo wyraźnie.

Stad jak już mamy kolumny to do nas nalezy wybor zrodla, a potem odpowiednie dobranie toru.

Dobrze dobrany komplet zrodlo/dac powinien grac lepiej od playera cd, oczywiście porownujac sprzęty w obrebie tej samej klasy.

Jeśli tak nie jest, to albo jest problem po stronie zestawienia toru , albo po prostu odbiorca bardziej woli to ciepełko znieksztalcen.

W przekonaniu , ze cd jest lepszym zrodlem utwierdza go stosunkowo niewielka dostepnosc dobrych hiresow.

Ze jednak jest tak jak pisze mój przedmowca o niewymawialnycm nicku :), swiadcza odsłuchy dobrych nagran hires jak np. Hrx 24/176,4, które pokazuja , jak dobrze może brzmieć muzyka z plikow . Jest to poziom nieosiągalny dla nawet najlepszych wydan cd.

Konto w trakcie usuwania

Im dluzej słucham plikow , tym bardziej zgadzam się z kolega ,ze w porównaniu do kilkudziesięciu w końcu lat doswiadczen z playerami cd pliki , odczyt z plikow daje po prostu mniejsze zniekształcenia niż z napedu optycznego i plastikowego krazka

A to odczyt z wirujacego talerza dysku twardego bedzie az taki odmienny w swej jakosci odnosnie znieksztalcen ?

Poza tym, te znieksztalcenia to nie tylko masz w playerach cd ale rowniez we wzmakach lampowych, ktore zdaje sie, bardzo sobie cenisz, o znieksztalceniach tub nawet nie wspominam ;'))

ps. dyski SSD niestety ale przejda pewnie szybciej do lamusa niz stana sie powszechnie dostepne, z racji ich malej (bardzo ograniczonej pojemnosci) oraz ceny.

Celne uwagi kolego pastwa :)

Z lampa i tubami jest jednak roznica w stosunku do cd playera imo. Otoz zarowno lampy jak i tuby mimo generowania znieksztacen oferuja wartosc dodana , ktorej nie ma u alternatywnych rozwiazan.

Dobra lampa - jest generalnie szybsza i bardziej przezroczysta od tranow, przynajmniej ja tak odbieram , a tuby wyraznie blizsze naturalnej dynamice dzwieku. Oczywiscie lampy generuja znieksztaceni harmoniczne , a tuby moga dla nietkorych oddawac zle proporcje. Jest to dla mnie jednak klasyczne "cos za cos ".

Za to cd player to tylko wieksze znieksztacenia w stosunku do plikow, w zamian nie ma zadnego aspektu dzwieku , ktory bylby lepszy. Lepsza jest tylko oferta muzy na tym nosniku.

Konto w trakcie usuwania

A to odczyt z wirujacego talerza dysku twardego bedzie az taki odmienny w swej jakosci odnosnie znieksztalcen ?

Do chwili opuszczenie odbiornika USB w DAC-u przesyłany strumień nie jest "strumieniem audio ", a są to jedynie

perfekcyjnie opakowane DANE KOMPUTEROWE zawierające informację o strumieniu audio, który ma być z nich

wygenerowany na wyjściu odbiornika USB w DAC-u. Czas to wreszcie sobie uświadomić ... :)

Do chwili opuszczenie odbiornika USB w DAC-u przesyłany strumień nie jest "strumieniem audio ", a są to jedynie

perfekcyjnie opakowane DANE KOMPUTEROWE zawierające informację o strumieniu audio, który ma być z nich

wygenerowany na wyjściu odbiornika USB w DAC-u. Czas to wreszcie sobie uświadomić ... :)

To chyba identycznie jest w cd playerze, zanim sygnal cyfrowy zawierajacy DANE CYFROWE o strumieniu audio dotrze do odbiornika w DAC-u playera?

Nie wiem co wy tam razem ze sprzedawcą przed odsłuchem paliliście?

Podobno nie jest możliwe aby rip z płyty grał gorzej niż sama płyta CD więc domniemam ,że na pewno nie paliliście Marlboro ;)

Ludzie co z Wami? Precież to zostało napisane z ironią...

To chyba identycznie jest w cd playerze

NIE - to nie tak jak w playerze CD.

W takim urządzeniu gotowy CYFROWY STRUMIEŃ AUDIO opuszcza wyjście SPDIF.

Różnica jest oczywista ...

Z lampa i tubami jest jednak roznica w stosunku do cd playera imo. Otoz zarowno lampy jak i tuby mimo generowania znieksztacen oferuja wartosc dodana , ktorej nie ma u alternatywnych rozwiazan.

