Skocz do zawartości
IGNORED

patrząc w przyszłość - kiedy tak na oko PCI opuści nowe plyty glowne?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Może nie jest to absolutnie 100% pytanie dot. działu audio, ale myśle ze wiele osob moglo sie nad tym zastanawiac. Patrzac na nowinki i nowe plyty glowne zapewne wiele osob zauwazylo ze PCI staje sie z chipsetu na chipset coraz wieksza egzotyka. Czy wnikal ktos kiedys ile na oko czasu zostalo jeszcze PCI? Na pewno wiele osob ma karty dzwiekowe na PCI (jak ja), no a KIEDYŚ sprzet bedzie trzeba wymienic zatem warto dobrac idealny moment aby jak najdluzej korzystac ze swojej dzwiekowki. Do nowych podstawek Haswellowskich znalazlem jeszcze plyty Asusa na chipsety serii B z PCI, na pewno jeszcze sporo plyt innych producentow mozna znalezc wiec jeszcze jest niezle. Slyszalem od znajomego ze podobna sytuacja miala kiedys miejsce z AGP i PCI-E. Czy jest ktos kto pamieta te czasy i potrafi na podstawie wspomnien przewidziec tak na oko jesli zalozymy ze sytacja bedzie analogiczna, czy to juz ostatek, czy PCI ma sie jeszcze calkiem niezle i nie ma sie co bac tzn. nim PCI wyjdzie z uzytku to dzwiekowki beda o epoke do przodu i tak czy siak bedzie warto je zmienic? Raczej strzelam w plyty glowne bardziej profesjonalne serii Q jako ze mają wirtualizacje a moj komputer to w pierwszej kolejnosci stacja robocza

Gość cycus12

(Konto usunięte)

a po co Ci PCI ? przecież i tak już się na to nic nie podkuje, urządzania mają coraz większe potrzeby jeśli chodzi o przepustowość magistrali a PCI w wersji 2,3 to zaledwie 533 MB/s.

Większość nowych kart dźwiękowych i tak jest wydawana na pci-ex. Z tego co widzę wiele płyt ma jeszcze 1-2 złącza PCI

PCI jest OK ale w PC-Audio używam jej do wsadzenia tam urządzenia Wi-fi by na magistrali USB gdzie jest również DAC nie robić obciążeń.
Referencyjne urządzenia AUDIO na PCI/PCI-e to powoli ubiegła epoka.

Ja tam wole chociaz jedno PCI na plycie, zamaist 4 czy 5 pci-e wysokiej przepustowosci, ktorych i tak osobiscie nie wykorzystam (lub zostana zasloniete przez 2 lub 3 slotowe chlodzenie wydajnego GPU).
a PCI umieszczone na samym dole moze sie przydac kiedys zeby podpiac jakas karte rozszerzen, wifke czu wsadzic kontroler obrotów wentylatorów.
AGP->PCI-e sytuacja troche inna bo wieksza przepustowosc byla zwyczajnie potrzebna, a do dodatkowych chocby portów czy dzwiekowek na PCI nie ma parcia na szybsza magistrale.
Swoja droga sa plyty bez PCI, wystarczy przejrzec oferty sklepowe ;)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

tia tylko ze mostki nowe, prędkości inne więc po jakiego kija ładować emulatory by mieć pci .. jest wiele innych urządzeń dla których przepustowość pci jest ograniczeniem.

a co wy tak sie tu modlicie by w koncu pci nie było i nikt nie miał

ja bede miał zawsze :p

modlicie sie i modlicie
nie macie to co was to obchodzi
macie to miejcie

o co was głowa boli?

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Tak się składa że mam kartę na PCI i nie chciałbym/nie ma sensu się jej pozbywać
Co sądzicie o takim rozwiązaniu; może ktoś miał z tym doczynienie:

http://allegro.pl/riser-pci-e-pci-32-i3780931371.html
albo
http://allegro.pl/przejsciowka-adapter-pcie-pci-jedyna-allegro-i3787000715.html

“Kejseren er i garderoben!”

No właśnie ja mam Xonara D2 na PCI. Troche pluję sobie w brodę, bo jak zamawialem to przez pomylke przyszedl D2X, a ja kazalem odesłać bo zamawialem D2 i w efekcie na sile zmienilem na PCI a teraz trochę żałuję, bałem się o stery na linuxie w D2X oczywiscie sie okazalo ze są... :C

Dla mnie osobiście 600zl za karte to dosc duzo dlatego chciałbym się wstrzelić w jakis ostatni mozliwy termin. Czekam az nowe proce inteloskie beda co najmniej ~20 - 30% mocniejsze niz flagowce sandy bridge zeby sie oplacalo wymienic i nie wiem czy tak dlugie zwlekanie bedzie sie dalo pogodzic z zanikajacym PCI. Ale skoro sporo plyt ma jeszcze PCI, to moze da rade cos znalezc jeszcze za 2 generacje, bo wtedy pewnie intel uzyska wymagana przeze mnie wydajnosc.

