Skocz do zawartości
IGNORED

Xindak DAC-5, a transport (jest sens?)

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Testuję właśnie DAC-5 Xindak'a, a jako transportu używam taniego DVD Pioneer'a.

Czy w transport (aktualne połączenie kablem optycznym) warto inwestować jakieś istotne pieniądze, czy może zwykłe DVD wystarczy?

Nie mam sprzętu na poziomie hi-end, więc się zastanawiam, czy ma to sens...

Pozdrawiam,

L.

https://www.audiostereo.pl/topic/108449-xindak-dac-5-a-transport-jest-sens/

Czy w transport (aktualne połączenie kablem optycznym) warto inwestować jakieś istotne pieniądze, czy może zwykłe DVD wystarczy?

"Stary" z Ciebie forumowicz a takie pytania zadajesz .

Co chwila jest temat o tym samym .

Dobry transport CD kupisz za 150-400zł

używam taniego DVD Pioneer'a

Jeżeli firma Goldmund wykorzystała takie właśnie DVD Pioneera (DV-300 po minimalnych modyfikacjach) w swoim hi-endowym sprzęcie za bodajże 8000$, to chyba ten Pioneer nie jest taki zły.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

<br />Dobry transport CD kupisz za 150-400zł <br /><br />

a gdzie? bo ja na razie nei bardzo mogę znaleźć cokolwiek sensownego do 2k :(

AudioNote jest dobry ale ma słabą korekcję błędów, MF CDT1 może być ale "połyka" płyty :(,

i w efekcie najczęściej używam OPPO choć nie jest to ideał jako transport.

Marzntz CD52MKIISE jest takim bardzo fajnym napędem .

Ale do Twojego systemu to dobry PC + JPlay

nie gram z kompa jak możesz zauważyć tylko z płyt CD i nie zamierzam tego zmieniać.

A CD52 to krok w tył lub w bok a na pewno nie w przód

zastanawiam sie mocno nad napedem Pioneera bdp 450 cd, dvd v-a,bd,sacd.ktos go zna? Nie ma sekcji analogowej

hmmm gram z bd jako napędu myślę że nie gorszego niż Pioneer i jakoś wydaje mi się że napęd CD jednak jest do CD lepszy :(

nie gram z kompa jak możesz zauważyć tylko z płyt CD i nie zamierzam tego zmieniać.

Też tak uważałem zanim przypadkiem nie spróbowałem JPlay A jak mam płacić X razy więcej za takie coś ale w wydaniu CD to dziękuje .

A CD52 to krok w tył lub w bok a na pewno nie w przód

Korekcje błędów i trwałość trudna do pobicia a i cena śmieszna . Można zrobić mod ale JPlay chyba nie przeskoczy .

A skoro tylko CD to będziesz musiał dołożyć i to pewnie słono . Pomijam że te udane napędy w większości lasery czy mechanizmy mają nie do dostania .

No to ja dalej prowokacyjnie... ;)

To czym tak właściwie dźwiękowo różni się tanie dvd w roli transportu (tu ów Goldmundowski hi-end w cenie 69 zł ;D -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) od wypasionego AudioNote - jeden warunek: dźwięk idzie cyfrowo przez zewnętrzny DAC...

Pomijamy oczywiście kwestie ergonomii i logo "na budzie" - oceniamy wyłącznie dźwięk, np. w ślepym teście.

Ps. Ja obecnie gram na pionieerku DV-420 i wydaje się, że jedynie ergonomia kuleje, bo jest strasznie wolny (zanim włączy się, "odda tackę", wczyta płytę, itd.). No i trochę "turkota" (słychać mechanizm), ale skoro Goldmundowi to nie przeszkadzało, aby brać $8000, to ja nie mam pytań :DDD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poświęć się , wydaj z 200zł na Marantza CD42 i sam się przekonaj . Sprzedasz , stracisz z 20zł a wiedza bezcenna .

