Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do 10-12k, duży salon, poprawne w muzyce

Radek_51644

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam zestawu kina: amplituner + kolumny 5.0.

Pomierzenie ponad 30m2, kolumny centralne odsunięte od siebie ok 1,8m w centralnym punkcie salonu.

Słucham dużo muzyki – radio, FLAC, nieraz lepsze MP3, trochę z płyt – w sumie ok 60-70%; TV + filmy ok 20 + koncerty z blu ray. Muzyka w salonie to głównie rock+blues, trochę metalu + trochę pop/dance.

Miałem okazję posłuchać MArantz 6007+Dali Zensor 7 – nieźle, ale nie zachwyciło mnie do końca, Denon x4000 podobnie, choć grał lepiej basem z Zensor 7. MA BX6 mniejsza scena od Dali i również bez zachwytu i decyzji o kupnie. Dali Lektor zupełnie odpadł - katastrofa.

Nie miałem okazji posłuchać B&W 684/683 i KEF Q700 – a to chodzi mi po głowie. Słyszałem, ze Paradigm 9 v.7 będą za ostre, ale nie wiem czy z Marantzem nie zagrałyby poprawnie.

W przypadku apmpli rozważam też HK ABR370 – słyszałem tu o problemach z odtwarzaniem FLAC. Zależy mi na odtwarzaniu muzyki/filmów z NASa, drugiej strefie i najchętniej 2-gim wyjściu HDMI. Chciałbym także mieć pre out, żeby ew dokupić w przyszłości wzmacniacz stereo.

Na całość chcę wydać 10-12 tyś. Rozważam też zakup słabszego ampli + wzmacniacz stereo – pytanie czy mieszczę się w budżecie i będzie to zasadne (jakość muzyki).

Poproszę o propozycję zestawu.

poproszę o podpowiedź :)

rozważając za i przeciw przemyślałem, że najlepiej będzie zacząć od ampli z dobrym pre-out i za jakiś czas dołożyć wzmacniacz stereo,

podobnie z frontami - na początek B&W 684, Dali Zensor 7, MA BX6, Elac FS 68.2 i za jakiś czas wymiana na większe razem z dołożeniem wzmacniacza.

Zbyt dużo propozycji nie dostaniesz, ponieważ jesteś dobrze nastawiony i myślisz w dobrym kierunku.

Patrząc na Twoje preferencje gdzie chcesz słuchać mp3 na wzmacniaczu to trochę profanacja.

Sygnał Flac i mp3 jest cyfrowy więc będzie potrzebny dobry zewnętrzny DAC aby wykorzystanie wzmacniacza stereo miało sens.

Biorąc pod uwagę to co napisałeś to poszedłbym w procesor + końcówka/końcówki mocy z drugiej ręki + dobre mocne fronty. Tylko czy budżet to wytrzyma.

Jak będzie dobra podstawa to możesz bawić się w resztę klocków do kompletu z tej samej firmy.

Zasadnicza jest również kwestia wielkości pomieszczenia, gdzie wspomniane zestawy mogą okazać się za słabe.

Moja propozycja zestaw używany Rotel RSP-1069 + RMB 1075 + B&W 604s3 + LCR 600s3 + 602s3.

Jeżeli zależy Tobie na dekoderach HD to wystarczy wybrać inny procesor.

Czy rozważałeś Definitive Technology BP8040 ST na fronty?

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.