Co do tej przejsciowki - ona jakas bycza jest, to sie chyba nie zmiesci w obudowie z wetknieta karta, nie? Jakis pomysl inny niz zdjety bok albo wiercenie otworu w boku? Widzialem chyba kiedys USB->PCI ale jakas strasznie droga

[quote name='om3ga' timestamp='1387233813' post='3022474']
Swoja droga sa plyty bez PCI, wystarczy przejrzec oferty sklepowe ;)
[/quote]

niestety wsrod lepszej jakosci plyt np. hi-endow Asusa to wrecz plyty z PCI sa rzadkoscia, podobnie z innymi firmami. Niestety dzis wielu producentow stawia rownanie [ profesjonalny sprzet == gamerski sprzet ] co skutkuje dziwnymi setupami nastawionymi na n gpu, SLI, hardy overclock itd. Jak kupowalem swojego czasu Sabertootha to wcale nie patrzylem na te wszystkie smieci tylko na dluga gwarancje i przynajmniej rzekomo wytrzymale komponenty, jako stacja robocza moj komputer czesto chodzi 24h przez kilka dni wiec strzelanie w pierwsza lepsza m/b z interesujacymi mnie gniazdami to nienajlepszy plan. Niestety nowy Sabertooth nie ma takiego nie-gamerskiego bajeru jak PCI.

stery nic nie zmieniaja

dla pci mozna instalowac stery od express

obsługa polaczen zajmuje sie system , stery sa od pracy wewnetrznej karty

pozorny brak sterów to "zmowa" na wymuszanie przechodzenia na nowe produkty i bujanie rynkiem by sie krecił kreciołek :p

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

[quote name='lapsio' timestamp='1387277719' post='3022691']
Co do tej przejsciowki - ona jakas bycza jest, to sie chyba nie zmiesci w obudowie z wetknieta karta, nie? Jakis pomysl inny niz zdjety bok albo wiercenie otworu w boku? Widzialem chyba kiedys USB->PCI ale jakas strasznie droga
[/quote]

Powiedzmy że mam "custom'ową" obudowę. Fizyczne niedopasowanie to najmniejszy problem. Interesuję mnie jak to sobie radzi elektronicznie, tym bardziej że te przejściówki są niewidoczne dla os i nie potrzeba sterowników. Niby jest to dedykowane do użytku profesjonalnego więc powinno działać super.

[quote name='lapsio' timestamp='1387277719' post='3022691']
niestety wsrod lepszej jakosci plyt np. hi-endow Asusa to wrecz plyty z PCI sa rzadkoscia, podobnie z innymi firmami. Niestety dzis wielu producentow stawia rownanie [ profesjonalny sprzet == gamerski sprzet ] co skutkuje dziwnymi setupami nastawionymi na n gpu, SLI, hardy overclock itd. Jak kupowalem swojego czasu Sabertootha to wcale nie patrzylem na te wszystkie smieci tylko na dluga gwarancje i przynajmniej rzekomo wytrzymale komponenty, jako stacja robocza moj komputer czesto chodzi 24h przez kilka dni wiec strzelanie w pierwsza lepsza m/b z interesujacymi mnie gniazdami to nienajlepszy plan. Niestety nowy Sabertooth nie ma takiego nie-gamerskiego bajeru jak PCI.
[/quote]

Ja mam mb asusa na h67 z pci, czyli pci jest realizowane za pomocą mostka z pcie. Nie wiem jak bardzo to rozwiązanie jest podobne do tego z aukcji które wkleiłem, system widzi ten mostek np.:
$: lspci
$: PCI bridge: ASMedia Technology Inc. ASM1083/1085 PCIe to PCI Bridge (rev 01)
Tak mam u siebie, gdy kupowałem ta płytę to już był trochę problem żeby była z pci a co będzie w przyszłości.

Na windowsie nie odnotowałem z nim problemów ale na linuxie już tak. Na debianie na jądrach 3.2 system co chwile wyłączał irq 18 - to na którym jest karta muzyczna połączona przez ten mostek. Od tego czasu zacząłem zabawę z experymentalnymi debianami/jądrami czego mam już dość. Co prawda irq 18 wyłącza bardzo rzadko, ale system czasem jest nie tak stabilny jakbym tego oczekiwał. Zamierzam wrócić do debiana stable i sprawdzić co sie będzie działo i na 3.2 i na backportowanym 3.10

“Kejseren er i garderoben!”

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.