Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy cambridge vs rotel

Croowab

Rekomendowane odpowiedzi

Funkcjonalnie moim zdaniem wygrywa Cambridge Audio, natomiast biorąc pod uwagę brzmienie, są to urządzenia podobnej klasy. Rotel gra bardziej basowo z naciskiem na niższe rejestry, natomiast Cambridge trochę łagodniej, bardziej szczegółowo.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy urządzenia Cambridge Audio, natomiast Rotela posłuchasz w jednym ze sklepów Top-HiFi, jeszcze urządzeń marki Rotel nie mamy w naszej ofercie.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakie większe możliwości ma CA w porównaniu z rotelem?

Dzwiękowo jak mówisz, to podobna klasa??

Także, czy warto dopłacać do CA ?

Rotel jest trochę tańszy, także co oferuje CA za te kilkaset pln więcej ?

Sam się bardziej skłaniam w strone CA choć jestem miłosnikiem marki rotel.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Jakie większe możliwości ma CA w porównaniu z rotelem?

Dzwiękowo jak mówisz, to podobna klasa??

Także, czy warto dopłacać do CA ?

Rotel jest trochę tańszy, także co oferuje CA za te kilkaset pln więcej ?

Sam się bardziej skłaniam w strone CA choć jestem miłosnikiem marki rotel.

Croowab, Sittek zdaje się ma rt12

• 6 miesięcy później...

Rotel RT-12 ma problemy z Synology - nie "widzi go" jako uPnP , widzi te pod Windows i na ipadzie.

Upgradowałem , itp , nic nie pomogło.

Po za tym zawiesza się po pierwszej ścieżce, w każdym razie u mnie.

Hej,

Nie wiem, które funkcje są dla ciebie najważniejsze i czy gabaryty mają kluczowe znaczenie, ale w tej cenie sugeruję rozważenie Denona DNP-F109 za 1300 plus spokojnie wybrany dac, np. używka za 2 tys. Ja mam podpięty tylko pod wifi i słucham radia internetowego, tradycyjny tuner soniaka poszedł do piwnicy. :) Plika z nasa (mam taniego Zyxela) idą po wifi 24/96 bezproblemowo. Sporadycznie coś tam mu się zawiesi, ale niespecjalnie mnie to boli. W każdym razie rzecz jest do rozważenia.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Napisano wczoraj, 10:48

Hej,

Nie wiem, które funkcje są dla ciebie najważniejsze i czy gabaryty mają kluczowe znaczenie, ale w tej cenie sugeruję rozważenie Denona DNP-F109 za 1300 plus spokojnie wybrany dac, np. używka za 2 tys. Ja mam podpięty tylko pod wifi i słucham radia internetowego, tradycyjny tuner soniaka poszedł do piwnicy. :) Plika z nasa (mam taniego Zyxela) idą po wifi 24/96 bezproblemowo. Sporadycznie coś tam mu się zawiesi, ale niespecjalnie mnie to boli. W każdym razie rzecz jest do rozważenia.

Denon ma gapless ?

Moim zdaniem to kiepski pomysł .

Za 2 koła nie kupi się dobrego DACa a na pewno nie taki jak ten w SM6.

Razem z tym Denonem to 3300zł a za 2650zł widziałem w sprzedaży dwa nowe SM6 .

Gratis zostaje preamp i czytanie dużych dysków przez USB . Denona w DNP 720AE czytam max 32GB a SM6 ciągnie mi dwa dyski po 2T

Desperacja z jaką promujesz na wszelkie sposoby SM6 jest wręcz rozbrająca. :)

DNP-F109 ma gapless. Nie wiem, jak 720. Czytanie dużych dysków przez CA to jest duży atut, ok.

Ale jeśli ktoś bierze pod uwagę możliwość zmiany sprzętu za czas jakiś, to oddzielenie odtwarzacza strumieniowego od daca jest zdecydowanie bardziej rozwojowe. SM6 żadnym wyjątkowym urządzeniem nie jest. Ja kupiłem za dwa tysie z hakiem Hegla HD11 i uważam, że dźwiękowo to jest fajniejsze urządzenia niż SM6.

