Skocz do zawartości
IGNORED

Można zepsuć :) ekranowanie magnetyczne?

wookash

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam taki problem. Mój znajomy przez długi czas używał swoich kolum i wszytsko było w porządku. Jednak kilka dni temu zauważył że ekran tv zyskał kowe kolory w górnym rogu co natychmiast skojarzył ze wpływem kolumny. Oczywiście po delikatnym odsunięciu lub przysunięciu efekt ten się nasilał bądź zmniejszał ale był (chyba że się kolumnę znacznie odsuneło od odbiornika).

Stąd tez moje pytanie czy ekranowanie może się popsuć i drugie pytanie co może na to wpłynąc. Znajomy podejrzewa swój niewielki wzmacniacz stereo który postawił bezpośrednio na kolumnie (jest gabarytami niewiele większy od kolumny a nie miał na niego miejsca). Co wy na to. Zna się ktoś na tym?

dzięki za odpowiedzi.

W zasadzie nie może się zepsuć. To znaczy mógłbym sobie wyobrazić taką (mało prawdopodobną) sytuację: jeśli ekranowanie jest częściowe, poprzez doklejenie dodatkowego pierścienia ferrytowego do tylnej strony głośnika (do jego układu magnetycznego), to odklejenie i odpadnięcie tego pierścienia spowoduje, że ekranowania nie będzie.

Ale to by oznaczało, że ktoś te kolumnę musiał zrzucić z 1. piętra albo co najmniej przewrócić, bo samo nie odpadnie.

A winny jest zapewne wzmacniacz, a właściwie jego transformator. Odstawić dalej i zobaczyć co to dało.

no jasne ze sie zna!! to pewnie wina trafa we wzmaku. jego pole magnetyczne oddzialuje na lampę obrazową (kineskop) odbiornika TV. to typowe zjawisko. radze sprobowac pomachac magnesem pzred montorem kompa, fajna zabawa i jakie efekty!! tylko nie za długo bo niekeidy zmiany sie utrwalaja mimo zastosowania degausacji. A ekranowanie nie moze sie popsuc, tak jak nie moze sie popsuc przewodzenie pradu, ciepło, predkosc, przyciaganie ziemskie itp. Ekran moze jedynie ULEC USZKODZEDNIU i nie spełniac juz wlasciwie swoich zadan. Pozdrawiam!

dzięki za dotychczasowe wypowiedzi. Sorry za słownictwo ale mam wykształcenie czytso humanistyczne :))

każę znajomemu poprzestawiac i zobaczyć czy to transofrmator czy raczej ten pierścień ferrytowy odpadł (kolumna tanio zrobiona bo to KODA) i dam wam znać.

do annawroc

no to rzeczywiście debilizm napisałem i teraz pewnie trafie do wątku humor na bocznicy :))

(jakby kogos to jednak męczyło to wyjaśniam że chodzilo mi o to ze podstawa wzmacniacza jest niewiele większa od powierzchni na ktorej stoi - w tym przypadku chodzi o kolumne).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.