Skocz do zawartości
IGNORED

Kompromis między amplitunerem a głośnikami

muad

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję kupić amplituner z głośnikami 5,0 za ok 7k, pokój ok 17 m. Ostanie dnie spędziłem na czytaniu, czytaniu... Mam już pewne pomysły, które chciałbym skonfrontować z wiedzą bardziej doświadczonych użytkowników. Zależy mi także na jak najlepszej jakości muzyki (bardzo różnej), subwoofera nie chcę (za mało miejsca) dlatego kolumny powinny mieć dobre doły, mieszkam w bloku więc moc nie musi być potężna, bardziej zależy mi na jakości. Gdy kupuję płytę zaraz ją zgrywam do plików flac (i tylko je słucham nie licząc radia) i na serwer NAS, odtwarzacza cd nie chcę. Większość nowszych amplitunerów ma możliwość odtwarzania z NAS więc tu raczej nie będzie problemów - choć rozbudowane funkcje w tej kwestii są pożądane (w nowych denonach można chyba sterować i obsługiwać za pomocą smartfonu bez włączania tv). Przydałaby się funkcja budzenia radiem (psiałem już do przedstawicieli i na razie z yamahy odpisali, że ich nowe amplitunery nie mają tej funkcji - choć napisali "jeśli się nie mylą", więc być może jest). Funkcja przypisywania radia internetowego do klawisza także byłaby fajna - choć nie decydująca.

Tu pierwsze pytania. Ile przeznaczyć na amplituner a ile na głośniki? Kupić amplituner w kwocie ok. 2k i 5 k przeznaczyć na głośniki (no. Denon X2000 z MA RX6). Czy pół na pół, np. coś z klasy Pioneer SC-2023-K + Taga Platinium v2 F100 lub Wharfedale Diamond 157? Ewentualnie trzecia droga, kupno amplitunera w okolicy 2k dokupienie wzmacniacza i podpięcie go pod amplituner w celu poprawy jakości w przypadku słuchania muzyki. Trzeci wybór chyba jest najmniej praktyczny, niemniej jeśli jakościowo przewyższał inne rozwiązania to można to rozważyć. Nie wiem jak to praktycznie działa ale chyba nie trzeba specjalnych przygotowań aby posłuchać muzyki (tj, w najgorszym wypadku musiałbym osobno włączyć osobno wzmacniacz)?

Kolumny które mnie wstępnie zainteresowały to:

Wharfedale Diamond 157 oraz 10.7,

Monitor Audio RX6,

Oli Roth 40,

Canton GLE 496 oraz Chrono 509,

Boston Acoustic A360,

Taga Platinium v2 F100.

W przypadku amplitunerów nie mam jakiś faworytów. Chciałbym wybrać ze dwie lub trzy konfigurację i ewentualnie udać się na odsłuch, choć z drugiej strony jako mało doświadczony (więc niekoniecznie dokonam słusznego wyboru słuchając) w tej kwestii nie wiem czy w skrajności nie zdecydować się na zakup przez neta, niektórzy pisali że zachwycili się z początku brzmieniem, które z czasem ich męczyło. Poza tym widzę, że będąc członkiem audiostereo można dostać sporą zniżkę w niektórych sklepach. Ja najbliżej mam do Zielonej Góry i są tam dwa sklepy ale ceny wysokie.

Czy kable mogą być zginane? To znaczy czy to ma jakiś istotny wpływ na jakość, W przypadku jednej satelity będę musiał zgiąć kabel o 90 stopni. Z tego co wyczytałem to lepiej brać kolumny o impedancji wyższej niż niższej, czy tym także należało by się kierować czy też amplituner w kwocie od 2k wzwyż sobie i tak poradzi?

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi.

Witaj,

na samym początku serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, pomimo odległości myślę że asortyment jaki mamy w salonie umożliwi Ci odsłuch w jednych warunkach praktycznie wszystkich optymalnych rozwiązań, da Ci to pełen obraz brzmienia poszczególnych konfiguracji.