Nie namawiam nikogo, ale zaznaczam, że jest taka możliwość.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Sa dwie szkoly, albo strumieniowec dopracowany do granic mozliwosci czyli Linn, albo transport i dac. I tu sie rodzi problem. Na rynku nie ma samodzielnych budzetowych transportow, poza wynalazkami jak caps czy temu podobne. Alternatywa jest jak wspomniales uzywanie tanich strumieniowcow jako transportow. Najwieksza bolaczka sa aplikacje do sterowania tymi strumieniowcami/transportami. Pomijam kwestie gapless i 24/192 bo to prawie maja wszystkie urzadzenia. Sm6 jest fajnym urzadzeniem, natomiast aplikacja na ipada po prostu nie dziala, a o obsluga urzedzenia z pilota przy 3000 plyt to nieporozumienie. Co najgorsze stary model sm6 nie bedzie juz wiecej upgrejdowany bo pamiec mu sie juz skonczyla. Wersja v2, o ktorej de facto nic nie wiadomo, ma miec tylko powiekszona pamiec. Nadal nie ma odtwarzania 24/192.

Ciekawym transportem moze byc tez simple audio roomplayer +. Sluchalem go w konfrontacji z linnem sneaky ds i pomimo ponad dwukrotnej roznicy w cenie simple audio spokojnie dawal rade! A aplikacje ma siwetna na ipada.

Strumieniowce to relatywnie świeży typ urządzeń, szczególnie w działce hifi. W końcu ile lat minęło od np. NA7004 Marantza? No i firmy eksperymentują z tymi urządzeniami, szukając różnych rozwiązań, wyciągając dopiero wnioski, co jest ważne, co nieważne. Takich klocków, które nie wymagają TV, a są w miarę wygodne, wciąż jest mało i chyba dopiero czekamy na pewien standard co do funkcjonalności, a przy tym brzmienia. Ja zakładam, że np. za rok, trzy lata wyjdzie niedrogi transport naprawdę dopracowany, wtedy mogę podziękować F109, ale np. dac już zostanie, bo nie planuję nic zmieniać w torze wzmak - dac.

Nie mam żadnych urządzeń zaczynących się na "i", ale na telefonie samsunga aplikacja sterująca działa jako tako, choć nie jest to ósmy cud świata. Szczerze mówiąc to radzę sobie pilotem i nie narzekam, no ale dopiero ripuję płyty i mam jakieś 600 albumów na NAS.

Ale my tu gadu-gadu, a widzę, że temat jest stary, odgrzebany przez coltexa. Autor pewnie już o nim zapomniał...

Ale my tu gadu-gadu, a widzę, że temat jest stary, odgrzebany przez coltexa. Autor pewnie już o nim zapomniał...

Jak rozmowa konstruktywna, to można sobie porozmawiać...:)

Desperacja z jaką promujesz na wszelkie sposoby SM6 jest wręcz rozbrająca. :)

Jaka desperacja ? Skoro w odpowiednim zestawieniu gra lepiej od NAIM CDX , Krell KAV280CD , Xindac DAC20 , M-DAC , RDAC a nawet Auralic Vega to jak mogę go nie polecać ?

Napisałem - odpowiednim . Bo dla przykładu z Calyx CTI wcale nie gra a ładnie gra po XLR z Krell S300i , Xindak A600P czy Denon PMA 2020AE .

Jak też pisałem ostatnio pojawił się za 2650zł , wiec cena rewelacja jak za takie urządzenie i taki DAC .

DNP-F109 ma gapless. Nie wiem, jak 720

Z informacji od Kolegi który go posiada - nie ma tej funkcji .

Czytanie dużych dysków przez CA to jest duży atut, ok.

Jest też przyzwoitym przedwzmacniaczem .

SM6 żadnym wyjątkowym urządzeniem nie jest.

Jak pisałem wyżej . Kwestia zestawienia i kto co od brzmienia oczekuje .

Ja kupiłem za dwa tysie z hakiem Hegla HD11 i uważam, że dźwiękowo to jest fajniejsze urządzenia niż SM6.

Nie znam F109 ale mam DCD720AE który też ma wyjście optyczne i z informacji znowu od tego samego Kolegi DNP720AE jest jako transport nieco lepszy od DCD720AE.

Próbowałem w roli transportu DCD720AE i z SM6 po optyku gra nieco gorzej niż sam po RCA . Po prostu jest słaby jako transport . A znowu Pioneer PD-9700 jako transport gra na dużo , dużo wyższym poziomie . Nawet po optyku .

