Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest sens podpinać sprzęt pod komputer.

Radek Loth

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w planach mam zakup nowego sprzętu audio.

Zależy mi na jakości dźwięku więc nie szukam wśród zestawów komputerowych.

Na celowniku mam Arcam Alpha 8 + Acoustic Energy AE100i do pokoju 2.5 m x 10 m.

Ten zestaw chciałbym podłączyć do komputera abym mógł posłuchać muzyki czasem z youtube czy nie zostać bez dźwięku w grach, a poza tym odtwarzałbym z niego płyty CD. Nie wiem niestety jak podłączyć wzmacniacz do komputera oraz jak istotna będzie karta dźwiękowa i jaką wybrać. Jeżeli ten pomysł to kompletna abstrakcja i pewnie dla niektórych świętokradztwo, wybijcie mi to proszę z głowy solidnymi argumentami.

Masz dwie opcje:

1. Opcja pierwsza to kupujesz np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i podłączasz wyjście głośnikowe kompa (laptopa) a złącze RCA wiadomo do wzmacniacza (wejście AUX).

Cena nie duża to możesz spróbować czy coś takiego Cię będzie satysfakcjonowało.

Jeśli masz laptopa to zapomnij o dobrym dźwięku ot takie radyjko kuchenne (dźwięk beznadziejny nawet z CD) jeśli masz kompa z dobrą kartą dźwiękową to pewnie będzie lepiej. Ja zrezygnowałem z takiego eksperymentu po kilku godzinach. Ale jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz. Ot takie dodatkowe doświadczenie. Może jeszcze kiedyś taki kabelek do czegoś mi się przyda.

Natomiast nie próbowałem z wypasionymi kartami muzycznymi bo kasę wolę wydać na coś pożyteczniejszego: płyty czy też sprzęt. W każdym razie mam tyle opcji odsłuchu że z kompa zrezygnowałem.

2. Opcja druga.

Odpuść sobie.

I to tyle bez owijania w bawełnę.

Ewentualnie może ktoś ma inne doświadczenia.

Ukryta Zawartość

Twój pokój to prawie tunel...

Ciężka sprawa.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Witam, w planach mam zakup nowego sprzętu audio.

Zależy mi na jakości dźwięku więc nie szukam wśród zestawów komputerowych.

A to błąd wielki !

Skonfigurowany odpowiednio komputer potrafi być rewelacyjnym źródłem.

1 - program do odtwarzania - darmowy FOOBAR2000

2 - zainstalować sterownik WASAPI (lub ASIO) - omija on zbędne tory w komputerze.

3 - zakupić nowoczesny DAC z asynchronicznym wejściem USB 24/192 (może być ze wzm.słuchawkowym i pre-ampem)

4 - komputer łączymy z DAC tylko kablem USB

5 - jeśli DAC posiada przedwzmacniacz, możemy podpiąć się do niego od razu kolumnami aktywnymi i gra muzyka.

Muzykę z płyt zgrywasz do komputera dobrym programem (EAC,dBpower ) i masz pełen komfort.

Nie wiem jaką dysponujesz kasą, ale na każdym poziomie można coś dobrać. Płyty CD to anachronizm !!!

O kurcze, sorry. Mój pokój ma 2.5 x 4m. Nie wiem dlaczego napisałem 10, pewnie dlatego że 10 metrów kwadratowych :D

W planach mam kupno lepszej karty dźwiękowej albo czegoś z czego bym cd puszczał, ale jak tak to z czego? Jakie się odtwarzacze kupuje do takiego sprzętu?

Zgadzam się z BoDeX,

Jest 3 opcja zakup DAC'a powiedzmy to taka zewnętrzna karta muzyczna. Od 400 zł w gorę. Sprawdzałem kilka opcji. Każda wnosiła Dużo do poprawy dźwięku z kompa.

Także się zgadzam że może być on dobrym źródłem.

Kup sobie Arcama Rdac podłączysz do kompa przez USB czy tam jeszcze do byle jakiego napędu CD/DVD w tym drugim przypadku nie martwisz się o jakość napędu bo wszystko bierze na siebie DAC podłączasz przez coax.

Tak tanio jeszcze nie było

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup Fiio D3. Na poczatek wystarczy, sam to mam do PC:

Ukryta Zawartość

O ile masz wyjscie cyfrowe w kompie?

