Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny + wzmacniacz ~ 3000 , amplituner onkyo tx-sr309

matauto.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , to jest mój pierwszy post na forum , proszę o wyrozumiałość.

Mianowicie posiadam amplituner onkyo tx-sr309 , grał z kolumnami POLTON , ale niestety dźwięk wydobywający się zeń jest nie do zaakceptowania. Kolumny zostały sprzedane , został amplituner.
Chciałbym pozostawić swój amplituner onkyo tx-sr309(ze względu na radio i wejście usb) i dokupić do niego w miarę możliwości jak najlepszy wzmacniacz i kolumny podłogowe.
Chciałbym się zmieścić w kwocie 2500-3500 zł - aczkolwiek może być też mniej , jeśli nie będzie to zbyt rzutowało na różnice w jakości.
Sprzęt może być używany - szczególnie wzmacniacz , kolumny także , ale w przypadku kolumn używanych jest chyba większe ryzyko , więc rozważam także nowe , aczkolwiek bardziej mnie interesuje stosunek cena - jakość.
Nie jestem zbyt czasowy i nie bardzo mam jak i gdzie się wybrać na tzw. odsłuch , tym bardziej że nie mam w tym temacie doświadczenia i możliwości porównania , więc trochę liczę na Wasze porady i podpowiedzi.

Moje sugestie i oczekiwania co do sprzętu ....
Będzie grało w tzw. dużym pokoju , ok.18m2 , wiec pomieszczenie nie za wielkie , do tego zagracone.
Muzyki słucham raczej cicho lub średnio głośno , więc sprzęt estradowy nie jest mi potrzebny i z tego co czytałem to właściwie za duża moc będzie się dławiła i przyniesie odwrotny skutek do zamierzonego.
Rodzaj muzyki : alternatywna , rock , polskie reggae , pop ( happysad, sidney polak, faith no more, strachy , grubson , jamal - takie klimaty ).
Oczekuję czystych , klarownych tonów wysokich , głębokiego ciepłego , nienatarczywego i nie dudniącego basu , oraz wyrazistości i przestrzeni.
Dobrze by było gdyby wzmacniacz był sterowany pilotem , ew żeby włączał/wyłączał się "razem" z amplitunerem , i żeby można było regulować głośność pilotem , czy to z poziomu amplitunera czy też wzmacniacza ( nie znam się kompletnie na tym , więc może trochę bredzę.. )
Sprzęt będzie zapewne kupowany na tzw. internecie (czy to nowy czy używany) , aczkolwiek może akurat będzie czytał ktoś kto aktualnie posiada sprzęt odpowiadający moim preferencjom , a przykładowo przesiada się na tzw hi-end , i zamierza sprzedać,to jestem jak najbardziej otwarty na propozycje , mogę podjechać powiedzmy w granicach 150km od lublina na odsłuch i ew. transakcję.

Chciałbym w końcu zacząć "słuchać" muzyki więc bardzo was proszę o pomoc w doborze sprzętu przy powyższych założeniach.

Pozdrawiam

Cchesz pdolaczyć do amplitunera wzmacniacz? Mozliwe że w przypadku 309 sie to uda.
Stosować zewnetrzny wzmak do sluchania np radia.

Z nowego sprzetu można y polować na NAD'a 326 Z kolumnami Heco metas 501, Tannoy V4i
Kolumn jest sporo w podobnym przedziale cenowym. Budzet masz ciekawy do wydania dlatego posluchaj sprzetu zanim go w ciemno kupisz. Mozesz słuchać nowe sztuki a polowac na takie uzywki.

Witam.
Dzięki za odpowiedź, ale skąd Twoje zdziwienie że chcę podłączyć amplituner do wzmacniacza ? Rozumiem że amplituner sam w sobie posiada już wzmacniacz , ale z tego co się dowiedziałem ( i słyszę ) jest on na tyle słabiutki (jakościowo), że dźwięk jaki z niego pochodzi jest niewiele warty.
Chcę po prostu żeby mój amplituner "robił" za radio i odtwarzacz mp3 , natomiast dopiero wzmacniacz i kolumny zajęły się niejako przetwarzaniem i odtwarzaniem dźwięku , na wyższym poziomie niż robi to obecnie moje onkyo.
Czy istnieje obawa że nie będzie technicznej możliwości do podłączenia wzmacniacza do mojego onkyo ? Czy mógłbyś rzucić okiem na wejścia i wyjścia jakie posiada ,gdyż ja niestety jestem całkowitym laikiem w tej materii.

Pozdrawiam

Witam , nie mam gdzie odsłuchać proponowanych przez Ciebie HECO METAS 501 - ale patrząc na opinie , to są obiecujące .... Co powiesz na nast które zaproponował mi sklep :

MA BX5, Dali Zensor 5, Paradigm Monitor 7v.7, Indiana Line Tesi 560, Tannoy Mercury V4i ??

oraz jeszcze jedno pytanie , co Waszym zdaniem zagra lepiej :

ONKYO 309 + wzmacniacz NAD 326
czy
Marantz MCR510

sprzęgnięte z którymiś z powyższych zestawów kolumn ?

Pozdrawiam

[quote name='5z0p3n' timestamp='1386924601' post='3019040']
Cchesz pdolaczyć do amplitunera wzmacniacz? Mozliwe że w przypadku 309 sie to uda.
Stosować zewnetrzny wzmak do sluchania np radia.

