Skocz do zawartości
IGNORED

Elac FS 68.2 - wtopione zworki w terminalach!

DelphiX

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

W listopadzie 2013 roku zakupiłem kolumny niemieckiej firmy Elac. Oczywiście produkt jest oryginalny i posiada książeczkę dystrybutora AudioKlan.

Jestem ich dźwiękiem oczarowany podobnie zresztą jak moi znajomi.

W styczniu 2014 postanowiłem wymienić okablowanie pomiędzy amplitunerem a kolumnami.

Zdjąłem w celach konserwacyjnych zworki w jednej kolumnie - ok zero problemów.

Przeszedłem do drugiej kolumny, a tu ... zworki nie chcą zejść mimo poluzowania śrub do maksymalnego poziomu.

To co zobaczyłem po zdjęciu zworek po prostu mnie przeraziło :o

Po prostu zworki były wtopione. (zdjęcia w załączniku)

Sprzęt był oryginalnie zapakowany. Nigdy nie kombinowałem niczego z bi -wiring.

Panowie macie pomysł co Niemcy mogli schrzanić ? Osobiście mogę to przeboleć, ale boję się czy nie zniszono mi w fabryce zwrotnicy - różnicy w dźwięku nie ma.

Ale firma taka jak Elac winna trzymać poziom!

elac1.jpg

elac2.jpg

elac3.jpg

Nie wiem czy jest sens wysyłać je do serwisu z powodu takiego "uszkodzenia".

Mam oryginalne opakowania, ale jak widzę jak kurierzy traktują paczki ... ;(

Z zawodu jestem elektronikiem więc wymieniłbym sobie te terminale bez problemu sam, ale to będzie oznaczało utratę gwarancji :(

Pomierzyłem rezystancje pomiędzy sekcjami i jest ok.

Dodam, że miałem podłączone kable dolnej sekcji, a górną przez zworki. W drugiej miałem podłączone odwrotnie i tam jest takie minimalne wgranie (ale jest!)

Te zworki dziwnie wyglądają, jak jakieś zatopione rezystory sprawdź to miernikiem, bo może dlatego się nagrzewają, swoja drogą to byłby dziwny patent. W każdym razie to jest bardzo cienka blaszka.

Hmm, wymień na kawałki przewodu i po problemie, osobiście zostawiłbym terminale tak jak jest. Co do wymiany serwisowej zadzwoń i spytaj czy nie ma opcji, że sam sobie to wymienisz wysyłając same terminale, jeśli już chcesz koniecznie to wymieniać :)

Dobrze przesadziłem trochę z tym samopoczuciem :-)

Jednak zastanawia mnie co jest przyczyną takiego wygrzania zworek.

Napisałem do serwisu - mam nadzieję, że zgodzą się na taki układ, jeśli nie to poczekam aż skończy się gwarancja i sam kupię terminal

(mam nadzieję, że nie ma problemu z ich dostępnością)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.