Skocz do zawartości
IGNORED

possible short or too low impedance

Paweł_52514

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam ogromną prośbę o pomoc. Podłączyłem kolumny pod wzmacniacz (bi-wire) i po włączeniu wzmacniacza pokazał się komunikat "overload. possible short or too low impedance. Check speakers". Co to oznacza, co robię źle? Bardzo proszę o pomoc.

Czy kolumny mogą mieć za niski opór dla wzmacniacza? Nabyłem CA 740A i Tannoy DC6T.

Na wzmacniaczu widnieje 4-8 ohmów na jedną parę głośników, kolumny mają 8 ohmów.

https://www.audiostereo.pl/topic/107861-possible-short-or-too-low-impedance/

Tak jest, wzmacniacz informuje o za niskiej impedancji albo zwarciu na wyjściu.

Musisz najpierw usunąć te metalowe łączki między zaciskami:
http://webshop.sightsandsounds.nl/upload/artikelfotos/l/Tannoy_Revolution_DC6T_rear.jpg

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='Marek.S' timestamp='1386951336' post='3019396']
Nie w przypadku bi-wiringu bo wtedy masz normalnie zwarcia na wyjściu jeśli nie zdejmiesz zworek.
[/quote]

A skąd niby tam to zwarcie ma się wziąć? ;)
Przypatrz się dobrze, jak wygląda w takim przypadku połączenie, co z czym może być "zwarte"...
A to, że należy łączniki zdemontować, to inna sprawa :)

[quote name='Paweł_52514' timestamp='1386887232' post='3018836']
(...)
[/quote]

I co z tymi zworkami? Używasz podwójnego okablowania? Coś udało się wyjaśnić, naprawić? :)

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='Marek.S' timestamp='1386953110' post='3019420']
Coś popieprzyłem, fakt. Musiało mi się pomylić z bi-ampingiem.
[/quote]

:)
Przy bi-amp może być to w jakiś sposób groźne, bo wtedy np. [i]plus[/i] jest wzięty z niezależnych końcówek mocy, ale podejrzewam, że jednak zwarcia i tak nie będzie ;)

[quote name='eMeReKo' timestamp='1386953981' post='3019431']
:)
Przy bi-amp może być to w jakiś sposób groźne, bo wtedy np. plus jest wzięty z niezależnych końcówek mocy, ale podejrzewam, że jednak zwarcia i tak nie będzie ;)
[/quote]

Właśnie wtedy będzie zwarcie, połączenie 2 końcówek równolegle, a to daje pal się słabsza końcówko, albo zadziałaj zabezpieczenie :)

Wzmacniacz chyba nie wytrzymał chociaż zworki zdjąłem..pochodził 30 sekund i wyłączył się, nic nie mogę z nim zrobić, słychać przepięcie przy podłączaniu do sieci i standby chodzi, ale wyświetlacz nie działa i widać jedynie piksele :/ z deszczu pod rynnę :/
Dzięki Wszystkim za pomoc!

Tak się zastanawiam, może to poszedł bezpiecznik..sam już nie wiem..czy ktoś się orientuje gdzie można sprzęt naprawić w okolicach Warszawy (mieszkam w Milanówku koło Grodziska Mazowieckiego)?

Na forum dobrą opinię ma p. Lech Kałuża i chyba jest z Milanówka :) ktoś ma do niego kontakt poza telefonem stacjonarnym?

Kiedyś gdzieś czytałem, że Cambridge Audio w niektórych modelach [b]nie dopuszcza stosowania kolumn 4 ohmowych[/b] i zabezpieczenia ustawia tak, by takie w ogóle eliminować z użytkowania. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale jeśli impedancja kolumn schodzi bardzo nisko, to kto wie...?

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='Paweł_52514' timestamp='1387112531' post='3020985']
A jakie jest niebezpieczeństwo, że uszkodziły się kolumny przy założonych zworkach? Wzmacniacz przeżyję, kolumn chyba już nie dam rady :/
[/quote]

Żadne :)

[quote name='eMeReKo' timestamp='1386960794' post='3019547']
Napisałem, że może być niebezpiecznie, ale...
Połącz dwa "minusy/zera" z dwóch różnych gniazdek w domu ;)
[/quote]
Nie zapominaj o współczynniku tłumienia, wzmacniacz jest oporem dla 2 wzmacniacza i to grubo :)

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='malikali' timestamp='1387113930' post='3021016']
Nie zapominaj o współczynniku tłumienia, wzmacniacz jest oporem dla 2 wzmacniacza i to grubo :)
[/quote]

I nie tylko o to chodzi, sprawa jasna :) Przecież podawane jest napięcie na wyjście głośnikowe drugiego wzmacniacza i [u]dlatego zdecydowanie tak nie należy postępować! [/u]
Jednakże nie znaczy to, że od razu uszkodzimy wzmacniacz - o to mi chodziło :) Eksperymenty jednak zdecydowanie odradzam... ;)

Gość

(Konto usunięte)

[quote name='malikali' timestamp='1387114464' post='3021030']
Nie zawsze uszkodzimy, to fakt dużo zależy od głośności :D
[/quote]

I od uporu samego "operatora", bo jak ktoś się uprze, to na pewno uda mu się uszkodzić - jak nie w taki, to w inny sposób ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.