Ukryta Zawartość

?👈

Witam.zabawa w pc audio,jak najbardziej ma sens i nawet przy niewielkim wkladzie finansowym moze dac zadowalajacy efekt.ja zrezygnowalem z odtwarzacza cd i slucham plikow flac z laptopa.jakosc dzwieku duzo lepsza niz z budzetowego odtwarzacza.proponuje,abys kupil dac.moge polecic konkretny.nuforce u dac2.zanim kupilem mojego obecnego dac-a,mialem go jakis czas wypozyczonego od kolegi.gra przestrzennie,dynamicznie,bardzo dobrze,w swoim przedziale cenowym.wyszla teraz 3 wersja tego daca.cena nowego to okolo 500 zl,ale widzialem na allegro uzywki w okolicach 300.

Dac-a laczysz interkonektem ze wzmacniaczem,a z laptopem poprzez usb.musisz odpowiednio skonfigorowac komputer.program do odtwarzania np.foobar 2000.ja osobiscie uzywam Media Monkey.wtyczka wyjsciowa asio,lub wasapi,kesli masz komputer z windowsem.jesli chodzi o pliki,to jesli mp3 to 320,ale polecam pliki flac.to tak w skrocie.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Podoba mi się Twoja koncepcja brzmienia (dobór kolumn i wzmacniacza) w którą, moim skromnym zdaniem, idealnie wpisuje się Squeezebox Touch - owszem, lekko przekroczysz budżet (o jakieś 25%) ale warto.

Komputer jest dobry jako magazyn plików i tyle :)

Z tysiącem zł do wydania to na nic innego niż PC w roli źródła cię nie stać.

Dobre podstawkowe kolumny kupisz za 600zł (acoustic energy), do nich jakiś wzmak za 300 zł (stare marantze, yamahy, onkyo itp.) i do tego na koniec jakąś najtanszą dźwiękówkę asusa albo Fiio.

Bardzo dobrym pomysłem w 10m2 jest też zrobienie tego o czym pisał cepiano.

Moim zdaniem w takim budżecie nie ma co iść w zewnętrznego DACa bo nie mają one żadnej przewagi nad wewnętrznymi kartami dźwiękowymi, poza możliwością podłączenie większej ilości źródeł (konsola, tv), a będa przeważnie więcej kosztowały.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Przy budżecie 1000zł to kwestia słabej jakości źródła (karta dźwiękowa, DAC) schodzi na dalszy plan. Przy takim ograniczeniu należy skupić się na kolumnach bo to z nich popłynie dźwięk.

W tym momencie są dwie opcje:

1. kolumny aktywne np. microlab solo + dobra karta dźwiękowa - solidna propozycja, łatwo kupić, łatwo odsprzedać

2. dobre kolumny + jakikolwiek wzmacniacz na początek, później można uzupełnić to o DAC lub lepszą kartę dżwiękową jak budżet się zwiększy

Ogólnie komputer jako źródło to przy tym budżecie to jedyna opcja, bo na dobre źródło to przy budżecie 1000zł po prostu Cie nie stać

Przy budżecie 1000zł to kwestia słabej jakości źródła (karta dźwiękowa, DAC) schodzi na dalszy plan. Przy takim ograniczeniu należy skupić się na kolumnach bo to z nich popłynie dźwięk.

W tym momencie są dwie opcje:

1. kolumny aktywne np. microlab solo + dobra karta dźwiękowa - solidna propozycja, łatwo kupić, łatwo odsprzedać

2. dobre kolumny + jakikolwiek wzmacniacz na początek, później można uzupełnić to o DAC lub lepszą kartę dżwiękową jak budżet się zwiększy

Ogólnie komputer jako źródło to przy tym budżecie to jedyna opcja, bo na dobre źródło to przy budżecie 1000zł po prostu Cie nie stać

Witam.a czy wedlog Ciebie komputer to kiepskie zrodlo?

u sory

Witam.a czy wedlog Ciebie komputer to kiepskie zrodlo

Będąc precyzyjnym, to komputer nie jest źródłem. Komputer bez zintegrowanej karty dźwiękowej czy też jakiejkolwiek innej karty dźwiękowej dalej pozostaje komputerem, a źródłem nijak być nie może. Według mnie, za źródło należy uznać to co przesyła dźwięk z komputera do systemu audio - może to być karta dźwiękowa, albo DAC podłączony do komputera przez USB.

