Skocz do zawartości
IGNORED

Audiotrak Prodigy HD2 taki słaby?

Blanco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem sprzętu Microlab Solo 7c + Audiotrak Prodigy HD2 i to głównie z niego korzystam. Mam też podpięte pod Solo 7c stare DVD Grundiga i czasem puszczę jakąś płytkę. Ostatnio z ciekawości testowałem różne warianty…

I tutaj szok!!! DVD Grundiga wygrywa z Prodigy HD2 ?! Czegoś tu nie rozumiem…

Zgrałem na PC kilka utworów z oryginalnej płytki do FLAC. Następnie porównywałem te same utwory z PC i z płyty na tym marnym DVD… Co mnie zaskoczyło? Że niczym nie odstępuje karcie za 300-400zł, nawet powiem otwarcie, że gra lepiej… a jest warte może ze 30zł…

Pod konfiguracją PC tak jakby czegoś brakowało, dźwięk jest trochę suchy… Brakuje tego wrażenia pełności, kształtu, muzykalności… Niskie tony bez zmian ale średnica i wysokie na korzyść DVD. Słychać wyraźnie, że czegoś brakuje PC w wyższych pasmach.

Wiem wiem, że to nie Hi-End….ale chce Wam jakoś to przedstawić i pokazać róźnice, choć to trochę podkolorowałem. Wybaczcie ;D

Rozpocząłem temat bo zastanawiam się na sprzedażą tego zestawu. Czy Solo 7c są za słabe do Prodigy HD2? Może to wina niewymienianych Opampow? A może cały zestaw wypi… ?

W HD2 EQ po korekcji jest lepiej, ale to chyba nie tędy droga…

https://www.audiostereo.pl/topic/108686-audiotrak-prodigy-hd2-taki-s%C5%82aby/

Może absolutnie DVD to nie gra lepiej od Audiotraka, ale widocznie coś w tym brzmieniu jest wciagajacego..

Też mam w koncie DVD Grundiga, i w pewnym momencie i systemie wolałem go jako źródło niż CD Marantz CD-17... Tak było :)

Ta korekcja to pewnie odpowiedź - Grundig może mieć podbite wysokie lub coś w ten deseń i dźwięk wydaje się lepszy. Weź na warsztat jakiś utwór który ma dużo detali w różnych zakresach pasma i wtedy testuj. Ogólne wrażenie łatwo zyskać efekciarskim dźwiękiem. A może też znalazłeś perełkę wśród DVD ;)

Przy porównaniu EQ wyłączone, To nie jest tak, że skrajnie podbijam pasma. Robię to bardzo delikatnie, na podstawie fachowych rad ludzi znających się na branży. Mniejsza z tym. Chciałbym również zaznaczyć, że nie jest to hi-end jak wspomniałem wcześniej. To nie są duże różnice. DVD jest "wyraźniejsze" i tyle według mnie. Najbardziej denerwuje fakt, że kupuję się kartę za 300 parę złotych używaną 2 mies. i DVD za 30zł gra nie gorzej ;(

Macie jeszcze jakieś pomysły? Może to głośniki za słabe? Kable nieaudiofilskie?

Przy porównaniu EQ wyłączone...

Nie rozumiesz. Nie wiesz jaka korekcja jest w odtwarzaczu DVD.

To nic, że w Prodigy masz EQ na 0, skoro w DVD jest jakieś np. DSP, o którym nie wiesz i nigdy się nie dowiesz. :)

Kable nieaudiofilskie

Tak, tak, to na pewno ;) :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Musisz dociążyć kolumny, najlepiej audiofilską myszą z piaskiem za 900zł;]

A tak na poważnie to audiotrak ma spory potencjał, zaczynając od prostej wymiany opampów, kończąc na poważnym modowaniu karty i zasilania wg Henryka Kwinto. Jednak żeby naprawdę się tym cieszyć trzeba troszke lepszego sprzętu niż solo 7c. Posiadałem hd2 kilka lat i wiem na co naprawdę stać tą kartę.

Musisz dociążyć kolumny, najlepiej audiofilską myszą z piaskiem za 900zł;]

A tak na poważnie to audiotrak ma spory potencjał, zaczynając od prostej wymiany opampów, kończąc na poważnym modowaniu karty i zasilania wg Henryka Kwinto. Jednak żeby naprawdę się tym cieszyć trzeba troszke lepszego sprzętu niż solo 7c. Posiadałem hd2 kilka lat i wiem na co naprawdę stać tą kartę.

O taką odpowiedź mi chodziło ;) Przy jakim sprzęcie więc rozwinie swoje skrzydła? Mam na myśli kolumny. Możecie polecić mi jakieś dobre opampy? I pewnie modowaniem byłbym zainteresowany.

Z drugiej strony zastanawiam się czy gdybym sprzedał ten zestaw (Prodigy HD2+Solo7c) i dołożył do 1500zł czy bym znalazł coś znacznie lepszego, jak myślicie?

Co do modowania Audiotraka poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To zależy z czego słuchasz. Jak chcesz mieć komputer za źródło lub słuchasz głównie z plików a nie z płyt to zostaw HD2 i je "popraw" - w tych pieniądzach (wliczając w to sumę na modyfikację) nie tak łatwo o lepsze źródło. Tym bardziej, że po przeczytaniu w/w tematu powinieneś wiedzieć już co kupić. Same opampy to zaledwie kilkadziesiąt złotych z przesyłką w sumie, jak się zdecydujesz które chcesz.

