Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie monitory do NAD C320?

traumeel

Rekomendowane odpowiedzi

Jak, że to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich serdecznie.

Od niedawna mam pewien problem. Dotąd wysłużony zestaw audio (CD NAD C520, wzmacniacz NAD C320, kolumny Dali 505) służył wyłącznie do słuchania muzyki i ustawiony był w stosownym pomieszczeniu. Słucham głównie jazzu i klasyki. Jak na moje potrzeby i oczekiwania brzmienie było jak najbardziej wystarczające.

Wszystko zmieniło się gdy w domu (w innym pomieszczeniu) zjawił się telewizor. Jako, że sygnał i głośniki telewizora są jakie są postanowiłem je nagłośnić tym co mam. (O kinie domowym na razie nie myślę.) Najprostszym rozwiązaniem było przeniesienie zestawu stereo do pokoju z telewizorem i spięcie wszystkiego. I tu pojawił się problem: nie mam gdzie upchnąć kolumn! Zatem pozostają tylko tylko monitory.

Stąd moje pytanie: jakie monitory w cenie do ok. 1500 zł polecicie do zestawu: CD NAD C520 + wzmacniacz NAD C320 + TV? Ma to zagrać w pomieszczeniu 20 m kw., a monitory będą raczej ustawione blisko ściany, zatem chyba z bass reflexem skierowanym do przodu.

Będę wdzięczny za wszystkie porady.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

https://www.audiostereo.pl/topic/107287-jakie-monitory-do-nad-c320/

Wybór kolumn w dużej mierze zależy od przeznaczenia systemu. Jeśli główny nacisk kładziesz nadal na odsłuch muzyki (jazz, klasyka), zwróciłbym Twoją uwagę na kolumny Dali Zensor 3 (http://www.q21.pl/dali-zensor-3.html). Brzmienie takiego systemu powinno Cię jeszcze bardziej usatysfakcjonować niż do tej pory, grając na serii Blue, wielkość monitora powinna także zapewnić wystarczającą ilość dynamiki i basu.

Drugą opcją jest wybór kolumn Indiana Line Tesi 260 (http://www.q21.pl/indiana-line-tesi-260.html). Są to także dosyć duże monitory, które spokojnie poradzą sobie z nagłośnieniem Twojego pomieszczenia. Ich brzmienie, charakterystyka także będzie odpowiadała Twoim preferencjom, kolumny bardzo dobrze współpracują z elektroniką NAD. Ogromną zaletą tych kolumn jest bardzo atrakcyjna cena detaliczna, nie płacimy tu za markę (chociaż marka jest w Europie wysoko ceniona), tylko za dobrą konstrukcję.

Ostatnią opcją są kolumny Paradigm Mini Monitor v.7 (http://www.q21.pl/paradigm-mini-monitor-v-7.html), która zagrają najbardziej dynamicznie, mocno, szybko, przestrzennie.

Przyjrzyj się moim propozycjom, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Niekoniecznie, zależy ile to "blisko" oznacza.

W tym przypadku blisko może znaczyć na prawdę blisko.

Prawa kolumna, niestety, najprawdopodobniej będzie wciśnięta w kąt. Maksimum na jakie mogę ją odsunąć od ścian, to ok.20 cm.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Temat wałkowany wiele razy... Słuchałem wiele NADów, mam również stereo NADa i ja na Twoim miejscu mając do wydania około 1500 zł na nowe kolumny podstawkowe kupiłbym do Twojego metrażu STX MX140.

Pod względem ogólnopojętej jakości dzwięku grają o wiele lepiej niż większość kolumn w tym przedziale cenowym, a do tego mają dobrą mocną podstawę basową.

Ale to tylko moja propozycja. Najlepiej by było jakbyś miał możliwosć wypożyczenia kilku modeli kolumn do swojego pokoju i wybrania które Tobie najbardziej odpowiadają.

Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.