Dobra lampa - jest generalnie szybsza i bardziej przezroczysta od tranow, przynajmniej ja tak odbieram , a tuby wyraznie blizsze naturalnej dynamice dzwieku. Oczywiscie lampy generuja znieksztaceni harmoniczne , a tuby moga dla nietkorych oddawac zle proporcje. Jest to dla mnie jednak klasyczne "cos za cos ".

Za to cd player to tylko wieksze znieksztacenia w stosunku do plikow, w zamian nie ma zadnego aspektu dzwieku , ktory bylby lepszy. Lepsza jest tylko oferta muzy na tym nosniku.

Zniekształcenia i wartość dodana? Dobra lampa ma tak beznadziejne wartości mierzalne dotyczące zniekształceń iż jej stosowanie jest kompletnie nieuzasadnione u miłośnika plików. Zniekształcenia harmoniczne są ok a z CD to be? A jakie zniekształcenia emituje winyl? To w porówaniu do plików to już totalny szmelc.

Albo przyznany że lubimy po prostu piękny, barwny dźwięk albo ideany technicznie odczyt plików z wykorzystaniem reszty toru o jak najlepszych danych technicznych.

No nie zwrociles uwagi na to co jest zasadnicze , ze moim zdaniem w lampy i tuby daja " cos za cos " , a w cd playerach w porownaniu do plikow moim zdaniem nie ma sonicznie nic lepszego.

Oczywiscie to tylko moje zdanie, rozumiem, ze masz odmiene, nic w tym zlego:)

Konto w trakcie usuwania

Hehehe....nikt nie skumał że Jarek zrobił sobie jaja!! A ja właśnie dostałem 28 nowości na CD z jazzu i muzy etnicznej. Nic z tego nie ma w ofercie plików hires.....to tylko tak dla jasności, czy warto mieć odtwarzacz CD.

NIE - to nie tak jak w playerze CD.

W takim urządzeniu gotowy CYFROWY STRUMIEŃ AUDIO opuszcza wyjście SPDIF.

Różnica jest oczywista ...

Ja myslaem, ze oczywistym jest, iz ja tu nie pisze o sygnale cyfrowym, ktory opuszcza cd player tylko o sygnale, ktory wchodzi do jednostki konwertujacej wewnatrz cd playera. Tutaj nie ma przeciez specjalnej roznicy (odczyt z plyty cd i przesyl do kosci DACa w playerze vs odczyt z talerza dysku i wyslanie go dalej do odbiornika USB DACa).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Hehehe....nikt nie skumał że Jarek zrobił sobie jaja!!

Ale bystrzaki te plikowe chłopaki ;)

Przy każdej dyskusji wraca temat pliki vs. CD jak rozwolnienie.

Tak , tak wszyscy już powinni słuchać plików ( a najlepiej ripów z CD) bo inaczej nie ma highendu.

Ciekawe czy na Audio Show będzie jakieś na serio porównanie płyty CD z plikami. Może jako grupa kilku znajomych skontaktujemy się z któymś z poważnych wystawców aby zorganizował dla nas zamknięty pokaz. Każdy ma swoje znajomości w tym światku. Co Wy na to Panowie? Takie spotkanie w kilka osób, posłuchanie tego samego materiału muzycznego w róznych jakościach i formatach a potem wspólne rozmowy w kawiarni w Bristolu?

No nie zwrociles uwagi na to co jest zasadnicze , ze moim zdaniem w lampy i tuby daja " cos za cos " , a w cd playerach w porownaniu do plikow moim zdaniem nie ma sonicznie nic lepszego.

Oczywiscie to tylko moje zdanie, rozumiem, ze masz odmiene, nic w tym zlego:)

Chętnie dam się przekonać, jeśli będzie taka możliwość. W plikach mam z 2500 płyt więc fajnie by było znaeźć sprzęt, który potrafi tak dobrze odtwarzać muzykę z plików jak mój poczciwy CD. Szukam sprzęu wszystko w jednym czyliz wbudowanym DAC. Mogę na przykład włożyć pendrive i z niego odtwarzać płytę w plikach. Gniazdo musi być z przodu.

Ale moreno robiono już próby z graniem z pena i efekty były…średnie. Jeśli już to zasobnik z plikami musi być daleko od odtwarzacza lub transportu plików czyli najlepiej zew.dysk NAS.