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony zastanawiam się czy gdybym sprzedał ten zestaw (Prodigy HD2+Solo7c) i dołożył do 1500zł czy bym znalazł coś znacznie lepszego, jak myślicie?

Tak czy inaczej potrzebowałbyś jakiejś karty dźwiękowej albo daca więc moim zdaniem audiotraka narazie zostaw. Mógłbyś zamiast tych microlabów poszukać jakichś monitorków aktywnych albo kompletnie w drugą stronę czyli próbować złożyć zestaw słuchawkowy (np. Fiio E9k + AKG K550).

Co do samych modyfikacji to kolega Alix dobrze radzi poczytać załączony wątek. Od siebie mogę dodać, że jeżeli chcesz zacząć od opampów to na pewno posłuchaj konfiguracji 2x opa2604 + 1x ad8022. Co prawda koarta najlepiej brzmiała u mnie na wzmacniaczach opartych na elementach dyskretnych ale koszt takich opampów wielokrotnie przekroczył cenę samej karty;]

posłuchaj konfiguracji 2x opa2604 + 1x ad8022. Co prawda koarta najlepiej brzmiała u mnie na wzmacniaczach opartych na elementach dyskretnych ale koszt takich opampów wielokrotnie przekroczył cenę samej karty;]

No tak na dyskretnych to tak... Ale całkiem niezły zestaw, o którym piszesz to 2 x 13pln (OPA2601) i 1 x 18 pln (AD8022) i jakieś 10pln podstawka z wlutowaniem (wczoraj kupowałem tak z Allegro). To są rzeczy tak małe, że list polecony priorytetowy kosztuje zwykle około 8pln. Konkretna suma podanej modyfikacji jest więc rzędu 70 pln (licząc z dostawą do domu, zakup w dwóch źródłach) - nie tak źle. Większości osobom to wystarcza, nie idą w kondensatory, które jednak już robią powiedziałbym mniejszą różnicę i wymagają dużo więcej zachodu i kunsztu. W każdym razie, po wygrzaniu i opampach karta raczej na pewno z nawiązką obsłuży te Microlaby i ma szansę się spodobać.

No właśnie, jeszcze pytanko jak długo karta jest w użytku - bo pierwsze godziny odsłuchu, szczególnie na seryjnym OPA2601 jako końcowym, mogą być rzeczywiście zniechęcające.

A co do takich sum na rozwój systemu, to przy nich rzeczywiście albo dobre słuchawki jak sugeruje antrofilus albo rynek wtórny jeśli ma fajnie zagrać.

P.S. antrofilus - zmieniałeś wszystkie OPy na dyskretne czy tylko końcowy? Jak tylko końcowy to z jakimi OPampami go połączyłeś? Może jakiś link by się dało do tych dyskretnych... byłbym bardzo wdzięczny...

P.S. antrofilus - zmieniałeś wszystkie OPy na dyskretne czy tylko końcowy? Jak tylko końcowy to z jakimi OPampami go połączyłeś? Może jakiś link by się dało do tych dyskretnych... byłbym bardzo wdzięczny...

U mnie w ostatecznej wersji siedziały dwa Sonic Imagery Labs 994Enh-Ticha i OPA-Earth na buforze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie połączenie najbardziej mi odpowiadało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

Ostanio nabyłem Nad C356 i do nich dynaudio x16. Gra to wszystko na xonarze d2x. W pomieszczeniu odsłuchowym wszytko grało miodnie z tym, że tam źródłem był cd Arcam. U mnie juz tak dobrze nie jest... Od czego byście zaczeli zmianę?, czy może kupić CD, a moze porządne kable głośnikowe bo w tej chwili mam zwykłe takie za 10zl/m, czy moze wymienić xonara na zewnętrznego daca (do 1500zl).

Modyfikacja cyfrowa pasma raczej nie wchodzi w rachubę, chyba że ta wtyczka nie działa jak jakiś eq? Dziś przyszedł do mnie kabelek wireworld luna 7 RCA-m.jack do podłączenia amp-xonar, jest zauważalna różnica in-plus.Z akustyką pomieszczenia walczę cały czas... Kupiłem dywan:) i taki pseudo dywan z długim włosem. Powiesiłem go na ścianie przeciwległej do głośników, dało to spektakularne efekty, lecz zastanawiam się czy czasami ściana przy której stoją kolumny (goła) nie powinna też mieć podobnego wytłumienia?

• 2 tygodnie później...

Chciałbym się podczepić pod temat jeśli autor nie ma nic przeciwko, zamierzam zakupić kartę dźwiękową ESI Prodigy X-FI NRG. Zintegrowana karta mnie nie zadowala jakoś specjalnie, ESI/Audiotrak są zazwyczaj kartami lepszymi od zintegrowanych, dodatkowo jest możliwość zmiany opamów co oczywiście zamierzam zmienić na tej karcie. Czy jest sens zakupu takiej karty pod Microlab 7c i słuchawki Sony MDR-XB700. W przyszłości rozważam rozbudowę zestawu audio o lepszą klasę. Myślę, że w tej cenie nie dostanę lepszej karty pod pci-e x1.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.