Z mojego doświadczenia biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zaproponowałbym Ci amplituner klasy np. Yamaha RX-A820 czy Denon AVR-X3000. Niższe modele grają (szczególnie w stereo) wyraźnie gorzej. Dodatkowo wyższe modele amplitunerów mają lepszą sekcję przedwzmacniacza, co w przypadku ewentualnie w przyszłości rozbudowania zestawu o końcówkę mocy, będzie miało duże znaczenie. W kwestii kolumn natomiast zwróciłbym Twoją uwagę na system Dali Zensor 7/1/C, który powinien w pełni Cię usatysfakcjonować podczas odsłuchów muzyki oraz projekcji filmów. Na pewno trzeba posłuchać kolumn Monitor Audio oraz Canton GLE, chociaż z mojej strony namawiałbym jeszcze na odsłuch tańszych, ale równie ciekawych Indiana Line, które w swoim przedziale cenowym szczególnie dla osób szukających dobrego brzmienia stereo pozytywnie wyróżniają się.

Przyjrzyj się moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. O kablach należy porozmawiać po wybraniu sprzętu, naromiast są kable elastyczne, które można zgiąć. Zapraszam do kontaktu i rezerwacji sali odsłuchowej.

PS

W Twoim wpisie praktycznie nie wspominasz o kinie, filmach, tylko poruszasz temat muzyki. Przemyśl sprawę, gdyż jeśli w 90% system będzie wykorzystywany do odsłuchu muzyki, to moźe kosztem efektów przestrzennych lepiej zdcydować się na klasyczne stereo? W podobnym przedziale cenowym kupimy o kilka klas lepiej grający zestaw dwukanałowy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli masz zamiar słichać na tym systemie także muzyki, to polecił bym wybórstarszego modelu ampli z wyjsciem pre out i dokupienie zewnetrznego wzmaka. Do tego wybral bym lepsze kolumny na przod, a z innej beczki dobrał bym tyły i centralny. Niestey te potrafią byc dość drogie.

Jesli natomiast będzie to tylko system kinowy to przeznaczy łbym na ampli 2,5-3 tys. reszte na glosniki i tu wtedy wybrał bym komplet.

Z głosników które wymieniłes wzial bym pod uwagę Chrono i MA RX przy najmniej do odsłuchu.

Natomiast proponuję powaznie zastanowic się nad realnym uzytkowaniem tego zestawu. Jesli w 90 % będziesz sluchal an tym muzyki a raz do roku obejżysz Władce pierscieni to wybor jest prosty.

Zacznij najpierw od wzmacniacza stereo ( dobrze byłoby gdyby wzmacniacz stereo zintegrowany miał taką funkcję " przystosowany do współpracy z KD " , bypass ) , kolumn frontowych z możliwością dokupu tej samej serii satelickich i centralnej , odsłuchy . Musisz jeszcze kupić co najmniej malutkiego DACa np. za 400 PLN . ( jeśli wzmacniacz stereo nie będzie miał wejścia cyfrowego np . USB ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Post nr .5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi, bez odsłuchu się nie obejdzie. Faktycznie wspominałem tylko o muzyce, wyszedłem z założenia, że skoro "sekcja stereo" z amplitunerem będzie ok to jakość w filmach tym bardziej. Proporcję są 70/30 na korzyść muzyki. Choć z drugiej strony miałem okazję słuchać płytę J.M. Jarre w wersji 5,1 i wrażenie zrobiła, więc w przypadku niektórej muzyki system wielokanałowy także może się przydać.