To takie gdybanie ale nie sądzę żeby droższy strumieniowiec Denona był gorszy jako transport od tańszego modelu i z tego gdybania wychodzi że nawet DNP 720AE jako transport nie jest zbyt dobrym urządzeniem .

Dlatego ja bym kupił SM6 i nawet jak się nie spodoba to jego używał w roli transportu .

a o obsluga urzedzenia z pilota przy 3000 plyt to nieporozumienie

Porobiłem sobie folderu z gatunkami , podfoldery z wykonawcami i w tych podfolderach kolejne foldery z konkretnymi płytami. Wyszukanie tego co mi potrzebne trwa moment

Tu coś niecoś o kilku strumieniowcach :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Próbowałem w roli transportu DCD720AE i z SM6 po optyku gra nieco gorzej niż sam po RCA . Po prostu jest słaby jako transport . A znowu Pioneer PD-9700 jako transport gra na dużo , dużo wyższym poziomie . Nawet po optyku .

To takie gdybanie ale nie sądzę żeby droższy strumieniowiec Denona był gorszy jako transport od tańszego modelu i z tego gdybania wychodzi że nawet DNP 720AE jako transport nie jest zbyt dobrym urządzeniem .

Odniosę się tylko do kwestii technicznych między dwoma denonami, bo nie chce mi się już dyskutować nt. brzmienia.

Tańszy model, nie znaczy gorszy. DNP 720 to starszy model, mniej dopracowany. Cena wyższa chyba głównie ze względu na gabaryty i fakt, że ma tuner FM. W nowszych modelach już się od tego odchodzi. Ja tuner wywaliłem zupełnie z systemu. W linkach, które dałeś, testy są imho dość pobieżne.

W każdym razie 720 ma wyjście optyczne, 109 ma coaxial, 720 przyjmuje max 24/96, 109 przyjmuje 24/192. W teście stoi, że 24/192 tylko WMA Lossless, mi czyta flac - z pendrive'a bardzo dobrze, z nasa czasem ma lekką czkawkę, czasem cały utwór pójdzie ok, choć wczytuje wolno. Aplikacja na androida w 109 hula, w 720 w teście nie poszła, a w teście Audio była informacja, że działa tylko na iPhone'a. Jakie są inne różnice nie analizowałem. Ja chciałem mieć opcję czytania hi-resów, choć bardziej jako potencjalna możliwość niż rzeczywista potrzeba. Nie wiadomo, jak to w przyszłości pójdzie. :)

Powiem szczerze, że oczywiście całej instrukcji nie czytałem, więc czasem urządzenie mnie zaskakuje. Zresztą mam je od grudnia. Niedawno odkryłem, że z lapka z Windows 7 dwoma przyciskami myszy mogę odtwarzać muzykę zawartą na laptopie przez denona. F109 traktuje laptop jak NAS, tzn. "media serwer".

Co nieco nt. 109 można poczytać w opisie forumowego kolegi lasmana:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tańszy model, nie znaczy gorszy. DNP 720 to starszy model, mniej dopracowany.

Tego nie wiedziałem .

Cena wyższa chyba głównie ze względu na gabaryty i fakt, że ma tuner FM. W nowszych modelach już się od tego odchodzi. Ja tuner wywaliłem zupełnie z systemu

Zwróciłem na niego uwagę bo by mi pasował do PMA2020AE i korzystam z tunera FM ale co do jego jakości nie mam pewnych informacji .

W każdym razie 720 ma wyjście optyczne, 109 ma coaxial

Sprzęt który miałem , zawsze lepiej mi grał po coaxialu więc kto wie ;)

mi czyta flac - z pendrive'a bardzo dobrze

Jak duże peny czyta ? 720AE do 32GB i to jest dla mnie mocne ograniczenie .

z nasa czasem ma lekką czkawkę, czasem cały utwór pójdzie ok, choć wczytuje wolno

SM6 czyta z dysku lub pena 24/96 a 24/192 po USB . NASA nie miałem .

F109 traktuje laptop jak NAS, tzn. "media serwer".

Z SM6 też takie coś można zrobić .

