Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn i wzmacniacza

pb2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Będę wdzięczny za pomoc w doborze kolumn jak również wzmacniacza do nich. Poniżej podstawowe informacje:

BUDŻET
3000 na kolumny i 1500 na wzmacniacz. Kolumny jak najbardziej mogą być używane (nie ma pośpiechu, mogę sobie poczekać aż trafi się coś w dobrym stanie na allegro czy Ebayu – nie mam oporów przed kupowaniem w UK czy w Niemczech). Wzmacniacz raczej wolałbym nowy, ale w ostateczności może być jakiś starszy model (byleby nie wyglądał jakoś strasznie oldskulowo  bo estetyka jest dla mnie istotna)

POMIESZCZENIE
Salon o wymiarach 4.1 x 5.2 m (ok. 21 m2) i wysokości 3 m. Salon nie ma drzwi i jest otwarty na przedpokój i kuchnię, dodatkowo z drugiej strony duże okna (w zasadzie drzwi) balkonowe zajmujące większą część powierzchni ściany czyli pomieszczenie dosyć trudne akustycznie. Umeblowanie nowoczesne i spory pogłos w związku z czym planuję również kupno jakichś ustrojów akustycznych. Rzut pomieszczenia w załączeniu.

OGRANICZENIA DOT. KOLUMN
Z uwagi na obecną aranżację, kolumny będą na dłuższej ścianie w odległości 2m od siebie i około 3.5m od słuchającego. Boki kolumn blisko szaf. Najchętniej dedykowane monitory naścienne (plus ewentualnie sub o ile da się go zestroić z monitorami) lub też kolumny podstawkowe do postawienia na szafce / ławie lub zamocowania uchwytami na ścianie – tak czy inaczej muszą być blisko ściany. Kolumny podłogowe wymagałyby istotnych zmian w umeblowaniu i trudnych negocjacji z żoną, więc na razie nie biorę ich pod uwagę.

RODZAJ MUZYKI
No cóż, audiofilem nie jestem (może i dobrze bo to dosyć kosztowne hobby  ).Słucham różnej muzyki popularnej nawet nie zdając sobie sprawy, do jakiej kategorii należy, ale po zastanowieniu myślę, że głównie lata 90-te, RnB, house, klubowa. Słucham sporo radia (Zet Gold głównie). Słucham raczej cicho (80% czasu) lub średnio – dyskoteki nie robię nigdy (małe dziecko, sąsiedzi itd. itp.). Zależy mi na tym, żeby wokal był wyraźny (tak na marginesie sprzęt będzie też służył do odtwarzania filmów, ale w nich również zależy mi na muzyce i wyraźnych dialogach, a już np. efekty przestrzenne zupełnie mnie nie interesują) oraz wyraźnie słyszalny bas (określiłbym go jako ‘miękki, ciepły’, ale i szybki, energetyzujący) – nadmiar wysokich tonów raczej źle toleruję ale generalnie przyjąłbym, że kolumny powinny (w ramach ograniczeń lokalowych i budżetowych) odtwarzać dźwięk jak najbardziej zbliżony do oryginału i zamysłu wykonawcy a nie podbijać / zniekształcać go pod kątem moich preferencji (które zresztą jakoś mocno ukształtowane nie są).

Czytam, szukam i gogluję ale jedyny efekt jak do tej pory jest taki, że ze stanu nieświadomej niekompetencji przeszedłem na następny poziom, czyli świadomej niekompetencji… im dalej tym trudniej tak więc z góry dziękuję za pomoc!

pb

[IMG]http://i43.tinypic.com/204m7m.jpg[/IMG][attachment=270233:Rzut.jpg]

https://www.audiostereo.pl/topic/107923-pomoc-w-doborze-kolumn-i-wzmacniacza/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.