Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie i fala

MaterPL

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć myślę że napisałem w dobrym temacie.

Posiadam Wzmacniacz Unitra AT9100 , Obecnie Space 86 z przeróbkami STX GDN 20/80.Obecnie metraż 18 m2 bas schodzi do 40 hz. Ponieważ kolumny też będę użytkował w mniejszym pomieszczeniu które zamieszam na zdjęciu w drugim pytaniu.

Pytań jest wiele myślę że ktoś odpowie jak powtarzały się pytania wskażcie mi link w którym przeczytam.

1.Czy jeżeli zmienię suwaki equalizera w taki sposób:

31 Hz(8 db)

62 Hz(-14 db)

125 Hz(-10 db)

250 Hz(-10 db)

reszta częstotliwości jest nie zmieniona czy jest gwarancja bezpieczeństwa przy głośnym słuchaniu max będę odkręcał gałkę 3,5 do 4.

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W małym pokoju gdzie są X tam znajdują się kolumny pod stołem ,ponieważ tam są możliwe niskie częstotliwości do 45-43 Hz ,ponieważ pomieszczenie może zmieścić falę 40 hz to jednak 40 hz jest cichsze po podbiciu o +3db. Czy więc podbicie +8db 31 HZ może polepszyć słyszalną tą częstotliwość? Rezonans pozbędę się przez zmniejszenie suwaków tak jak wyżej w pierwszym pytaniu.

Dodam że testy na swojej wsi robię w domku holenderskim (campingowym)

3.Dlaczego jak kolumnę wstawię do regału to wytwarza się aż tak potężne ciśnienie?(opcjonalne)

4.Czy kolumna może być pod stołem, ponieważ to jedyne miejsce na taki bas? Dodam że wszystkie tam półki,szafki i łóżka oraz ściany są z drewna.

5.Czy jest to normalne? Gdy kolumnę wstawię do regału lub do pomieszczenia wąskiego to wytwarza mi słyszalna nie głośno fala 62 hz po stłumieniu 62 hz na -24db? wyższe częstotliwości 70 hz słychać cicho a 80 niesłyszalnie :)

6.Czy jeżeli mam jedną kolumnę(głośnik) o efektywności 89 db to czy jak dołożę drugą to wyjdzie razem 92 db głośności? O chodzi o podwojenie mocy.

Myślę że ktoś z rozumnie co opisałem ;) Czekam na odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/108699-nag%C5%82o%C5%9Bnienie-i-fala/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.