Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkość pomieszczenia a dobór kolumn: co to znaczy za duże, za małe kolumny?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zaprosić do dyskusji na powyższy temat.

Często pada w poradach: do 25m2 monitory są za małe, bierz podłogówki.

Albo: w 16m2 żadne podłogówki nie zagrają, uduszą się.

Co to wszystko znaczy?! Jak definiować, określać wielkość pomieszczenia (duże, małe) i dobierać je do danych kolumn?

Idąc dalej trzeba wspomnieć też, że wiele powyższego typu wypowiedzi pada bez znajomości układu pomieszczenia czy bez wiedzy nt. istnienia adaptacji akustycznej. W kontekście tej ostatniej, gdy pokój jest 'równy' zastanawia mnie pisanie o 'za dużych kolumnach', 'za dużym dźwięku', etc. - wszak fala to fala. Jeśli pokój jest akustycznie zaadaptowany/równy to nie ma znaczenia czy źródłem jest kolumna podstawkowa, czy podłogowa. Nie powinno być problemu czy basowiec ma 18cm czy 45cm.

Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat. Wydaje mi się, że dyskusja ta ma sens, bo podobne tezy powtarzane są na forum nagminnie i często bezrefleksyjnie, a to temat dotyczący praktycznie nas wszystkich.

Powrót po dłuższej przerwie...

Nie ma czegoś takiego "uduszą się" co to znaczy nie mam pojęcia, jest jednak faktem, że każda kolumna musi zostać odpowiednio ustawiona w pokoju tak aby uniknąć podbić w zakresie basu, często są to podbicia w wąskim pasmie częstotliwości i to odbierane jest jako dudnienie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby popracować tak nad akustyką pokoju lub zadziałać jakimś crossoverem, aby to wyeliminować. Duża kolumna duży problem w małym pokoju, czemu? Ano temu, że wraz z wielkością mamy przecież z reguły większy przetwornik basowy, a co za tym idzie bogate dolne pasmo i w tym wypadku w mniejszym pokoju gdzie kolumny muszą stać bliżej ścian o podbicie nietrudno.

Duża kolumna duży problem w małym pokoju, czemu? Ano temu, że wraz z wielkością mamy przecież z reguły większy przetwornik basowy, a co za tym idzie bogate dolne pasmo i w tym wypadku w mniejszym pokoju gdzie kolumny muszą stać bliżej ścian o podbicie nietrudno.

Piszesz o sytuacji z praktycznie gołymi ścianami, bez adaptacji.

A ja stawiam dolary przeciwko orzechom, że przy zaadaptowanym pomieszczeniu i duża kolumna z 12calowym basowcem w 16m2 zagra bez podbić, dudnienia i bez 'duszenia się'.

Poza tym ponawiam apel o refleksję: jeśli 30hz będzie powodowało w danym pokoju dudnienie, to będzie ono występować niezależnie od wielkości czy typu kolumny, czy przetwornika. Jeśli natomiast dudnienia przy tych 30hz nie będzie, to nei będzie go ani gdy grać będzie 15calowy głośnik, ani gdy grać będzie 12calowy 'garnek'.

I właśnie w tym wątku chciałbym pociągnąć dyskusję na te tematy - bo dla mnie nie ma czegoś takiego jak 'uduszenie się' kolumn. Owszem, nie wstawiałem i dlatego pomijam najdroższe hi-endowe kolumny-szafy (typu wielkie Infinity, Sonus Faber, etc.) do klitki 15m2, ale nie o takich konstrukcjach ten wątek, tylko o zwykłych kolumnach hi-fi nazwijmy to nie ekstremalnych i nie hi-endowych, do 2m wysokości ;) 1m szerokości, bez ograniczeń co do wielkości przetwornika.

stawiam dolary przeciwko orzechom, że przy zaadaptowanym pomieszczeniu i duża kolumna z 12calowym basowcem w 16m2 zagra bez podbić, dudnienia i bez 'duszenia się

Tyle tylko, że mało kto z początkujących użytkowników forum ma jakiekolwiek pojęcie na temat akustyki a warunki lokalowe często nie pozwalają na pokój odsłuchowy z prawdziwego zdarzenia.

Często zadawane są pytania o zasadność wsadzenia np "zeusów" do 15 m2 w "gołym" salonie...

Piszesz o sytuacji z praktycznie gołymi ścianami, bez adaptacji.

A ja stawiam dolary przeciwko orzechom, że przy zaadaptowanym pomieszczeniu i duża kolumna z 12calowym basowcem w 16m2 zagra bez podbić, dudnienia i bez 'duszenia się'.

W pierwszej części mojej wypowiedzi pisze przecież o tym, że można zadziałać, natomiast w pustym pokoju tak się najczęściej kończy.

Poza tym ponawiam apel o refleksję: jeśli 30hz będzie powodowało w danym pokoju dudnienie, to będzie ono występować niezależnie od wielkości czy typu kolumny, czy przetwornika. Jeśli natomiast dudnienia przy tych 30hz nie będzie, to nie będzie go ani gdy grać będzie 15calowy głośnik, ani gdy grać będzie 12calowy 'garnek'.

