Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana wzmacniaczy operacyjnych w przedwzmacniaczu phono Cambridge Audio 540P

mikelite

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

proszę o pomoc

lutować potrafię ale elektronikiem nie jestem

Czy mogę zastąpić wzmacniacze operacyjne NE5532P na OPA627 BP Burrbrawna oryginalne ( takie akurat posiadam )

po prostu wstawiając je za tamte?

I czy w ogóle coś to poprawi w dźwięku?

Wielkie dzięki za szybką odpowiedz

bo do tej pory nie znalazłem konkretnej odpowiedzi

tzn jak bym miał opa2627 to wtedy bezpośrednio zamieniam?

a czy w ogóle gra jest warta świeczki bo chyba te ne5532 nie są takie złe dobrze zasilone

a ten preamp gdzieś pisało że pracuje w klasie A?

to co myślicie warto by było zainwestować w 4 szt. 627 zł czy raczej dać sobie spokój z zamianą

lub polecicie coś lepszego lub innego w to miejsce

zależy mi na dźwięku detalicznym przestrzennym z duża ilością powietrza

czy ne5532 są takie złe??

Jeśli masz dobre zasilanie to warto podmienić. Jak Ci się znudzą spróbuj AD797, z tego co pamiętam, miały lepszy detal i powietrze od OPA627. Używałem ich w phono A400X Pioneera.

Czy mogę zastąpić wzmacniacze operacyjne NE5532P na OPA627

Wlutuj od razu stolik bo jak zaczniesz wymieniać te przedwzmacniacze to nie skończysz. Też bawiłem się w to w Pionku A400X i zawsze czegoś brakowało albo było czegoś za dużo.

Pierwsze od czego bym zaczął to wlutowanie jakichś solidnych podstawek po podejrzewam, że eksperymenty jak już się zaczną, to tak szybko sie nie skończą :-).

Co do scalaków - NE5532 to mimo swojego wieku bardzo zacny układ i jest używany w naprawdę dobrym sprzęcie. Podejrzewam, że nie bez powodu. Ale lata plyną i pokazało sie sporo fajnych wzmacniaczy operacyjnych. Ostatnio na stronie TI przypadkowo trafiłem na OPA2211 i jestem ciekaw, jak sie sprawuje, bo parametry ma naprawdę fajne.

Jedna uwaga - zanim coś wsadzisz sprawdź zmierz używane w twoim układzie napięcie zasilania i dopuszczalne napięcie zasilania testowanego scalaka.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.