Dla samej ergonomii DVD za darmo bym nie chciał a wracając do napędu to miałem naście CDków i tylko kilka nadawało się w roli napędu.

Aha ! Miałem u siebie DAC Xindak DAC 20 i właśnie z Marantzem CD52MKIISE albo Pioneerem PD-9700 grał wybornie ( DAC z modem opisanym w klubie Xindaka )

Poświęć się , wydaj z 200zł na Marantza CD42 i sam się przekonaj . Sprzedasz , stracisz z 20zł a wiedza bezcenna .

Dla samej ergonomii DVD za darmo bym nie chciał a wracając do napędu to miałem naście CDków i tylko kilka nadawało się w roli napędu.

Aha ! Miałem u siebie DAC Xindak DAC 20 i właśnie z Marantzem CD52MKIISE albo Pioneerem PD-9700 grał wybornie ( DAC z modem opisanym w klubie Xindaka )

Mój sceptycyzm nie jest bezpodstawny - porównywałem dźwięk idący przez tego DAC'a z wielu transportów i za każdym razem żadnych różnic (dźwiękowo) nie słyszałem.

Czytałem wątek o Xindak DAC-5, kiedy to koledzy zachwycali się jego lampowym wyjściem, besztając bez reszty wyjście tranzystorowe... A u mnie zupełnie inna historia - wyjście tranzystorowe z końcówką i preampem lampowym niemal doskonałe, a wyjście lampowe - "zaokrąglone", mniej detalu, bułowaty bas... Lampowe dla mnie nieakceptowalne.

Od jakiegoś też czasu też jestem sceptyczny, jeżeli chodzi o modyfikacje forumowe sprzętu audio. Ludziska "grzebią" w sprzęcie i dopasowują go do swoich potrzeb, co nie oznacza, że modyfikacja taka daje "obiektywnie lepszy" dźwięk (często jest to po prostu dźwięk "inny", dopasowany do systemu "grzebacza" lub jego indywidualnych preferencji).

porównywałem dźwięk idący przez tego DAC'a z wielu transportów i za każdym razem żadnych różnic (dźwiękowo) nie słyszałem

Wymień te transporty .

Czytałem wątek o Xindak DAC-5, kiedy to koledzy zachwycali się jego lampowym wyjściem, besztając bez reszty wyjście tranzystorowe... A u mnie zupełnie inna historia - wyjście tranzystorowe z końcówką i preampem lampowym niemal doskonałe, a wyjście lampowe - "zaokrąglone", mniej detalu, bułowaty bas... Lampowe dla mnie nieakceptowalne.

Uważam że Xindak DAC20 gra lepiej po opampach niż po lampach . Lampy dodano dla " mody " a nie faktycznej potrzeby .

Od jakiegoś też czasu też jestem sceptyczny, jeżeli chodzi o modyfikacje forumowe sprzętu audio. Ludziska "grzebią" w sprzęcie i dopasowują go do swoich potrzeb, co nie oznacza, że modyfikacja taka daje "obiektywnie lepszy" dźwięk (często jest to po prostu dźwięk "inny", dopasowany do systemu "grzebacza" lub jego indywidualnych preferencji).

Mam inne zdanie . Przerobiłem ponad 140 klocków . Część sobie a część dla innych . Nigdy nie było uwagi że gra inaczej a że lepiej i te klocki były później wielokrotnie porównywane do sprzętu kilkukrotnie droższego . Później drogą pantoflową wieści się rozchodziły ( znajomy słuchał u znajomego a nie pitolenie gdybaczy na forum ) a ja miałem zawaloną chatę .

Warunkiem jest bezkompromisowe podejście do takiego dłubania a nie to co widzę jak ludzie wymieniają części sprawne na nowe . Nie lepsze , a tej samej klasy , tylko nowe . I takie coś można sobie w buty wsadzić . Tu może grać inaczej , nie lepiej .

