Skocz do zawartości
IGNORED

znowu niedrogi wzmacniacz... ale vintage!

Toma666

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przeprowadziłem się i postanowiłem zmienić mój sprzęt audio, bo od kilku lat nic z nim nie robiłem. Do tej pory miałem Denona PMA-250 (nie SE, pierwsza generacja). Gra bardzo fajnie, naturalnie i wesoło ale... znudził mi się, poza tym potrzebuję czegoś bardziej zadziornego.

Na początek kupiłem tuner Marantz Audion T-25 (bo tani i ładny, nawet nie sprawdzałem parametrów technicznych ;) ), teraz potrzebuję wzmacniacza, który będzie pasował designem i nie zrobi mi masakry z dźwięku.

Muzyka to w 90% rock i metal, dlatego powinien dawać dużo mięsa, dynamiki, podkreślać perkusję i linię basową. Wokal może być wycofany.

Źródło? Komputer (konkretnie integra z Asusa 1000H, zadziwiająco dobra) i sansa clip+, jedzie do mnie jeszcze prosty DAC USB Muse X5 na PCM2704, zobaczymy czy coś się zmieni. CD nie mam w planach. Gra to z podstawkowymi dziadkami Energy ESM-4 (bardzo przyzwoite swoją drogą), z czasem może je zmienię np. na Gale 3030.

Wracając do wzmacniacza: na równi z brzmieniem stawiam wygląd w tym przypadku. Koniecznie srebrny/aluminiowy, bardzo pożądane analogowe wychyłowe wskaźniki mocy. Na Marantze (np. 1050,1070) raczej mnie obecnie nie stać, ale sporo jest Sony/Technicsów/Onkyo zbliżonych designem. Ale który wybrać, żeby się nie przejechać i nie było gorzej od obecnego Denona?

Proszę o polecenie kilku linii/modeli dowolnych producentów, najlepiej pojawiających się na allegro.

Swoją drogą jest coś takiego jak philips 384/386 - wyglądają przepięknie, tylko jak to gra?

https://www.audiostereo.pl/topic/106928-znowu-niedrogi-wzmacniacz-ale-vintage/

...dlatego zwlekałem z założeniem tematu na audiostereo ;)

W odniesieniu do "śmieci", które to "śmieci" będą grały najlepiej?

Często na allegro/tablicy można kupić fajny sprzęt za małą kasę, bo sprzedający traktują go właśnie jako takie "śmieci" - ja z kolei nigdy nie kupiłbym takiego współczesnego plastiku...

Śmieci,tak ale nie wszystkie jak ktoś dbał szanował np Luxmana ,Sansui,Accu to mimo 30 lat nowe Wzmacniacze to przy nich plastykowe gówniane śmieci,także radziłbym trochę dystansu,co do starych klocków,wiadomo gdzie kupić takie cacuszko,ale to już inna bajka.

Najlepiej ze starych, które miałem grają stare Luxmany, Cyrus One/Two.

Ale muszę uprzedzić, wymienione wzmacniacze nie są idealne do metalu, mimo że są całkiem uniwersalne. Nie kruszą murów basem. Tutaj celowałbym bardziej w wysokie modele Onkyo/Harmana z tym, że Harman gra trochę kwadratowo i sucho.

Podobno świetne do metalu są Rotele ale ja nie słuchałem żadnego więc się nie wypowiadam.

Starych Marantzy nie polecam. Cytując zmarłego kilka lat temu użytkownika tego forum - ich dźwięk przypomina obżartucha po zjedzeniu dużej porcji ciastek z kremem ;-)

Jeśli lubisz gdy ktoś śpiewa Tobie prosto twarz i gitary gniotące uszy, Twój wybór. To się może podobać na początku ale po jakimś czasie męczy.

I nie wierz w to, że wszystkie stare wzmacniacze to śmieci, nawet te dobrze naprawione powinny długo pograć.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

A wszystkie śmieci grają tak samo ...

Widzę, że kolega wszystkie vintage miał i testował.

Dośc drogi ale bardzo fajny rotel ra-1412, jak znajdziesz, będziesz zadowolony.

A jak by kolega miał takiego "śmiecia" jak rotel rb-5000 to ja go z chęcią przytulę.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

W śród starych śmieci są perełki, jak i wśród współczesnego plastiku również.

Nie wpadajcie w skrajności.

Toma666 ma swoje upodobania estetyczne i bardzo dobrze. Na temat gustów się nie dyskutuje - ponoć.

guerreros

saba śliczna, niestety jedyna sztuka na allegro "lekko" przekracza mój budżet, poza tym jest czarna :)

frobek

poszukam :)

A rzeczy typu pioneer czy w.w. technicsy albo sony? warto się rozglądać? bo sporo ma ładne, analogowe wskaźniki...

Generalnie jakie są szanse, że kupię z w.w. coś brzmiącego gorzej, niż PMA-250?

Witam

Stare Sansui są to wzmacniacze mulaste "nieświeże" .....beznadziejne - z racji wykonywanego zawodu mialem wszystkie najwyższe modele z przed kilkudziesięciu lat -nie wiem skąd w internecie tak dobra opinia o nich .

Niedrogi do rocka :Pioneer SA-706 -miałem kilka sztuk -brzmienie zadziorne i dynamiczne . Niebieskie wskaźniki na filmie to przeróbka ,normalnie były podświetlone żarówkami i kolorze zółtym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.