Aplikacja na androida w 109 hula, w 720 w teście nie poszła, a w teście Audio była informacja, że działa tylko na iPhone'a. Jakie są inne różnice nie analizowałem. Ja chciałem mieć opcję czytania hi-resów, choć bardziej jako potencjalna możliwość niż rzeczywista potrzeba. Nie wiadomo, jak to w przyszłości pójdzie. :)

Tego tematu nie znam bo takie coś mnie nie interesowało .

Może warto poczekać na kolejnego " złotego " Denona - to tyczy moich " poszukiwań "

Niemniej SM6 w cenie 2650zł powinien być jednym z kandydatów na liście . A to czy komuś się spodoba czy nie ...

Jak duże peny czyta ? 720AE do 32GB i to jest dla mnie mocne ograniczenie .

Niestety jest tak samo. Niestety nie sprawdzałem nic większego od 32GB, bo takiego mam. Sformatowałem nawet zewnętrzny dysk do FAT32, widział go, ale przy większej liczbie plików nie dawał rady wysterować. To jest poważne ograniczenie, zgadzam się.

SM6 czyta z dysku lub pena 24/96 a 24/192 po USB . NASA nie miałem .

Jak to? Dysk lub pen też podłączasz po usb, więc z czego idzie 24/192?

NAS to wygodna rzecz. Poszerzyła się też funkcjonalność o wybory wg tagów, co daje dużo fanu. Wybieram np. funky jazz, włączam random i mam niemal własne radio, a przy tym słyszę kawałki od lat niewłączane.

Może warto poczekać na kolejnego " złotego " Denona - to tyczy moich " poszukiwań "

Niemniej SM6 w cenie 2650zł powinien być jednym z kandydatów na liście . A to czy komuś się spodoba czy nie ...

Cena rzeczywiście dobra. Rok temu, kiedy słuchałem, stał minimum za 3300, a oficjalnie 3999.

Jak to? Dysk lub pen też podłączasz po usb, więc z czego idzie 24/192?

SM6 odtwarza z USB 2.0 i NAS tylko 24/96. Natomiast z USB Audio (wejście z tyłu) odtwarza 24/192 bo wtedy działa jako DAC do komputera.

Cena rzeczywiście dobra. Rok temu, kiedy słuchałem, stał minimum za 3300, a oficjalnie 3999.

Cena jest dobra bo pozbywają się starej wersji, która nie będzie już wspierana aktualizacjami, wersja v2 kosztuje tyle co pierwotnie czyli 3.990. W związku z brakiem aktualizacji nie zmieni się już firmowa aplikacja na ipada, a ta rozczarowuje, bardzo. Na androida jest ponoć alternatywna aplikacja, która radzi sobie bardzo dobrze. Osobiście uważam, ze taki zabieg ze strony CA jest żenujący. Dla przykładu wspomniane przez mnie Simple Audio, kiedy wypuściło nowy model na rynek dało użytkownikom poprzedniego modelu możliwość wymiany urządzenia na nowe z dopłatą 100 funtów i oczywiście pełną gwarancją. To się nazywa podejście do klienta.

Dzięki za wyjaśnienia co do CA. Postawa Simple Audio jak dla mnie rzeczywiście nietypowa. A ile procent wartości stanowi te 100 funtów? Czy Simple Audio można obsługiwać bez monitora tv?

Z drugiej strony kolejne wersje danych urządzeń to na tyle typowe zjawisko, że trudno sobie wyobrazić, by każda firma postępowała w ten sposób. Chyba że poprzednia wersja zawierała jakiś błąd konstrukcyjny. Ale oczywiście jakiś wyraźny ukłon w stronę klienta, który ma poprzednią wersję urządzenia, powinien być. :)

Nowa wersja Simple Audio posiadała zmiany sprzętowe, między innymi po to aby móc odtwarzać pliki 24/192 i nie można było tej możliwości aplikować do starej wersji. Dlatego też zdecydowali się na taki sposób załatwienia sprawy. Koszt Simple Audio Roomplayer+ to chyba 600 funtów (w polsce 2.900), więc dopłata wynosiła 1/6 ceny nowego playera. Roomplayer+ jest obsługiwany bez użycia TV, ale konieczny jest ipad, bądź komputer. Ja osobiście swego stream magica 6 też obsługiwałem tylko przez ipada bo trudno jest zarządzać biblioteką z 28 tys utworów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.