Takich przykładów jest masa . Choćby mój pomysł w zastosowaniu w Harpiach Amstaff w torze tweetera Mundorfa Supreme . Zrobiło to już masa osób a nawet sam producent takie wymiany robi ( klub harpia ). Wszyscy się mylą ?

Sam w ostatnim czasie kupiłem Kefy warte 14000zł . Wsadziłem w wygłuszenie , okablowanie , gniazda i zwrotnice 3500zł . Gra to teraz tak że w tym momencie zakończyłem szukanie innych kolumn .

Prawda jest też taka że takim dłubaniem możemy coś polepszyć do pewnej granicy opłacalności . Ale to już inny temat .

Takich przykładów jest masa . Choćby mój pomysł w zastosowaniu w Harpiach Amstaff w torze tweetera Mundorfa Supreme . Zrobiło to już masa osób a nawet sam producent takie wymiany robi ( klub harpia ). Wszyscy się mylą ?

(...)

Prawda jest też taka że takim dłubaniem możemy coś polepszyć do pewnej granicy opłacalności . Ale to już inny temat .

Chodziło mi raczej o bardziej zaawansowane modyfikacje, aniżeli podmiany elementów na te o wyższej jakości, bo tu zmiany będą najczęściej pozytywne i do tego nie ma dwóch zdań. Skoro producent zaoszczędził, to potem trzeba wydać z własnej kieszeni (oczywiste).

W swoich Harpiach Nicolo też mam niestandardowe kondensatory (4 żółte Hovland'y) i na pewno gra to inaczej, aniżeli w większości Nicolo sprzedanych na rynek.

Wracając do tansportów - jak klasyfikujesz je pod względem "jakości"? Zawsze "na ucho", czy masz już np. upatrzony model "zawszegrającego" napędu (np. jakiś CDM, który "gra" bez pudła, etc.)? Czym wg Ciebie dźwiękowo różni się zły/dobry transport? Barwa, scena, detal? Transport "gra", czy tak naprawdę "nie gra"?

(nadal prowokacyjnie).

Chodziło mi raczej o bardziej zaawansowane modyfikacje

Też takie robiłem ale we wzmakach czy CDkach , ale OK . Nie ten temat .

Miałeś podać napędy - ?

Wracając do tansportów - jak klasyfikujesz je pod względem "jakości"? Zawsze "na ucho", czy masz już np. upatrzony model "zawszegrającego" napędu (np. jakiś CDM, który "gra" bez pudła, etc.)? Czym wg Ciebie dźwiękowo różni się zły/dobry transport? Barwa, scena, detal? Transport "gra", czy tak naprawdę "nie gra"?

Typując transport ważna była trwałość lasera , napędu oraz najważniejsze - brzmienie .

Były różne Philipsy , Marantze , Sony , Denony itd .

Zostały dwa . Wspomniany Marantz CD52MKIISE i Pioneer PD-9700 .

Stawiałem obydwa obok siebie z takimi samymi płytami i przełączałem coaxy . Bez problemu i wsłuchiwania się słychać było że taki Philips CD614 w stosunku do tego Marantza ma gorszą dynamikę , barwę . Mniej mikrodetali a razem gorszą stereofonię i scenę .

I te różnice były do wychwycenia na Arcam rDAC + zasilacz Tedy Pardo - czyli żaden szał .

CD52MKIISE ma minimalni bardziej rozdzielczą średnicę od PD-9700 ale Pioneer ma bardzie zwinny i zróżnicowany oraz głębszy bas .

Poszedłem nawet dalej i na PDR-05 Pioneera robiłem na jednej płycie kopie tego samego kawałka z różnych napędów i kabli oraz coax vs optyczny .

Różnice mniejsze niż online ale do wychwycenia .

W tym momencie testuję program Jplay na Win 8 i laptopie po USB . Jest jeszcze lepiej niż z PD-9700 .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.