Skocz do zawartości
IGNORED

odwijanie cewek woskowych

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam dwie cewki tasmowe jantzen wax coil ktorych uzywam w zwrotnicy.

Ich wartosci wynosza:

12 AWG. 0,56mh 0,14ohm

14 AWG 0,47mh 0,17mh

chcę sprobowac innego układu i potrzebuje teraz cewek o parametrach odpowiednio 0,10mh 0,14mh, również woskowe, opor wiadomo jak najmniejszy.

Specjalista nie jestem, ale przeszedł mi po głowie pomysł odwiniecia posiadanych cewek aby unikąć konieczności sprzedaży obecnych i zakupu nowych.

Pytania:

1.Czy domowym sposobem jestem w stanie odwinąć dwie ww. cewki aby otrzymac potrzebne mi parametry?

2.Ktos z Was dokonywał takiej czynnosci i ma doświadczenie?

3. czy Parametr RDC zmieni się wraz z odwinięciem cewek?

4. Posiadam miernik Uni-T UT70A który posiada techniczna mozliwosc pomiaru cewki. Czy takowy pomiar moze byc dokonany na cewce wylutowanej z układu? Pytam ponieważ miernik mam ustawiony wg instrukcji [czarny kabe; w drugie gniazdo, czerwony kabel w trzecie gniazdo, przycisk "LC" włączony, pokretlo ustawione na pomiar cewek, najwyzsza skala. Niestety miernik nie pokazuje zadnych wartosci liczbowych.

Dzięki i spokojnych, rodzinnych świąt życzę!

https://www.audiostereo.pl/topic/108135-odwijanie-cewek-woskowych/
  • Moderatorzy

Cześć,

posiadam dwie cewki tasmowe jantzen wax coil ktorych uzywam w zwrotnicy.

Ich wartosci wynosza:

12 AWG. 0,56mh 0,14ohm

14 AWG 0,47mh 0,17mh

chcę sprobowac innego układu i potrzebuje teraz cewek o parametrach odpowiednio 0,10mh 0,14mh, również woskowe, opor wiadomo jak najmniejszy.

Specjalista nie jestem, ale przeszedł mi po głowie pomysł odwiniecia posiadanych cewek aby unikąć konieczności sprzedaży obecnych i zakupu nowych.

Pytania:

1.Czy domowym sposobem jestem w stanie odwinąć dwie ww. cewki aby otrzymac potrzebne mi parametry?

4. Posiadam miernik Uni-T UT70A który posiada techniczna mozliwosc pomiaru cewki. Czy takowy pomiar moze byc dokonany na cewce wylutowanej z układu? Pytam ponieważ miernik mam ustawiony wg instrukcji [czarny kabe; w drugie gniazdo, czerwony kabel w trzecie gniazdo, przycisk "LC" włączony, pokretlo ustawione na pomiar cewek, najwyzsza skala. Niestety miernik nie pokazuje zadnych wartosci liczbowych.

Dzięki i spokojnych, rodzinnych świąt życzę!

Normalną cewkę powietrzną można bez problemu odwinąć po to zmniejszyć jej wartość. W Twoim przypadku sprawa jest utrudniona, bo w Twojej cewce ostatnia warstwa jest dodatkowo zakonfekcjonowana plastikową koszulką - po to by się właśnie sama nie rozwijała. (Przynajmniej tak to wygląda na tym zdjęciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Jeżeli więc uda ci się dobrać do wnętrza, to z każdym odwiniętym zwojem indukcyjność będzie się zmniejszać. Pytanie tylko czy przy użyciu Twojego miernika będziesz w stanie dokładnie zmierzyć takie wartości jak 0,10mH... No i czy w ogóle ma to sens, bo robić z cewek 0,56mh cewke 0,1mH czyli prawie 6 razy mniejszą to trochę jak przerobić siekierkę na kijek.. :D Zastanawiam się też, czy po ściągnięciu tej konfekcji, cała cewka się nie rozleci, nie wiem czy ten wosk jest tylko po to by tłumić drgania, czy fizycznie jest w stanie skleić ze sobą warstwy...

No na pewno dużo większy sens ma odwinięcie kilku zwojów w zwykłej cewce powietrznej, żeby np. z 5.6mH uzyskać 4.7mH - wtedy nie ma żadnego ryzyka i sprawa prosta.

"4. Posiadam miernik Uni-T UT70A który posiada techniczna mozliwosc pomiaru cewki. Czy takowy pomiar moze byc dokonany na cewce wylutowanej z układu? Pytam ponieważ miernik mam ustawiony wg instrukcji [czarny kabe; w drugie gniazdo, czerwony kabel w trzecie gniazdo, przycisk "LC" włączony, pokretlo ustawione na pomiar cewek, najwyzsza skala. Niestety miernik nie pokazuje zadnych wartosci liczbowych." Spróbuj mierzyć na najmniejszej skali, a nie największej - czylli 2mH. Upewnij się że wszystko jest podłączone i wszędzie jest styk. Możesz zmierzyć najpierw rezystancję cewki (powinno wyjśc coś koło 1ohm bo tyle pewnie mają kable od miernika).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-----------------

3x tak

jaki zakres ma miernik?

zamiast psuc te cewki zrób nowe. karkas z tektury, drut w lakierze i jedziesz. Przelicz z dostępnych wzorów, zmierz miernikiem na końcu,

Na końcu możesz zalac woskiem. Wosk jest po to żeby drut nie drgał. Ponadto ma inne właściwości i przenikalość niż powietrze. Przy setkach mhz robi to różnicę, ale w paśmie audio??

lepiej od razu kup nowe, z tych zostanie Ci towaru na dwa kolejne komplety

tylko czy te mikroskopijne wartości to dobry pomysł ...

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Moderatorzy

A więc, Jeżeli jesteś w stanie odwinąć tą cewkę tak by jej nie uszkodzić to jest to wykonalne. Ale może kup sobie najpierwej jakieś najtańsze na próbę i zobacz jak te 0,1 się będą sprawować bo pózniej powrotu już nie będzie. Tylko nim zaczniesz odwijać upewnij się że z miernikiem już wszystko ok. Pozdrowienia .

Sorki, nie zauważyłem, że już po fakcie dokonanym. Fajnie, że zmiany przyniosły poprawę ;)

-----------------

Tym miernikiem to możesz zmierzyć wszystko ale nie indukcyjność bo faktyczny błąd pomiaru jest adekwatny do ceny. Cewkę jaką Ci potrzeba kup np w Polinku

skk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.