Skocz do zawartości
IGNORED

Czy zakopaliście twardy dysk w ogródku (rzecz o archiwizacji)

piramidon

Rekomendowane odpowiedzi

Przeniosłem cd na dyski twarde - cd z początku lat 90-tych padały.Zbiory należy zabezpieczyć dla potomnych. Był taki wątek kilka lat temu. Może są nowe pomysły.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Edson czyli Eac zrzuci mi płytę AudioCD zawierającą 600 Mb na dysk a jak ją będę chciał wypalić ponownie na płycie CD jako Audio trafi tam ponownie 600 Mb . Dobrze rozumiem ?

Przy instalacji EAC wczoraj wyrzuciło mi że zupełnie bez kompresji są pliki WAV także trochę archiwizacji mnie czeka :)

Piramidon dzięki za przypomnienie tym tematem masz u mnie piwo .

Przeniosłem cd na dyski twarde - cd z początku lat 90-tych padały.Zbiory należy zabezpieczyć dla potomnych. Był taki wątek kilka lat temu. Może są nowe pomysły.

za kilka lat wrocisz do płytek jak HDD wywali kopyta

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

a SSD ?

Czas pracy 2 milony godzin czyli jakieś 230 lat To chyba wystarczy dla kilku pokoleń

za 400 zł można mieć 120 GB .

Płyty CD nagrywane padają po kilku latach Oryginały powyżej 30 też już żre czas .

a SSD ?

Czas pracy 2 milony godzin czyli jakieś 230 lat To chyba wystarczy dla kilku pokoleń

za 400 zł można mieć 120 GB .

Tak jak swietlowki energooszczedne mialy byc takie trwale i super. A wyszlo jak zawsze. Mi twardy dysk w kompie padl po roku. Ledwo odzyskalem dane.

?👈

Współczuję miałeś pecha , właśnie o dodatkowej kopii wątek traktuje , myślę że niewielu ludziom na stu pada równocześnie zewnętrzny dysk dodatkowy leżący na półce i główny w kompie .

a chmura internetowa ?

płyty nagrane ( niewiele bo większość z czasem zmieniłem na oryginały ) to głownie wypalanki z przełomu lat 90/00 - chodzą w 100 % , jeszcze mniejsza grupa piratów z podobnego okresu zawsze była kapryśna ale to kwestia zgrania z playerem . Natomiast oryginały tłoczone nie zdazyło się żeby stwarzały problemy a najstarsze to tydawnictwa z lat 80 tych .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Oryginały na półkach też się trzymają choć te z lat 80 pojedyńcze egzemplarze mają już nie jednolitą powierzchnię a pojawia się coś na kształt rozlanych plam . Sam się zastanawiam ile jeszcze wytrzymają z jednego powodu , niektóre płyty nagrywane wożone w samochodzie w opakowaniu i nie wyciągane do słuchania nie przetrwały nawet roku .

Kompakty miały przetrwać ok 30 do 50 lat kto wie może będzie jak z wielką płytą ;)

Twarde dyski mam zdublowane.Pozostaje jeszcze problem, czy wywozić kopie do domu weekendowego i.... gdzie je zabunkrować.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.