Z nowego sprzetu można y polować na NAD'a 326 Z kolumnami Heco metas 501, Tannoy V4i
Kolumn jest sporo w podobnym przedziale cenowym. Budzet masz ciekawy do wydania dlatego posluchaj sprzetu zanim go w ciemno kupisz. Mozesz słuchać nowe sztuki a polowac na takie uzywki.
[/quote]

Kolego amplituner aby współpracował ze wzmacniaczem musi mieć pre-out,tak to faktycznie będzie działał jako tuner nic więcej,zastanawia mnie po co ludzie kupują takie padła a potem są w szoku że to tak gra.Pewnie w salonach znajdują naiwniaków.

Witam.Czy możesz rzucić okiem na wejścia wyjścia tego Onkyo i stwierdzić czy posiada on pre-out ? ponieważ w sieci podają różnie.
pozdr

ps. ponawiam raz jeszcze pytanie :

co Waszym zdaniem zagra lepiej :

ONKYO 309 + wzmacniacz NAD 326
czy
Marantz MCR510

sprzęgnięte z którymiś z powyższych zestawów kolumn ?

[quote name='dariusz964' timestamp='1387616660' post='3026635']
Kolego amplituner aby współpracował ze wzmacniaczem musi mieć pre-out,tak to faktycznie będzie działał jako tuner nic więcej,zastanawia mnie po co ludzie kupują takie padła a potem są w szoku że to tak gra.Pewnie w salonach znajdują naiwniaków.
[/quote]

Witam.
Dzięki za odpowiedź.
Czyli o ile dobrze rozumiem , nie mogę wykorzystać tego onkyo nawet jako tunera i odtwarzacza usb ?
Chodzi o to , że dźwięk który odda w stronę wzmacniacza , będzie już przez niego przerobiony i wzmacniacz niewiele już pomoże ? Dobrze rozumiem ?

Pozdrawiam.

[quote name='dariusz964' timestamp='1387712104' post='3027813']
to najniższy model onkyo i nie ma pre-out,modele od 7 wzwyż to mają wszystkie niskie 309,414,515,616,626 nie.
[/quote]

[quote name='dariusz964' timestamp='1387616660' post='3026635']
Kolego amplituner aby współpracował ze wzmacniaczem musi mieć pre-out,
[/quote]

Właśnie nie do końca :)
http://i.i.cbsi.com/cnwk.1d/i/tim/2011/02/11/txsr309_re_300.jpg

Gdyz na złączu CVR OUT Onkyo zawsze psuzcza dzwięk. Bez względu na źródło wejściowe. Ciekawe bo tylko w Onkyo tak jest. sprawdzilem. Więc da się podłączyć wzmacniacz pod to złącze. Jednak głośnością steruje się z poziomu wzmacniacza. Nie jest to klasyczny preout. Do słuchania radia i muzyki jak znalazł. Bardziej zastanawiam się nad kinem. Czy do tych 2 wyjść jest puszczane tylko Front L/R czy też sa miksowane wszystkie kanały. [quote name='matauto.' timestamp='1387743961' post='3028442']
Czyli o ile dobrze rozumiem , nie mogę wykorzystać tego onkyo nawet jako tunera i odtwarzacza usb ?
[/quote]

Możesz.[quote name='matauto.' timestamp='1387611398' post='3026600']
Co powiesz na nast które zaproponował mi sklep :

MA BX5, Dali Zensor 5, Paradigm Monitor 7v.7, Indiana Line Tesi 560, Tannoy Mercury V4i ??
[/quote]

Koniecznie musisz posłuchać. Każde są inne. Wszystkie są dobrej jakości.

Witam, dzięki za info ... czyli jednak się da , to by wiele ułatwiło , więc wystarczy w moim przypadku dobry wzmacniacz i kolumny i będzie ok ?
Ponieważ słucham dużo muzyki z pendrive , natomiast najtansze odtwarzacze CD ze złączem USB to koszt 1000zł.
Kino mnie nie interesuje w ogóle , tylko stereo.
Czyli da radę połączyć na bank ?
Co do kolumn , to wiem że pasowało by posłuchać , ale myślałem że może któreś można skreślić z listy wręcz bez słuchania.

Dzięki za rady

[quote name='5z0p3n' timestamp='1387786557' post='3028739']
Właśnie nie do końca :)
[url="http://i.i.cbsi.com/cnwk.1d/i/tim/2011/02/11/txsr309_re_300.jpg"]http://i.i.cbsi.com/cnwk.1d/i/tim/2011/02/11/txsr309_re_300.jpg[/url]

Gdyz na złączu CVR OUT Onkyo zawsze psuzcza dzwięk. Bez względu na źródło wejściowe. Ciekawe bo tylko w Onkyo tak jest. sprawdzilem. Więc da się podłączyć wzmacniacz pod to złącze. Jednak głośnością steruje się z poziomu wzmacniacza. Nie jest to klasyczny preout. Do słuchania radia i muzyki jak znalazł. Bardziej zastanawiam się nad kinem. Czy do tych 2 wyjść jest puszczane tylko Front L/R czy też sa miksowane wszystkie kanały.

Możesz.

Koniecznie musisz posłuchać. Każde są inne. Wszystkie są dobrej jakości.
[/quote]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.