W międzyczasie poczytałem sobie trochę m.in. o łączeniu amplitunera av ze wzmacniaczem. Myślałem, że to dość prosta sprawa a to chyba nie jest takie proste. Wyobrażałem sobie to w sposób: w normalnych warunkach użytkuje amplituner av, chce słuchać muzyki to słucham w stereo lub przełączam na 5 kanałów. Jakość jest jaka jest. W celu poprawy jakości kupuję wzmacniacz, który podłączam do amplitunera. Po podłączeniu wzmacniacz (w sumie jego obsługa - włączanie, wyłączanie, głośność itp.) już mnie nie interesują (obsługuje tylko amplituner) tj. gdy chcę słuchać muzyki to uruchamiam amplituner za pomocą którego wybieram katalog z serwera NAS i amplituner odtwarza muzykę, jakość teraz jest lepsza dzięki podłączonemu wzmacniaczowi. Gdy chcę słuchać płyty 5,1 lub oglądać film to załączam pozostałe głośniki, fronty nadal grają lepiej "jakościowo" ponieważ korzystają z dobrodziejstwa wzmacniacza a pozostałe głośniki grają standardowo (tak jak przed podłączaniem wzmacniacza). Czy tak to mogłoby działać?

Choć taką kombinację warto byłoby posłuchać i samemu się przekonać jak to brzmi. Na taką kombinację (amplituner + wzmacniacz) wydałbym np. ok 3,5k, kwestia czy amplituner w tej cenie np. sugestia Q21 Yamaha RX-A820 czy Denon AVR-X3000 będzie dużo gorszy w stereo, Wspominałem wcześniej o Pioneer SC-2023-K do tego można dorzucić starsze wersje Onkyo 818 czy też Yamahę 1020, które to amplitunery (o ile dobrze się orientuję) chyba są o klasę wyżej a obecnie ceny ich kształtują się w okolicach 3,5k. Czy warto je brać pod uwagę?

Odnośnie DACa to kolejne urządzenie i pewnie pilot. Obecnie mam odtwarzacz sieciowy Popcorn C200, słucham za jego pomocą muzyki i oglądam filmy. Sprzęt nie jest zły ale do ideału mu daleko. Muzyki za jego pomocą wolałbym nie słuchać, długo się włącza, zdarzają mu się zawiechy, do filmów jest akurat ok. NAS do muzyki wydaje się lepszym rozwiązaniem, a po za tym jak będę miał już amplituner to chyba lepiej aby to on dekodował muzykę a nie ten popcorn.

Najlepiej będzie, gdy posłucham różnych kombinacji sprzętu. Obecnie jeszcze zbieram informację ale po Mikołaju już będę działać, aby na święta sprzęt już był.

Po podłączeniu wzmacniacz (w sumie jego obsługa - włączanie, wyłączanie, głośność itp.) już mnie nie interesują (obsługuje tylko amplituner) tj. gdy chcę słuchać muzyki to uruchamiam amplituner za pomocą którego wybieram katalog z serwera NAS i amplituner odtwarza muzykę, jakość teraz jest lepsza dzięki podłączonemu wzmacniaczowi.

Nie zrozumiałeś , przy odsłuchu muzyki stereo trzeba wyeliminować amplituner z toru , gdyż amplituner KD ma bardzo marną sekcję przedwzmacniacza .

NAS do muzyki wydaje się lepszym rozwiązaniem, a po za tym jak będę miał już amplituner to chyba lepiej aby to on dekodował muzykę a nie ten popcorn.

Jeżeli z NAS chcesz puszczać bezpośrednio do wzmacniacza stereo to potrzebny jest DAC , lub wzmacniacz stereo z wejściem USB .

Kino bez subwoofera to żadne kino, po raz kolejny to powtarzam...

Nie przekonuje mnie argumentacja w stylu "nie mam miejsca". Miejsce zawsze się znajdzie chociażby pod kanapą. Oprócz ekstra efektów - dodatkowy, miły masaż zapewniony :))

Ja nie używam subwoofera - ale potwierdzam SUB w kinie jest elementem systemu a nie dodatkiem pod kwiatek.

Czemu nie używam? - bo wszystkie, które kupiłem się nie nadawały i szukam dalej.

Bez SUBa będziesz podkręcał Bas do filmów ( nawet nie zaprzeczaj ) i ścieżka jest zbyt potężna = nienaturalna.

SUB jest potrzebny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.