Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o subwoofer sony sa-wa 500

Robert Mikołap

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Chciałbym zasięgnąć rady co do zakupu subwoofera . Mam obecnie subwoofer sony Pascal 835 . Chce go zamienić na sony sa-wm 500 . Może ktoś mi doradzić czy to dobry wybór . Sub z pascala troszkę ma za mało dla mnie "trzesienia" ziemi a sądzę że ten 500 ma więcej potencjału dla kina domowego .

Czemu upierasz się na Sony?

Wygląda on dość przyzwoicie, jednak osobiście poszukiwałbym wśród wyrobów specjalistów od kolumn, a przede wszystkim subwooferów, czego o Sony nie da się powiedzieć.

Gdyż mam okazję kupić taki w bardzo dobrym stanie i mam sprzęt Sony więc dla firmowej spójności a co byś innego zaproponował ??? Ktoś mi powiedział kiedyś że cały sprzęt a przede wszystkim droga wytwarzania dzwięku powinna być z tej samej firmy . Ja jakoś nie jestem do tego przekonany . Mam fronty jednej firmy duże w miare skrzynie do odtwarzania stereo centralny Pascal 835 sony i satelitki tez z tego modelu oraz sub ktorego chce wymienić na 500 sony .

Pamiętam jeszcze większego suba z tej serii i potrafił łupnąć mięsistym basem, gorzej z jego kontrolą. Ale jak tylko do kina i masz za dobre pieniądze to możesz zamienić, trzęsienie ziemi na pewno będzie :)

Jakby był czemu nie ...

Pamiętam jeszcze większego suba z tej serii i potrafił łupnąć mięsistym basem, gorzej z jego kontrolą. Ale jak tylko do kina i masz za dobre pieniądze to możesz zamienić, trzęsienie ziemi na pewno będzie :)

Za dobre moim zdaniem a co do użytku to do kina domowego . Jeśli chodzi o kontrole nad nimi co miałeś na myśli ?

Kontrola czyli punktowość i szybkość wygaszania basu. Te kinowe subwoofery mają bardziej rozwlekły, przeciągnięty bas, w muzyce nie zawsze nadąży za szybkim bitem. Na pewno w pewnym stopniu można to skorygować ustawieniami.

Kontrola czyli punktowość i szybkość wygaszania basu. Te kinowe subwoofery mają bardziej rozwlekły, przeciągnięty bas, w muzyce nie zawsze nadąży za szybkim bitem. Na pewno w pewnym stopniu można to skorygować ustawieniami.

Tera z już rozumiem ... dość wiele jest ustawień w moim amplitunerze więc nie będzie aż takiego z nim problemu . Teraz pozostało mi czekanie na suba . Ustawienie suba pozostawiam przy kanapie w ukryciu zobaczymy co z tego wyjdzie mam nadzieję że będzie ok . Klega doradził mi specjalne podstawki ze specjalnej gumy pod suba ja chce go jeszcze ustawić na płycie z marmuru bądz granitowe . Może macie jakieś inne doświadczenia ..propozycje ??

Amplitunerem charakterystyki subwoofera nie wyregulujesz. Jak będzie rozlazła breja zamiast uderzenia to nic nie zrobisz. Sam mam chwilowo SA-WMS7 i chociaż w kinie jest poprawnie, to w muzyce już się nie sprawdza.

Amplitunerem charakterystyki subwoofera nie wyregulujesz. Jak będzie rozlazła breja zamiast uderzenia to nic nie zrobisz. Sam mam chwilowo SA-WMS7 i chociaż w kinie jest poprawnie, to w muzyce już się nie sprawdza.

Zobaczymy jak to będzie dziś przychodzi wiec wieczorem go troszkę sprawdzę . Używać go chce oczywiście tylko do kina domowego . Będę manipulował umiejscowieniem suba w pokoju by móc uzyskać najlepszy efekt i w miarę ukryć go ze względu na wymiary .

Wielka różnica między Pascalem a Ty subem ... sąsiedzi mnie znienawidzą . Jednak średnica głośnika robi swoje i prawie 2 krotnie mocniejszy wzmacniacz zastosowany w nim .
  • 2 tygodnie później...

Muszę powiedzieć że ten sub zrobił na mnie wrażenie . Porównując a mam taka możliwość do Pascala 835 różnica jest bardzo duża w samym robieniu "trzęsienia" ziemi . Co do samej kontroli na chwile obecną żadnych problemów z tym nie zauważyłem . Muszę jednak pokombinować co do optymalnego usytuowania suba . Obecnie stoi nie centralnie przede mną a z boku kanapy na której siedzę . Jak dla mnie to najlepsze miejsce dla niego wyłącznie ze względu na gabaryty które są spore tego suba .To taki kompromis pomiędzy wyglądem pomieszczenia a atutami odsłuchu . W mocnym uderzeniu daje się sprecyzować umiejscowienie w którym znajduje się głośnik . Coś za coś ale nie wiem czy nie wrócić do standardowego centralnego ustawienia subwoofera . Może ktoś z Was koledzy ma jakieś swoje propozycje .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.