...pastwa...nie do końca czytaj wyżej... dane są uboższe na wejściu w DAC w CD, niż na nośniku HDD/SSD. Poza tym to ile kosztuje dysk SSD jak tak narzekasz na cenę w stosunku do twojego Hi-Fi/Hi-End, który posiadasz, nie rób z siebie takiego biedaka, bawisz się w drogie hobby i cena dysku na którym ma znaleźć się sama muzyka jest śmieszna... Ile kosztuje transport CD zadaj sobie to pytanie i porównaj... Dyski HDD zostaną zastąpione SSD i nie ma innego wyjście i nie użytkownicy o tym zadecydują, a korporacje pakujące dyski do laptopów... Nie znam osoby, która wyrażała by się negatywnie o SSD (patrz czasy dostępu do komórki danych) - to jakaś bzdura z Twojej strony. Ta technologia jak każda inna będzie się rozwijać powszednieć i tanieć i nie ma innego wyjścia...już tanieje... Patrz pendrivy !!! Płyta jest super nośnikiem, ale jak dla mnie to chyba tylko do zrippowania dobrym programem, bo nie ma jeszcze dla niej tak szerokiej alternatywy w postaci portalu z muzyką w sieci i to stanowi główny problem (myślę że to kwestia czasu, aby oczyścić rynek z płyt i poczekać na propagację odtwarzaczy strumieniowych, przecież to wszystko musi się zamknąć w jakimś bilansie, każdemu musi się to opłacać)... Jeśli dane są w wytwórni trzymane na macierzach dyskowych a później kopiowane na płytę, żeby następnie je odczytać w sposób urągający już cyfrotechnice to ja przepraszam... Wybieram kopie danych z macierzy studyjnych...może być internetem, choć nie wiem czy skrętka, którą pobieram dane nie będzie miała wpływu na brzmienie co dla poniektórych tutaj piszących ;) bez urazy...

Dyski SSD nie beda sie wcale rozwijac tak jak sobie wiekszosc wyobraza, bo ich granice pojemnosci oscyluja w okolicach 1TB, natomiast dyski HDD okazuje sie, ze beda najpewniej tymi docelowymi na lata najblizsze jesli idzie o potencjal POJEMNOSCIOWY, tak wskazuje obecna technologia i nie ma tu nic do rzeczy widzimisie zuczkow od niszowego audio, dyskow twardych nich nie produkuje pod sluchanie muzyki bo to jakis margines jest.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

CD to zabytek a muzyka etniczna kwalifikuje się do MP3 więc jej nie będzie wcale.

Zabytek to musi być twój sprzęt skoro takie pierdoły wypisujesz.

Jak słuchasz płyt CD na Oppo lub podobnym "hiendowym odtwarzaczu" to wcale mnie nie dziwi ,że płyty CD brzmią u ciebie jak z przysłowiowej dupy.

Korektorem to ja się bawiłem w latach 80-tych na moim AKAI i Radmorze.

I grało piknie ..... jak z plików hires.

Chłopcy komputerowcy, hiendowcy.

hehehe…..no tak to jest. Arton ma odtwarzacz na którym płyty grają fatalnie ale nie rozumie że to nie jest wina płyt. A że każdy sądzi po sobie to takie ma później poglądy. W zasadzie nawet nie można mieć do niego pretensji. Nie miał nigdy styczności z dobrym transportem CD.

Komu ty to mówisz, chłopie. Mam trochę płyt SACD w tym najlepsze wydania Esoteric-a z klasyką. I mam do tego player który pokazuje max ile można wyciągnąć z tego formatu. Mam też dobre wydania CD i oddzielny transport CD.Mogę porównywać łeb w łeb. Wiem,że na słabym sprzęcie płyty SACD grają lepiej.Sam się o tym przekonałem i nawet byłem tym zaskoczony.Te wszystkie Denony, Oppo, Marantze wartości 3000-10000pln grają nieźle płyty SACD i słabo płyty CD.Ale wynika to z konstrukcji tych sprzętów. Na topowym Esoteric-u K-01 czy innym tej klasy sprzęcie płyty SACD grają tak samo jak dobre wydania CD. Czasem SACD gra jakby gładszym dźwiękiem co świetnie pasuje do klasyki a CD mocniej rysowanym dźwiękiem co bardziej pasuje do pop, rock i jazz. Może dlatego znaczny procent repertuaru SACD to klasyka a w sumie mało jest popu i rocka. Nie mam nic do SACD, też lubię ale nie ma żadnej przewagi nad dobrymi CD.

Nie wiem jaki masz sprzęt ale jeśli twierdzisz że u ciebie SACD gra dużo lepiej niż CD to znaczy że masz sprzęt z tej grupy o której pisałem.Też miałem takie sprzęty i wiem jak było.Tak jak u ciebie. A czy modyfikowany czy nie to jak widać nie ma większego znaczenia.Nie da się zrobić modyfikacji słabego sprzętu tak by grał jak te z górnej półki. Z gówna bata nie ukręcisz. Pewnie taka modyfikacja coś tam poprawia, może 10%, może 30% ale nie 500% a tyle musiałaby żeby grało to jak powinno. Poza tym modyfikacja nie poprawi mechanizmu-napędu, kości DAC itd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.