Nie napisałem w swoim poście że komputer to kiepskie źródło. Napisałem, dość wyraźnie, że przy budżecie 1000zł kwestia źródła schodzi na dalszy plan, bo jakie by to źródło nie było to pewnie reszta systemu (wzmacniacz, kolumny) były zbyt słabe by obnażyć niedostatki wynikające ze słabej jakości źródła, jakie by ono nie było - kiepskie CD, kiepska karta dźwiękowa cz też kiepski materiał audio (mp3)

I chodzi tu tylko o kwestie finansową. Mamy na początek 1000zł i mamy na celu uzyskać jak najlepszy efekt. Siłą rzeczy gro tych pieniędzy MUSI pójść na kolumny, inaczej efekt końcowy nie będzie tym najlepszym.

A odpowiadając pokrętnie na zadane pytanie: komputer może być zarówno bardzo kiepskim źródłem, jak i bardzo dobrym.

Będąc precyzyjnym, to komputer nie jest źródłem. Komputer bez zintegrowanej karty dźwiękowej czy też jakiejkolwiek innej karty dźwiękowej dalej pozostaje komputerem, a źródłem nijak być nie może. Według mnie, za źródło należy uznać to co przesyła dźwięk z komputera do systemu audio - może to być karta dźwiękowa, albo DAC podłączony do komputera przez USB.

Nie napisałem w swoim poście że komputer to kiepskie źródło. Napisałem, dość wyraźnie, że przy budżecie 1000zł kwestia źródła schodzi na dalszy plan, bo jakie by to źródło nie było to pewnie reszta systemu (wzmacniacz, kolumny) były zbyt słabe by obnażyć niedostatki wynikające ze słabej jakości źródła, jakie by ono nie było - kiepskie CD, kiepska karta dźwiękowa cz też kiepski materiał audio (mp3)

I chodzi tu tylko o kwestie finansową. Mamy na początek 1000zł i mamy na celu uzyskać jak najlepszy efekt. Siłą rzeczy gro tych pieniędzy MUSI pójść na kolumny, inaczej efekt końcowy nie będzie tym najlepszym.

A odpowiadając pokrętnie na zadane pytanie: komputer może być zarówno bardzo kiepskim źródłem, jak i bardzo dobrym.

ok.zastanawialem sie,jaki jest Twoj stosunek do pc audio,bo ja sie tym tematem jakis czas temu zainteresowalem.masz racje.w tym budzecie wiekszosc kasy trzeba przeznaczyc na kolumny.a z czasem rozwijac system

ok.zastanawialem sie,jaki jest Twoj stosunek do pc audio

a jaki ma być ?

mam dwa systemy i do obu jest podłączony komputer, nie jako jedyne źródło, ale jako jedno z wielu. W jednym komputerze siedzi karta Asus Xonar STX i po analogu sygnał leci do wzmacniacza, zaś w drugim jest konwenter USB JarkaC z tego forum z zakładki DIY, sygnał leci po swiatełku do wzmacniacza, DAC jest w tym przypadku wbudowany we wzmacniacz.

Nie mam zastrzeżeń do komputera jako źródła - w obu systemach jest to dobre źródło, a wygoda obsługi niebagatelna - no ba, większość CD mam zgranych na dysku.

Czy jest sens podpinać sprzęt pod komputer? TAK! Przy ograniczonym budżecie masz źródło w zasadzie za darmo. Jestem kilka dni po podłączeniu pod mojego laptopa wzmacniacza i kolumn. W końcu usłuszałem, że na płycie "Puritanical Euphoric Misanthropia" zespolu Dimmu Borgir w tle nie gra syntezator tylko orkiestra. BEZ NAJMNIEJSZEGO CIENIA WĄTPLIWOŚCI JEST SENS! ...choć już myślę o zakupie DAC-a.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Im więcej tego czytam tym mniej wiem.

Wiem że chce kupić Acoustic Energy AE100i + Arcam Alpha 8 to jest pewne, budżet mogę trochę nagiąć.

Teraz pytanie, czy jak zmienię kartę dźwiękową na taką z auxem to czy podłącze bezpośrednio ten wzmacniacz do niej? Czy jest lepsze wyjście albo to jest nie do zrealizowania? Ja jestem w temacie max zielony..

nie kupuj żadnych pierdół. Z karty muzycznej wewnętrznej albo zintegrowanej (czyli każdej) wychodzi się kablem minijack-2xChinch do wzmaka i pozamiatane. Zdaje się, że xonar ST ma wyjście 2xChinch (tak jak zewnętrzene DACki). To są najpopularniejsze rodzaje połączeń świata, kabelki do kupienia wszędzie.

przy budżecie 1000 zł na całe stereo to myślę że karta za 750 zł, (450 używana) jest aż nad to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.