Zakładając, że kolumna z 12' przetwornikiem będzie miała to samo SPL w stosunku do 15' przy tych 30Hz to tak. W praktyce jednak takich kolumn nie znajdziesz, a dodaj jeszcze dwie różne obudowy zamknięta i otwarta, to już różnice na charakterystyce masz ewidentne. Oczywiście problem podbicia nie zniknie z pokoju, ale stosując kolumny, które mają niższą efektywność lub dołek w pasmie 30Hz i okolicach podbicie będzie bardziej maskowane mniej zauważalne i dokuczliwe.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przy poprawnie zaadoptowanym pomieszczeniu odsłuchowym np rzędu 14m , kolumny podłogowe nawet z dużym głośnikiem nie są problemem ale , do pewnych granic VOLUME , jeżeli na potku damy za dużo , wszystko zacznie się wzbudzać i po ptokach .

Zastanawiam się nad uproszczeniem zasad wpasowania kolumn do danego pomieszczenia. W tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znajduję się kalkulator do znajdywania fal stojących...podstawiam 5 x 4 x 2,45 i odczytuje rezonanse...charakterystyczny jest rezonans dla wysokości pomieszczenia podobny dla większości pomieszczeń...rezonanse dla wysokości i długości będą już różne tworząc charakterystykę pomieszczenia. Zmierzam do tego, aby powiązać charakterystykę pomieszczenia z charakterystyką kolumny, które zwykle mają górkę między 60 - 120 Hz i spadek od 80 Hz w dół...w dalszej kolejności można jeszcze rozważać wpływ DF wzmacniacza, gdzie niski DF pogłębi problem.

W pomieszczeniach umeblowanych sprawa wydaję się jeszcze bardziej skomplikowana...te kanapy, szafy zawierające objętość i otwory, materiały tłumiące wyglądają mi na "naturalne" rezonatory i pochłaniacze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tyle tylko, że mało kto z początkujących użytkowników forum ma jakiekolwiek pojęcie na temat akustyki a warunki lokalowe często nie pozwalają na pokój odsłuchowy z prawdziwego zdarzenia.

Często zadawane są pytania o zasadność wsadzenia np "zeusów" do 15 m2 w "gołym" salonie...

Ale to nie jest zakładka start i temat kierowany jest do ludzi, którzy coś słyszeli i u siebie mieli. Chociaż myślę, że jest to zagadnienie ważne także dla początkujacych, bo to oni często łykają slogany 'uduszą się'.

Przy poprawnie zaadoptowanym pomieszczeniu odsłuchowym np rzędu 14m , kolumny podłogowe nawet z dużym głośnikiem nie są problemem ale , do pewnych granic VOLUME , jeżeli na potku damy za dużo , wszystko zacznie się wzbudzać i po ptokach .

Rydzu, jasne. Ale komfortowy odsłuch to raczej nie taki, gdy pękają bębenki. Ale faktycznie masz rację, że to do pewnych głośności (SPL).

Zakładając, że kolumna z 12' przetwornikiem będzie miała to samo SPL w stosunku do 15' przy tych 30Hz to tak. W praktyce jednak takich kolumn nie znajdziesz, a dodaj jeszcze dwie różne obudowy zamknięta i otwarta, to już różnice na charakterystyce masz ewidentne. Oczywiście problem podbicia nie zniknie z pokoju, ale stosując kolumny, które mają niższą efektywność lub dołek w pasmie 30Hz i okolicach podbicie będzie bardziej maskowane mniej zauważalne i dokuczliwe.

Malikali, owszem - należało by rozpatrywać charakterystykę kolumn i jaki mają spadek przy danej częstotliwości. Dla uproszczenia przyjmijmy, że oba przetworniki mają równy wykres i schodzą do np. 25Hz przy -3dB.

Natomiast kwestia typu obudowy ma tylko wpływ pośredni w sensie wpływu na natężenie dźwięku przy danej częstotliwości. Dla uproszczenia można więc spojrzeć na wykres pomiarowy i tyle - nie interesuje nas bezpośrednio rodzaj obudowy.

Czyli dla uproszczenia - mamy kolumnę z teoretycznie płaskim przebiegiem do 25Hz, adaptowane pomieszczenie 16m2 w którym problemy z rezonansem zostały okiełznane. Nie ma więc czegoś takiego jak 'kolumna się nie zmieści', udusi, etc.

Suma sumarum, nie ma innego wyjścia, w zasadzie obojętnie jakiej wielkości mamy pokój odsłuchowy i choćby był bardzo dobrze zaadoptowany akustycznie .

W KAŻDEJ relacji powierzchnia/objętość pokoju, a wielkość kolumn - jeśli zrobisz za głośno, to albo: bas będzie się wzbudzać, albo wysokie tony - "wrzeszczeć", albo któreś z przetworników w kolumnie będą miały dość (dojdzie do nieprawidłowej pracy, zniekształceń dźwięku lub nawet ich uszkodzenia), albo przesterujesz wzmacniacz lub też dość szybko uszkodzisz słuch (to chyba najgorsze!). Innych możliwości praktycznie nie ma.

