Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 600 zł

szelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum tak więc witam się jak nakazuje kultura ;)

Poszukuje kolumn do pokoju 12 m2 z potencjałem na większy (kiedyś trzeba będzie opuścić gniazdko rodzinne). Słucham przeróżnej muzyki ze wskazaniem na muzykę bassową: doom, sludge, stoner, dub, jungle, dnb, techno, psytrance itp. Głośniki rozstawione są na szerszej 4 metrowej ścianie prawie że w rogach.

Aktualnie posiadam wzmacniacz Marantz SR520, kolumny Technics SB cs65, odtwarzacz CD Phillips CD 473 oraz gramofon Saba PSP 248. Muzyki słucham głównie z płyt cd , ostatnio powiększam kolekcję vinyli i temu nośników poświęcam coraz więcej uwagi.

Teraz troszkę o dźwięku i oczekiwaniach. Aktualnie kolumny grają znośnie ale wiem że można osiągnąć więcej. Bass jest w nich mułowaty, rozłazi się gdzieś. Brak jest selektywności w średnich i wysokich tonach. Muszę podkręcać te zakresy co często skutkuje piszczącą górą. Generalnie część muzyki nie wymagającej brzmi znośnie ale z resztą jest już kiszka.
Chciałbym uzyskać większą scenę ze słyszalnymi ale nie drażniącymi wysokimi tonami oraz aby bas był mocny ale bardziej zwarty. Muzyki słucham głośno i bardzo głośno, sąsiadki to głównie staruszki a reszta domostwa nie ma nic przeciwko ;)

Brat aktualnie posiada AE lite 2 i wzmacniacz Cambridge Audio. Wiem że tego poziomu nie osiągnę swoim zestawem ale mam aspiracje sięgnąć ciut wyżej. I tutaj rodzi się moje pytanie co do kolumn. Co byście mi polecili? W tej materii jestem zielony tak więc lidze na wasze propozycje.

Dzięki!

https://www.audiostereo.pl/topic/107983-kolumny-do-600-z%C5%82/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.