Skocz do zawartości
IGNORED

bass reflex MA bx6

pablo-123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie które otwory w kolumnach monitor audio bx6 zatkac gąbką ? jeden otwór jest od frontu na dole a 2 z tyłu na górze kolumny no i pytanko czy po zatkaniu rzeczywiste jest jakaś zmiana z gory dziękuje i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/106914-bass-reflex-ma-bx6/

pablo-123 zdecydowanie przetestuj różne kombinacje, nie jest to zabieg konieczny.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Możesz zatkać obydwa, a jeśli jeden to więcej da zatkaniu przedniego.

Bas jest ciut słabszy, za to bardziej sprężysty przy zatkanych dziurach, choć nie jest to jakaś znacząca różnica.

Podsumowując potwierdzę uwagi Kolegów :

1. Odsunięcie od ścian

2. Postawienie na kolcach lub/i sztywnym podłożu ( może być ciężka płyta )

3. Eksperymenty z zatykaniem BR - posłuchaj w różnych konfiguracjach

Miałem u siebie BX6 przez jakiś czas - ciekawe kolumny - ale trzeba poświęcić im trochę czasu.

Wówczas don111 nakierował mnie dobrze jak im pomóc.. Przestawiaj/zatykaj i szukaj swojego brzmienia na dobrze znanych Ci materiałach. Mogę podpowiedzieć tylko jeszcze, że chociażby podstawy adaptacji akustycznej pomieszczenia ( tłumienie i rozpraszanie ) dają efekty, o których wcześniej nie myślałem nawet.

Mam pytanie o płyty granitowe, ponieważ widzę wiele fotek nawet chyba na tym forum gdzie stoją płyty np. na kaflach.

Tak troszkę na chłodno oceniając - Płytka jest stabilniejsza tak samo zresztą Parkiet

Ja rozumiem, że w krajach Skandynawskich, Kanada , USA , UK - tam jest głównie budownictwo drewniane lub przynajmniej stropy drewniane w 95% i ma to sens.

W Polsce mamy u większości Żelbet czyli Sztuczny Kamień - Choć część osób mieszka w kamienicach ze stropami drewnianymi.

Czy nie jest czasem tak, że brzmienie się nieco zmienia z powodu podniesienia wysokości ? próbował ktoś to sprawdzić ?

Mam bx6 i na początku chciałem zatykać, zainstalowałem kolce itp. Od kiedy mam końcówkę rotela już się tym nie przejmuję. Bas wali krótko i szybko. Te kolumny bardzo słabo dmuchają z portów tak w ogóle. Za bardzo przytniesz niższe rejestry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.