Nie ma tak dobrze, aby podkręcać VOLUME ile się chce:) A im głośniej - tym będzie lepiej grało. To niemożliwe!

We wszystkim trzeba zachować umiar...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Czyli dla uproszczenia - mamy kolumnę z teoretycznie płaskim przebiegiem do 25Hz, adaptowane pomieszczenie 16m2 w którym problemy z rezonansem zostały okiełznane. Nie ma więc czegoś takiego jak 'kolumna się nie zmieści', udusi, etc.

Raczej się nie uduszą :) Co jednak nie zmienia faktu, że w małym pokoju jest trudniej osiągnąć wolność od rezonansu, szczególnie w pomieszczeniu zbliżonym do kwadratu. Generalnie myślę, że temat warto przenieść do działu akustyka, tam jest więcej osób obeznanych z tematem.

Chciałbym zaprosić do dyskusji na powyższy temat.

Często pada w poradach: do 25m2 monitory są za małe, bierz podłogówki.

Albo: w 16m2 żadne podłogówki nie zagrają, uduszą się.

Co to wszystko znaczy?!

Znaczy dokładnie tyle samo co "żaden automat nie przyspiesza jak manual"

albo "żaden diesel nie przyspiesza jak benzyna" i tym podobne bzdety powtarzane z pokolenia na pokolenie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Przy poprawnie zaadoptowanym pomieszczeniu odsłuchowym np rzędu 14m , kolumny podłogowe nawet z dużym głośnikiem nie są problemem ale , do pewnych granic VOLUME , jeżeli na potku damy za dużo , wszystko zacznie się wzbudzać i po ptokach . <br />

<br />Suma sumarum, nie ma innego wyjścia, w zasadzie obojętnie jakiej wielkości mamy pokój odsłuchowy i choćby był bardzo dobrze zaadoptowany akustycznie .<br />W KAŻDEJ relacji powierzchnia/objętość pokoju, a wielkość kolumn - jeśli zrobisz za głośno, to albo: bas będzie się wzbudzać, albo wysokie tony - "wrzeszczeć", albo któreś z przetworników w kolumnie będą miały dość (dojdzie do nieprawidłowej pracy, zniekształceń dźwięku lub nawet ich uszkodzenia), albo przesterujesz wzmacniacz lub też dość szybko uszkodzisz słuch (to chyba najgorsze!). Innych możliwości praktycznie nie ma.<br />Nie ma tak dobrze, aby podkręcać VOLUME ile się chce:) A im głośniej - tym będzie lepiej grało. To niemożliwe!<br />We wszystkim trzeba zachować umiar... <br />

Przepraszam , ale z twojego wpisu w odpowiedzi na mój myślę że nie wyciągnąłeś odpowiednich wniosków.

Przepraszam , ale z twojego wpisu w odpowiedzi na mój myślę że nie wyciągnąłeś odpowiednich wniosków.

I wzajemnie:)

Nie stwierdziłem w żadnym razie, że napisałeś coś nie tak. Dodałem, że zawsze wystąpią jakieś problemy, jak zrobisz za dużo VOLUME...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dokładnie tak jak "rydz" pisze. Duże czy małe jest to obojętne. Ja ma kolumny 2 x 20cm bas w pokoju 18m2 i jest rewelacja. Tylko jedna zasada! Wzmacniacz ma trzymać w ryzach te kolumny a nie odwrotnie. Jak wzmacniacz sobie nie radzi z kolumnami to wtedy mamy wielki problem z basem i przesterowaniami na środku i górze. Trzeba tak dobrać wzmacniacz do kolumn aby od minimum do maksimum wzrastała moc a nie zmieniała się charakterystyka systemu. A to już ciężka sprawa.

Trzeba tak dobrać wzmacniacz do kolumn aby od minimum do maksimum wzrastała moc a nie zmieniała się charakterystyka systemu.

Trzebaby wyeliminować wpływ pomieszczenia, a to nie jest możliwe. Lepiej szukać optimum dla określonej, najczęstszej głośności słuchania. Zgłaśnianie i ściszanie od tego poziomu zawsze będzie wymagało ingerencji na wzór korektora, jeśli mają zostać zachowane proporcje. Również z tego powodu, że same nagrania nie są liniowe - tam, to dopiero są górki i dołki. Dlatego niektórych aż strach głośno słuchać. Pełna zgoda co do tego, że z tym wszystkim jest ciężka sprawa.

Rydz to mógłbyś wystawiać na Audio Schow sprzęt :)

Romek Jagoda .

Jest dokładnie tak jak wyczytałeś wpływ pomieszczenia zmienia to jak gra kolumna . Miałem już dwa zestawy które jak koledzy piszą wyżej nie zmieniały charakterystyki grania od niskich poziomów do rozkręcenia na maksa czyli w teorii Bajka w praktyce jak się te podłogówki przeniosło z 20 metrów do 40 to dopiero można zrozumieć że nie o liniowość tu tylko chodzi natomiast jest ona niezmiernie ważna .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.