Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik do transformatora toroidalnego

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Tu jest odp, czy bezpiecznik czy lepiej softstart

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do transformatora toroidalnego o dużej mocy to trzeba dobrać przede wszystkim termistor NTC który zabezpieczy nas przed pikami prądowymi w trakcie załączania sieci .można też użyć sof startu , ale on komplikuje dodatkowo układ.

Bezpiecznik po stronie pierwotnej nie zawsze zabezpieczy układ. Jest on głównie aby zabezpieczyć instalację elektryczną w domu w razie poważnej awarii. Przy drobnych awariach w ukladzie on sie nie przepali. Do tego są inne bezpieczniki/układy zabezpieczające.

Co do doboru odpowiedniej wartości - nie tylko trafo ale i pojemność oraz charakter obciazenia trafa o tym decyduje (zwłoczny szybki superszybki)

Co do soft startu do 120va - nie ma najmniejszej potrzeby.

Jeśli chodzi o wartość bdzpiecznika podam przykład z życia wzięty: 3 trafa toroidy o łącznej mocy 120va obciązenie max do 70% u mnie siedzi 0.5A szybki (trzeba tez pamiętac że udar będzie mniejszy niż przy jednym 120va, dla 850va dałem szybki 4a ale i do tego soft start.

Co do soft startu do 120va - nie ma najmniejszej potrzeby.

Patrząc od strony sieci elektrycznej nie ma potrzeby, natomiast wydaje mi się, że dla "zdrowia" układów zasilanych z uzwojenia wtórnego taki softstart byłby wskazany, nawet przy małych mocach.

AMB

Patrząc od strony sieci elektrycznej nie ma potrzeby, natomiast wydaje mi się, że dla "zdrowia" układów zasilanych z uzwojenia wtórnego taki softstart byłby wskazany, nawet przy małych mocach.

Idąc tym tropem, to nie tylko do toroida, ale i do i innych typów traf soft start by się przydał. Myślę że nie ma co popadać w skrajności. Ja miękki start zaczynam dawać od 400VA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.