Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz + CD do Magnat Quantum 1009

CINETEC

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Zamówiłem kolumny Magnat Quantum 1009 i chcę dokupić do nich wzmacniacz stereo + cd.

Na tą chwilę mam Yamaha RX-A2020 + BD-1020 i chciałbym trochę rozbudować.

Pokój : 22m2 (dedykowany - be zbędnych mebli).

Okablowanie : Oehlbach

Muzyka: elektroniczna, Depeche Mode, trochę nowego brzmienia ( Polica, London Grammar, The XX) i inne (Marilion, Simple Minds)

Budźet - max. 5.000 na wzmak i ok. 2000 na cd

Ma ktoś jakieś typy.

https://www.audiostereo.pl/topic/108364-wzmacniacz-cd-do-magnat-quantum-1009/

Witaj,

moim zdaniem warto posłuchać systemu Roksan Kandy K2, natomiast idealnym rozwiązaniem byłaby integra Hegel H80 oraz odtwarzacz CD jako transport, wykorzystując przetwornik wbudowany we wzmacniacz.

Jeśli masz taka możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

O Roksanie słyszałem dobre opinie, a Hegel to wyżasza i droższa półka. Podejrzewam że będę miał problem z odsłuchem bo nie wiem czy któryś salon ma Quantumy 1009. Kolega mi podpowiada jeszcze Yamaha A-S1000 lub coś z Rotela ?

Ten Hegel ma Dac-a w sobie - może to dobre rozwiązanie ?

Do Wrocławia rzut beretem a dystrybutorem jest Moje Audio. A jak nie to Q 21 wyśle. Jak Ci się nie spodoba to odsyłasz. Więc ryzykujesz przesyłką. Oczywiście już się wpraszam na ewentualny osłuch.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Bardzo dobrze Quantum zagraja z Yamaha A-S2000/CD-S2000 - model 1000 jest wyraznie gorszy dzwiekowo. Ponadto mocy nie zabraknie, a przy b duzej glosnosci brak kompresji w systemie. Wzmak jak i kolumny bardzo dobrze panuja nad basem. Przy normalnych poziomach glosnosci ( < 80dB powiedzmy ) brzmienie bedzie niezapomniane, choc osobiscie uwazam, ze model Quantum 1005 lub starszy 905 zgrywa sie z Yamaha lepiej. Bo lubie tyle basu ile jest w realu.

Acha, jak zwykle pisze na podstawie wlasnych odsluchow. I takie tez polecam przed podjeciem decyzji o zakupie. Bo gusty sa rozne.

Hegel H80 ma wbudowany bardzo dobry przetwornik, kwestia zgrania się Hegla z kolumnami Magnat zależy także od akustyki pomieszczenia. Możesz od nas wypożyczyć urządzenie do testu, ryzykujesz jedynie kosztem odesłania do salonu, natomiast nie masz ryzyka złego wyboru, gdyż masz spokojnie kilka dni na posłuchanie wzmacniacza w Twojej konfiguracji.

Jeśli okaźe się, że dźwięk będzie za jasny, ostry, można spróbować np. hybrydę lampową Vincent SV-227, zaproponowanego wcześniej Roksana.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

rafal735r możesz mieć rację w pomieszczeniach do tego nieprzygotowanych. Gdzie jest pełno mebli , gołe ściany itp. U mnie mam pokój dedykowany do muzyki i kina - mocno wygłuszony (zasłony na całej ścianie, cała podłoga w grubej wykładzinie - postaram się załączyć obrazek). Wcześniej miałem HECO Celen 702 GT i nia miałem wrażenia jakby się miały "udusić". Mam oczywiście obawy jak wstawię czy to nie za duże kolumny do takiego metrażu ale chcę Magnaty - a dodawm iż 807 już testowałem i trochę za ciemne jak dla mnie.

Dodam do kolumn ok. 5m

rafal735r możesz mieć rację w pomieszczeniach do tego nieprzygotowanych. Gdzie jest pełno mebli , gołe ściany itp. U mnie mam pokój dedykowany do muzyki i kina - mocno wygłuszony (zasłony na całej ścianie, cała podłoga w grubej wykładzinie - postaram się załączyć obrazek). Wcześniej miałem HECO Celen 702 GT i nia miałem wrażenia jakby się miały "udusić". Mam oczywiście obawy jak wstawię czy to nie za duże kolumny do takiego metrażu ale chcę Magnaty - a dodawm iż 807 już testowałem i trochę za ciemne jak dla mnie.

Dodam do kolumn ok. 5m

Mimo to chyba wolalbym model 1005 na taki metraż.

?👈

To jest konstrukcja 2-way. Rozniesie 22m2 pod dobrym zasilaniem. Mam wczesniejsze Quantum 905 rowniez zbudowane w Di-Appolito lecz na starszych mid-wooferach i potrafi to wytworzyc duze cisnienie.

?👈

Ja u siebie miałem już konstrukcje 1 basową na 17-ce i było słabo. Wcześniej miałem stare JAMO Studio 180 - oczywiście to inna półka (średnie i wysokie masakra) ale miały głośniki 20 cm i dla mnie tu jest potencjał (pomimo tanich konstrukcji potrafiły nisko pomruczeć i to w miare kontrolowanie). Do 1005 muszę szukać mocnego wzmacniacza a do kina subwoofer bo nawet Yamaha rx-a2020 nie wyciśnie za dużo z 1 głośnika 17 cm (za niski DF). Tak sobie luźno myślę :-).

Masz mocne kolumny ja do Twojego budzetu dorzucilbym 500zl i kupil wzmak Vincent SV-237. Moj kolega wlasnie zakupil takiego do 807 i gra to naprawde fajnie plus masz zawsze opcje na wymiane lampek wedlug wlasnego smaku:)

pozdro

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.